Gedragswetenschapper Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gedragswetenschapper? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gedragswetenschapper. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gedragswetenschapper wordt.

 

Wat is een Gedragswetenschapper?

Een gedragswetenschapper is iemand die het gedrag van mensen met gedragsproblematiek observeert en onderzoekt, en/of advies geeft aan andere hulpverleners t.a.v. specifieke gedragsproblematiek. Een gedragswetenschapper heeft een een universitaire studie gedaan.

Wanneer een gedragswetenschapper zelf direct met patiënten werkt liggen de werkzaamheden in dezelfde hoek als het werk van een orthopedagoog. Wanneer een gedragswetenschapper een meer adviserende rol heeft ligt het accent van de werkzaamheden meer in de theoretische onderzoekskant.Wat doet een Gedragswetenschapper?

De gedragswetenschapper richt zich, zoals de functie zelf al zegt, op het gedrag van de cliënt. De taakomschrijving van een gedragswetenschapper ligt geheel aan de instelling waar deze werkzaam is. Over het algemeen is de gedragswetenschapper bezig met taken als; observeren en onderzoeken van gedrag van de cliënt, ondervindingen terugkoppelen naar managers en leidinggevenden, individueel of met een team van specialisten een behandelplan opzetten en uitvoeren en teamoverleggen over bepaalde cases.

Een gedragswetenschapper is vaak degene die de eindverantwoordelijkheid draagt voor de behandeling en eventueel de orthopedagogische begeleiding van de cliënten. De gedragswetenschapper ondersteunt de pedagogisch medewerkers van de zorginstelling bij de behandeling van de cliënten. Hij of zij is verantwoordelijk voor het maken en zorgdragen van de uitvoering van de behandelplannen.

Naast het contact hebben met de cliënt of patiënt kan de gedragswetenschapper ook contact hebben met de familieleden die worden betrokken bij de behandeling. Aangezien een gedragswetenschapper voornamelijk met jeugdigen werkt zijn de ouders/verzorgers een belangrijk aanspreekpunt voor eventuele aanvullende informatie en natuurlijk om ze in te lichten over het geen dat wordt gedaan of gedaan is (denk aan behandelplannen of overleggen over de cliënt).

De naam zegt het zelf al, maar de gedragswetenschapper houdt zich ook bezig met het onderzoek naar bepaalde gedragingen of behandelingen. Zodoende is het een beroep met veel variatie.

Wil je werken als Gedragswetenschapper?

Werk je al als Gedragswetenschapper en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gedragswetenschapper worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gedragswetenschapper, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gedragswetenschapper in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Psychiater
 • Sociaal Pedagogisch Werker
 • Maatschappelijk Werker
 • Zorgmanager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2535 tot €5590

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

27


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gedragswetenschapper

Wat verdient een Gedragswetenschapper?

De gedragswetenschapper heeft een start salaris van ongeveer 2535 euro bruto per maand en kan oplopen tot 5590 euro bruto per maand. Dit is gebasseerd op een WO opgeleide gedragswetenschapper die werkzaam is bij een zorginstelling en dus onder de CAO GZ valt. Dit is exclusief 8% vakantietoeslag en eindejaarsuitkering welke onder de secundaire arbeidsvoorwaarden vallen. Deze salarisindicaties zijn van 2010 en zijn dus recent.

Salarisschaal Gedragswetenschapper

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gedragswetenschapper

Op zoek naar een nieuwe baan als Gedragswetenschapper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gedragswetenschapper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gedragswetenschapper vacatures

Vacature Gedragswetenschapper Jeugdzorg
Maandag® Zwolle
Functiebeschrijving Een adviserende en coachende rol neem jij graag aan! Voor een jeugdzorgorganisatie in Zwolle zijn wij per direct op zoek naar een proactieve ;Wat ga je doen?Als gedragswetenschapper ben …
Vacature Ervaren gedragswetenschapper/ onderzoeker
Randstad Corporate Recruitment
Functieomschrijving Ben jij avontuurlijk en nieuwsgierig? Analytisch en onderzoekend? Gefascineerd en intrinsiek geïnteresseerd in menselijk gedrag? En wil je werken in een toonaangevend team waar innovatie, data, analyse en gezelligheid …
Vacature Gedragswetenschapper Gehandicaptenzorg
Maandag® Groningen
Functiebeschrijving Wij zijn bij Maandag® opzoek naar een Gedragswetenschapper binnen de Gehandicaptenzorg. Als Gedragswetenschapper ben jij de specialist in het bieden van advies, behandeling en ondersteuning aan mensen met een …
Vacature Gedragswetenschapper
Maandag® Zwolle
Functiebeschrijving Voor een groeiende organisatie in de omgeving Zwolle zoeken wij meerdere gedragswetenschappers. De organisatie biedt ambulante hulpverlening, woon- en logeeradressen en dagbesteding. Wil jij bouwen aan een relatie met …
Vacature Gedragswetenschapper
Maandag® Purmerend
Functiebeschrijving Jij moet rekening houden met wat nú goed is voor het kind, maar ook op de lange termijn! Als gedragswetenschapper Jeugd deel jij jouw kennis in een multidisciplinair team. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gedragswetenschapper

Wat is de toekomst van Gedragswetenschapper?

Het arbeidsperspectief is redelijk voor gedragswetenschappers aangezien er minder vraag is naar dan dat er afgestudeerde zijn. Toch zien ze de toekomst positief in voor de gedragswetenschappers omdat er steeds meer aandacht gevestigd wordt op de jeugd en de behandeling van disfuncties binnen de jeugd.

De doorgroeimogelijkheden beperken zich tot management functies of leidinggevende taken.

Baankans Gedragswetenschapper

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

27


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Gedragswetenschapper worden: Opleidingen tot Gedragswetenschapper

Wil je Gedragswetenschapper worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gedragswetenschapper.

Hoe word je een Gedragswetenschapper? 

Om gedragswetenschapper te worden heb je een wetenschappelijk opleiding nodig. 

Opleiding gedragswetenschapper

Er is geen opleiding gedragswetenschapper. De beste weg is het kiezen voor een WO opleiding Pedagogische Wetenschappen of Psychologie, waarna er gekozen kan worden voor een master Pedagogische Wetenschappen of eventueel een specialisatie binnen de psychologie. De bachelor duurt 3 jaar en een master 1 of 2 jaar, ligt aan welke master er wordt gekozen. Bij de opleiding psychologie moet er in het tweede jaar gekozen worden voor een specialisatie, het is dus belangrijk goed uit te zoeken welke het beste past binnen je beroep dat je wilt gaan beoefenen.

Een andere weg is de HBO opleiding Toegepaste Psychologie welke 4 jaar duurt. Weliswaar is het zo dat een HBO afgestudeerde psycholoog als gedragswetenschapper minder verantwoordelijkheden krijgt dan een WO opgeleide gedragswetenschapper.

Opleiding gedragswetenschappen

De opleiding gedragswetenschappen leidt niet direct op tot gedragswetenschapper, maar is een onderzoeksmaster studie die gericht is op het bestuderen van disfunctioneel gedrag. Je kan na de studie gedragswetenschappen dus zeker wel aan de slag asl gedragswetenschapper

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Gedragswetenschapper

Meer grip op gedrag in 6 stappen
Leer inzichten uit de wetenschap toepassen in de praktijk In deze uitdagende training over hoe je gedrag kunt beïnvloeden met communicatie krijg je een overzicht van sociaalpsychologische theorieën die je toepast …
Meer grip op gedrag in 6 stappen

Omscholen of doorgroeien tot Gedragswetenschapper

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Gedragswetenschapper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gedragswetenschapper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gedragswetenschapper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gedragswetenschapper?

Competenties en Vaardigheden Gedragswetenschapper

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Gedragswetenschapper nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Gedragswetenschapper nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Gedragswetenschapper

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Gedragswetenschapper

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Gedragswetenschapper. Als Gedragswetenschapper wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Gedragswetenschapper:


zie volledige beschrijving persoonstype Gedragswetenschapper

Vakkennis voor een Gedragswetenschapper

Het is voor een Gedragswetenschapper ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Gedragswetenschapper zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Gedragswetenschapper


Werkervaring Gedragswetenschapper

Het is voor een startend Gedragswetenschapper die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Gedragswetenschapper is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog, Maatschappelijk werker .

Iets anders leren?

Is Gedragswetenschapper het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Gedragswetenschapper

Met wie werkt een Gedragswetenschapper samen? 

De gedragswetenschapper staat in nauw contact met mede specialisten en verzorgers om de cliënt op een zo efficiënt mogelijke manier te begeleiden. Naast het contact met de cliënt zelf, wat vanzelfsprekend is, en de ouders/verzorgers van de cliënt heeft de gedragswetenschapper ook veel contact met de leidinggevenden en/of managers. Door middel van constante communicatie kan er gezorgd worden voor een goed behandelplan waar alle partijen tevreden mee zijn. Tijdens case overleggen heeft de gedragswetenschapper ook veel contact met de afdelingmedewerkers in een zorginstelling en alle mensen die te maken hebben met de cliënt.


 • Psychiater
 • Sociaal Pedagogisch Werker
 • Maatschappelijk Werker
 • Zorgmanager
Gedragswetenschapper


Organisaties waar een Gedragswetenschapper werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gedragswetenschapper meestal werkt.

Waar werkt een Gedragswetenschapper?

 • Ziekenhuis
 • Zorginstelling
 • Justitiële Jeugdinrichting
 • RIAGG
 • GZ/GGZ
 • Maatschappelijk Werk

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Gedragswetenschapper

Waar kun je het beste werken als Gedragswetenschapper? Hieronder vind je de best door de Gedragswetenschapper beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gedragswetenschapper.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gedragswetenschapper:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gedragswetenschapper.

Welke competenties heeft een Gedragswetenschapper nodig?

Een Gedragswetenschapper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gedragswetenschapper

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gedragswetenschapper passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gedragswetenschapper nodig? 

De gedragswetenschapper moet een perfectionist zijn omdat deze gedreven moet zijn om verbetering te zien en te bereiken. Vaak moet er veel gesleuteld worden aan het gedrag van jeugdigen, voornamelijk jeugdige deliquenten, waar een doel bereikt moet worden waar iedereen tevreden mee is. Dit kan een zware taak zijn en daarom moet de gedragswetenschapper secuur te werk gaan om zo tot een goed resultaat te komen. (Perfectionist)

De gedragswetenschapper moet een gever zijn omdat, net als veel beroepen in de zorg, er veel met mensen omgegaan wordt. Het is belangrijk warm over te komen om zo de cliënt te motiveren en in staat te stellen om zelf aan zijn of haar gedrag te sleutelen. Het is belangrijk dat de gedragswetenschapper niet in een te lieve rol verzaakt, aangezien er een wederzijdse samenwerking moet optreden. (Gever)

Bekijk de persoonstypen voor Gedragswetenschapper


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Gedragswetenschapper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gedragswetenschapper

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gedragswetenschapper

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gedragswetenschapper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gedragswetenschapper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gedragswetenschapper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gedragswetenschapper. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gedragswetenschapper iets voor je?

Zou je graag Gedragswetenschapper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gedragswetenschapper bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Gedragswetenschapper?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Gedragswetenschapper

Vacature Gedragswetenschapper / behandelcoördinator
TMI
Ben jij gedragswetenschapper en ambieer jij een baan als behandelcoördinator in gehandicaptenzorg? Dan hebben wij een interessante mogelijkheid voor jou in de omgeving van Hengelo.Waar kom jij als gedragswetenschapper / …
Vacature Gedragswetenschapper / behandelcoördinator crisisopvang omgeving Hengelo
TMI
Ben jij gedragswetenschapper en ambieer jij een baan als behandelcoördinator in gehandicaptenzorg? Dan hebben wij een interessante mogelijkheid voor jou in de omgeving van Hengelo.Waar kom jij als gedragswetenschapper / …
Vacature Gedragswetenschapper / Orthopedagoog
Maandag® Middelpunt
Functiebeschrijving Voor een organisatie in Middelburg zijn wij opzoek naar een gedragswetenschapper. In deze functie ondersteun en adviseer je de gezinsmanagers zodat zij zich volledig kunnen focussen op de het …
Vacature Gedragswetenschapper Jeugdzorg
Maandag® Rotterdam
Functiebeschrijving Die adviserende en coachende rol neem jij graag aan! Voor een opdrachtgever in regio Rotterdam ben ik op zoek naar een Gedragswetenschapper die Jeugdbeschermers ondersteund, zowel individueel als in …
Vacature Gedragswetenschapper
Maandag® Purmerend
Functiebeschrijving Jij moet rekening houden met wat nú goed is voor het kind, maar ook op de lange termijn! Als gedragswetenschapper Jeugd deel jij jouw kennis in een multidisciplinair team. …

Actuele blogposts


reacties op Gedragswetenschapper

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar