Lasser worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Lasser worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Lasser worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Lasser? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Lasser goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Lasser?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Lasser wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Lasser.

Alles over hoe je Lasser kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Lasser?

Om Lasser te kunnen worden moet men op de Middelbare School de Technische Beroepsopleiding volgen, en daarna via cursussen of een lasschool de benodigde vaardigheden onder de knie krijgen. Dit is echter niet verplicht. Sommige Lassers zijn auto-didacten.

Welke vaardigheden heb je nodig om Lasser te worden?

Om Lasser te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Lasser zijn Doorzettingsvermogen, Ambitie en Positiviteit. Ook zijn Doelgericht werken, Consequent handelen en Bereid om risico's te nemen belangrijke vaardigheden als je Lasser wilt worden. Verder zijn Besluitvaardigheid, Vitaliteit en Levenslust ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Lasser te worden?

Als je Lasser wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Lasser

 • Accuratesse
 • Anticiperen
 • Discipline
 • Durf
 • Energie
 • Kritisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Technisch inzicht
 • Zelfsturing

Welke eigenschappen heb je nodig om Lasser te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Lasser te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid.


Met welke persoonstypen kun je Lasser worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Lasser. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Lasser zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

De Lasser is er in het lassen constant op gericht om een zo succesvol mogelijk eindresultaat neer te zetten. Dit kan op esthetisch gebied, maar ook de best mogelijke verbinding zijn.  De Lasser moet een duidelijk eindresultaat voor ogen hebben om naartoe te werken (Succesvolle werker). Om dit goed te kunnen doen, moet de lasser goed met metaal om kunnen gaan, en nauwkeurig kunnen werken (Perfectionist).

Opleiding Lasser

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Lasser kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Lasser. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Lasser. Maar ook cursussen en trainingen voor de Lasser.

Top 5 opleidingen Lasser

Uitgelicht
Opleiding CNC operator met baangarantie en salaris
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …
Uitgelicht
Gratis opleiding Lasser met baangarantie!
Hou jij van werk waar de vonken van afvliegen? Heb je een ijzeren grip en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is deze gratis opleiding Lasser waarschijnlijk wel …
SECT B4 (1B-GLAS) Installatiewerkzaamheden Hoofdnet Infra (Lassen Glasvezel) (Klict 31221)
Doelgroep De glasvezelmonteur die zijn basisvaardigheden wil uitbreiden naar las werkzaamheden in de glasvezelinfrastructuur. De werkzaamheden richten zich op boven- en ondergrondse las werkzaamheden  in wijkkasten, distributiepunten en centrales (Pop, …
SECT B4 (1B-GLAS) Installatiewerkzaamheden Hoofdnet Infra (Lassen Glasvezel) (Klict 31221)
SECT B4 (1B-GLAS) Installatiewerkzaamheden Hoofdnet Infra (Lassen Glasvezel) Opfris (Klict 31229)
Doelgroep De glasvezelmonteur die zich wil voorbereiden op het praktijk examen SECT B4 Duur: 1 dag   Groepsgrootte: 8 personen Cursusdoelen Aan het eind van de cursus is de cursist in staat …
SECT B4 (1B-GLAS) Installatiewerkzaamheden Hoofdnet Infra (Lassen Glasvezel) Opfris (Klict 31229)
505.01 Basiscursus MIG/MAG lassen
Doel De ideale basiscursus MIG/MAG lassen voor diegene die belast zijn met het verrichten van eenvoudig laswerk. Het doel van de cursus is uw medewerkers de basisbeginselen van het MIG/MAG …
505.01 Basiscursus MIG/MAG lassen

Omscholen tot Lasser

Hoe kan je omscholen tot Lasser? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Lasser zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Omscholen tot CNC operator met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …

Opleiding vacatures

Vacature Constructie bankwerker/ Plaatwerker/ TIG-lasser (Leerling/ BBL-er mag ook)
Breedewegh B.V.
Wij hebben een vacature: Locatie: Best (Leerling/BBL) Constructie bankwerker/plaatwerker/TIG-lasser. Wat ga je doen? Als Constructie bankwerker/plaatwerker/TIG-lasser, ga je (uiteindelijk) zelfstandig vanuit tekening; samenstellen, aflassen en afwerken van zeer speciale plaatwerk …

Leerling vacatures

Vacature Constructie bankwerker/ Plaatwerker/ TIG-lasser (Leerling/ BBL-er mag ook)
Breedewegh B.V.
Wij hebben een vacature: Locatie: Best (Leerling/BBL) Constructie bankwerker/plaatwerker/TIG-lasser. Wat ga je doen? Als Constructie bankwerker/plaatwerker/TIG-lasser, ga je (uiteindelijk) zelfstandig vanuit tekening; samenstellen, aflassen en afwerken van zeer speciale plaatwerk …

Omscholen tot Lasser met baangarantie

Wat betekent omscholen met baangarantie eigenlijk? Een opleiding of omscholing met baangarantie sluit zo goed aan bij de praktijk dat je na het behalen van de theorie gelijk aan het werk kan. Vaak is het ook zo dat de opleider of omschoolspecialist je helpt met het vinden van een baan. Het kan zijn dat je voordat je de opleiding begint solliciteert, of na het behalen van je opleiding.

Gratis omscholen tot Lasser

Er bestaan ook (voor jou) gratis opleidingen met baangarantie, in dat geval betaald meestal jouw nieuwe werkgever de opleiding. In sommige gevallen schiet de opleider deze kosten voor, soms betaal je zelf een gedeelte, of soms wordt jouw omscholing betaald door het UWV of met een andere subsidie. Het is belangrijk dat je vooraf goed deze voorwaarden duidelijk hebt en de bij jou passende vorm kiest.

Omscholen tot Lasser met salaris

Omscholen met salaris is misschien wel de meest aantrekkelijke vorm, want je wordt op dat moment betaald terwijl je de opleiding doet. In dit geval zal je al wel zijn aangenomen door jouw nieuwe werkgever, dus je moet voor deze vorm eerst solliciteren. Staar je echter niet blind op deze variant. In sommige gevallen zal je eerst een stuk(je) van de opleiding eerst in eigen tijd moeten doen, of een gedeelte van de opleiding zelf moeten betalen. Dat doe je dan om jouw geschiktheid en motivatie aan te tonen.

Omscholen is sowieso in jezelf investeren, dat doe je vooral met je eigen tijd, of door een stukje van de opleiding te betalen. In sommige gevallen kan je ook betekenen dat je in het begin een stapje terug zet in salaris. Dat zal je ervoor over moeten hebben, want de grote winst zit er voor jou in dat je een nieuw beroep leert, meer mogelijkheden en betere baankansen hebt. En natuurlijk dat je er na een bepaalde periode in salaris op vooruit gaat.

Omscholen tot Lasser voor 50+

Het is voor niet ieder beroep mogelijk om op latere leeftijd te omscholen. In sommige gevallen gaat het helaas om vooroordelen, in sommige gevallen is het een gevolg van de aard van het werk. Zo zal je als zonnepanelen monteur terwijl je op het (vaak schuine) dak staat 25 kilo zware panelen moeten kunnen tillen. Daar moet je echt sterk en fit voor zijn. Er zijn zeker 50plussers zijn die zo fit zijn, maar zeker niet iedereen.

Er zijn een aantal beroepen waar ervaring en sector overdraagbare vaardigheden juist worden gewaardeerd. Een voorbeeld daarvan is het beroep Schilder, hiervoor dien je met geduld en precisie aan het werk te gaan. Daarom is er ook voor 50-plussers een goede omscholing tot Schilder met baangarantie en salaris!

Een ander beroep waar je als 50plusser goed terecht kan is CNC-operator. Dat is een mooi en goed betaald beroep,  waarvoor je ook grondig en geduldig moet werken. Dus je kunt als 50plusser ook omscholen tot CNC Operator met baangarantie en salaris!

Hoe solliciteer je op een omschool vacature tot Lasser?

Het sollicitatieproces voor een omschoolvacature is zwaarder dan een gewone vacature tot Lasser. Dit komt omdat je het beroep nog niet kunt uitoefenen op het moment dat je solliciteert. Je hebt waarschijnlijk al wel de passende basisvaardigheden, bent leergierig en hebt de juiste motivatie, maar voor jouw nieuwe werkgever is het wel een groter risico om jou aan te nemen dan iemand die ervaring heeft als Lasser.

Je zult je dus extra goed moeten voorbereiden en kunnen aantonen dat je de basis skillset en grote motivatie hebt. In veel gevallen helpt jouw opleider je mee met de voorbereiding, zoals dat je al een basismodule van de opleiding hebt gedaan waarmee jij jouw geschiktheid kan aantonen.

De eerste stap is vaak jouw reactie op de betreffende omschoolvacature. Je doet na of tijdens deze sollicitatie vaak een eenvoudige test voor de eerste selectie. Daarna krijg je meestal contact met een opleidingsadviseur die samen met jou kijkt of jij het in je hebt om te kunnen omscholen tot Lasser. In feite is dit de eerste sollicitatieronde, vergelijkbaar als je via een uitzendbureau of een recruiter een nieuwe baan zoekt.

Als je door die ronde bent, wordt je gematcht aan je nieuwe werkgever. Dan begint het zware werk, want bij je eerste gesprek met de opleider is het prima wanneer je nog in de oriënterende fase zit. Maar wanneer je met jouw mogelijk toekomstige werkgever spreekt zal je goed beslagen ten ijs moeten komen.

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Lasser?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Lasser. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Lasser?

Als je wilt omscholen tot Lasser is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Lasser

Wat verdient een Lasser? Het salaris van een Lasser begint bij €2300,- bruto per maand. Een ervaren Lasser verdient tot maximaal €4000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Jouw werkdag als Lasser?

Vandaag begin je jouw dag in de werkplaats. Je pakt een kop koffie en praat even bij met je collega’s. Je bekijkt de werkopdracht en de onderdelen die je aan elkaar moet lassen. Dit kan van alles zijn: een fietsframe, een onderdeel van een hijskraan die je de volgende dag op locatie moet vervangen, of de treden van een stalen wenteltrap.

 


Voordat je begint met lassen doe je de voorbereiding. Want je moet ook de onderdelen eerst knippen, zagen, buigen, zetten, kanten, snijden of slijpen. Dit gedeelte doe je meestal zelfstandig en werkt vanaf een tekening. Daarna fixeer of klem je de te lassen onderdelen. 

Je bent er klaar voor, je trekt jouw beschermkleding aan en doet je laskap op; het “echte werk” mag beginnen. Je steekt jouw MIG/MAG of TIG lasapparaat aan en nu vliegen de vonken ervan af. Maar er is geen gevaar, want jij werkt met veel precisie en doet dit altijd rustig en veilig. 

Na het lassen beoordeel je de kwaliteit van de lasnaad. Yes… weer een perfecte streep. Jouw product is klaar om verder verwerkt te worden en jij voelt je weer voldaan. 

Alle opleidingen Lasser

Introductie lassen

Introductie lassen

Vakwijs LASI: Introductiecursus lassen Na deze korte cursus is de cursist in staat om een las te maken met de MIG/MAG-,TIG- en/of elektrodelastechniek. Hij of zij kan eenvoudige, veelvoorkomende laswerkzaamheden uitvoeren. Deze cursus kan ook een opstap zijn voor cursisten …

 • Onderwerp opleiding Lasser
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 770,00
 • Duur 2 dagen
Beoordeling
TIG lascursus niveau 1 staal lassen

TIG lascursus niveau 1 staal lassen

Vakwijs TIG1-S: TIG lascursus niveau 1 staal lassen Cursus TIG-lassen (dunne plaat en pijp), voor beginnende lassers en lassers die nog geen ervaring hebben met TIG-lassen, maar die hier in de toekomst wél mee te maken krijgen. De cursus op …

 • Onderwerp opleiding Lasser
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.175,00
 • Duur 8 dagen
TIG lascursus niveau 2 RVS lassen

TIG lascursus niveau 2 RVS lassen

Vakwijs TIG2-R: TIG lascursus niveau 2 RVS lassen De cursus op het tweede niveau wordt gegeven in roestvaststaal. Deze cursus is gericht op het behalen van het diploma op niveau 2. Inclusief examenkosten ter waarde van € 365,- Inclusief lesmateriaal …

 • Onderwerp opleiding Lasser
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.640,00
 • Duur 8 dagen
TIG lascursus niveau 2 aluminium lassen

TIG lascursus niveau 2 aluminium lassen

Vakwijs TIG2-A: TIG lascursus niveau 2 aluminium lassen De cursus op het tweede niveau wordt gegeven in aluminium plaat van 2 tot 3 mm dikte. Deze cursus is gericht op het behalen van het diploma op niveau 2. Inclusief examenkosten …

 • Onderwerp opleiding Lasser
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.640,00
 • Duur 8 dagen
TIG lascursus niveau 3 RVS lassen

TIG lascursus niveau 3 RVS lassen

Vakwijs TIG3-R: TIG lascursus niveau 3 RVS lassen De cursus op het derde niveau wordt gegeven in roestvaststaal. Deze cursus is gericht op het behalen van het diploma op niveau 3. Inclusief examenkosten ter waarde van € 565,- Inclusief lesmateriaal …

 • Onderwerp opleiding Lasser
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 3.630,00
 • Duur 12 dagen