Gedragskundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gedragskundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gedragskundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gedragskundige wordt.

 

Wat is een Gedragskundige?

De gedragskundige richt zijn taken op mensen die aanzienlijke problemen hebben op gedragsmatig gebied. Dit kunnen jeugdige deliquenten zijn, of cliënten/patiënten met mentale stoornissen. Dit beroep lijkt op veel aspecten op beroepen als een psycholoog. Het uiteindelijke doel van een gedragskundige is het in zo verre het gedrag beïnvloeden van de cliënt dat deze op een 'normale' manier weer om kan gaan met zijn of haar omgeving. 

Vaak gaat de gedragskundige te werk met een hypothesen toetsend plan van aanpak. Dit wil zeggen dat de gedragskundige eerst een aantal problemen bedenkt die de cliënt zou kunnen hebben en daarna tracht deze problemen op te lossen door middel van gedragsmatige veranderingen in te voeren. De bedoeling is het gedrag zo te beïnvloeden dat deze op een normaal manier weer kan functioneren binnen de maatschappij. 

Dit beroep vergt veel doorzettingsvermogen en een ijzeren wil. Veel cliënten of patiënten weigeren mee te werken of worden verplicht mee te werken aan de behandeling. Dit zorgt voor een andere aanpak dan bij mensen die wel bereid zijn te veranderen of veranderingen te omarmen. Wil je werken als Gedragskundige?

Werk je al als Gedragskundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gedragskundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gedragskundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gedragskundige in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werkende
 • Pedagogisch Hulpverlener
 • Arts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2535 tot €5950

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

41


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gedragskundige

Wat verdient een Gedragskundige?

Het startsalaris van een gedragskundige ligt vaak rond de 2535 euro bruto per maand, dit bedrag kan oplopen tot ongeveer 5950 euro bruto per maand. Deze cijfers staan vast in de CAO gezondheidszorg (GZ) en zullen niet vaak fluctueren. Secundaire arbeidsvoorwaarden komen voor zoals, onregelematigheidstoeslag, reiskostenvergoeding, vakantietoeslag en 13de maand. 

Salarisschaal Gedragskundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gedragskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Gedragskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gedragskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gedragskundige vacatures

Vacature Gedragswetenschapper
Gemeente Den Haag
Functieomschrijving GedragswetenschapperBen jij onze nieuwe gedragswetenschapper, die graag meedenkt over de jeugdhulp in de stad, coacht en van een overstijgende blik adviseert over passende hulp?Wat ga je doen?
Vacature Gedragswetenschapper
BMC
Bedrijfsomschrijving Al meer dan 34 jaar levert BMC oplossingen voor vraagstukken binnen de complexe context van de publieke sector. Met een ondernemende mentaliteit en nuchtere aanpak gaan we steeds voor …
Vacature Gedragswetenschapper
BMC
Bedrijfsomschrijving Uitdagende vraagstukken oplossen en daarmee organisaties én jezelf steeds naar een hoger niveau tillen. En dat samen met ruim andere professionals met uiteenlopende expertises. Werk dat ertoe doet, maakt …
Vacature Gedragswetenschapper regio Zuid-Nederland
BMC
Bedrijfsomschrijving Al meer dan 34 jaar levert BMC oplossingen voor vraagstukken binnen de complexe context van de publieke sector. Met een ondernemende mentaliteit en nuchtere aanpak gaan we steeds voor …
Vacature Gedragswetenschapper pleegzorg Drenthe
TMI
Ben jij een gedragswetenschapper en heb je een passie voor het helpen en ondersteunen van kinderen en jongeren in de pleegzorg? Dan hebben wij een mooie baan voor jou in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gedragskundige

Wat zijn de baankansen voor een Gedragskundige?

Arbeidsmarktperspectief is op het moment laag gezien de toestroom aan studenten in de psychologie en de bijbehorende studies. Dit zorgt voor een toekomstige krappe arbeidsmarkt. Toch zullen er hier en daar nog goede vacatures liggen voor de hoger opgeleide. 

De doorgroeimogelijkheden zijn lastig gezien een gedragskundige een aardige studie achter de rug heeft en al behoorlijk aan de top van zijn of haar carrière bevind. 

De actuele kans op werk voor een Gedragskundige

Het beroep Gedragskundige is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

41

Baankans Gedragskundige

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Gedragskundige worden: Opleidingen tot Gedragskundige

Wil je Gedragskundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gedragskundige.

Hoe word je een Gedragskundige? 

Om tot het beroep van gedragskundige te komen moet er een intensieve 4 jarige universitaire opleiding gevolgd worden of een HBO studie waarna een 2 jarige master moet gevolgd worden. Alleen dan is er kans om tot dit beroep te komen. De meest voorkomende studies voor dit beroep zijn Psychologie, het liefst in de klinische richting of gedrags wetenschappen. 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Gedragskundige

Cursus controle loslaten: leren loslaten zonder angst
Worden jij en anderen af en toe moe van jouw eigen controledwang en zou jij je prettiger voelen als je dat zonder angst los kon laten? Volg dan nu de …
Cursus controle loslaten: leren loslaten zonder angst
Cognitieve Gedragstherapie bij complexe gezinnen met jongeren met ernstige gedragsproblemen
Inhoud Aan bod komen (evidence based) cognitief gedragstherapeutische interventies gericht op het ondersteuning/optimaliseren van het gezinsfunctioneren, het ouderschap en het stimuleren/weer op gang brengen van de ontwikkeling van de jongere. …
Cognitieve Gedragstherapie bij complexe gezinnen met jongeren met ernstige gedragsproblemen
Cognitieve Gedragstherapie bij ernstig verstandelijk beperkte kinderen, jeugdigen en volwassenen (25 uur)
Inhoud Het startpunt van deze benadering is de beoordeling hoe ‘adequaat’ of ‘inadequaat’ het actuele gedrag van een cliënt is, gezien de ontwikkelingsleeftijd en de omstandigheden. Aan de hand van …
Cognitieve Gedragstherapie bij ernstig verstandelijk beperkte kinderen, jeugdigen en volwassenen (25 uur)
Cognitieve gedragstherapie: Socratische dialoog en gedragsexperimenten
Inhoud Cognitieve gedragstherapie is een kortdurende, doelgerichte vorm van psychotherapie, die werkzaam is bij diverse psychische klachten waaronder angststoornissen, stemmingsstoornissen en eetstoornissen. In deze eendaagse workshop wordt uitgegaan van de …
Cognitieve gedragstherapie: Socratische dialoog en gedragsexperimenten
Gezinsgerichte Cognitieve Gedragstherapie
Inhoud De cursus omvat acht bijeenkomsten waarin de volgende onderwerpen aan de orde zullen komen; Taxatiefase, duidelijkheid verkrijgen over gezinsstructuur en probleemgebieden inventariseren Geweld in het gezin; maken van een …
Gezinsgerichte Cognitieve Gedragstherapie

Omscholen tot Gedragskundige

Als je je wilt omscholen tot Gedragskundige is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Gedragskundige zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Gedragskundige dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gedragskundige

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gedragskundige

Als je Gedragskundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gedragskundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gedragskundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gedragskundige?

Competenties en Vaardigheden Gedragskundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Gedragskundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Gedragskundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Gedragskundige

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Gedragskundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Gedragskundige. Als Gedragskundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Gedragskundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Gedragskundige

Vakkennis voor een Gedragskundige

Het is voor een Gedragskundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Gedragskundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Gedragskundige

Cognitieve gedragstherapie
Leer met cognitieve gedragstherapie de meest gebruikte therapievorm bij psychische problemen en probleemgedrag toepassen. Met de opleiding Cognitieve gedragstherapie leer jij de meest gebruikte therapievorm bij psychische problemen en probleemgedrag …
Cognitieve gedragstherapie

Werkervaring Gedragskundige

Het is voor een startend Gedragskundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Gedragskundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog, Gedragstherapeut .

Iets anders leren?

Is Gedragskundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Gedragskundige

Met wie werkt een Gedragskundige samen? 

De gedragskundige gaat vaak om met een team van meerdere specialisten die samen een behandelplan opstellen voor de cliënt of patiënt. Zodoende is er meer effectiviteit van de behandeling en wordt de behandeling vanuit meerdere perspectieven bekeken. Door dit samenwerken is het wel van belang dat de gedragskundige veel van de informatie doorspeelt naar zijn of haar collega's. 


 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werkende
 • Pedagogisch Hulpverlener
 • Arts
Gedragskundige


Organisaties waar een Gedragskundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gedragskundige meestal werkt.

Waar werkt een Gedragskundige?

 • Zorginstelling
 • GZ/GGZ
 • Verslavingszorg
 • TBS Kliniek
 • Jeugdgevangenis
 • Justitiële centra

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Gedragskundige

Waar kun je het beste werken als Gedragskundige? Hieronder vind je de best door de Gedragskundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gedragskundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gedragskundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gedragskundige.

Welke competenties heeft een Gedragskundige nodig?

Een Gedragskundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gedragskundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gedragskundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gedragskundige nodig? 

De gedragskundige moet een gever zijn omdat deze in staat moet zijn hulp te bieden aan mensen die vaak de hulp niet willen ontvangen. Daardoor moet de gedragskundige een open persoonlijkheid hebben om deze mensen er toe te zetten en te motiveren om de veranderingen in hun gedrag aan te leren. 

De gedragskundige moet een waarnemer zijn omdat deze het gedrag en de verbale en non-verbale signalen van cliënten en patiënten goed moet kunnen interpreteren. 

Bekijk de persoonstypen voor Gedragskundige


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Gedragskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gedragskundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gedragskundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gedragskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gedragskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gedragskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gedragskundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gedragskundige iets voor je?

Zou je graag Gedragskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gedragskundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Gedragskundige?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Gedragskundige

Vacature Medewerker begeleiding B Gehandicaptenzorg Gedragscomplex (LVB / MVB)
Daelzicht
Wil jij aan de slag in de gehandicaptenzorg en meer in het bijzonder met doelgroep cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag? Wil jij als onderdeel van dit stabiele team iets moois …
Vacature Medewerker begeleiding B (gedragscomplex) Huybheide 7-8 combi dagbesteding
Daelzicht
Wil jij aan de slag in de gehandicaptenzorg, in een combinatie van wonen en dagbesteding? Kun jij iemand verstaan onder woorden en weet jij rust en stabiliteit over te brengen? …
Vacature Begeleider Gehandicaptenzorg (Gedragscomplex)
Daelzicht
Karakter gezocht voor de gehandicaptenzorg Kun jij iemand verstaan zonder woorden? Zoek jij werk in de zorg waarbij beroep wordt gedaan op jouw sterke persoonlijkheid en improvisatievermogen? Waar je van …
Vacature Medewerker Gedragscomplex (MVG)
Daelzicht
Wil jij aan de slag in de gehandicaptenzorg? En ben jij geïnteresseerd in de doelgroep cliënten, die naast hun verstandelijke beperking ook te maken hebben met moeilijk verstaanbaar gedrag (mvg) …
Vacature Begeleider Gehandicaptenzorg Gedragscomplex (LVB / MVB)
Daelzicht
Wil jij aan de slag in de gehandicaptenzorg en meer in het bijzonder met doelgroep cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag? Wil jij als onderdeel van dit stabiele team iets moois …

Actuele blogposts


reacties op Gedragskundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar