Gedragskundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gedragskundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gedragskundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gedragskundige wordt.

 

Wat is een Gedragskundige?

De gedragskundige richt zijn taken op mensen die aanzienlijke problemen hebben op gedragsmatig gebied. Dit kunnen jeugdige deliquenten zijn, of cliënten/patiënten met mentale stoornissen. Dit beroep lijkt op veel aspecten op beroepen als een psycholoog. Het uiteindelijke doel van een gedragskundige is het in zo verre het gedrag beïnvloeden van de cliënt dat deze op een 'normale' manier weer om kan gaan met zijn of haar omgeving. 

Vaak gaat de gedragskundige te werk met een hypothesen toetsend plan van aanpak. Dit wil zeggen dat de gedragskundige eerst een aantal problemen bedenkt die de cliënt zou kunnen hebben en daarna tracht deze problemen op te lossen door middel van gedragsmatige veranderingen in te voeren. De bedoeling is het gedrag zo te beïnvloeden dat deze op een normaal manier weer kan functioneren binnen de maatschappij. 

Dit beroep vergt veel doorzettingsvermogen en een ijzeren wil. Veel cliënten of patiënten weigeren mee te werken of worden verplicht mee te werken aan de behandeling. Dit zorgt voor een andere aanpak dan bij mensen die wel bereid zijn te veranderen of veranderingen te omarmen. Wil je werken als Gedragskundige?

Werk je al als Gedragskundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gedragskundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gedragskundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gedragskundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werkende
 • Pedagogisch Hulpverlener
 • Arts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2535 tot €5950

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gedragskundige

Wat verdient een Gedragskundige?

Het startsalaris van een gedragskundige ligt vaak rond de 2535 euro bruto per maand, dit bedrag kan oplopen tot ongeveer 5950 euro bruto per maand. Deze cijfers staan vast in de CAO gezondheidszorg (GZ) en zullen niet vaak fluctueren. Secundaire arbeidsvoorwaarden komen voor zoals, onregelematigheidstoeslag, reiskostenvergoeding, vakantietoeslag en 13de maand. 

Salarisschaal Gedragskundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gedragskundige

Er zijn geen vacatures Gedragskundige aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Gedragskundige in werkt.

Meer weten over de sector waar een Gedragskundige in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gedragskundige

Wat is de toekomst van Gedragskundige?

Arbeidsmarktperspectief is op het moment laag gezien de toestroom aan studenten in de psychologie en de bijbehorende studies. Dit zorgt voor een toekomstige krappe arbeidsmarkt. Toch zullen er hier en daar nog goede vacatures liggen voor de hoger opgeleide. 

De doorgroeimogelijkheden zijn lastig gezien een gedragskundige een aardige studie achter de rug heeft en al behoorlijk aan de top van zijn of haar carrière bevind. 

Baankans Gedragskundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gedragskundige worden: Opleidingen tot Gedragskundige

Wil je gedragskundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Gedragskundige? 

Om tot het beroep van gedragskundige te komen moet er een intensieve 4 jarige universitaire opleiding gevolgd worden of een HBO studie waarna een 2 jarige master moet gevolgd worden. Alleen dan is er kans om tot dit beroep te komen. De meest voorkomende studies voor dit beroep zijn Psychologie, het liefst in de klinische richting of gedrags wetenschappen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gedragskundige

Er zijn geen opleidingen Gedragskundige aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gedragskundige in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Netwerk Gedragskundige

Met wie werkt een Gedragskundige samen? 

De gedragskundige gaat vaak om met een team van meerdere specialisten die samen een behandelplan opstellen voor de cliënt of patiënt. Zodoende is er meer effectiviteit van de behandeling en wordt de behandeling vanuit meerdere perspectieven bekeken. Door dit samenwerken is het wel van belang dat de gedragskundige veel van de informatie doorspeelt naar zijn of haar collega's. 


 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werkende
 • Pedagogisch Hulpverlener
 • Arts
Gedragskundige


Organisaties waar een Gedragskundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gedragskundige meestal werkt.

Waar werkt een Gedragskundige?

 • Zorginstelling
 • GZ/GGZ
 • Verslavingszorg
 • TBS Kliniek
 • Jeugdgevangenis
 • Justitiële centra

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Gedragskundige

Waar kun je het beste werken als Gedragskundige? Hieronder vind je de best door de Gedragskundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gedragskundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gedragskundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gedragskundige.

Welke competenties heeft een Gedragskundige nodig?

Een Gedragskundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gedragskundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gedragskundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gedragskundige nodig? 

De gedragskundige moet een gever zijn omdat deze in staat moet zijn hulp te bieden aan mensen die vaak de hulp niet willen ontvangen. Daardoor moet de gedragskundige een open persoonlijkheid hebben om deze mensen er toe te zetten en te motiveren om de veranderingen in hun gedrag aan te leren. 

De gedragskundige moet een waarnemer zijn omdat deze het gedrag en de verbale en non-verbale signalen van cliënten en patiënten goed moet kunnen interpreteren. 

Bekijk de persoonstypen voor Gedragskundige


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Gedragskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gedragskundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gedragskundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gedragskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gedragskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gedragskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gedragskundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gedragskundige iets voor je?

Zou je graag Gedragskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gedragskundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gedragskundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar