Psychiater Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Psychiater? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep psychiater. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je psychiater wordt.

 

Wat is een Psychiater?

Een Psychiater is iemand die met mensen werkt met psychiatrische stoornissen en problemen met biologische (chronische ziekte), psychologische (stress, traumatische ervaring) en/of sociale oorzaken (opvoedingsproblematiek). Aan de hand van gesprekken, observaties, lichamelijk en geestelijk onderzoek wordt er een diagnose gesteld. Veel van de psychiatrische stoornissen worden behandeld met medicijnen. In tegenstelling tot een psycholoog mag een Psychiater (die arts is) deze medicijnen voorschrijven. De Psychiater biedt aan de hand van therapieën (bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie), gesprekken en behandelingen (extra) ondersteuning aan de patiënt. Een Psychiater probeert onder andere patiënten te helpen angsten en ervaringen een plek te geven in het leven van de patiënt. Hij geeft geestelijke en emotionele steun en zoekt naar de achterliggende motieven of oorzaken van bepaald gedrag (bijvoorbeeld agressie). Er wordt gekeken naar beleving, herinneringen en gevoelens van patiënten.

Er wordt naast het intensieve contact met de patiënt vaak ook gewerkt met zijn directe omgeving  (familie, werk- en thuisomgeving). Zo worden er onder andere huisbezoeken afgelegd.

Een Psychiater komt patiënten tegen met stemmingsstoornissen (denk maar aan depressies) met psychotische stoornissen en met persoonlijkheidsstoornissen. Bij veel van de patiënten is de ziekte chronisch en is een vertrouwensband tussen hulpverlener en cliënt erg belangrijk aangezien er jarenlang contact zal zijn. Een vertrouwensband is ook nodig zodat de patiënten zich openstellen naar de Psychiater toe, zodat ze zich durven te uiten.

Een Psychiater moet stevig in zijn schoenen staan en stressbestendig zijn. Er kunnen patiënten komen met ernstige emotionele schade, traumatische ervaringen, agressie of zelfdestructief gedrag. Een Psychiater moet zowel afstand kunnen nemen van een patiënt als betrokken zijn.

Een Psychiater doet ook veel administratief werk, zoals het bijhouden van de patiëntendossiers of het doen van onderzoek. Hij staat vaak (in een kliniek of praktijk) aan het hoofd van een team hulpverleners. Er wordt vaak overleg gepleegd en geëvalueerd over de vorderingen of mogelijke veranderingen van behandelplannen.Wil je werken als Psychiater?

Werk je al als Psychiater en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Psychiater worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Psychiater, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Psychiater in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €10833

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

86


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Psychiater

Wat verdient een Psychiater?

Het salaris van een Psychiater ligt ca. tussen de €5833 en €10833 per maand.

Als je een eigen praktijk hebt is je salaris afhankelijk van het aantal patiënten dat je hebt en van het soort behandelingen.

Het jaarinkomen van een zelfstandige ligt ongeveer tussen de 150.000 en de 250.000 bruto per jaar.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag

Salarisschaal Psychiater

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Psychiater

Op zoek naar een nieuwe baan als Psychiater? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Psychiater. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Psychiater vacatures

Interim Psychiater in Zutphen
TMI
Bent u psychiater en op zoek naar een uitdagende functie binnen een forensisch expertisecentrum? Voor een organisatie in de omgeving van Zupthen zijn wij op zoek naar een psychiater. De …
Psychiater in Bergen op Zoom
TMI
Vacature Psychiater in regio Bergen op Zoom Voor een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg zijn wij op zoek naar en psychiater in regio Bergen op Zoom. Het aantal uur is …
Psychiater FACT team Amersfoort
TMI
Vacature Psychiater FACT team Amersfoort Bent u als psychiater voor 16 tot 36 uur per week beschikbaar gedurende de aankomende drie maanden? Dan hebben we een interessante vacature voor u, …
Kinder- en Jeugdpsychiater in Ermelo
TMI
Vacature Kinder- en Jeugdpsychiater Ermelo Wil jij als kinder- en jeugdpsychiater jouw expertise inzetten om de zorg voor jeugdigen en kinderen te optimaliseren? Binnen deze organisatie in Ermelo heb je …
Psychiater in Breda
TMI
Vacature Psychiater centrum autisme in omgeving Breda / Tilburg Heeft u als psychiater ervaring met het behandelen van cliënten met autisme? Dan hebben wij een interessante vacature voor u! Het …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Psychiater

Wat is de toekomst van Psychiater?

Er zijn op het moment voldoende vacatures te vinden voor Psychiaters bij diverse instellingen.

Het is moeilijk om je nog verder te specialiseren aangezien een psychiater al meer dan tien jaar studie achter zich heeft. Hijzou zich kunnen gaan richten op een bepaalde tak binnen de psychiatrie, bijvoorbeeld kinderpsychiatrie of verslavingszorg. Een Psychiater moet voortdurend bijscholingen volgen om op de hoogte te blijven.

Andere vooruitzichten zijn een hogere managementfunctie of hoogleraar worden.

Baankans Psychiater

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

86


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Psychiater worden: Opleidingen tot Psychiater

Wil je psychiater worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Psychiater? 

Je moet eerst de WO opleiding Geneeskunde (zes jaar) hebben afgerond om de opleiding Psychiatrie te kunnen doen. Daar heb je naast een artsendiploma ook werkervaring voor nodig.

De benodigde specialisatie die je nodig hebt is 'Psychiatrie' en eventueel daarna nog de opleiding tot psychotherapeut. De specialisatie duurt ongeveer 4,5 jaar.

Je moet op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de geneeskunde in het algemeen en het psychiatrisch spectrum in het bijzonder..

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Psychiater

Psychologie college: Dementie
Psychiater Martin Kat neemt je mee in de wereld van vergeetachtigheid en dwaling. In dit college leer je dat er veel grijs gebied is rondom dementie. Zwart/wit diagnoses zijn moeilijk …
Simple therapy: de meest radicale vorm van korte oplossingsgerichte therapie
Inhoud De Bulgaarse psychiater Plamen Panayotov leerde van zijn patiënten dat hun eigen wegen de snelwegen naar oplossingen waren. Hij laat ze in feite hun eigen therapeut zijn. Het uitgangspunt …
Training Effectiever samenwerken met Transactionele Analyse
Transactionele analyse werd in 1958 ontwikkeld door de Canadese psychiater Eric Berne. Hij wilde mensen genezen en ontwikkelde daarvoor een aantal concrete concepten die iedereen kan begrijpen en gelijk de …
Cursus Wet Forensische Zorg
BOPZ vervangen door Wfz, Wvggz en Wzd Op 1 januari treedt de Wet forensische zorg (Wfz) in werking. De Wfz is één van de drie wetten die de BOPZ gaan …
Insights Discovery Kleurentraining (Persoonlijke Effectiviteit) (HBO & MBO)
Refresh Yourself met deze interessante 'kleurentraining'! Het Insights Discoverymodel is gebaseerd op het werk van de bekende psychiater Carl Gustav Jung, die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van …
Meer opleidingen Psychiater

Weet je nog niet of je Psychiater wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Psychiater of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Psychiater

Met wie werkt een Psychiater samen? 

Vaak staat een Psychiater aan het hoofd van een multidisciplinair team van hulpverleners zoals verpleegkundigen, therapeuten en maatschappelijk werkers die allemaal op de een of andere manier in aanraking komen met de patiënten. Onderling wordt er veel overleg gepeegd over de behandelingen van de patiënten en vaak geeft de Psychiater leiding aan het team.

Veel patiënten waarmee de Psychiater in aanraking komt zijn verwezen door de huisarts. Ook tussen de huisarts en de Psychiater is contact over de patiënten. Zo worden er bijvoorbeeld medische gegevens doorgegeven.

De Psychiater heeft de verantwoordelijkheid over de behandeling van de patiënten.
 


Psychiater


Organisaties waar een Psychiater werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Psychiater meestal werkt.

Waar werkt een Psychiater?

 • Eigen bedrijf
 • Gespecialiseerde instellingen
 • Geestelijke gezondheidszong
 • Jeugdzorg
 • GZ
 • Afdelingen psychologie/psychiatrie in ziekenhuizen
 • Klinieken/verslavingszorg
 • Justitie

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Psychiater

Waar kun je het beste werken als Psychiater? Hieronder vind je de best door de Psychiater beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Psychiater.

Competenties, Skills en Vaardigheden Psychiater:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Psychiater.

Welke competenties heeft een Psychiater nodig?

Een Psychiater heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Psychiater

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Psychiater passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Psychiater nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).


Bekijk de persoonstypen voor Psychiater


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Psychiater

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Psychiater

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Psychiater

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Psychiater

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Psychiater dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Psychiater belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Psychiater. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Psychiater iets voor je?

Zou je graag Psychiater willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Psychiater bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Psychiater

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar