Lasinspecteur Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Lasinspecteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Lasinspecteur, zoals: "Wat doet een Lasinspecteur?", of "Wat verdient een Lasinspecteur? of "Hoe word je een Lasinspecteur?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Lasinspecteur nodig heeft.Wat is een Lasinspecteur?

Bij grote bouwprojecten, of althans projecten waar veel laswerk bij komt kijken, kan het voor een aannemer een aanbeveling zijn om een lasinspecteur in te schakelen. De lasinspecteur heeft voor de aanvang van het lassen een adviserende rol, en voert bij de uitvoering van het laswerk controles uit op onder andere de opvolging van de procedures en de toepassing van het “equipment” voor lassen (lasmachines, laskabels, enz.) Een specifiek aandachtpunt is het lastoevoegmateriaal, de lasinspecteur controleert of het voorgeschreven materiaal op de juiste wijze wordt behandeld en gebruikt.

Het werk van de lasinspecteur draait dus om het controleren op een bepaalde kwaliteitseis en daarmee het hanteren van die kwaliteitseis. Zijn er problemen, dan is het aan de inspecteur om advies te geven over corrigerende werkzaamheden en soms ook om hier zelf aan mee te werken.

Past het beroep Lasinspecteur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Lasinspecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Lasinspecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lasinspecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Lasinspecteur vacatures

Vacature Lasinspecteur / IWT, IWC
WerkTalent
In de functie van las inspecteur ben je naast het aansturen van je collega's en uitvoeren van laswerkzaamheden verantwoordelijk voor de inspectie van laswerkzaamheden. Dit kan in de werkplaats zijn …
Vacature Lasinspecteur
Techno Select
•40 vrije dagen per jaar •Persoonlijke ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden •Veel afwisseling in je werkzaamheden Over de functie We hebben een mooie functie als lasinspecteur beschikbaar bij een bedrijf in de …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Lasinspecteur

Wat verdient een Lasinspecteur?

Het startsalaris van de lasinspecteur ligt meestal tussen de 2100 en de 2500 euro per maand. Groei is mogelijk richting de 3300 en voor sommigen zelfs richting de 3500 euro per maand.

Salarisschaal Lasinspecteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Lasinspecteur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Lasinspecteur


Lasinspecteur worden: Opleidingen tot Lasinspecteur

Wil je Lasinspecteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Lasinspecteur.

Hoe word je een Lasinspecteur? 

De lasinspecteur heeft het diploma Middelbaar Lastechnicus of een hoger certificaat. Een diploma van een MTS (Middelbare Technische School) behoort daarnaast vaak tot de basiseisen, evenals een VCA-VOL-certificaat (vanwege de leidinggevende aard van het beroep). Sommige functies zullen een mbo- of hbo-diploma (in technische richting) vereisen. Verder is vaak ervaring in een verwante functie gewenst.

Opleidingen Lasinspecteur

Visueel Lasinspecteur Opfrisdag
Vakwijs VTW: Visueel lasinspecteur opfrisdag Het certificaat visueel lasinspecteur is een persoonsgebonden certificaat. Verlenging van het certificaat geschiedt na voltooiing van het eerste geldigheidstermijn van 5 jaar door de certificatie …
Visueel Lasinspecteur Opfrisdag
Visueel Lasinspecteur Level 2
Opleiding Visueel Lasinspecteur level 2 In de las technische branche worden steeds meer eisen gesteld aan het verrichte laswerk en het daarbij behorende visueel onderzoek. Na het volgen van de …
Visueel Lasinspecteur Level 2
Visueel Lasinspecteur level 2 vtw2
In de lastechnische industrie worden steeds meer eisen gesteld aan het verrichtte laswerk en het daarbij behorende lasonderzoek. Van groot belang is het visueel onderzoek van het laswerk. Met een
Visueel Lasinspecteur level 2 vtw2
Visueel lasinspecteur level 2 - VTw 2
Vakwijs VTW2: Visueel lasinspecteur level 2 - VT-w 2 - VTW 2 In de lastechnische industrie worden steeds meer eisen gesteld aan het verrichtte laswerk en het daarbij behorende lasonderzoek. …
Visueel lasinspecteur level 2 - VTw 2
Visueel lasinspecteur level 1 - VTw 1
Vakwijs VTW1: Visueel lasinspecteur level 1 - VT-w 1 - VTW 1 In de lastechnische industrie worden steeds meer eisen gesteld aan het verrichtte laswerk en het daarbij behorende lasonderzoek. …
Visueel lasinspecteur level 1 - VTw 1Lasinspecteur worden: Omscholen tot Lasinspecteur

Als je je wilt omscholen tot Lasinspecteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Lasinspecteur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Lasinspecteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Lasinspecteur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Lasinspecteur

Als je Lasinspecteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Lasinspecteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Lasinspecteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Lasinspecteur?


Competenties en Vaardigheden Lasinspecteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Lasinspecteur.

Welke competenties heeft een Lasinspecteur nodig?

Een Lasinspecteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Vaardigheden Lasinspecteur

 • Analytisch vermogen
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Beoordelen
 • Aandacht voor details
 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Zelfvertrouwen
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratie
 • Resultaatgerichtheid
 • Zelfmanagement
 • Vasthoudendheid
 • Eigen mening

Persoonlijkheid en Eigenschappen Lasinspecteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Lasinspecteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Lasinspecteur nodig? 

Vanwege de leidinggevende aspecten van de functie sluit het persoonstype Baas het beste aan op de baan van lasinspecteur. De inspecteur is zelfverzekerd, kent zijn eigen kwaliteiten en kan anderen aanspreken op hun verbeterpunten dan wel fouten zonder hen hiermee te demotiveren. Daarnaast is de lasinspecteur ook gewoon energiek, optimistisch en een harde werker (persoonstype Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Lasinspecteur


Eigenschappen Lasinspecteur

 • Zelfverzekerd
 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Enthousiast
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Lasinspecteur

Wat zijn de baankansen voor een Lasinspecteur?

Voor de bevoegde lasinspecteur is er een prima arbeidsperspectief. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook, hoewel de functies die op de baan van lasinspecteur volgen dan minder met lassen te maken zullen hebben. Voorbeelden zijn (algemeen) kwaliteitsinspecteur of -controleur, adviseur of uiteindelijk zelfs hoofduitvoerder of projectontwikkelaar.

De actuele kans op werk voor een Lasinspecteur

Het beroep Lasinspecteur is onderdeel van de beroepsfamilie Gespecialiseerde lassers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Gespecialiseerde lassers is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Lasinspecteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Lasinspecteur

Je kunt als Lasinspecteur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Lasinspecteur is onderdeel van de beroepsfamilie Gespecialiseerde lassers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Lasinspecteur

Doorgroei beroepen voor een Lasinspecteur

TIG-lasser (niveau 1&2) hoeklasser tig plaatlasser tig booglasser tig constructielasser tig Onderpoeder lasoperator union-meltlasser machinelasser (onderpoeder) Metaalsnijder (conventioneel) autogeenbrander
autogeensnijder-brander metaalprofielsnijder (conventioneel) afsnijder metaalprofielen (conventioneel) plaatknipper metaal (conventioneel) profielknipper metaal (conventioneel) uitsnijder plaat (conventioneel) autogeensnijder afhoeker metaalprofielen afsteker metaal blikstamper draadopsnijder metaal knipper staaldraad metaalplatensnijder slagschaar elektrisch snijder metaal schroefdraadsnijder CNC-metaalsnijder cnc-ponser lasersnijder (metaal) machinesteller cnc-lasersnij-/ponsnibbelmachine machinevoerder uitslagen operator cnc-lasersnij-/ponsnibbelmachine operator lasersnijmachine plasmasnijder uitsnijder plaat (cnc) waterstraalsnijder cnc-autogeensnijder1 Containermonteur Autogeen lasser (niveau 1&2) plaatlasser autogeen pijplasser autogeen (niveau 1&2) MIG / MAG-lasser (niveau 1&2) co2-lasser (niveau 1&2) mig-lasser (niveau 1&2) rolnaadlasser stuiklasser metaal aanlasser metaal langnaadlasser booglasser mig/mag constructielasser mig/mag hoeklasser mig/mag plaatlasser mig/mag mag-lasser (niveau 1&2) draadlasser rondlasser metaal stomplasser Elektrodelasser (niveau 1&2) constructielasser elektrode hoeklasser elektrode montagehechter lassen (niveau 1&2) plaatlasser elektrode booglasser bmbe (niveau 1&2) ketellasser (niveau 1&2) pijplasser bmbe (niveau 1&2) sectiehechter lassen (niveau 1&2) routinelasser (niveau 1&2) Fotolasser certificaatlasser Soldeerder framesoldeerder handsoldeerder lapnaadsoldeerder soldeerder draadeinden soldeerder stroomtoevoerdraden (machinaal) bliksoldeerder hardsoldeerder lasser-soldeerder soldeerder accuplaten soldeerder elektriciteitsaansluitingen zachtsoldeerder
Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Lasinspecteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Lasinspecteur meestal werkt.

Waar werkt een Lasinspecteur?

De lasinspecteur werkt bij een bedrijf dat met metaal werkt, wat betekent dat de lasinspecteur in vele verschillende bedrijven en sectoren terecht kan komen. Ook kan hij ervoor kiezen als zelfstandig ondernemer te werken, hoewel dit enkel gaat wanneer hij een degelijk netwerk heeft opgebouwd.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Netwerk Lasinspecteur

Met wie werkt een Lasinspecteur samen? 

De lasinspecteur heeft contact met veel andere werknemers die rondlopen bij een bouwproject. Sowieso staat hij veel in contact met de lassers, maar ook met de aannemer en/of de onderaannemer, de projectleider en wellicht de architect.


 • Lasser
 • Aannemer
 • Onderaannemer
 • Projectleider
 • Architect
Lasinspecteur

Interview met een Lasinspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Lasinspecteur:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Lasinspecteur verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Lasinspecteur?

De beroepen die verwant zijn aan Lasinspecteur zijn:
Lasser
Salaris: €900 tot €2500
Opleiding: Cursus / Bijscholing
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Kwaliteitscontroleur
Salaris: €1750 tot €3000
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Bouwkundig adviseur
Salaris: €2800 tot €7269
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Lasinspecteur in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Lasser
 • Aannemer
 • Onderaannemer
 • Projectleider
 • Architect

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2100 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2Ga direct naar