Psychiater Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Psychiater? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep psychiater. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je psychiater wordt.

 

Wat is een Psychiater?

Een Psychiater is iemand die met mensen werkt met psychiatrische stoornissen en problemen met biologische (chronische ziekte), psychologische (stress, traumatische ervaring) en/of sociale oorzaken (opvoedingsproblematiek). Aan de hand van gesprekken, observaties, lichamelijk en geestelijk onderzoek wordt er een diagnose gesteld. Veel van de psychiatrische stoornissen worden behandeld met medicijnen. In tegenstelling tot een psycholoog mag een Psychiater (die arts is) deze medicijnen voorschrijven. De Psychiater biedt aan de hand van therapieën (bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie), gesprekken en behandelingen (extra) ondersteuning aan de patiënt. Een Psychiater probeert onder andere patiënten te helpen angsten en ervaringen een plek te geven in het leven van de patiënt. Hij geeft geestelijke en emotionele steun en zoekt naar de achterliggende motieven of oorzaken van bepaald gedrag (bijvoorbeeld agressie). Er wordt gekeken naar beleving, herinneringen en gevoelens van patiënten.

Er wordt naast het intensieve contact met de patiënt vaak ook gewerkt met zijn directe omgeving  (familie, werk- en thuisomgeving). Zo worden er onder andere huisbezoeken afgelegd.

Een Psychiater komt patiënten tegen met stemmingsstoornissen (denk maar aan depressies) met psychotische stoornissen en met persoonlijkheidsstoornissen. Bij veel van de patiënten is de ziekte chronisch en is een vertrouwensband tussen hulpverlener en cliënt erg belangrijk aangezien er jarenlang contact zal zijn. Een vertrouwensband is ook nodig zodat de patiënten zich openstellen naar de Psychiater toe, zodat ze zich durven te uiten.

Een Psychiater moet stevig in zijn schoenen staan en stressbestendig zijn. Er kunnen patiënten komen met ernstige emotionele schade, traumatische ervaringen, agressie of zelfdestructief gedrag. Een Psychiater moet zowel afstand kunnen nemen van een patiënt als betrokken zijn.

Een Psychiater doet ook veel administratief werk, zoals het bijhouden van de patiëntendossiers of het doen van onderzoek. Hij staat vaak (in een kliniek of praktijk) aan het hoofd van een team hulpverleners. Er wordt vaak overleg gepleegd en geëvalueerd over de vorderingen of mogelijke veranderingen van behandelplannen.Wil je werken als Psychiater?

Werk je al als Psychiater en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Psychiater worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Psychiater, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Psychiater in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €10833

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

93


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Psychiater

Wat verdient een Psychiater?

Het salaris van een Psychiater ligt ca. tussen de €5833 en €10833 per maand.

Als je een eigen praktijk hebt is je salaris afhankelijk van het aantal patiënten dat je hebt en van het soort behandelingen.

Het jaarinkomen van een zelfstandige ligt ongeveer tussen de 150.000 en de 250.000 bruto per jaar.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag

Salarisschaal Psychiater

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Psychiater

Op zoek naar een nieuwe baan als Psychiater? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Psychiater. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Psychiater vacatures

Vacature Psychiater GZ-Psycholoog (ervaren) Psycholoog
Lievegoed
Bij Lievegoed ben je meer dan je denkt! Bij de begeleiding en behandeling staat de individuele ontwikkeling centraal. Ieder mens, ook de mens met een aandoening of beperking, kent eigen
Vacature Psychiater
Lievegoed
Vanuit onze antroposofische focus op de hele mens zien wij het als onze opdracht om een oplossing te bieden. Wij hebben tenslotte jarenlange expertise in zowel de zorg voor mensen …
Vacature Psychiater regio Sneek
TMI
Bent u op korte termijn op zoek naar een uitdagende opdracht binnen de PAAZ afdeling van een ziekenhuis? Dan hebben wij binnen de psychiatrie een interessante mogelijkheid voor u in …
Vacature Psychiater FACT team Amersfoort
TMI
Vacature Psychiater FACT team AmersfoortBent u als psychiater voor 16 tot 36 uur per week beschikbaar gedurende de aankomende drie maanden? Dan hebben we een interessante vacature voor u, die …
Vacature Psychiater in Den Haag
TMI
Vacature Psychiater in Den HaagVoor een organisatie in de omgeving van Den Haag zijn wij op zoek naar een psychiater. Het betreft een functie voor 18 tot 36 uur per …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Psychiater

Wat is de toekomst van Psychiater?

Er zijn op het moment voldoende vacatures te vinden voor Psychiaters bij diverse instellingen.

Het is moeilijk om je nog verder te specialiseren aangezien een psychiater al meer dan tien jaar studie achter zich heeft. Hijzou zich kunnen gaan richten op een bepaalde tak binnen de psychiatrie, bijvoorbeeld kinderpsychiatrie of verslavingszorg. Een Psychiater moet voortdurend bijscholingen volgen om op de hoogte te blijven.

Andere vooruitzichten zijn een hogere managementfunctie of hoogleraar worden.

Baankans Psychiater

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

93


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Psychiater worden: Opleidingen tot Psychiater

Wil je Psychiater worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Psychiater.

Hoe word je een Psychiater? 

Je moet eerst de WO opleiding Geneeskunde (zes jaar) hebben afgerond om de opleiding Psychiatrie te kunnen doen. Daar heb je naast een artsendiploma ook werkervaring voor nodig.

De benodigde specialisatie die je nodig hebt is 'Psychiatrie' en eventueel daarna nog de opleiding tot psychotherapeut. De specialisatie duurt ongeveer 4,5 jaar.

Je moet op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de geneeskunde in het algemeen en het psychiatrisch spectrum in het bijzonder..

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Psychiater

Insights Discovery Kleurentraining (Persoonlijke Effectiviteit) (HBO & MBO)
Refresh Yourself met deze interessante 'kleurentraining'! Het Insights Discoverymodel is gebaseerd op het werk van de bekende psychiater Carl Gustav Jung, die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van …
Insights Discovery Kleurentraining (Persoonlijke Effectiviteit) (HBO & MBO)
Seminar Beter werven in de zorg
Werving staat bovenaan de agenda van zorgorganisaties. Van ouderenzorg tot thuiszorg en van ziekenhuis tot GGZ. Tijdens dit online seminar krijg je concrete handreikingen om op korte, middellange en lange …
Seminar Beter werven in de zorg
Insights Discovery Kleurentraining (Persoonlijke Effectiviteit) (HBO & MBO) - Online
Refresh Yourself met deze interessante online 'kleurentraining'! Het Insights Discoverymodel is gebaseerd op het werk van de bekende psychiater Carl Gustav Jung, die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied …
Insights Discovery Kleurentraining (Persoonlijke Effectiviteit) (HBO & MBO) - Online
Transactionele Analyse voor Coaches
Transactionele Analyse of TA is de term die gebruikt wordt voor de persoonlijkheidstheorie ontwikkeld door de Canadese psychiater Eric Berne, een Canadese psychiater. TA gaat ervan uit dat ervaringen in …
Transactionele Analyse voor Coaches
Insights Discovery: Refresh Your Colours (HBO & MBO)
In dit inspirerende mini-seminar leer je je persoonlijke kleuren beter kennen én gebruiken. Dit doen we met behulp van het Insights Discovery kleurenmodel. Dit model is gebaseerd op het werk …
Insights Discovery: Refresh Your Colours (HBO & MBO)

Omscholen of doorgroeien tot Psychiater

Als je Psychiater wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Psychiater zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Psychiater

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Psychiater?

Competenties en Vaardigheden Psychiater

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Psychiater nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Psychiater nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Psychiater

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Zelfkennis
Zelfkennis

Persoonlijkheid van een Psychiater

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Psychiater. Als Psychiater wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Psychiater:


zie volledige beschrijving persoonstype Psychiater

Vakkennis voor een Psychiater

Het is voor een Psychiater ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Psychiater zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Psychiater


Werkervaring Psychiater

Het is voor een startend Psychiater die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Psychiater is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Psychiater het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Psychiater

Met wie werkt een Psychiater samen? 

Vaak staat een Psychiater aan het hoofd van een multidisciplinair team van hulpverleners zoals verpleegkundigen, therapeuten en maatschappelijk werkers die allemaal op de een of andere manier in aanraking komen met de patiënten. Onderling wordt er veel overleg gepeegd over de behandelingen van de patiënten en vaak geeft de Psychiater leiding aan het team.

Veel patiënten waarmee de Psychiater in aanraking komt zijn verwezen door de huisarts. Ook tussen de huisarts en de Psychiater is contact over de patiënten. Zo worden er bijvoorbeeld medische gegevens doorgegeven.

De Psychiater heeft de verantwoordelijkheid over de behandeling van de patiënten.
 


Psychiater


Organisaties waar een Psychiater werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Psychiater meestal werkt.

Waar werkt een Psychiater?

 • Eigen bedrijf
 • Gespecialiseerde instellingen
 • Geestelijke gezondheidszong
 • Jeugdzorg
 • GZ
 • Afdelingen psychologie/psychiatrie in ziekenhuizen
 • Klinieken/verslavingszorg
 • Justitie

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Psychiater

Waar kun je het beste werken als Psychiater? Hieronder vind je de best door de Psychiater beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Psychiater.

Competenties, Skills en Vaardigheden Psychiater:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Psychiater.

Welke competenties heeft een Psychiater nodig?

Een Psychiater heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Psychiater

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Psychiater passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Psychiater nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).


Bekijk de persoonstypen voor Psychiater


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Psychiater

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Psychiater

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Psychiater

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Psychiater

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Psychiater dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Psychiater belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Psychiater. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Psychiater iets voor je?

Zou je graag Psychiater willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Psychiater bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Psychiater?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Psychiater

Vacature Psychiater GGZ in Zutphen
TMI
Bent u op korte termijn op zoek naar een leuke opdracht binnen de jeugdpsychiatrie? Dan hebben wij interessante mogelijkheid in de regio Zutphen. Wilt u meer weten over de vacature? …
Vacature Psychiater – Penitentiair Psychiatrisch Centrum Zwolle
TMI
Bent u psychiater, op korte termijn beschikbaar en wilt u wel eens voor een rijksoverheid aan de slag? TMI zoekt voor het Nederlands Instituut Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) een …
Vacature Psychiater Interim regio Middelburg
TMI
Bent u psychiater en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan hebben wij een interessante functie voor u beschikbaar! Voor een instelling in de omgeving van Middelburg zijn wij op …
Vacature Psychiater regio Zeeland | Fulltime / Parttime
TMI
Vacature Psychiater regio ZeelandAllround psychiater gezocht die de vakgroep psychiatrie van een ziekenhuis in regio Zeeland wilt komen versterken. Het betreft in eerste instantie een fulltime functie (45 uur p/w),
Vacature Psychiater regio Vlissingen
TMI
Voor een ziekenhuis in regio Vlissingen/Goes zijn wij op zoek naar een enthousiaste psychiater. Het betreft een fulltime functie voor het structureel leveren van psychiatrische zorg. Een parttime dienstverband is …

Actuele blogposts


reacties op Psychiater

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar