Gedragswetenschapper Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gedragswetenschapper? Lees de functieomschrijving.

De gedragswetenschapper richt zich, zoals de functie zelf al zegt, op het gedrag van de cliënt. De taakomschrijving van een gedragswetenschapper ligt geheel aan de instelling waar deze werkzaam is. Over het algemeen is de gedragswetenschapper bezig met taken als; observeren en onderzoeken van gedrag van de cliënt, ondervindingen terugkoppelen naar managers en leidinggevenden, individueel of met een team van specialisten een behandelplan opzetten en uitvoeren en teamoverleggen over bepaalde cases.

Een gedragswetenschapper, ondanks dat hij zijn verantwoordelijkheden moet terugkoppelen naar de leidinggevenden en managers, heeft veel vrijheid. De behandelingen worden naar eigen tijd ingepland en zijn schema kan die geheel zelf invullen. Dit vergt veel discipline en doorzettingsvermogen.

Naast het contact hebben met de cliënt of patiënt heeft de gedragswetenschapper ook veel contact met de familieleden die worden betrokken bij de behandeling. Aangezien een gedragswetenschapper voornamelijk met jeugdigen werkt zijn de ouders/verzorgers een belangrijk aanspreekpunt voor eventuele aanvullende informatie en natuurlijk om ze in te lichten over het geen dat wordt gedaan of gedaan is (denk aan behandelplannen of overleggen over de cliënt).

De naam zegt het zelf al, maar de gedragswetenschapper houdt zich ook bezig met het onderzoek naar bepaalde gedragingen of behandelingen. Zodoende is het een beroep met veel variatie.

Wil je werken als Gedragswetenschapper?

Werk je al als Gedragswetenschapper en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gedragswetenschapper worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Gedragswetenschapper, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gedragswetenschapper in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Psychiater
 • Sociaal Pedagogisch Werker
 • Maatschappelijk Werker
 • Zorgmanager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2535 tot €5590

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

18


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gedragswetenschapper

Wat verdient een Gedragswetenschapper?

De gedragswetenschapper heeft een start salaris van ongeveer 2535 euro bruto per maand en kan oplopen tot 5590 euro bruto per maand. Dit is gebasseerd op een WO opgeleide gedragswetenschapper die werkzaam is bij een zorginstelling en dus onder de CAO GZ valt. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en eindejaarsuitkering welke onder de secundaire arbeidsvoorwaarden vallen. Deze salarisindicaties zijn van 2010 en zijn dus recent.

Salarisschaal Gedragswetenschapper

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Gedragswetenschapper

Op zoek naar een nieuwe baan als Gedragswetenschapper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gedragswetenschapper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gedragswetenschapper vacatures

2x GZ psycholoog / ervaren Gedragswetenschapper (24/ 32 uur per week)
Stichting Teylingereind
Een dag uit het leven van … De beveiliging ziet me al aan komen lopen en haalt de poort al van het slot. Er wordt vriendelijk gezwaaid door de collega’s, …
Gedragswetenschapper
BMC
Op zoek naar een vacature als Gedragswetenschapper? Wil jij jezelf ontwikkelen, uitdagingen aangaan en van betekenis zijn? Met jouw talent en ervaring kan dit bij BMC! Functieomschrijving Op zoek naar …
Gedragswetenschapper Veilig Thuis Haaglanden
Gemeente Den Haag
Zorg jij als gedragswetenschapper voor een veilig leefomgeving? Locatie/Standplaats Den Haag Functieomschrijving Zorg jij als gedragswetenschapper voor een veilig leefomgeving? Wat ga je doen? Als gedragswetenschapper lever je een belangrijke …
Gedragswetenschapper
Langhenkel-Talenter
Langhenkel-Talenter zoekt regelmatig een gedragswetenschapper/ orthopedagoog. In deze functie maak je deel uit van een gemeentelijk team en heb je een adviserende en coachende rol voor de jeugdconsulenten. Jij wordt …
Gedragswetenschapper Ouderenzorg
Maandag Rotterdam
Als gedragswetenschapper werk je vanuit meerdere locaties binnen Zuid- Holland. Als gedragswetenschapper verricht je onderzoek en lever je een bijdrage binnen de overleggen met andere disciplines. Je verricht onder andere werkzaamheden …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gedragswetenschapper

Hoe goed is de toekomst voor de Gedragswetenschapper? 

Het arbeidsperspectief is redelijk voor gedragswetenschappers aangezien er minder vraag is naar dan dat er afgestudeerde zijn. Toch zien ze de toekomst positief in voor de gedragswetenschappers omdat er steeds meer aandacht gevestigd wordt op de jeugd en de behandeling van disfuncties binnen de jeugd.

De doorgroeimogelijkheden beperken zich tot management functies of leidinggevende taken.

Baankans Gedragswetenschapper

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

18


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gedragswetenschapper worden: Opleidingen tot Gedragswetenschapper

Hoe word je een Gedragswetenschapper? 

De beste weg is het kiezen voor een WO opleiding Pedagogische Wetenschappen of Psychologie, waarna er gekozen kan worden voor een master Pedagogische Wetenschappen of eventueel een specialisatie binnen de psychologie. De bachelor duurt 3 jaar en een master 1 of 2 jaar, ligt aan welke master er wordt gekozen. Bij de opleiding psychologie moet er in het tweede jaar gekozen worden voor een specialisatie, het is dus belangrijk goed uit te zoeken welke het beste past binnen je beroep dat je wilt gaan beoefenen.

Een andere weg is de HBO opleiding Toegepaste Psychologie welke 4 jaar duurt. Weliswaar is het zo dat een HBO afgestudeerde psycholoog als gedragswetenschapper minder verantwoordelijkheden krijgt dan een WO opgeleide gedragswetenschapper.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Gedragswetenschapper

Meer grip op gedrag in 6 stappen
Leer inzichten uit de wetenschap toepassen in de praktijk In deze uitdagende training over hoe je gedrag kunt beïnvloeden met communicatie krijg je een overzicht van sociaalpsychologische theorieën die je toepast …
Meer opleidingen Gedragswetenschapper

Weet je nog niet of je Gedragswetenschapper wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Gedragswetenschapper of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Gedragswetenschapper

Met wie werkt een Gedragswetenschapper samen? 

De gedragswetenschapper staat in nauw contact met mede specialisten en verzorgers om de cliënt op een zo efficiënt mogelijke manier te begeleiden. Naast het contact met de cliënt zelf, wat vanzelfsprekend is, en de ouders/verzorgers van de cliënt heeft de gedragswetenschapper ook veel contact met de leidinggevenden en/of managers. Door middel van constante communicatie kan er gezorgd worden voor een goed behandelplan waar alle partijen tevreden mee zijn. Tijdens case overleggen heeft de gedragswetenschapper ook veel contact met de afdelingmedewerkers in een zorginstelling en alle mensen die te maken hebben met de cliënt.


 • Psychiater
 • Sociaal Pedagogisch Werker
 • Maatschappelijk Werker
 • Zorgmanager
Gedragswetenschapper


Organisaties waar een Gedragswetenschapper werkzaam is

Waar werkt een Gedragswetenschapper meestal? 
 • Ziekenhuis
 • Zorginstelling
 • Justitiële Jeugdinrichting
 • RIAGG
 • GZ/GGZ
 • Maatschappelijk Werk

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Gedragswetenschapper

Waar kun je het beste werken als Gedragswetenschapper? Hieronder vindt je de best door de Gedragswetenschapper beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gedragswetenschapper.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gedragswetenschapper:

Welke competenties heeft een een Gedragswetenschapper nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Gedragswetenschapper

Wat voor persoonlijkheid heb je als Gedragswetenschapper nodig? 

De gedragswetenschapper moet een perfectionist zijn omdat deze gedreven moet zijn om verbetering te zien en te bereiken. Vaak moet er veel gesleuteld worden aan het gedrag van jeugdigen, voornamelijk jeugdige deliquenten, waar een doel bereikt moet worden waar iedereen tevreden mee is. Dit kan een zware taak zijn en daarom moet de gedragswetenschapper secuur te werk gaan om zo tot een goed resultaat te komen. (Perfectionist)

De gedragswetenschapper moet een gever zijn omdat, net als veel beroepen in de zorg, er veel met mensen omgegaan wordt. Het is belangrijk warm over te komen om zo de cliënt te motiveren en in staat te stellen om zelf aan zijn of haar gedrag te sleutelen. Het is belangrijk dat de gedragswetenschapper niet in een te lieve rol verzaakt, aangezien er een wederzijdse samenwerking moet optreden. (Gever)

Bekijk de persoonstypen voor Gedragswetenschapper


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Gedragswetenschapper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gedragswetenschapper

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gedragswetenschapper

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gedragswetenschapper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gedragswetenschapper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gedragswetenschapper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gedragswetenschapper. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gedragswetenschapper iets voor je?

Zou je graag Gedragswetenschapper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gedragswetenschapper bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar