Diplomaat Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Diplomaat? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep diplomaat. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je diplomaat wordt.

 

Wat is een Diplomaat?

De diplomaat staat tussen landen in, waarbij het diens taak is om door overleg en geduld beide landen een gezamenlijk doel aan te praten, en relaties tussen de landen in het algemeen te verbeteren. Van oudsher bemiddelt een diplomaat tussen twee landen met een bestaande verstandhouding, maar men komt als diplomaat tegenwoordig steeds meer op het internationale toneel, waarbij de besprekingen tussen vele landen gehouden kunnen worden.

Omdat de diplomaat diens land vertegenwoordigt zal men niet alleen loyaliteit maar ook kennis van de gang van zaken dienen te hebben. Een diplomaat kan alleen de positie van diens land verdedigen en beargumenteren als men precies weet wat die positie is. Dit kan over de politieke positie van het land gaan, maar ook wat betreft financiele en sociale standpunten zal de diplomaat voldoende kennis moeten bezitten.

Een diplomaat die naar de Verenigde Naties wordt gestuurd heeft niet dezelfde taken en vaardigheden als een diplomaat die naar een ontwikkelingsland gestuurd wordt. Men specialiseerd zich als diplomaat dan ook vaak op een bepaalde regio, waarin men dan de taal en cultuur goed begrijpt en zo succesvol kan onderhandelen.

Het werk van een diplomaat is zeer afwisselend en uitdagend, en men zal stevig in diens schoenen moeten staan om er een carriere in te kunnen maken. Een kleine fout, zelfs een verkeerd uitgesproken zin, kan enorme gevolgen hebben voor de internationale betrekkingen en status van diens eigen land. Men zal hier altijd op moeten letten, ondanks de diplomatieke immuniteit die men geniet.Wil je werken als Diplomaat?

Werk je al als Diplomaat en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Diplomaat worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Diplomaat, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Diplomaat in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Diplomaat
  • Ambassadeur
  • Minister

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Diplomaat

Wat verdient een Diplomaat?

Een diplomaat kan een salaris van ongeveer tussen de 2500 en 5000 per maand krijgen, afhankelijk van diens senioriteit en het gebied waar die naartoe gestuurd wordt. Hierbij geldt dat men doorgaans geen loonbelasting hoeft te betalen, een auto met chauffeur altijd bij de hand is, en dat men geniet van volledige diplomatieke onschendbaarheid, zelfs wat betreft misdaden. Andere extra's zullen van de opdracht afhankelijk zijn.

Salarisschaal Diplomaat

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Diplomaat

Er zijn geen vacatures Diplomaat aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Diplomaat in werkt.

Meer weten over de sector waar een Diplomaat in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Diplomaat

Wat zijn de baankansen voor een Diplomaat?

Om diplomaat te kunnen worden dient men uitgekozen te worden, waardoor er niet veel mogelijkheden zijn en heel wat competitie.

Als men eenmaal geslaagd is, dan kan men met de juiste vaardigheden op belangrijke opdrachten gezet worden, en zo van opdrachten in armere landen doorgroeien naar opdrachten die invloedrijke landen betreffen. Ook kan men doorgroeien tot ambassadeur van een land, als men daar affiniteit en talent voor tentoonstelt.

De actuele kans op werk voor een Diplomaat

De kans op werk voor het beroep Diplomaat is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Diplomaat

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Diplomaat worden: Opleidingen tot Diplomaat

Wil je Diplomaat worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Diplomaat.

Hoe word je een Diplomaat? 

Om diplomaat te kunnen worden dient men eerst voor het diplomatiek examen te slagen. Voordat men zo'n examen kan zitten is er een selectieprocedure, waarbij gekeken wordt naar een academische achtergrond (HBO/WO Bachelor afgerond) en talenkennis alsmede sociale vaardigheden.

Als men dit proces met succes doorlopen heeft, volgt er een stage, ook verzorgd door de overheid, waarin men precies leert hoe een diplomaat te werk dient te gaan.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Diplomaat

De Heerser (Il Principe)
Volg nu De Heerser (Il Principe) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. De Heerser (Il …
De Heerser (Il Principe)
De Heerser (Il Principe)
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet De Heerser (Il Principe) (Samenvatting) Strijd en macht zijn bekende thema's in politiek en business. Vaak met …
De Heerser (Il Principe)

Omscholen of doorgroeien tot Diplomaat

Als je Diplomaat wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Diplomaat zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Diplomaat

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Diplomaat?

Competenties en Vaardigheden Diplomaat

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Diplomaat nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Diplomaat nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Diplomaat

Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Diplomaat

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Diplomaat. Als Diplomaat wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Diplomaat:


zie volledige beschrijving persoonstype Diplomaat

Vakkennis voor een Diplomaat

Het is voor een Diplomaat ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Diplomaat zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Diplomaat

De Heerser (Il Principe)
Volg nu De Heerser (Il Principe) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. De Heerser (Il …
De Heerser (Il Principe)
De Heerser (Il Principe)
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet De Heerser (Il Principe) (Samenvatting) Strijd en macht zijn bekende thema's in politiek en business. Vaak met …
De Heerser (Il Principe)

Werkervaring Diplomaat

Het is voor een startend Diplomaat die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Diplomaat is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Ambassadeur .

Iets anders leren?

Is Diplomaat het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Diplomaat

Met wie werkt een Diplomaat samen? 

Diplomaten overleggen vaak met de ambassadeur als ze een nieuw gebied inkomen. Men onderhandelt en wisselt informatie uit met andere diplomaten, of met andere mensen die voor de staat werken zoals ministers. Een uitgebreid netwerk kan een diplomaat veel voorsprong geven in diens werk.


  • Diplomaat
  • Ambassadeur
  • Minister
Diplomaat


Organisaties waar een Diplomaat werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Diplomaat meestal werkt.

Waar werkt een Diplomaat?

Een diplomaat werkt voor de overheid van diens land, ofwel binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken ofwel in het buitenland zelf.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Diplomaat

Waar kun je het beste werken als Diplomaat? Hieronder vind je de best door de Diplomaat beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Diplomaat.

Competenties, Skills en Vaardigheden Diplomaat:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Diplomaat.

Welke competenties heeft een Diplomaat nodig?

Een Diplomaat heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Diplomaat

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Diplomaat passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Diplomaat nodig? 

Als diplomaat brengt men veel tijd door in vergaderingen, waarin allerlei zaken afgesproken dienen te worden. Het is belangrijk dat de diplomaat in deze situaties niet enkel achter de wensen van diens eigen overheid aan gaat, maar luistert naar het standpunt van de anderen en zo oplossingen vindt die voor alle partijen positief uitpakken (Bemiddelaar). Dit is niet altijd even makkelijk.

Men werkt voor de overheid, en zal deze altijd verdedigen tegenover buitenlandse diplomaten. Wat er ook gebeurt, men blijft zich trouw aan de richtlijnen houden, want als men buiten deze richtlijnen treed zal dit op het gehele land negatief reflecteren, en dat is wel het laatste wat men zou willen doen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Diplomaat


Bemiddelaar


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Diplomaat

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Diplomaat

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Diplomaat

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Diplomaat

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Diplomaat dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Diplomaat belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Diplomaat. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Diplomaat iets voor je?

Zou je graag Diplomaat willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Diplomaat bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Diplomaat

Patrick

Arbeidsvoorwaarden diplomaat: mijn beginsalaris als Belgisch diplomaat was 1800 Euro netto. Na tien jaar carrière verdien ik 2500 Euro netto. In het buitenland krijg ik meer, maar daar moet ik met één salaris toekomen voor het ganse gezin. Conclusie: beter met twee gaan werken in eigen land, zo krijgt de echtgenote ook nog een pensioen aan het einde. Indien ze haar job opgeeft krijgt ze van de overheid als Dankeschön absoluut niets aan het einde van de rit.

Patrick

Arbeidsvoorwaarden diplomaat: mijn beginsalaris als Belgisch diplomaat was 1800 Euro netto. Na tien jaar carrière verdien ik 2500 Euro netto. In het buitenland krijg ik meer, maar daar moet ik met één salaris toekomen voor het ganse gezin. Conclusie: beter met twee gaan werken in eigen land, zo krijgt de echtgenote ook nog een pensioen aan het einde. Indien ze haar job opgeeft krijgt ze van de overheid als Dankeschön absoluut niets aan het einde van de rit.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar