Heemraad Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Heemraad? Lees de functieomschrijving.

Een Heemraad (ook wel hoogheemraad genoemd) is een lid van het dagelijks bestuur van een waterschap. Een waterschap (ook wel hoogheemraadschap genoemd) is bestuurlijk verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een bepaalde regio. Een waterschap is hiermee een regionaal overheidsorgaan. De functie van de Heemraad is hiermee vergelijkbaar met die van een wethouder bij een gemeente.

De Heemraad is een lid van het dagelijks bestuur van het waterschap en wordt gekozen door het algemeen bestuur van een waterschap. Een term die ook wel voor het dagelijks bestuur van een waterschap gebruikt wordt is het college van dijkgraaf en heemraden. Het algemeen bestuur is vergelijkbaar met de gemeenteraad en wordt eens in de vier jaar gekozen. Uit de eigen kring kiest het algemeen bestuur dan een aantal Heemraden die zitting nemen in het dagelijks bestuur. Meestal gaat het hier om vier, vijf of zes Heemraden. De dijkgraaf is de voorzitter van zowel het algemeen bestuur als het dagelijks bestuur. De structuur van het bestuur van een waterschap is daarmee sterk vergelijkbaar met dat van een college van burgemeester en wethouders bij een gemeente.

Bij een deel van de waterschappen in Nederland die zichzelf als hoogheemraadschap aanduiden, wordt een lid van het bestuur niet Heemraad maar Hoogheemraad genoemd. Deze term wordt bij waterschappen in het oosten van het land weer minder gebruikt en worden de Heemraden als DB-lid aangeduid.

Wil je werken als Heemraad?

Werk je al als Heemraad en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Heemraad worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Heemraad, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Heemraad in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Dijkgraaf

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Heemraad

Wat verdient een Heemraad?

Het salaris van de Heemraad is afhankelijk van de grootte van het waterschap, over het exacte salaris is weinig bekend. De overige arbeidsvoorwaarden omvatten vaak een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering.

Salarisschaal Heemraad

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Heemraad

Op zoek naar een nieuwe baan als Heemraad? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Heemraad. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Heemraad vacatures

Informatiemanager
Vonders
Ben jij een ervaren informatiemanager binnen de overheid, beschik je over goede communicatieve vaardigheden en ben je een echte leider? Wij zijn op zoek naar een informatiemanager voor een project
Informatiemanager / Adviseur informatiebeheer (32-36 uur)
PIA
Je bent een informatiemanager / adviseur informatiebeheer die ervaring heeft opgedaan met het organiseren van de informatievoorziening binnen projecten in de sector infrastructuur / GWW.Omschrijving van de opdrachtgever:Onze …
Projectleider
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Meer dan zes en een halve meter onder zeeniveau: zo laag ligt het diepste punt van Nederland. Hoe je daar het water beheert? De ruim 375 medewerkers van het hoogheemraadschap …
Specialist werktuigbouwkunde
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Het Hoogheemraadschap is een organisatie met circa 350 medewerkers die zeer betrokken zijn bij hun werk en bij het gebied waar wij het water beheren. De diepste polders van Europa, …
Receptioniste bij het Hoogheemraadschap Vlaardingen
SPARQ B.V.
Hoe ziet je dag eruit Je dagen bij het hoogheemraadschap in Vlaardingen zijn afwisselend! Je werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het ontvangen van bezoekers en leveranciers, telefonie en uitgifte van ; …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Heemraad

Hoe goed is de toekomst voor de Heemraad? 

De Heemraad wordt eens in de vier jaar gekozen door het algemeen bestuur van een waterschap. Per waterschap zijn er vier, vijf of zes heemraden werkzaam. Binnen het waterschap zijn er doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld de functie van dijkgraaf. Ook doorgroeien naar andere overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld een gemeente is een goede mogelijkheid.

Huidige aantal vacatures

6


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Heemraad worden: Opleidingen tot Heemraad

Hoe word je een Heemraad? 

Om tot Heemraad gekozen te worden, is geen specifieke opleiding nodig. Vaak groeit een Heemraad tot een dergelijke functie. Het is wel belangrijk dat de Heemraad kennis van en ervaring met overheidsorganen heeft en kennis van het waterschap en de waterhuishouding heeft. Een opleiding die hierop toespitst kan daarbij van pas komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opleiding Watermanagement of een opleiding Civiele techniek en Waterschap.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Heemraad

Meer opleidingen Heemraad

Weet je nog niet of je Heemraad wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Heemraad of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Heemraad

Met wie werkt een Heemraad samen? 

De Heemraad heeft in de dagelijkse werkzaamheden veel te maken met de andere Heemraden en met de dijkgraaf. Ook heeft het dagelijkse bestuur, waar de Heemraad deel van uit maakt, veel contact met het algemeen bestuur van het waterschap.


  • Dijkgraaf
Heemraad


Organisaties waar een Heemraad werkzaam is

Waar werkt een Heemraad meestal? 

De Heemraad is lid van het dagelijks bestuur van een waterschap. Het waterschap is een overheidsorgaan en is verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een bepaalde regio. De Heemraad is hiermee werkzaam voor een overheidsinstantie en werkt dus in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Heemraad

Waar kun je het beste werken als Heemraad? Hieronder vindt je de best door de Heemraad beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Heemraad.

Competenties, Skills en Vaardigheden Heemraad:

Welke competenties heeft een een Heemraad nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Heemraad

Wat voor persoonlijkheid heb je als Heemraad nodig? 

De Heemraad is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het waterschap. De Heemraad moet daarom over leiderschapskwaliteiten beschikken en beslissingen kunnen nemen (Baas). Daarnaast moet de Heemraad zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Heemraad


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Heemraad

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Heemraad

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Heemraad

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Heemraad

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Heemraad dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Heemraad belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Heemraad. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Heemraad iets voor je?

Zou je graag Heemraad willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Heemraad bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Heemraad

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar