Kleinkunstenaar Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Kleinkunstenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Kleinkunstenaar, zoals: "Wat doet een Kleinkunstenaar?", of "Wat verdient een Kleinkunstenaar? of "Hoe word je een Kleinkunstenaar?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Kleinkunstenaar nodig heeft.Wat is een Kleinkunstenaar?

Een kleinkunstenaar schrijft verhalen en liedjes om hiermee in zijn eigen theaterprogramma (of in een theaterprogramma van anderen) publiek te vermaken.

De kleinkunstenaar schrijft liedjes over gebeurtenissen die hem zijn overkomen, politieke gebeurtenissen en/of over de maatschappij en de wereld om hem heen. Zijn voornaamste doel is om met zijn liedjes het publiek te amuseren alhoewel sommige, meer politiek en maatschappij gerichte kleinkunstenaars met hun liedjes en verhalen het publiek ook aan het denken willen zetten.

Het beroep van de kleinkunstenaar lijkt erg op het beroep van cabaretier maar is niet exact hetzelfde beroep. Het voornaamste verschil is dat (waar de cabaretier veelal gebruik maakt  van o.a. fysieke humor, een rode draad en grote decors) de kleinkunstenaar zich vrijwel alleen richt op zijn verhalen en liedjes. Een theaterprogramma van een kleinkunstenaar kan hierdoor niet alleen in theaters maar ook in café's en kroegen worden gespeeld, dit omdat de meeste kleinkunstenaars alleen hun stem, een kruk en hun muziekinstrument nodig hebben om het publiek te vermaken.

 

Past het beroep Kleinkunstenaar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Kleinkunstenaar

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: kleinkunstenaar variété


Vacatures Kleinkunstenaar

Er zijn geen vacatures Kleinkunstenaar aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Kleinkunstenaar in werkt.

Meer weten over de sector waar een Kleinkunstenaar in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kleinkunstenaar

Wat verdient een Kleinkunstenaar?

Omdat de inkomsten en arbeidsvoorwaarden verschillen per kleinkunstenaar is hier geen precieze richtlijn voor te geven.

Salarisschaal Kleinkunstenaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Kleinkunstenaar

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Kleinkunstenaar


Kleinkunstenaar worden: Opleidingen tot Kleinkunstenaar

Wil je Kleinkunstenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kleinkunstenaar.

Hoe word je een Kleinkunstenaar? 

Alhoewel de kleinkunstenaar (omdat het een apart vak in een aparte sector is) met een diploma niet verzekerd is van werk zijn er wel opleidingen voor het beroep van kleinkunstenaar. De bekendste opleiding is de Kleinkunstacademie in Amsterdam.

De opleidingen tot kleinkunstenaar zijn vierjarige HBO opleidingen. Op deze opleidingen leer je alle aspecten die met het vak van kleinkunst te maken hebben; van stem-expressie tot het schrijven van liedjes en verhalen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kleinkunstenaar

Er zijn geen opleidingen Kleinkunstenaar aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Kleinkunstenaar in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Kleinkunstenaar worden: Omscholen tot Kleinkunstenaar

Als je je wilt omscholen tot Kleinkunstenaar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Kleinkunstenaar zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Kleinkunstenaar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Kleinkunstenaar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Kleinkunstenaar

Als je Kleinkunstenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kleinkunstenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kleinkunstenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kleinkunstenaar?


Competenties en Vaardigheden Kleinkunstenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kleinkunstenaar.

Welke competenties heeft een Kleinkunstenaar nodig?

Een Kleinkunstenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Vaardigheden Kleinkunstenaar

 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Verbanden leggen
 • Beoordelen
 • Aandacht voor details
 • Kansen zien
 • Contacten leggen
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken
 • Zelfmanagement
 • Vasthoudendheid
 • Eigen mening

Persoonlijkheid en Eigenschappen Kleinkunstenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kleinkunstenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kleinkunstenaar nodig? 

Omdat de meeste kleinkunstenaars schrijven over de wereld om hen heen zijn ze echte waarnemers. Ze kijken, observeren, en gebruiken de kleinste details waarmee ze hun liedjes kunnen perfectioneren.

Daarnaast is de kleinkunstenaar een succesvolle werker. Hij is zijn eigen merk en moet zichzelf aan de man brengen. De nog onbekende kleinkunstenaar moet niet alleen een eigen theaterprogramma schrijven en spelen maar moet ook zijn eigen boekingen regelen. Hierdoor is de kleinkunstenaar vrijwel elk moment van de dag bezig met zijn werk.

 

Bekijk de persoonstypen voor Kleinkunstenaar


Eigenschappen Kleinkunstenaar

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Kleinkunstenaar

Wat zijn de baankansen voor een Kleinkunstenaar?

Het is voor de, nog onbekende kleinkunstenaar, vrij moeilijk om voet aan de grond te krijgen. Theaters zullen niet snel een nog onbekende naam boeken dus het regelen van optredens kan erg moeilijk zijn. Daarom doen de meeste kleinkunstenaars mee aan een kleinkunstfestival. Tijdens zo'n festival strijden meerdere kleinkunstenaars om de eerste plek. De winnaar van het festival krijgt (voornamelijk bij de grotere festivals) landelijke bekendheid en een korte theatertoernee waarin hij het publiek kennis kan laten maken met zijn werk en zijn theaterprogramma.

Het arbeidsperspectief en de doorgroeimogelijkheden zijn voor de nog kleine, onbekende kleinkunstenaar relatief klein. Hij zal echt hard moeten werken om bekendheid te genereren en publiek aan zich te binden om zo enkel van zijn theaterprogramma's te kunnen leven. Daarom werken de meeste kleinkunstenaars ook als tekstschrijvers voor collega's, muzikanten, tv-programma's en cabaretiers zodat ze toch van hun werk rond kunnen komen.

 

De actuele kans op werk voor een Kleinkunstenaar

Het beroep Kleinkunstenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Entertainment artiesten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Entertainment artiesten is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Kleinkunstenaar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Kleinkunstenaar

Je kunt als Kleinkunstenaar een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Kleinkunstenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Entertainment artiesten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Kleinkunstenaar

Verwante beroepen Kleinkunstenaar


Organisaties waar een Kleinkunstenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kleinkunstenaar meestal werkt.

Waar werkt een Kleinkunstenaar?

De kleinkunstenaar werkt meestal als zelfstandige. Wel kan het zo zijn dat hij is opgenomen in een boekingskantoor of impresariaat, die de boekingen en financiële zaken voor hem regelen. De kleinkunstenaar leeft van de kaartverkoop van zijn theaterprogramma's, de verkoop van cd's en eventueel van het werk als tekstschrijver voor collega's, muzikanten of andere theatermakers.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Kleinkunstenaar

Met wie werkt een Kleinkunstenaar samen? 

De kleinkunstenaar komt het meest in aanmerking met publiek. Zij zijn de mensen waarvoor hij zijn theaterprogramma's schrijft en de mensen waarvoor hij optreedt.

Daarnaast kan de kleinkunstenaar met of voor andere kleinkunstenaars werken door bijvoorbeeld liedjes of verhalen voor zijn collega's te schrijven.

Het netwerk van de kleinkunstenaar verschilt daarom (afhankelijk van zijn eigen keuzes) per persoon.

 


 • Kleinkunstenaars
 • Publiek
Kleinkunstenaar

Interview met een Kleinkunstenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Kleinkunstenaar:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Kleinkunstenaar verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Kleinkunstenaar?

De beroepen die verwant zijn aan Kleinkunstenaar zijn:
Dichter
Salaris: € tot €
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Stand up comedian
Salaris: € tot €
Opleiding: Geen
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Cabaretier
Salaris: € tot €
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Kleinkunstenaar in één oogopslag

Netwerk:

 • Kleinkunstenaars
 • Publiek

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar