DJ Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een DJ? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep dj. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je dj wordt.

 

Wat is een DJ?

Een DJ is iemand die ervoor zorgt dat muziek op een creatieve manier aan of in elkaar gedraaid wordt. Dit kan op de radio door tussen de muziekstukken door te praten, of bij een muziekevenement door de muziekstukken soepel in elkaar over te laten gaan, ook wel mixen genoemd.

Een DJ in een discotheek o.i.d. is meestal bezig met achter elkaar draaien en het in elkaar over laten gaan van liedjes (van anderen), om zo muziek te leveren voor een continu dansprogramma. Een DJ op een muziekevenement heeft vaak veel meer de vrijheid om zijn eigen geluid te laten horen. Zo'n live-DJ heeft net als andere muzikanten te maken met platencontracten en moet veel verkopen, gedraaid worden en naamsbekendheid krijgen om populair en succesvol te kunnen zijn. De keuze voor dit beroep kent dus enige risico's, aangezien een inkomen niet gegarandeerd is.

DJ's die niet draaien voor eigen publiek moeten in kunnen schatten welke muziek past bij bepaalde evenementen (bruiloft, afstudeerfeestje) en daarnaast kunnen inspelen op de reacties van het aanwezige publiek. Om goed te kunnen draaien en het benodigde gevarieerde repertoire te hebben moeten DJ's bekend zijn met veel verschillende muziekstijlen en artiesten. Zij zullen ook in hun vrije tijd veel met muziek bezig zijn om hun kennis te vergroten en updaten.Wil je werken als DJ?

Werk je al als DJ en zoek je een nieuwe baan? Of wil je DJ worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor DJ, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep DJ in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Organisator
 • Luisteraar
 • DJ
 • Clubeigenaar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €2425

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden DJ

Wat verdient een DJ?

Een DJ in vast dienstverband zal ongeveer tussen de €1700 en €2425 per maand verdienen. Voor een radio-DJ/presentator met genoeg fans kan dit salaris oplopen tot  €20.000 per maand, en de best betaalde artiest is DJ Tiësto, die miljoenen per evenement opstrijkt.

Over het algemeen is het beroep van DJ lucratief op de korte termijn omdat men per evenement betaald wordt. Maar het is in de handen van de DJ zelf om steeds weer voor werk te zorgen en zijn sound te vernieuwen zodat er interesse blijft.

Goed betaalde DJs die langere tijd actief zijn, zijn ofwel beroemd geworden (en dat gebeurt maar zelden), of werken in een vast dienstverband met een vast inkomen en dito arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal DJ

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures DJ

Op zoek naar een nieuwe baan als DJ? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor DJ. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 DJ vacatures

Vacature Teamleider Controleleider Accountancy | Media Entertainment
WR.nl
Samengevat: • Wij zijn een accountantskantoor voor het grotere MKB, oa in de Media. • Ben jij een ervaren Controleleider? • Heb je een (bijna) afgeronde RA-opleiding? Vaste baan: Controleleider …
Vacature Ervaren Assistent Accountant Audit | Entertainmentbranche
WR.nl
Samengevat: • Wij zijn een middelgroot Accountantskantoor voor het MKB. • Ben jij een Assistent Accountant voor de controlepraktijk? • Heb je enige ervaring en studeer je voor RA? Vaste …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden DJ

Wat is de toekomst van DJ?

Iedereen met een goede laptop en uitgebreide muziekcollectie kan tegenwoordig een muziekmix samenstellen, waardoor DJ's op dit niveau nauwelijks een voet aan de grond kunnen krijgen. Voor DJ's bij de radio is het moeilijk om aangenomen te worden en voor DJ's die hun eigen mixen maken is het moeilijk om hun muziek gedraaid te krijgen. Voor een DJ is het verder ook alleen maar mogelijk om als presentator of producent aan het werk te gaan. Overal moet voor gevochten worden; voor elke klus en elke stap voorwaarts zal men hard moeten werken, zoals dat gewoon is in de muziekbusiness. Strikt genomen zijn er voor de DJ geen directe doorgroeimogelijkheden te noemen.

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

DJ worden: Opleidingen tot DJ

Wil je DJ worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de DJ.

Hoe word je een DJ? 

Een DJ is autodidact. Hij leert zichzelf het mixen, en creërt al doende een eigen stijl. Er zijn cursussen beschikbaar die mensen leren hoe ze plaatjes moeten draaien en mixen, maar meestal kan een muzikaal iemand met de juiste apparatuur en een goed gehoor zichzelf het vak aanleren.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot DJ

DJ Muziekproducer Worden Thuisstudie
DJ worden? Bereid je optimaal voor met deze Muziekproducer & DJ cursus! Wil jij DJ worden en droom je ervan om op een podium zowel populaire liedjes als je eigen …
DJ  Muziekproducer Worden Thuisstudie
DJ Muziekproducer Worden E-Learning
DJ worden? Bereid je optimaal voor met deze Muziekproducer & DJ cursus! Wil jij DJ worden en droom je ervan om op een podium zowel populaire liedjes als je eigen …
DJ  Muziekproducer Worden E-Learning
From Zero To DJ
Description Hello,  I`m Michael aka Dj Mike. Welcome to my course “From Zero To DJ”  A course in which you will learn how to become a DJ in …
From Zero To DJ
From Zero To The DJ
Description In everyday life there is work, duties, and learning. During the week, the same thing every day, i.e. the pursuit of life. There is something to be done all the time …
From Zero To The DJ
How To Be A DJ
Description David Pezza, an accredited DJ and Music producer with over 15 years of experience in both fields, will instruct you on the fundamentals of being a disc jockey in …
How To Be A DJ

Omscholen of doorgroeien tot DJ

Als je DJ wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar DJ zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie DJ

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een DJ?

Competenties en Vaardigheden DJ

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een DJ nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een DJ nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de DJ

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een DJ

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep DJ. Als DJ wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen DJ:


zie volledige beschrijving persoonstype DJ

Vakkennis voor een DJ

Het is voor een DJ ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot DJ zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen DJ

DJ Muziekproducer Worden E-Learning
DJ worden? Bereid je optimaal voor met deze Muziekproducer & DJ cursus! Wil jij DJ worden en droom je ervan om op een podium zowel populaire liedjes als je eigen …
DJ  Muziekproducer Worden E-Learning
Danceproductie met Logic Pro X
Logic Pro X online cursus Danceproductie In deze online cursus Danceproductie met Logic Pro X, leer je hoe je een professionele dancetrack vanuit het niets produceert. DJ, Producer en songwriter …
Danceproductie met Logic Pro X
Sounddesign met synthesizers
Wil je goed begrijpen hoe synthese werkt en hoe je complete controle hebt over geluid? In deze online cursus leer je zelf sounds ontwerpen met synthesizers. Volg dan deze online …
Sounddesign met synthesizers

Werkervaring DJ

Het is voor een startend DJ die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot DJ is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is DJ het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk DJ

Met wie werkt een DJ samen? 

Een live-DJ wordt aangenomen door de organisatie van een evenement en regelt daar dus alles mee. Een radio-DJ zal vooral met luisteraars te maken krijgen, en mogelijk ook met andere radio-DJs. DJs die in discotheken of clubs staan, zullen ook veel in contact staan met andere DJ's en werken onder leiding van de clubeigenaar. In het algemeen geldt dat de DJ contacten onderhoudt met andere DJs en met (potentiële) opdrachtgevers of leidinggevenden, om zo aan het werk te kunnen blijven en op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen.


 • Organisator
 • Luisteraar
 • DJ
 • Clubeigenaar
DJ


Organisaties waar een DJ werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een DJ meestal werkt.

Waar werkt een DJ?

Een DJ werkt in een discotheek, op een muziekevenement, of bij de radio en dus in de profit sector.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers DJ

Waar kun je het beste werken als DJ? Hieronder vind je de best door de DJ beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep DJ.

Competenties, Skills en Vaardigheden DJ:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een DJ.

Welke competenties heeft een DJ nodig?

Een DJ heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen DJ

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij DJ passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een DJ nodig? 

Een DJ staat steeds weer voor een ander publiek en zal zo altijd met iets nieuws moeten komen. Er moet een soort dynamiek ontstaan tussen publiek en DJ. Voor een radio-DJ is dit nog het tastbaarst, omdat die direct met de luisteraars in dialoog is. Het is daarom belangrijk dat een DJ een entertainer is en van uitdagingen houdt (Levensgenieter). Verder gaat het er natuurlijk om dat de entertainer het publiek meekrijgt, en een positieve indruk achterlaat. De muziek moet dan ook goed zijn en soepel aan elkaar gedraaid worden, zodat het publiek vermaakt wordt (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor DJ


Levensgenieter


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een DJ

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep DJ

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep DJ

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie DJ

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als DJ dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor DJ belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als DJ. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep DJ iets voor je?

Zou je graag DJ willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als DJ bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op DJ

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar