Lasersnijder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Lasersnijder? Lees de functieomschrijving.

Een Lasersnijder is werkzaam in het algehele proces van lasersnijden, waaronder brandsnijden, smeltsnijden en CNC-snijden (computer gestuurd snijden). Lasersnijden is een industriële bewerkingstechniek. De elektrische stralingsbron is slechts een fractie van een milimeter breed waardoor zeer nauwkeurig kan worden gesneden. Met de laserstraal kunnen diverse materialen worden bewerkt, zoals metaal, kunststof, hout, glas of textiel.

Daarnaast kent het lasersnijden andere toepassingen. Het wordt ook gebruikt voor het graveren, lassen en voor oppervlaktebehandelingen zoals harden. Al deze toepassingen kunnen worden afgewisseld met dezelfde laserstraal en met behulp van spiegels is het ook mogelijk om met één laserbron afwisselend op verschillende werkplekken te werken, en daarbij zelfs ook afwisselend te lassen en te snijden.

Er zijn drie belangrijke voordelen van het lasersnijden. Ten eerste zorgt het voor een zeer fijne snede. Met een computergestuurde laser bereikt men een nauwkeurigheid die men met de hand niet kan bereiken. Ten tweede gaat er bij het lasersnijden relatief weinig materiaal verloren omdat het snijden zo precies gebeurt. En ten derde kunnen met het lasersnijden zonder veel problemen complexe contouren gesneden worden.

Er zijn twee typen lasers:

- De zogenaamde CO2-laser wordt gebruikt voor het zwaardere werk, zoals in de metaalindustrie. Van de industriële lasers in Europa is ca. 75% van dit type.

- De zogenaamde Nd-YAG-laser wordt gebruikt voor het meer verfijnde werk.

Een Lasersnijder werkt meestal met een ingewikkelde computergestuurde machine waarmee volgens een tekening of instructie materialen bewerkt moeten worden. De Lasersnijder is vaak niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoerende snijdingswerk. Ook het gereedschap, de lasermachine en hulpmiddelen vallen vaak onder de verantwoordelijkheid van de Lasersnijder. De Lasersnijder verzorgt dikwijls de technische werkvoorbereiding en nesting (kijken of instructies of tekeningen kloppen etc.). Sommige Lasersnijders stellen complete CNC-programma's op (software voor de snijdingsmachine), voeren die in de computer in en stellen die naar eigen inzicht bij.

Een Lasersnijder werkt vaak in ploegendiensten op onregelmatige tijden.

 

Wil je werken als Lasersnijder?

Werk je al als Lasersnijder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Lasersnijder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Lasersnijder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Lasersnijder in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Directe leidinggevende, manager
 • Collega Lasersnijders
 • Operator
 • Monteur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Lasersnijder

Wat verdient een Lasersnijder?

Het inkomen van een Lasersnijder ligt tussen de € 1.500 en € 2.500, afhankelijk van het materiaal dat gesneden wordt, ervaring en opleiding. Omdat het niveau van een Lasersnijder kan verschillen, verschillen de arbeidsvoorwaarden ook. Het is natuurlijk ook belangrijk of de Lasersnijder massaproducten voor de bouw bewerkt, hiervoor is een MBO-opleiding voldoende, of sierproducten voor een andere industrie waarvoor minimaal een HBO-opleiding nodig is.

De arbeidsvoorwaarden van een Lasersnijder zijn erg afhankelijk van de branche waarin de Lasersnijder werkzaam is. Voor de bouw geldt de CAO Bouw, voor de Metaalindustrie de Metaal CAO, etc.

Salarisschaal Lasersnijder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Lasersnijder

Op zoek naar een nieuwe baan als Lasersnijder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lasersnijder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Lasersnijder vacatures

Operator Lasersnijden
Werk en Vakmanschap
Ga aan de slag als operator lasersnijder  bij deze specialist in metaal techniek en bouwkundige beveiliging. Deze opdrachtgever bestaat uit 2 zelfstandig opererende  divisies met een totaal aan 100 deskundige …
Metaalbewerker
Tempo-Team
Wil jij in de metaalindustrie werken en jezelf verder ontwikkelen? Dan hebben wij een mogelijkheid voor jou om als Metaalbewerker aan de slag te gaan!Wat ga jij doen als
Operator lasersnijmachine Metaalbewerking Noord B.V.
Abiant
Beschik jij over ervaring als operator lasersnijmachine en ben je in staat zelfstandig een nieuwe lasermachine te bedienen? Dan ben jij de operator die we voor Metaalbewerking Noord B.V. zoeken!Voor …
Kun jij toveren met Metaal?
WerkTalent Tilburg
Binnen de ruime hallen werkt een hechte club dorpse gasten aan allerlei maatwerk producten. Dit zijn projecten voor bijvoorbeeld de voeding, maritieme sector of proces techniek. Alles is ruim opgezet …
Operator Lasersnijder
VNOM | Bemiddelaar in de techniek
We zoeken een enthousiaste Operator Lasersnijder met technisch inzicht bij een veelzijdig en hoogstaand technisch bedrijf. Het lezen van werktuigbouwkundige tekeningen in 2D en 3D is voor jou geen probleem. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Lasersnijder

Hoe goed is de toekomst voor de Lasersnijder? 

De arbeidsmarktperspectieven zijn voordelig voor een Lasersnijder. Een Lasersnijder is een technicus waaraan gebrek is in onze samenleving. Er zijn dus genoeg vacatures voor Lasersnijders. Een kanttekening daarbij is dat het momenteel (2012) slecht gaat in de bouwsector waardoor in deze sector minder vraag is naar Lasersnijders.

De doorgroeimogelijkheden voor de Lasersnijder zijn ook gunstig, zeker voor de hoger opgeleide Lasersnijder. Een hoger opgeleide Lasersnijder kan doorgroeien naar een leidinggevende of toezichthoudende functie. Lager opgeleide Lasersnijders kunnen zich steeds meer bewerkingstechnieken eigen maken en op die manier doorgroeien.

Baankans Lasersnijder

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

5


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Lasersnijder worden: Opleidingen tot Lasersnijder

Hoe word je een Lasersnijder? 

Een Lasersnijder heeft meestal een MBO-opleiding in de richting van de techniek gevolgd en uiteraard specifieke vakkennis opgedaan van lasersnij techniek op diverse materialen. Daarnaast is de Lasersnijder in staat instructies te volgen en tekeningen te lezen en te vertalen naar de praktijk. Tevens is kennis van (computer)besturingssystemen in veel gevallen een vereiste.

Soms is een LBO of LTS-opleiding voldoende om Lasersnijder te worden. Bovendien zijn er diverse cursussen te volgen voor mensen die Lasersnijder willen worden of voor Lasersnijders die zich willen specialiseren.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Lasersnijder

Meer opleidingen Lasersnijder

Weet je nog niet of je Lasersnijder wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Lasersnijder of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Lasersnijder

Met wie werkt een Lasersnijder samen? 

Het netwerk van de Lasersnijder is niet groot. Naast een directe leidinggevende of manager en collega Lasersnijders heeft een Lasersnijder weinig contacten op de werkvloer. Als de Lasersnijder in ploegen werkt, kan de Lasersnijder te maken krijgen met andere operators van machines of een monteur die de machine komt inspecteren.

Buiten het bedrijf waar de Lasersnijder werkzaam is, heeft de Lasersnijder weinig contacten. Wellicht dat een klant een specifieke wens doorgeeft, maar dat zal meestal via zijn directe leidinggevende lopen.


 • Directe leidinggevende, manager
 • Collega Lasersnijders
 • Operator
 • Monteur
Lasersnijder


Organisaties waar een Lasersnijder werkzaam is

Waar werkt een Lasersnijder meestal? 

De Lasersnijder werkt over het algemeen voor een op winst gerichte, profit organisatie. Wel laten deze bedrijven zich vaak inhuren door non-profit organisaties, zoals de overheid.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Lasersnijder

Waar kun je het beste werken als Lasersnijder? Hieronder vindt je de best door de Lasersnijder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Lasersnijder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Lasersnijder:

Welke competenties heeft een een Lasersnijder nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Lasersnijder

Wat voor persoonlijkheid heb je als Lasersnijder nodig? 

Een Lasersnijder moet een perfectionist zijn. Productiviteit is waar het om draait in de industriële techniekwereld en discipline is nodig om de concentratie vast te houden.

Daarnaast moet een Lasersnijder praktisch (doelgericht) zijn ingesteld, tekeningen en instructies moeten worden omgezet in practische voorwerpen. Ook moet een Lasersnijder gedreven en geconcentreerd zijn om elke dag het soms als geestdodend ervaren werk te verrichten.

Bekijk de persoonstypen voor Lasersnijder


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Lasersnijder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Lasersnijder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Lasersnijder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Lasersnijder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Lasersnijder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Lasersnijder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Lasersnijder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Lasersnijder iets voor je?

Zou je graag Lasersnijder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Lasersnijder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Lasersnijder

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar