Encyclopedist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Encyclopedist? Lees de functieomschrijving.

 

Een Encyclopedist is iemand die helpt bij het schrijven van een encyclopedie. Een Encyclopedist verdiept zich in het onderwerp, verzamelt informatie, structureert deze en schrijft het op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier op. Hierbij dient hij steeds de doelgroep voor ogen te houden.

Een encyclopedie is vaak een verzameling van menselijke kennis over een specifiek onderwerp, zoals taal of de medische wereld. Op dit onderwerp wordt heel gedetailleerd ingegaan. Een encyclopedie legt begrippen uit, geeft aan waarom deze begrippen belangrijk zijn en hoe ze zich hebben ontwikkeld. Echter, er bestaan ook algemene encyclopedieën. Die bevatten informatie over allerlei onderwerpen.

Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw verschenen de eerste digitale encyclopedieën. Deze waren niet op papier toegankelijk, maar op cd-rom, dvd of online.

Het is belangrijk dat een Encyclopedist affiniteit heeft met het onderwerp van de encyclopedie, er kennis over heeft, goed kan schrijven en kan samenwerken.

Wil je werken als Encyclopedist?

Werk je al als Encyclopedist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Encyclopedist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Encyclopedist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Encyclopedist in één oogopslag

Netwerk:

 • Encyclopedisten
 • Vormgever/Tekenaar
 • Opdrachtgever/Uitgever
 • Teamleider

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Encyclopedist

Wat verdient een Encyclopedist?

 

Het is niet bekend hoeveel een Encyclopedist verdient. Het bedrag zal liggen tussen de €1800,- en €3000,- bruto per maand, maar is van veel zaken afhankelijk. Het bedrag hangt onder andere af van de ervaring van de Encyclopedist, zijn leeftijd en de grootte en verwachte populariteit van de encyclopedie. Soms is een Encyclopedist ook niet fulltime bezig met zijn opdracht, maar is hij daarnaast bijvoorbeeld onderzoeker bij een wetenschappelijke instelling. 

Een Encyclopedist werkt vaak als freelancer. Werkt hij in loondienst bij een bedrijf, dan zijn de secundaire voorwaarden onder andere afhankelijk van dit bedrijf en de ervaring van de Encyclopedist.

Salarisschaal Encyclopedist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Encyclopedist

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Encyclopedist

Hoe goed is de toekomst voor de Encyclopedist? 

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Encyclopedist is niet heel groot. Er worden niet heel veel encyclopedieën gemaakt. Vaak kunnen de encyclopedieën ook jaren mee, dus er is niet elk jaar een nieuwe encyclopedie over een specifiek onderwerp nodig. Ook kan het zijn dat een Encyclopedist zich heeft gespecialiseerd in één bepaald onderwerp, dus er moet maar net behoefte zijn aan een encyclopedie over dat onderwerp. Soms hebben Encyclopedisten nog een andere baan, zoals onderzoeker.

Een Encyclopedist kan zich specialiseren in één specifiek onderwerp. Ook kan een Encyclopedist bij goed functioneren meer verantwoordelijkheden krijgen en leidinggevende taken toegewezen krijgen.

Baankans Encyclopedist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Encyclopedist worden: Opleidingen tot Encyclopedist

Hoe word je een Encyclopedist? 

 

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot Encyclopedist. Wel is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent in het onderwerp van de encyclopedie, goed kunt schrijven en het leuk vindt om onderzoek te doen. Meestal is hiervoor minimaal een HBO denk- en werkniveau nodig.  

Een studie in de richting van taal, communicatie of journalistiek is vaak erg nuttig om Encyclopedist te worden. Er zijn ook cursussen tekstschrijven. Ook studies in de richting van het onderwerp van de encyclopedie, bijvoorbeeld de studie Nederlands voor een encyclopedie over de Nederlandse Taalkunde, zijn belangrijk om mee te kunnen werken aan een encyclopedie over een specifiek onderwerp. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Encyclopedist

Meer opleidingen Encyclopedist

Weet je nog niet of je Encyclopedist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Encyclopedist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Encyclopedist

Met wie werkt een Encyclopedist samen? 

 

Een Encyclopedist zal vaak samen met andere Encyclopedisten werken aan een encyclopedie. Ze wisselen kennis uit, beoordelen elkaars werk en maken afspraken.

Ook komt een Encyclopedist in aanraking met de Vormgever. Afbeeldingen zijn in de meeste encyclopedieën heel erg belangrijk, dus een goede Vormgever is van groot belang. De Vormgever of Tekenaar dient zijn afbeeldingen en lay-out af te stemmen op de wensen van de Opdrachtgever of Uitgever en het werk van de Encyclopedisten.

Een Encyclopedist heeft verder contact met de Uitgever. Ze maken afspraken over de doelgroep, de hoeveelheid informatie enzovoort. De Encyclopedist houdt de Uitgever op de hoogte van de vorderingen.

Bij het werken aan een encyclopedie is er vaak ook een Teamleider. De Encyclopedist luistert naar zijn aanwijzingen en kan met vragen bij hem terecht.


 • Encyclopedisten
 • Vormgever/Tekenaar
 • Opdrachtgever/Uitgever
 • Teamleider
Encyclopedist


Organisaties waar een Encyclopedist werkzaam is

Waar werkt een Encyclopedist meestal? 

 

Een Encyclopedist werkt vaak als freelancer. Hij heeft daarnaast vaak een andere baan, zoals onderzoeker bij een wetenschappelijke instelling. Ook kan een Encyclopedist in loondienst werken bij een profitorganisatie.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Encyclopedist

Waar kun je het beste werken als Encyclopedist? Hieronder vindt je de best door de Encyclopedist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Encyclopedist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Encyclopedist:

Welke competenties heeft een een Encyclopedist nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Encyclopedist

Wat voor persoonlijkheid heb je als Encyclopedist nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Encyclopedist zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

Een Encyclopedist moet goed en nauwkeurig onderzoek te doen, zich verdiepen in details en net zo lang aan een stuk tekst werken tot zowel inhoudelijk als tekstueel perfect is (Perfectionist).

Tevens moet een Encyclopedist altijd goed werk af te leveren. De Encyclopedist dient zijn teksten af te stemmen op het publiek, een aantrekkelijke schrijfstijl te hanteren en goede formuleringen te gebruiken (Succesvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Encyclopedist


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Encyclopedist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Encyclopedist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Encyclopedist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Encyclopedist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Encyclopedist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Encyclopedist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Encyclopedist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Encyclopedist iets voor je?

Zou je graag Encyclopedist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Encyclopedist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Encyclopedist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar