Gedragskundige Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Gedragskundige worden: Opleidingen tot Gedragskundige

Wil je Gedragskundige worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Gedragskundige, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Gedragskundige.

Hoe word je een Gedragskundige? 

Om tot het beroep van gedragskundige te komen moet er een intensieve 4 jarige universitaire opleiding gevolgd worden of een HBO studie waarna een 2 jarige master moet gevolgd worden. Alleen dan is er kans om tot dit beroep te komen. De meest voorkomende studies voor dit beroep zijn Psychologie, het liefst in de klinische richting of gedrags wetenschappen. 

De 5 best beoordeelde opleidingen Gedragskundige

bijgewerkt op 24-09-2021

Cursus controle loslaten: leren loslaten zonder angst
Worden jij en anderen af en toe moe van jouw eigen controledwang en zou jij je prettiger voelen als je dat zonder angst los kon laten? Volg dan nu de …
Cursus controle loslaten: leren loslaten zonder angst
Cognitieve Gedragstherapie bij complexe gezinnen met jongeren met ernstige gedragsproblemen
Inhoud Aan bod komen (evidence based) cognitief gedragstherapeutische interventies gericht op het ondersteuning/optimaliseren van het gezinsfunctioneren, het ouderschap en het stimuleren/weer op gang brengen van de ontwikkeling van de jongere. …
Cognitieve Gedragstherapie bij complexe gezinnen met jongeren met ernstige gedragsproblemen
Cognitieve Gedragstherapie bij ernstig verstandelijk beperkte kinderen, jeugdigen en volwassenen (25 uur)
Inhoud Het startpunt van deze benadering is de beoordeling hoe ‘adequaat’ of ‘inadequaat’ het actuele gedrag van een cliënt is, gezien de ontwikkelingsleeftijd en de omstandigheden. Aan de hand van …
Cognitieve Gedragstherapie bij ernstig verstandelijk beperkte kinderen, jeugdigen en volwassenen (25 uur)
Cognitieve gedragstherapie: Socratische dialoog en gedragsexperimenten
Inhoud Cognitieve gedragstherapie is een kortdurende, doelgerichte vorm van psychotherapie, die werkzaam is bij diverse psychische klachten waaronder angststoornissen, stemmingsstoornissen en eetstoornissen. In deze eendaagse workshop wordt uitgegaan van de …
Cognitieve gedragstherapie: Socratische dialoog en gedragsexperimenten
Gezinsgerichte Cognitieve Gedragstherapie
Inhoud De cursus omvat acht bijeenkomsten waarin de volgende onderwerpen aan de orde zullen komen; Taxatiefase, duidelijkheid verkrijgen over gezinsstructuur en probleemgebieden inventariseren Geweld in het gezin; maken van een …
Gezinsgerichte Cognitieve Gedragstherapie

Is het verstandig om Gedragskundige te worden?

Voordat je aan een opleiding Gedragskundige begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Gedragskundige worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Gedragskundige?

Arbeidsmarktperspectief is op het moment laag gezien de toestroom aan studenten in de psychologie en de bijbehorende studies. Dit zorgt voor een toekomstige krappe arbeidsmarkt. Toch zullen er hier en daar nog goede vacatures liggen voor de hoger opgeleide. 

De doorgroeimogelijkheden zijn lastig gezien een gedragskundige een aardige studie achter de rug heeft en al behoorlijk aan de top van zijn of haar carrière bevind. 

De actuele kans op werk voor een Gedragskundige

Het beroep Gedragskundige is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

39

Baankans Gedragskundige

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Gedragskundige

Als je je wilt omscholen tot Gedragskundige is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Gedragskundige door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Gedragskundige zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Gedragskundige

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Gedragskundige dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gedragskundige

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gedragskundige

Als je Gedragskundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gedragskundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gedragskundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gedragskundige?

Competenties en Vaardigheden Gedragskundige

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Gedragskundige nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Gedragskundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Gedragskundige

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Gedragskundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Gedragskundige. Als Gedragskundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Gedragskundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Gedragskundige

Vakkennis voor een Gedragskundige

Het is voor een Gedragskundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Gedragskundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Gedragskundige

Cognitieve gedragstherapie
Leer met cognitieve gedragstherapie de meest gebruikte therapievorm bij psychische problemen en probleemgedrag toepassen. Met de opleiding Cognitieve gedragstherapie leer jij de meest gebruikte therapievorm bij psychische problemen en probleemgedrag …
Cognitieve gedragstherapie

Werkervaring Gedragskundige

Het is voor een startend Gedragskundige die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Gedragskundige is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Gedragskundige, maar iets anders?

Is een opleiding Gedragskundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Gedragskundige te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Gedragskundige te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Gedragskundige te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Gedragskundige te worden?

Zou je graag Gedragskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Gedragskundige voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen Gedragskundige

Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie (100 uur) Volwassenen. Docent: C. van der Heiden

Basiscursus Cognitieve Gedragstherapie (100 uur) Volwassenen. Docent: C. van der Heiden

Belangrijk: er zijn toelatingseisen voor deze opleiding, zie de informatie onder het kopje doelgroep. Mocht je vragen hebben, of twijfelen of je voldoet aan te toelatingseisen, neem dan voordat je je inschrijft, contact met ons op.  Inhoud De basiscursus bestaat uit een inleidend deel …

 • Onderwerp opleiding Gedragskundige
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.750,00
 • Duur 100 uren
Verslaving Terugvalpreventie en Cognitieve Gedragstherapie

Verslaving Terugvalpreventie en Cognitieve Gedragstherapie

De training Deze vierdaagse beroepstraining is geschikt voor hulpverleners die werken met groepen en individuele clienten in primaire behandelprocessen, nazorg en intensieve woonbegeleiding. Terugvalpreventie is noodzakelijk om clienten in herstel te houden. De motivatie om in herstel te blijven is …

 • Onderwerp opleiding Gedragskundige
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.150,00
 • Duur 5 dagen
Beoordeling
Hoe word ik een tic therapeut? - Gedragstherapie voor tics en het syndroom van Gilles de la Tourette

Hoe word ik een tic therapeut? - Gedragstherapie voor tics en het syndroom van Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette (GTS) is een veelvoorkomende, neurobiologische ontwikkelingsstoornis gekenmerkt door multiple tics. Internationale richtlijnen bevelen gedragstherapie, te weten habit reversal training (HRT) en exposure en responspreventie (ERP), aan als eerste keuzebehandeling voor kinderen met tics. …

 • Onderwerp opleiding Gedragskundige
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 300,00
 • Duur 8 uren
Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie

Leer met cognitieve gedragstherapie de meest gebruikte therapievorm bij psychische problemen en probleemgedrag toepassen. Met de opleiding Cognitieve gedragstherapie leer jij de meest gebruikte therapievorm bij psychische problemen en probleemgedrag toepassen. Cognitieve gedragstherapie, ook wel CGT genoemd, gaat ervan uit …

 • Onderwerp opleiding Gedragskundige
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 605,00
 • Duur 0 uren

Ga direct naar