DJ Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een DJ? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep dj. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je dj wordt.

 

Wat is een DJ?

Een DJ is iemand die ervoor zorgt dat muziek op een creatieve manier aan of in elkaar gedraaid wordt. Dit kan op de radio door tussen de muziekstukken door te praten, of bij een muziekevenement door de muziekstukken soepel in elkaar over te laten gaan, ook wel mixen genoemd.

Een DJ in een discotheek o.i.d. is meestal bezig met achter elkaar draaien en het in elkaar over laten gaan van liedjes (van anderen), om zo muziek te leveren voor een continu dansprogramma. Een DJ op een muziekevenement heeft vaak veel meer de vrijheid om zijn eigen geluid te laten horen. Zo'n live-DJ heeft net als andere muzikanten te maken met platencontracten en moet veel verkopen, gedraaid worden en naamsbekendheid krijgen om populair en succesvol te kunnen zijn. De keuze voor dit beroep kent dus enige risico's, aangezien een inkomen niet gegarandeerd is.

DJ's die niet draaien voor eigen publiek moeten in kunnen schatten welke muziek past bij bepaalde evenementen (bruiloft, afstudeerfeestje) en daarnaast kunnen inspelen op de reacties van het aanwezige publiek. Om goed te kunnen draaien en het benodigde gevarieerde repertoire te hebben moeten DJ's bekend zijn met veel verschillende muziekstijlen en artiesten. Zij zullen ook in hun vrije tijd veel met muziek bezig zijn om hun kennis te vergroten en updaten.Wil je werken als DJ?

Werk je al als DJ en zoek je een nieuwe baan? Of wil je DJ worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor DJ, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep DJ in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Organisator
 • Luisteraar
 • DJ
 • Clubeigenaar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €2425

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden DJ

Wat verdient een DJ?

Een DJ in vast dienstverband zal ongeveer tussen de €1700 en €2425 per maand verdienen. Voor een radio-DJ/presentator met genoeg fans kan dit salaris oplopen tot  €20.000 per maand, en de best betaalde artiest is DJ Tiësto, die miljoenen per evenement opstrijkt.

Over het algemeen is het beroep van DJ lucratief op de korte termijn omdat men per evenement betaald wordt. Maar het is in de handen van de DJ zelf om steeds weer voor werk te zorgen en zijn sound te vernieuwen zodat er interesse blijft.

Goed betaalde DJs die langere tijd actief zijn, zijn ofwel beroemd geworden (en dat gebeurt maar zelden), of werken in een vast dienstverband met een vast inkomen en dito arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal DJ

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures DJ

Op zoek naar een nieuwe baan als DJ? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor DJ. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 DJ vacatures

Stage: Marketing student gezocht voor een online entertainment bedrijf op Curaçao
Bo Curacao B.V.
Het internationale online entertainment bedrijf is op zoek naar een communicatie- of marketingstagiair(e) om de huidige en potentiële klanten via sociale media te bereiken. De stagiair(e) is verantwoordelijk voor het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden DJ

Wat is de toekomst van DJ?

Iedereen met een goede laptop en uitgebreide muziekcollectie kan tegenwoordig een muziekmix samenstellen, waardoor DJ's op dit niveau nauwelijks een voet aan de grond kunnen krijgen. Voor DJ's bij de radio is het moeilijk om aangenomen te worden en voor DJ's die hun eigen mixen maken is het moeilijk om hun muziek gedraaid te krijgen. Voor een DJ is het verder ook alleen maar mogelijk om als presentator of producent aan het werk te gaan. Overal moet voor gevochten worden; voor elke klus en elke stap voorwaarts zal men hard moeten werken, zoals dat gewoon is in de muziekbusiness. Strikt genomen zijn er voor de DJ geen directe doorgroeimogelijkheden te noemen.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

DJ worden: Opleidingen tot DJ

Wil je dj worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een DJ? 

Een DJ is autodidact. Hij leert zichzelf het mixen, en creërt al doende een eigen stijl. Er zijn cursussen beschikbaar die mensen leren hoe ze plaatjes moeten draaien en mixen, maar meestal kan een muzikaal iemand met de juiste apparatuur en een goed gehoor zichzelf het vak aanleren.

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot DJ

Danceproductie met Logic Pro X
Logic Pro X online cursus Danceproductie In deze online cursus Danceproductie met Logic Pro X, leer je hoe je een professionele dancetrack vanuit het niets produceert. DJ, Producer en songwriter …
Sounddesign met synthesizers
Wil je goed begrijpen hoe synthese werkt en hoe je complete controle hebt over geluid? In deze online cursus leer je zelf sounds ontwerpen met synthesizers. Volg dan deze online …
DJ Muziekproducer Worden Thuisstudie
DJ worden? Bereid je optimaal voor met deze Muziekproducer & DJ cursus! Wil jij DJ worden en droom je ervan om op een podium zowel populaire liedjes als je eigen …
DJ Muziekproducer Worden E-Learning
DJ worden? Bereid je optimaal voor met deze Muziekproducer & DJ cursus! Wil jij DJ worden en droom je ervan om op een podium zowel populaire liedjes als je eigen …
Meer opleidingen DJ

Weet je nog niet of je DJ wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding DJ of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk DJ

Met wie werkt een DJ samen? 

Een live-DJ wordt aangenomen door de organisatie van een evenement en regelt daar dus alles mee. Een radio-DJ zal vooral met luisteraars te maken krijgen, en mogelijk ook met andere radio-DJs. DJs die in discotheken of clubs staan, zullen ook veel in contact staan met andere DJ's en werken onder leiding van de clubeigenaar. In het algemeen geldt dat de DJ contacten onderhoudt met andere DJs en met (potentiële) opdrachtgevers of leidinggevenden, om zo aan het werk te kunnen blijven en op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen.


 • Organisator
 • Luisteraar
 • DJ
 • Clubeigenaar
DJ


Organisaties waar een DJ werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een DJ meestal werkt.

Waar werkt een DJ?

Een DJ werkt in een discotheek, op een muziekevenement, of bij de radio en dus in de profit sector.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers DJ

Waar kun je het beste werken als DJ? Hieronder vind je de best door de DJ beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep DJ.

Competenties, Skills en Vaardigheden DJ:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een DJ.

Welke competenties heeft een DJ nodig?

Een DJ heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen DJ

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij DJ passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een DJ nodig? 

Een DJ staat steeds weer voor een ander publiek en zal zo altijd met iets nieuws moeten komen. Er moet een soort dynamiek ontstaan tussen publiek en DJ. Voor een radio-DJ is dit nog het tastbaarst, omdat die direct met de luisteraars in dialoog is. Het is daarom belangrijk dat een DJ een entertainer is en van uitdagingen houdt (Levensgenieter). Verder gaat het er natuurlijk om dat de entertainer het publiek meekrijgt, en een positieve indruk achterlaat. De muziek moet dan ook goed zijn en soepel aan elkaar gedraaid worden, zodat het publiek vermaakt wordt (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor DJ


Levensgenieter


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een DJ

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep DJ

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep DJ

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie DJ

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als DJ dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor DJ belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als DJ. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep DJ iets voor je?

Zou je graag DJ willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als DJ bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op DJ

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar