Heemraad Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Heemraad? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep heemraad. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je heemraad wordt.

 

Wat is een Heemraad?

Een Heemraad (ook wel hoogheemraad genoemd) is een lid van het dagelijks bestuur van een waterschap. Een waterschap (ook wel hoogheemraadschap genoemd) is bestuurlijk verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een bepaalde regio. Een waterschap is hiermee een regionaal overheidsorgaan. De functie van de Heemraad is hiermee vergelijkbaar met die van een wethouder bij een gemeente.

De Heemraad is een lid van het dagelijks bestuur van het waterschap en wordt gekozen door het algemeen bestuur van een waterschap. Een term die ook wel voor het dagelijks bestuur van een waterschap gebruikt wordt is het college van dijkgraaf en heemraden. Het algemeen bestuur is vergelijkbaar met de gemeenteraad en wordt eens in de vier jaar gekozen. Uit de eigen kring kiest het algemeen bestuur dan een aantal Heemraden die zitting nemen in het dagelijks bestuur. Meestal gaat het hier om vier, vijf of zes Heemraden. De dijkgraaf is de voorzitter van zowel het algemeen bestuur als het dagelijks bestuur. De structuur van het bestuur van een waterschap is daarmee sterk vergelijkbaar met dat van een college van burgemeester en wethouders bij een gemeente.

Bij een deel van de waterschappen in Nederland die zichzelf als hoogheemraadschap aanduiden, wordt een lid van het bestuur niet Heemraad maar Hoogheemraad genoemd. Deze term wordt bij waterschappen in het oosten van het land weer minder gebruikt en worden de Heemraden als DB-lid aangeduid.Wil je werken als Heemraad?

Werk je al als Heemraad en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Heemraad worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Heemraad, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Heemraad in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Dijkgraaf

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Heemraad

Wat verdient een Heemraad?

Het salaris van de Heemraad is afhankelijk van de grootte van het waterschap, over het exacte salaris is weinig bekend. De overige arbeidsvoorwaarden omvatten vaak een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering.

Salarisschaal Heemraad

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Heemraad

Er zijn geen vacatures Heemraad aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Heemraad in werkt.

Meer weten over de sector waar een Heemraad in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Heemraad

Wat is de toekomst van Heemraad?

De Heemraad wordt eens in de vier jaar gekozen door het algemeen bestuur van een waterschap. Per waterschap zijn er vier, vijf of zes heemraden werkzaam. Binnen het waterschap zijn er doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld de functie van dijkgraaf. Ook doorgroeien naar andere overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld een gemeente is een goede mogelijkheid.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Heemraad worden: Opleidingen tot Heemraad

Wil je Heemraad worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Heemraad.

Hoe word je een Heemraad? 

Om tot Heemraad gekozen te worden, is geen specifieke opleiding nodig. Vaak groeit een Heemraad tot een dergelijke functie. Het is wel belangrijk dat de Heemraad kennis van en ervaring met overheidsorganen heeft en kennis van het waterschap en de waterhuishouding heeft. Een opleiding die hierop toespitst kan daarbij van pas komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opleiding Watermanagement of een opleiding Civiele techniek en Waterschap.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Heemraad

Er zijn geen opleidingen Heemraad aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Heemraad in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid

Omscholen of doorgroeien tot Heemraad

Als je Heemraad wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Heemraad zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Heemraad

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Heemraad?

Competenties en Vaardigheden Heemraad

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Heemraad nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Heemraad nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Heemraad

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Kritisch
Trainingen & cursussen Leiderschap
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Heemraad

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Heemraad. Als Heemraad wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Heemraad:


zie volledige beschrijving persoonstype Heemraad

Vakkennis voor een Heemraad

Het is voor een Heemraad ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Heemraad zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Heemraad


Werkervaring Heemraad

Het is voor een startend Heemraad die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Heemraad is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Heemraad het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Heemraad

Met wie werkt een Heemraad samen? 

De Heemraad heeft in de dagelijkse werkzaamheden veel te maken met de andere Heemraden en met de dijkgraaf. Ook heeft het dagelijkse bestuur, waar de Heemraad deel van uit maakt, veel contact met het algemeen bestuur van het waterschap.


  • Dijkgraaf
Heemraad


Organisaties waar een Heemraad werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Heemraad meestal werkt.

Waar werkt een Heemraad?

De Heemraad is lid van het dagelijks bestuur van een waterschap. Het waterschap is een overheidsorgaan en is verantwoordelijk voor de waterhuishouding in een bepaalde regio. De Heemraad is hiermee werkzaam voor een overheidsinstantie en werkt dus in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Heemraad

Waar kun je het beste werken als Heemraad? Hieronder vind je de best door de Heemraad beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Heemraad.

Competenties, Skills en Vaardigheden Heemraad:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Heemraad.

Welke competenties heeft een Heemraad nodig?

Een Heemraad heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Heemraad

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Heemraad passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Heemraad nodig? 

De Heemraad is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het waterschap. De Heemraad moet daarom over leiderschapskwaliteiten beschikken en beslissingen kunnen nemen (Baas). Daarnaast moet de Heemraad zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Heemraad


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Heemraad

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Heemraad

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Heemraad

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Heemraad

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Heemraad dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Heemraad belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Heemraad. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Heemraad iets voor je?

Zou je graag Heemraad willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Heemraad bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Heemraad

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar