Docent communicatie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Docent communicatie? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep docent communicatie. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je docent communicatie wordt.

 

Wat is een Docent communicatie?

De docent communicatie geeft les in het vak communicatie.

De docent communicatie geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting communicatie, cultuur, of een andere soortgelijke opleiding. De docent communicatie geeft zowel theorie als praktijklessen over alle facetten van het vak communicatie. Zo geeft hij zijn leerlingen/studenten lessen over presenteren, communicatiemanagement, communicatieplanning, gedragsbeïnvloeding en tekstschrijven. De opleiding communicatie draait om de geschiedenis en achtergrond van de communicatiewetenschap en om de ontwikkelingen omtrent de cultuur in de media en de maatschappij. Zijn voornaamste taak is zijn leerlingen/studenten opleidingen en voorbereiden naar en op een beroep binnen de sector communicatie.

De docent communicatie ontwikkelt over het algemeen zijn eigen lesmateriaal en geeft zijn leerlingen/studenten opdrachten, huiswerk, projecten, toetsen en tentamens en bekijkt deze, bespreekt deze en becijfert deze. Na aanleiding van al deze opdrachten kijkt de docent communicatie naar de studievoortgang en ontwikkelingen van de leerlingen/studenten, bespreekt deze met hen en biedt ze waar nodig individuele begeleiding of extra tips en adviezen.

De docent communicatie heeft verstand van het vak communicatie en weet dit op een interessante, leuke en educatieve manier over te brengen op zijn leerlingen/studenten. Hij let goed op hun studievoortgang en let daarnaast op hun houding en gedrag in de klas en treedt waar nodig streng op wanneer een leerling/student zich vervelend gedraagt om de orde in de klas te bewaren of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden in de klas zal de docent communicatie de leerlingen/studenten ook op stage bezoeken om te kijken hoe het daar met ze gaat en om hun vordering met de stagebegeleider te bespreken. Ook zal hij aanwezig zijn tijdens vergaderingen met collega's om de school, de opleiding en de leerlingen/studenten te bespreken en te kijken naar eventuele verbeterpunten binnen de opleiding en de school.Wil je werken als Docent communicatie?

Werk je al als Docent communicatie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Docent communicatie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Docent communicatie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Docent communicatie in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Leerlingen/studenten
 • Stagebegeleiders en mensen uit het vak
 • Ouders van leerlingen/studenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Docent communicatie

Wat verdient een Docent communicatie?

De docent communicatie verdient tussen de €1600,- en €2200,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is.

Salarisschaal Docent communicatie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Docent communicatie

Op zoek naar een nieuwe baan als Docent communicatie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Docent communicatie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Docent communicatie vacatures

Vacature Docent Communicatieve vaardigheden / - Nederlands
Stichting ROC Mondriaan
Stichting ROC Mondriaan zoekt een Docent Communicatieve vaardigheden / - Nederlands te HBO geplaatst op 19-04-2021 Aan de slag als Docent Communicatieve vaardigheden/­Nederlands Locatie: Den Haag Uur/week: 27 Reageer voor: …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Docent communicatie

Wat zijn de baankansen voor een Docent communicatie?

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de docent communicatie is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid op de verschillende MBO en HBO opleidingen. Daarnaast kan de docent communicatie ook doorleren/nog een studie volgen en les gaan geven als Hoogleraar Taal en Communicatie.

Naast zijn werkzaamheden in de klas kan de docent communicatie ook een mentorrol op zich nemen op de opleiding waar hij werkt.

De actuele kans op werk voor een Docent communicatie

Het beroep Docent communicatie is onderdeel van de beroepsfamilie Docenten hoger onderwijs taal en cultuur. De kans op werk voor de beroepsfamilie Docenten hoger onderwijs taal en cultuur is in de huidige periode redelijk

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Docent communicatie

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Docent communicatie worden: Opleidingen tot Docent communicatie

Wil je Docent communicatie worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Docent communicatie.

Hoe word je een Docent communicatie? 

De docent communicatie heeft zelf een WO of HBO opleiding communicatie gedaan (bijvoorbeeld ''Communicatiewetenschap'', ''Communicatie'', ''Communicatie en Informatiewetenschappen'' of ''Tekst en Communicatie'' en is na enige jaren praktijkervaring les gaan geven als docent communicatie.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Docent communicatie

Conceptontwikkeling
IN HELDERE STAPPEN VAN IDEE NAAR PLAN 4 daagse cursus conceptontwikkeling Bij conceptontwikkeling komen creativiteit en strategie samen. Een goed concept ontwikkelen voor communicatie, branding of een produkt kan een …
Conceptontwikkeling
Leergang Didactiek, ICT en Onderwijs. Benut Blended learning in jouw praktijk (train-de-trainer)
Onderzoek laat zien dat Informatie- en Communicatie-technologie (ICT) onderwijs aantrekkelijker en effectiever kan maken. Als ICT op de juiste manier wordt ingezet zorgt het er namelijk voor dat de motivatie …
Leergang Didactiek, ICT en Onderwijs. Benut Blended learning in jouw praktijk (train-de-trainer)
MBO Communicatie
Communicatie is wel één van de belangrijkste aspecten binnen iedere organisatie. Wilt u in dit vakgebied een uitdagende en afwisselende baan? De opleiding staat grotendeels in het teken van de …
MBO Communicatie
Masterclass Interne communicatie - Virtual Classroom
Je bent communicatieprofessional en wilt op strategisch niveau functioneren. Daarbij wil je mede richting geven aan belangrijke beleids- en veranderingsprocessen. De Masterclass wordt aangeboden op... In de Virtual Classroom wordt …
Masterclass Interne communicatie - Virtual Classroom
Masterclass Corporate Communicatie - Virtual Classroom
Je bent een ambitieuze communicatieprofessional en wilt je kennis en inzicht in strategische communicatie verder ontwikkelen op C-niveau. Niveau C is het niveau voor medior en senior professionals ... In …
Masterclass Corporate Communicatie - Virtual Classroom

Omscholen of doorgroeien tot Docent communicatie

Als je Docent communicatie wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Docent communicatie zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Docent communicatie

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Docent communicatie?

Competenties en Vaardigheden Docent communicatie

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Docent communicatie nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Docent communicatie nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Docent communicatie

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Docent communicatie

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Docent communicatie. Als Docent communicatie wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Docent communicatie:


zie volledige beschrijving persoonstype Docent communicatie

Vakkennis voor een Docent communicatie

Het is voor een Docent communicatie ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Docent communicatie zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Docent communicatie

Nederlandse Gebarentaal E-Learning
Cursus gebarentaal: leer communiceren met doven en slechthorenden.Heb je beroepshalve te maken met doven of slechthorenden? Of heb je misschien een familielid, vriend of collega die met gebarentaal communiceert? Dan …
Nederlandse Gebarentaal E-Learning

Werkervaring Docent communicatie

Het is voor een startend Docent communicatie die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Docent communicatie is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Docent Maatschappijwetenschappen, Hoogleraar Taal en Communicatie, Leraar maatschappijleer .

Iets anders leren?

Is Docent communicatie het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Docent communicatie

Met wie werkt een Docent communicatie samen? 

Het netwerk van de docent communicatie bestaat uit zijn collega's, de directeur van de school, zijn leerlingen/studenten, de stagebegeleiders op de stagebedrijven, mensen uit het vak en ouders van leerlingen/studenten tijdens ouderavonden.


 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Leerlingen/studenten
 • Stagebegeleiders en mensen uit het vak
 • Ouders van leerlingen/studenten
Docent communicatie


Organisaties waar een Docent communicatie werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Docent communicatie meestal werkt.

Waar werkt een Docent communicatie?

De docent communicatie werkt op een MBO of HBO opleiding op een school.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Docent communicatie

Waar kun je het beste werken als Docent communicatie? Hieronder vind je de best door de Docent communicatie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Docent communicatie.

Competenties, Skills en Vaardigheden Docent communicatie:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Docent communicatie.

Welke competenties heeft een Docent communicatie nodig?

Een Docent communicatie heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Docent communicatie

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Docent communicatie passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Docent communicatie nodig? 

De docent communicatie is een waarnemer. Hij let goed op de studievoortgang van zijn leerlingen/studenten en daarnaast op de ontwikkelingen binnen de huidige maatschappij en cultuur. Daarnaast is de docent communicatie een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het vak communicatie over op zijn leerlingen/studenten en geeft waar nodig individuele begeleiding of extra adviezen en/of tips.

Bekijk de persoonstypen voor Docent communicatie


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Docent communicatie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Docent communicatie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Docent communicatie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Docent communicatie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Docent communicatie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Docent communicatie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Docent communicatie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Docent communicatie iets voor je?

Zou je graag Docent communicatie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Docent communicatie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Docent communicatie

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar