Jager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Jager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Jager. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Jager nodig heeft.Wat doet een Jager? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Jager?

Als professioneel Jager beheer je dierpopulaties in natuurgebieden. De Jager doet niet alleen aan het bestrijden van schadelijke soorten, maar houdt zich ook bezig met het beheren van populaties van gewenste fauna.

Een goede Jager heeft kennis  van de wetgeving rond het beheer van diersoorten en weet onderscheid te maken tussen jagen, beheren en schadebestrijding.

Als Jager heb je meestal een specifiek gebied waarin jij het faunabeheer voor je rekening neemt. Het is aan de Jager om wild te telen en jachtpaden te onderhouden. Wanneer nodig besluit de Jager welke dieren wel en welke dieren niet blijven leven. Hij maakt een inschatting van hoeveel dieren van welke soort overtallig zijn of schadelijk en schiet een bepaald aantal exemplaren af. Hiermee is als het goed is de balans van en tussen diersoorten hersteld.

Past het beroep Jager bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Jager

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Jachtbeheerder, Jachthouder


Vacatures Jager

Op zoek naar een nieuwe baan als Jager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Jager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met betere baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Jager per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Jager op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Jager in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Jager per stad

Vacatures Jager Alkmaar

Vacatures Jager Almelo

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Jager

Wat verdient een Jager?

Het is lastig aan te geven wat een Jachtbeheerder zal gaan verdienen. Dat komt omdat het onder andere sterk afhangt van de werkgever, je precieze taken, de grootte van het gebied en de dieren die er lopen. Daarnaast beïnvloeden ook leeftijd en werkervaring de hoogte van het salaris.

Waarschijnlijk zul je in de functie van Jager uitkomen op een bruto maandinkomen tussen ca. €2500 en €4500.

Salarisschaal Jager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Jager

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Jager


Bekijk het salaris Jager per ervaringsniveau

Salaris junior Jager Wat verdient een startend Jager? Wat is het loon senior Jager? beginnend Jager salaris Maximaal salaris trainee Jager Hoeveel verdient een leidinggevend Jager? Wat is het salaris van een medior Jager? Salaris aankomend Jager Wat verdient een ervaren Jager? Welk salaris krijgt een leerling Jager?


Jager worden: Opleidingen tot Jager

Wil je Jager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Jager.

Hoe word je een Jager? 

Om Jager te kunnen worden moet je een speciale opleiding volgen. De Stichting Jachtopleidingen Nederland geeft deze opleiding al 35 jaar lang. De opleiding bestaat uit de cursussen Jacht en Faunabeheer en Wildhygiëne.

Om uiteindelijk te mogen jagen dien je een jachtakte aan te vragen. Hiervoor moet je aan enkele eisen voldoen. Deze zijn  te vinden bij het Overheidsloket.

Opleidingen Jager

Vitaal Thuiswerken
De eerste stappen zetten naar vitaal vanuit huis te werken? Laat je inspireren! Madelon de Jager neemt je mee in een benadering van mindfulness. Praktische oefeningen, die je meteen een …
Vitaal ThuiswerkenJager worden: Omscholen tot Jager

Als je je wilt omscholen tot Jager is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Jager zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Jager dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Jager

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Jager

Als je Jager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Jager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Jager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Jager?


Interview met een Jager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Competenties en Vaardigheden Jager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Jager.

Welke competenties heeft een Jager nodig?

Een Jager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Vaardigheden Jager

 • Analytisch vermogen
 • Zelfvertrouwen
 • Initiatief
 • Voorspellen
 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Kansen zien
 • Positiviteit
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Inlevingsvermogen
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibel gedrag

Persoonlijkheid en Eigenschappen Jager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Jager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Jager nodig? 

Als Jager maak je belangrijke keuzes met gevolgen voor de individuele dieren en de populatie. Je moet dus zelfverzekerd genoeg zijn en op je kennis durven vertrouwen. Genoeg energie is nodig omdat je veel tijd buiten doorbrengt in het gebied dat je helpt beheren. (Succesvolle werker).

Je moet als Jager objectief kijken naar de situatie en keuzes maken. Je moet steeds weer nieuwe situaties analyseren en nieuwe informatie interpreteren (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Jager


Eigenschappen Jager

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Jager

Wat zijn de baankansen voor een Jager?

Vacatures voor de functie van Jager zijn moeilijk te vinden. Er is ook maar een grote jagersvereniging en het aantal gebieden dat beheerd moet worden is beperkt. Je kunt dus eigenlijk alleen ergens aan de slag als een andere Jager de werkzaamheden neerlegt of doorstroomt naar een andere functie.

Groeien is namelijk wel mogelijk. Niet zozeer binnen de functie van Jager als wel door meer coördinderend werk te gaan verrichten en mogelijk zelfs meer richting het management van een beheersorganisatie door te stomen. Er zijn ook andere functies mogelijk binnen de jagersvereniging, maar daarvoor is vaak wel een andere opleiding vereist.

De actuele kans op werk voor een Jager

Het beroep Jager is onderdeel van de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Jager

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Jager

Je kunt als Jager een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Jager is onderdeel van de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Jager


Organisaties waar een Jager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Jager meestal werkt.

Waar werkt een Jager?

Het beheren van een natuurgebied heeft geen winstoogmerk. De werkzaamheden van de Jager dus ook niet. Dat betekent dat een Jager valt onder de non-profit sector evenals de organisatie waarvoor hij werkt.


In welke sector werkt een Jager?

Een Jager werkt in de sector Agrarisch & Milieu

De agrarische sector omhelst o.a. veehouderijen, akkerbouw en tuinbouw en is van oudsher een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. De sector wordt ook de agrarische branche, de landbouwsector, landbouwindustrie of de milieubranche genoemd. De landbouwsector staat in Nederland onder druk en op dit moment werkt slechts 3 % van de Nederlanders in de agrarische sector en is 2,2 % van het Bruto Binnenlands Produkt afkomstig van de agrarische sector. De afname van agrarische beroepen en functies is makkelijk te verklaren: onze maatschappij heeft zich na 1950 in sterke mate geëvolueerd naar een dienstverlener. Onder treft u alle agrarische- en milieu functies en beroepen en uiteraard ook de vacatures.

Wat wordt er verdiend in de Agrarische en Milieu-sector?

De salarissen in de agrarische sector staan al jaren onder druk. Vaak kunnen zelfstandige ondernemers in deze branche net het hoofd boven water houden. Velen zijn een nieuw bestaan begonnen in landen als Canada, Zweden of Australië. Anderen hebben de keuze gemaakt om het traditionele bedrijfsmodel los te laten en te kiezen voor een andere vorm van bedrijfsvoering. Steeds vaker zie je agrarische bedrijven die zich richten op de consument en het bieden van vertier in een landelijke omgeving. Middels activiteiten als klompengolf, kaasmaken of kamperen bij de boer worden nieuwe inkomstenbronnen aangeboord.

Meer weten over werken in de sector Agrarisch & Milieu?

Bekijk werken in de sector Agrarisch & Milieu

In welke beroepsgroep werkt een Jager?

Een Jager werkt in de beroepsgroep Kwaliteit & Veiligheid

Onder de beroepsgroep Kwaliteitscontrole & Veiligheid vallen de beroepen die erop gericht zijn om de veiligheid van mensen of objecten te waarborgen. Kwaliteitscontrole is erop gericht om na te gaan of producten aan bepaalde criteria voldoen en dus veilig zijn voor gebruikers. Wordt iets niet veilig bevonden, dan dient het te worden verbeterd. Denk aan een product, maar ook aan bijvoorbeeld een werksituatie. Het gaat dus om het inspecteren en verbeteren van instanties of producten, waarbij goed met andere mensen samengewerkt moet worden.

Wil je weten of de beroepsgroep Kwaliteit & Veiligheid bij jou past?

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt daarmee inspiratie op doen en kijken welke beroepsgroep bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Wat wordt er verdiend in de beroepsgroep Kwaliteit & Veiligheid?

Bij de functies die strict om de kwaliteitscontrole gaan, ligt het gemiddelde salaris rond de 2000 euro. Voor meer leidinggevende of specialistische functies ligt het salaris eerder rond de 4000 euro. Deze beroepsgroep wordt ook wel op de volgende wijze benoemd: afdeling kwaliteitscontrole, afdeling productveiligheid   

Meer weten over werken in de beroepsgroep Kwaliteit & Veiligheid?

Bekijk werken in de beroepsgroep Kwaliteit & Veiligheid

Netwerk Jager

Met wie werkt een Jager samen? 

Als Jager heb je voornamelijk te maken met de beheerder van het natuurgebied of bos waarvoor je het jachtbeheer doet. De beheerder stuurt je aan en is ook degene waarmee je zult overleggen over het al of niet schieten van wild.

Daarnaast krijg je mogelijk te maken met andere mensen die werkzaam zijn binnen jouw beheersgebied. Te denken valt aan de beheerders van de flora zoals de boswachter, bosbouwtechnicus en de uitvoerende medewerkers uit de bosbouw.

Tot slot zul je direct of indirect met het publiek en de publieke opinie te maken hebben. In natuurgebieden die geopend zijn voor publiek zul je bezoekers tegen kunnen komen. Bij jachtbeheer van gesloten gebieden kan je als Jager te maken krijgen met weerstand tegen de jacht.


 • Jager
 • Boswachter
 • Medewerker Bosbouw
 • Bosbouwtechnicus
 • Publiek
Jager

Verwante beroepen Jager:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Jager verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Jager?

De beroepen die verwant zijn aan Jager zijn:
Boswachter
Salaris: €2224 tot €2890
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Jachtopziener
Salaris: €1720 tot €2000
Opleiding: MBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Jager in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Jager
 • Boswachter
 • Medewerker Bosbouw
 • Bosbouwtechnicus
 • Publiek

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Solliciteren op de functie Jager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Jager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Jager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Jager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Jager iets voor je?

Zou je graag Jager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Jager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar