Klinisch Geneticus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Klinisch Geneticus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep klinisch geneticus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je klinisch geneticus wordt.

 

Wat is een Klinisch Geneticus?

De Klinisch Geneticus is een arts die zich richt op (het onderzoek naar) erfelijke aandoeningen. Onder de werkzaamheden van de Klinsich Geneticus vallen; 

- Het opsporen van erfelijke aandoeningen
- Adviseren van patiënten en hun familieleden over erfelijke aandoeningen en risico's m.b.t. het doorgeven ervan
- Stamboomonderzoek verrichten
- Opsporen van de oorzaak van genetische afwijkingen

Hij brengt een groot deel van zijn tijd door in contact met patiënten die lijden aan een erfelijke aandoening of dragers zijn van een bepaald gen. De Klinisch Geneticus stelt vast om welke aandoening het gaat en wat de gevolgen ervan zijn. Een belangrijke vraag waar hij mee te maken krijgt is welke risico's bestaan voor eventuele nakomelingen van patiënten of dragers. Deze kunnen op basis van de adviezen van de Klinisch Geneticus besluiten wel of niet aan kinderen te beginnen. Ook wordt de Klinisch Geneticus ingeroepen bij zwangerschappen van dragers of patiënten, om vast te stellen of de foetus gezond is of niet.

Een Klinisch Geneticus in ziekenhuizen heeft vaak ook onderwijzende taken. 

Naast al het klinische, wetenschappelijke werk zijn er ook administratieve werkzaamheden als het bijhouden van patiëntendossiers. Deze omvatten ongeveer 10% van de totale arbeidsduur. Wil je werken als Klinisch Geneticus?

Werk je al als Klinisch Geneticus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Klinisch Geneticus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Klinisch Geneticus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Klinisch Geneticus in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Gynaecoloog
 • Oncoloog
 • Cardioloog
 • Patiënt
 • Arts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €6666 tot €12333

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klinisch Geneticus

Wat verdient een Klinisch Geneticus?

Het salaris van een Klinisch Geneticus is aanzienlijk, vanwege de verantwoordelijkheden en de omstandigheden op de arbeidsplek. Het startsalaris ligt rond de €6666 en kan oplopen tot €12.333 bruto per maand.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een vakantietoeslag van 8%, onregelmatigheidtoeslagen en reiskostenvergoeding. 

Salarisschaal Klinisch Geneticus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Klinisch Geneticus

Er zijn geen vacatures Klinisch Geneticus aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Klinisch Geneticus in werkt.

Meer weten over de sector waar een Klinisch Geneticus in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Klinisch Geneticus

Wat is de toekomst van Klinisch Geneticus?

Het arbeidsmarktperspectief is min of meer gunstig. Er wordt een verdubbeling verwacht van het aantal opleidingsposities voor Klinisch Genetica in Nederland. Dit blijven er met twaalf nog steeds weinig. Wel heb je na afronding van je opleiding gegarandeerd een baan.

De doorgroeimogelijkheden zijn er niet veel, gezien het aantal jaren opleiding je hebt gehad. Dit houdt in dat je al behoorlijk aan de top van je carrière zit. Wel kan je managementtaken op je nemen.

Baankans Klinisch Geneticus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Klinisch Geneticus worden: Opleidingen tot Klinisch Geneticus

Wil je Klinisch Geneticus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Klinisch Geneticus.

Hoe word je een Klinisch Geneticus? 

Om Klinisch Geneticus te worden moet je eerst de opleiding Geneeskunde (WO) afronden. Na deze opleiding moet je een opleidingsplek bemachtigen in een laboratorium in een academisch ziekenhuis. Hiervan zijn er jaarlijks acht beschikbaar. Reeds gepromoveerden komen sneller in aanmerking voor een dergelijke opleidingsplek.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Klinisch Geneticus

Er zijn geen opleidingen Klinisch Geneticus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Klinisch Geneticus in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Klinisch Geneticus

Als je Klinisch Geneticus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Klinisch Geneticus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Klinisch Geneticus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Klinisch Geneticus?

Competenties en Vaardigheden Klinisch Geneticus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Klinisch Geneticus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Klinisch Geneticus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Klinisch Geneticus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Klinisch Geneticus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Klinisch Geneticus. Als Klinisch Geneticus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Klinisch Geneticus:


zie volledige beschrijving persoonstype Klinisch Geneticus

Vakkennis voor een Klinisch Geneticus

Het is voor een Klinisch Geneticus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Klinisch Geneticus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Klinisch Geneticus


Werkervaring Klinisch Geneticus

Het is voor een startend Klinisch Geneticus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Klinisch Geneticus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Biomedisch Analist .

Iets anders leren?

Is Klinisch Geneticus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Klinisch Geneticus

Met wie werkt een Klinisch Geneticus samen? 

Een Klinisch Geneticus heeft veel contact met andere medisch specialisten zoals de oncoloog, cardioloog, gynaecoloog etc. Dit in verband met het onderzoek dat een Klinisch Geneticus doet naar de oorzaken van verschillende erfelijke ziektes.  

Naast het contact met de specialisten is er natuurlijk ook contact met mensen die informatie komen inwinnen of advies komen vragen over bepaalde erfelijkek aandoeningen. 


 • Gynaecoloog
 • Oncoloog
 • Cardioloog
 • Patiënt
 • Arts
Klinisch Geneticus


Organisaties waar een Klinisch Geneticus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Klinisch Geneticus meestal werkt.

Waar werkt een Klinisch Geneticus?

 • Ziekenhuislaboratorium
 • Huisartslaboratorium
 • Onderzoekscentrum
 • GZ/GGZ
 • Verzorgingsinstelling
 • Zorginstelling

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Klinisch Geneticus

Waar kun je het beste werken als Klinisch Geneticus? Hieronder vind je de best door de Klinisch Geneticus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Klinisch Geneticus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Klinisch Geneticus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Klinisch Geneticus.

Welke competenties heeft een Klinisch Geneticus nodig?

Een Klinisch Geneticus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Klinisch Geneticus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Klinisch Geneticus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Klinisch Geneticus nodig? 

De Klinisch Geneticus moet zorgvuldig en secuur werken. De resultaten van zijn onderzoek kunnen grote gevolgen hebben voor zijn patiënten (Perfectionist).

Verder heeft hij oog voor detail en kan hij uit veel informatie de kern halen. Ook blijft hij zichzelf ontwikkelen en houdt hij onderzoek op zijn vakgebied nauwkeurig in de gaten (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Klinisch Geneticus


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Klinisch Geneticus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Klinisch Geneticus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Klinisch Geneticus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Klinisch Geneticus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Klinisch Geneticus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Klinisch Geneticus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Klinisch Geneticus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Klinisch Geneticus iets voor je?

Zou je graag Klinisch Geneticus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Klinisch Geneticus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Klinisch Geneticus

Liesbeth Spruijt

Een klinisch geneticus moet geen plek in een laboratorium bemachtigen. Het is een Medisch Specialist, geen lab specialist.  

Liesbeth Spruijt

Een klinisch geneticus moet geen plek in een laboratorium bemachtigen. Het is een Medisch Specialist, geen lab specialist.  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar