haarstylist: Salaris, Vacatures, Taken & Vaardigheden

haarstylist: Salaris, Vacatures, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als haarstylist? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je haarstylist wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als haarstylist, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als haarstylist


Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een haarstylist?

Een Haarstylist werkt in principe in een kapsalon. Tegenwoordig komt het ook vaak voor dat Haarstylisten mensen thuis bezoeken om hen te knippen. Een Haarstylist verzorgt het haar van de klant. Dit houdt niet alleen in het knippen van het haar, maar ook het verven, bleken, krullen of permanenten. Ook leert de Haarstylist in de opleiding hoe zij haren van klanten mooi op kunnen steken of hoe ze haar kunnen watergolven.

Het beroep is al heel oud en is afkomstig van het beroep barbier. Dit is een man die zich bezig houdt met het knippen, verzorgen en dus ook scheren van baarden en snorren. In de loop van de jaren is dit beroep ontwikkelt tot herenkapper. Tegenwoordig wordt op de kappersschool zowel het knippen van vrouwen als het knippen van mannen geleerd.


Past het beroep haarstylist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Vacatures haarstylist

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures haarstylist per stad

Vacatures haarstylist Alkmaar

Vacatures haarstylist Almelo

Vacatures haarstylist Almere

Vacatures haarstylist Alphen aan den Rijn

Vacatures haarstylist Amersfoort

Vacatures haarstylist Amstelveen

Vacatures haarstylist Amsterdam

Vacatures haarstylist Apeldoorn

Vacatures haarstylist Arnhem

Vacatures haarstylist Assen

Vacatures haarstylist Bergen op Zoom

Vacatures haarstylist Breda

Vacatures haarstylist Capelle aan den IJssel

Vacatures haarstylist Delft

Vacatures haarstylist Den Bosch

Vacatures haarstylist Den Haag

Vacatures haarstylist Den Helder

Vacatures haarstylist Deventer

Vacatures haarstylist Doetinchem

Vacatures haarstylist Dordrecht

Vacatures haarstylist Ede

Vacatures haarstylist Eindhoven

Vacatures haarstylist Emmen

Vacatures haarstylist Enschede

Vacatures haarstylist Gouda

Vacatures haarstylist Groningen

Vacatures haarstylist Haarlem

Vacatures haarstylist Haarlemmermeer

Vacatures haarstylist Heerlen

Vacatures haarstylist Helmond

Vacatures haarstylist Hengelo

Vacatures haarstylist Hilversum

Vacatures haarstylist Hoogeveen

Vacatures haarstylist Hoorn

Vacatures haarstylist Katwijk

Vacatures haarstylist Leeuwarden

Vacatures haarstylist Leiden

Vacatures haarstylist Lelystad

Vacatures haarstylist Maastricht

Vacatures haarstylist Middelburg

Vacatures haarstylist Nieuwegein

Vacatures haarstylist Nijmegen

Vacatures haarstylist Oss

Vacatures haarstylist Purmerend

Vacatures haarstylist Roermond

Vacatures haarstylist Roosendaal

Vacatures haarstylist Rotterdam

Vacatures haarstylist Schiedam

Vacatures haarstylist Spijkenisse

Vacatures haarstylist Terneuzen

Vacatures haarstylist Tilburg

Vacatures haarstylist Utrecht

Vacatures haarstylist Veenendaal

Vacatures haarstylist Venlo

Vacatures haarstylist Vlaardingen

Vacatures haarstylist Westland

Vacatures haarstylist Zaanstad

Vacatures haarstylist Zeist

Vacatures haarstylist Zoetermeer

Vacatures haarstylist Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal haarstylist

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een haarstylist?

Het salaris van de Haarstylist begint het wettelijk minimum(jeugd)loon. Uitgaande van een fulltime dienstverband met een leeftijd van 21 jaar zou een Haarstylist minimaal € 1785 per maand moeten krijgen conform het minimumloon van 2022.

Voor een Topstylist bij een luxe kapper kan dit een aardig stuk oplopen. Tot ongeveer € 2800 bruto per maand afhankelijk van de leeftijd, de duur van het dienstverband en de gewildheid bij de klanten.

Een Topstylist die goed werk aflevert en een goede reputatie heeft kan natuurlijk ook voor zichzelf beginnen in verschillende vormen. Met een eigen studio kunnen de inkomsten goed oplopen, maar ook wanneer de Topstylist voor succesvol binnen de entertainment branche is.


Meer weten over het salaris haarstylist

Salaris aankomend haarstylist Salaris junior haarstylist Wat is het salaris van een medior haarstylist? Welk salaris krijgt een senior haarstylist?


Hoe word je een haarstylist? 

De opleiding tot Haarstylist duurt bij een regionaal opleidingcentrum 2 jaar. Hierna kan een allroundkapper vervolgopleiding worden gevolgd welk 1 jaar duurt. Uiteindelijk behaalt de scholier een mbo-diploma niveau 3. De opleiding kan op verschillende manieren worden gevolgd. Zo kan een scholier ervoor kiezen school te gaan en op de afgesproken tijden stage te lopen. Maar een scholier kan er ook voor kiezen 1 dag in de week naar school te gaan en de rest van de week bij een Haarstylist te werken die is goedgekeurd door het KOC. 

Nadat de scholier het diploma heeft behaald kan hij of zij gaan werken in een kapsalon. Hier leert een Haarstylist het meest, hier doen ze nieuwe technieken op. Ook kunnen ze bijscholingscursussen blijven volgen om op de hoogte te zijn van de laaste modetrends en technieken.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot haarstylist

Er zijn geen opleidingen haarstylist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een haarstylist in werkt

Bekijk alle opleidingen Fashion & Styling


Omscholen tot haarstylist

Je kan op verschillende manieren omscholen tot haarstylist. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor haarstylist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot haarstylist

Als je haarstylist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar haarstylist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie haarstylist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een haarstylist?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties haarstylist

Een haarstylist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Vaardigheden haarstylist

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Vasthoudendheid
 • Effectief communiceren
 • Punctueel
 • Zelfmanagement
 • Controleren
 • Enthousiasme
 • Improvisatie
 • Doelgericht
 • Ambitie
 • Luisteren
 • Openheid
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een haarstylist nodig? 

De persoonstypes gever en perfectionist passen goed bij een Haarstylist. Hij/zij dient secuur om te gaan met het haar van de klant.. Elke klant wil dat zijn haar zo wordt geknipt zoals hij of zij dat wil. Dus een Haarstylist dient aan deze wensen veel waarde te hechten en zorgvuldig met het haar om te gaan. Tevens moet hij/zij een gever zijn. Een kenmerk van een gever is dat zij erg zorgzaam en behulpzaam zijn. Dat is een Haarstylist ook, hij/zij knipt niet alleen het haar van mensen maar houdt ook sociaal contact met ze. Tijdens een knipbeurt worden er altijd gesprekken gevoerd waarbij een Haarstylist laat merken dat hij/zij heel zorgzaam is naar zijn of haar klanten toe.


Eigenschappen haarstylist

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Toewijding
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel

Wat zijn de baankansen voor een haarstylist?

Zoals eerder gezegd kan een Haarstylist bijscholingscurssusen volgen om op te hoogte te blijven van de laatste modetrends en technieken. Daarnaast zijn er weinig echte doorgroeimogelijkheden voor een kapper. Natuurlijk kan hij/zij het ondernemersschap aantrekken. In dit geval kan een Haarstylist een eigen kapsalon openen. Het arbeidsperspectief is goed. Er is altijd vraag naar Haarstylists (tegenwoordig vooral thuiskappers).

De actuele kans op werk voor een haarstylist

Het beroep haarstylist is onderdeel van de beroepsfamilie Kappers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Kappers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

32

Baankans haarstylist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden haarstylist

Het beroep haarstylist is onderdeel van de beroepsfamilie Kappers.


Waar werkt een haarstylist?

Een Haarstylist werkt in een kapsalon of werkt voor zichzelf. Er is ook nog de optie dat hij/zij in een groot schoonheidsresort werkt. Dat vergroot ook meteen zijn/haar netwerk.


Met wie werkt een haarstylist samen? 

Een Haarstylist gaat veel om met zijn of haar klanten. Tevens als een Haarstylist in een kapperssalon werkt gaat hij/zij veel met zijn/haar collega's om. Als hij/zij een eigen kapperssalon heeft dan kan het netwerk ook groter zijn, hierbij moet dan worden gedacht aan het contact met de groothandel waar ze haar producten koopt.


haarstylist

Verwante beroepen haarstylist:

Stylist
Salaris: €1880 tot €3600
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Matig

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Kapper
Salaris: €1785 tot €2400
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep haarstylist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1785 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

32


Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar