Ergonoom Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ergonoom? Lees de functieomschrijving.

Een Ergonoom houdt zich bezig met ergonomie. Ergonomie is de brede wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Deze omgeving kan een product, ruimte of werkplek zijn. Een Ergonoom streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, gezondheid, comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd (bron: Nederlandse Vereniging voor Ergonomie (NVvE)). Ergonomie is terug te vinden in vervoer, gereedschappen, kleding, machines, kantoren enzovoort. Ergonomie komt dus voor in producten, processen en organisaties.

Het bekendst is de ergonomie in arbeidssituaties. De ergonomie houdt zich dan bezig met veilige en gezonde werkomstandigheden voor werknemers. Een Ergonoom kan bijvoorbeeld advies geven over de inrichting van werkplekken. Comfort en het goed functioneren van de werknemer zijn hierbij belangrijke doelen.

Een Ergonoom kan naast sociale doelen bijdragen aan economische doelen van een bedrijf. Mensvriendelijke productieprocessen zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit en dus lagere kosten. Tevens kunnen gebruiksvriendelijke producten het bedrijf helpen zich te profileren. Kortom: ergonomie kan een belangrijke strategische waarde zijn van een organisatie.

Wil je werken als Ergonoom?

Werk je al als Ergonoom en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ergonoom worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Ergonoom, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Ergonoom in één oogopslag

Netwerk:

 • Opdrachtgever
 • Doelgroep
 • Productiemedewerkers
 • Marketingmedewerkers
 • Technisch- of Materiaalspecialisten
 • Architect

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €3900

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ergonoom

Wat verdient een Ergonoom?

Een Ergonoom kan rekenen op zo’n €2500,- tot €3900,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Dit bedrag hangt onder andere af van zijn opleiding, ervaring, leeftijd en werkgever.

Werkt een Ergonoom als zelfstandige, dan hangt zijn inkomen af van zijn onder andere zijn ervaring, het aantal personeelsleden en de projecten.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar de Ergonoom werkzaam is.

Salarisschaal Ergonoom

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Ergonoom

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ergonoom

Hoe goed is de toekomst voor de Ergonoom? 

Er zijn bijna geen vacatures voor Ergonomen. Wel neemt de belangstelling voor gezonde werkomgevingen voor werknemers toe, met name omdat we steeds langer door moeten werken. Deze toenemende belangstelling stimuleert de werkgelegenheid in de ergonomie.

Bij goed functioneren kan een Ergonoom steeds meer verantwoordelijkheden krijgen, steeds ingewikkeldere en belangrijkere projecten krijgen en leidinggevende taken krijgen toegewezen. Een Ergonoom kan ook een eigen bedrijf starten en personeel aan gaan nemen. Het is belangrijk voor de Ergonoom om zich te blijven verdiepen in het vakgebied en op te hoogte te blijven van de ontwikkeling via bijvoorbeeld vakmedia voor ergonomen
 

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Ergonoom worden: Opleidingen tot Ergonoom

Hoe word je een Ergonoom? 

Er bestaat in Nederland geen specifieke opleiding tot Ergonoom. Wel zijn er verschillende HBO- en WO-studies waarin veel aandacht wordt besteed aan ergonomie. Dit gebeurt meestal in de laatste jaren, nadat de basiskennis over technische, bewegings- of sociale wetenschappen aan bod is gekomen.

De eerder opgedane kennis bepaalt waar de ergonomie zich nadrukkelijk op richt. Bij een technische studie, zoals Industrieel Ontwerpen of Werktuigbouwkunde, ligt de nadruk op de technische leef- en werkomgeving. Bij een sociale studie, zoals Psychologie, ligt de nadruk op informatieverwerking en taakbelasting. Bij bewegingswetenschappen ligt de nadruk op de fysieke capaciteiten van de mens.

Er bestaan ook cursussen Ergonomie, maar voorkennis is hierbij van belang.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Ergonoom

Meer opleidingen Ergonoom

Weet je nog niet of je Ergonoom wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Ergonoom of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Ergonoom

Met wie werkt een Ergonoom samen? 

Een Ergonoom komt veel in aanraking met de Opdrachtgever. Hij moet luisteren naar zijn wensen en die vertalen naar een goed product, een goede inrichting van een werkplek of een goed technisch systeem. Ook onderzoekt de Ergonoom problemen door met de doelgroep te spreken, zoals de werknemers in het geval de Ergonoom een goede werkplek moet creëren.

De Ergonoom heeft tevens contact met Productiemedewerkers of Marketingmedewerkers. Een Productiemedewerker houdt zich bezig met de uitvoering van een product en marketingmedewerkers weten hoe ze die in de markt moet zetten. Bovendien wint de Ergonoom informatie over materialen in bij Technisch- of Materiaalspecialisten. Ook kan een Ergonoom voor ontwerpen van ruimtes overleggen met een Architect


 • Opdrachtgever
 • Doelgroep
 • Productiemedewerkers
 • Marketingmedewerkers
 • Technisch- of Materiaalspecialisten
 • Architect
Ergonoom


Organisaties waar een Ergonoom werkzaam is

Waar werkt een Ergonoom meestal? 

Veel ergonomen werken bij gespecialiseerde ontwerp- en adviesbureaus, universiteiten, onderzoeksinstellingen en arbodiensten. Deze bedrijven kunnen horen bij de profitsector, maar ook bij de non-profitsector.

Tevens kan een Ergonoom als freelancer werken of als zelfstandige aan de slag door een eigen bedrijf te starten. 

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Ergonoom

Waar kun je het beste werken als Ergonoom? Hieronder vindt je de best door de Ergonoom beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ergonoom.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ergonoom:

Welke competenties heeft een een Ergonoom nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Ergonoom

Wat voor persoonlijkheid heb je als Ergonoom nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Ergonoom zijn Waarnemer en Succesvolle Werker.

Een Ergonoom is onderzoekend, intelligent en kritisch. Hij onderzoekt waar mensen behoefte aan hebben en probeert deze wensen te vertalen naar de praktijk. De Ergonoom is dus erg analytisch, luistert goed en denkt probleemoplossend (Waarnemer).

Bovendien is een Ergonoom gedreven en doelgericht. Hij wil problemen oplossen door producten, werkomgevingen etcetera te ontwerpen die de veiligheid, gezondheid en het goed functioneren van mensen bevorderen (Succesvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Ergonoom


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Ergonoom

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ergonoom

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ergonoom

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ergonoom

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ergonoom dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ergonoom belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ergonoom. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ergonoom iets voor je?

Zou je graag Ergonoom willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ergonoom bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ergonoom

Hans Logtens

Het werken als Ergonoom is erg variërend en je komt in contact met verschillende (bedrijfs-)culturen. Vanwege mijn Paramedische achtergrond en vervolg Masteropleiding Ergonomie kan ik medewerkers in diverse beroepen gedegen adviseren om gezond, met plezier en veilig te werken. Mede omdat mensen langer gezond willen doorwerken heb ik het tegenwoordig erg druk qua opdrachten. Als je affiniteit heb om mensen en bedrijven goed te adviseren om gezond en veilig winstgevender te worden dan is dit een geweldig beroep! HANS LOGTENS

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar