Leraar worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Leraar worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Leraar worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Leraar? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Leraar goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Leraar?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Leraar wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Leraar.

Alles over hoe je Leraar kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Leraar?

Leraren of docenten zijn op verschillende niveaus bij verschillende instellingen actief. Afgezien van de kleine zelfstandige, die zonder diploma best basgitaarles kan geven, is het minimale opleidingsniveau van de Leraar HBO.

Leraren in het primair onderwijs moeten Pabo (HBO) hebben gedaan, waarbinnen het mogelijk is het specialisme speciaal onderwijs te volgen.

Pabo geeft in sommige gevallen ook toegang tot de lagere klassen op middelbare scholen. Meer gebruikelijk is het om een Lerarenopleiding (HBO) in een bepaald vakgebied te volgen, bijvoorbeeld Engels of geschiedenis en zo in het voortgezet onderwijs terecht te komen. Hogescholen vragen mensen op HBO of WO niveau, met een afgeronde opleiding in een bepaald vakgebied en lesbevoegdheid. Voor zij-instromers in voortgezet of hoger onderwijs gelden soepele voorwaarden rond het halen van een lesbevoegdheid, terwijl zij al voor de klas staan. Op Universiteiten wordt WO niveau gevraagd, met een relevante opleiding. Universitair Docenten zijn na een Master gepromoveerd en hebben een lesbevoegdheid gehaald.

Kortom: een Leraar moet een opleiding gedaan hebben in een bepaald vakgebied, indien nodig aangevuld met een lesbevoegdheid. Het spreekt voor zich dat Leraren die vaardigheden overbrengen deze zelf ook beheersen.

Welke vaardigheden heb je nodig om Leraar te worden?

Om Leraar te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Leraar zijn Luistervaardigheid, Feedback geven en Stimuleren. Ook zijn Belangstelling hebben, Vragen stellen en Spontaniteit belangrijke vaardigheden als je Leraar wilt worden. Verder zijn Sociaal gevoel, Oog voor detail en Zorgvuldigheid ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Leraar te worden?

Als je Leraar wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Leraar

 • Accuratesse
 • Coachen
 • Energie
 • Leiderschap
 • Luisteren
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Sociabiliteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Leraar te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Leraar te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Daarnaast zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel ook goed van pas komende eigenschappen om Leraar te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Leraar worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Leraar. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Leraar zijn de Baas en de Gever.

De Leraar is bevlogen, idealistisch bijna. Hij neemt zijn taak erg serieus, wil dingen graag verbeteren of veranderen. Hij is erg principieel, hecht waarde aan rechtvaardigheid en werkt binnen een systeem van regels en verplichtingen dat hem de mogelijkheid verschaft naar een doel toe te werken. Structuur is zijn middel voor verbetering (Perfectionist). De Leraar heeft een hoger doel nodig en dat vindt hij in zijn werk. Hij is erg toegewijd, als leraar en als collega. Hij is betrouwbaar en integer, bereid hard te werken voor de goede zaak en de persoon waar iedereen op terug kan vallen (Loyalist).

Opleiding Leraar

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Leraar kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Leraar. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Leraar. Maar ook cursussen en trainingen voor de Leraar.

Top 5 opleidingen Leraar

Microsoft Teams in de klas
Teams & OneNote in de klas Microsoft Teams “de centrale plek voor lesmateriaal, huiswerk, aantekeningen en opdrachten in de klas.” Klassen worden teams met unieke machtigingen voor docenten en leerlingen. …
Microsoft Teams in de klas
Sterk voor de Klas
Doelgroep De training Sterk voor de Klas is bestemd voor mensen die werken in het onderwijs (zowel primair, speciaal als voortgezet onderwijs) en te kampen hebben met agressie of ongewenst …
Sterk voor de Klas
Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Martie Slooter geniet autoriteit in het onderwijs vanwege haar bestseller De Vijf Rollen van de Leraar. Samen met  Martie ontwikkelde de BegripsAcademie De BegripsCode voor Vierstemmig Voortgezet Onderwijs. Dit inspirerende programma …
Motiverend communiceren in de klas: de rollen van de leraar en de BegripsCode
Minecraft in de klas
Minecraft Education is vanaf nu beschikbaar op WINDOWS, CHROME en IOS maar wat kun je nu daadwerkelijk doen met Minecraft en hoe werkt het? Door allerlei nieuwe ontwikkelingen is Minecraft …
Minecraft in de klas
Psychologie van Hoogbegaafdheid
Hoogbegaafden behoren tot de meest intelligente groep binnen onze samenleving. Helaas komen hun uitzonderlijke capaciteiten vaak niet volledig tot hun recht. Sterker nog: hoogbegaafden presteren vaak onder hun kunnen en lopen tegen …
Psychologie van Hoogbegaafdheid

Omscholen tot Leraar

Hoe kan je omscholen tot Leraar? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Leraar zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Opleiding vacatures

Vacature Vacature Leraar in opleiding
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Kinderen die net in Nederland zijn aangekomen, zijn gemotiveerd om de taal onder de knie te krijgen. Ze willen niet alleen groeien en ontwikkelen, maar hebben ook behoefte aan een …
Vacature Leraar basisonderwijs in opleiding
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Ga jij voorop in de dynamische wereld van het onderwijs? Rotterdamse scholen zijn klaar voor jouw talent. Jij bent de drijvende kracht die de potentie in elk kind ziet, en …
Vacature Leraar in opleiding gezocht!
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Ben jij klaar voor een spannende carrière switch naar het onderwijs? Ons unieke 'Talents Traject', een samenwerking tussen DIT IS WIJS en diverse Hogescholen, biedt dé kans om het lerarentekort …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Leraar?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Leraar. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Leraar?

Als je wilt omscholen tot Leraar is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Leraar

Wat verdient een Leraar? Het salaris van een Leraar begint bij €2678,- bruto per maand. Een ervaren Leraar verdient tot maximaal €6813,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Leraar

Effectief werken met dyslexie /ADHD / hoogbegaafdheid / hooggevoeligheid

Effectief werken met dyslexie /ADHD / hoogbegaafdheid / hooggevoeligheid

Voor volwassenen biedt Blooming coaching & begeleiding, coaching op het gebied van dyslexie, ADHD, ADD, hoogbegaafdheid en HSP . Zowel dyslectici als mensen met AD(H)D, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid hebben een conceptuele en associatieve manier van denken. Tijdens het individuele coachingstraject …

 • Onderwerp opleiding Leraar
 • Lesmethode Coaching
 • Prijs € 2.760,00
 • Duur 18 uren
Beoordeling
Pabo Deeltijd verkort

Pabo Deeltijd verkort

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Je wilt graag de stap naar het basisonderwijs maken. Je wilt bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en zo meewerken aan …

 • Onderwerp opleiding Leraar
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.530,00
 • Duur 2 jaren
Schoolleider 3.0 vanuit het onderwijs

Schoolleider 3.0 vanuit het onderwijs

Schoolleider 3.0 voor leidinggevenden uit het onderwijs Opleiding  Je werkt al in het onderwijs en hebt de ambitie om leiding te geven aan een school. Je wilt graag invloed uitoefenen op de kwaliteit en de inrichting van het onderwijs. Je zou …

 • Onderwerp opleiding Leraar
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 12.625,00
 • Duur 980 uren
Schoolleider 3.0 van buiten het onderwijs

Schoolleider 3.0 van buiten het onderwijs

Schoolleider 3.0 voor leidinggevenden van buiten het onderwijs Opleiding Je bent een ervaren leidinggevende en je merkt dat je huidige werk je steeds minder voldoening geeft. Het liefst wil je meer maatschappelijke relevantie in je werk. Je wil bijdragen aan …

 • Onderwerp opleiding Leraar
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 12.625,00
 • Duur 980 uren
Escape Room in de klas

Escape Room in de klas

Escape room in de klas De Escape room is op dit moment ontzettend populair. Ze zijn in opkomst overal in het land en ook op TV komt er steeds meer aandacht voor. Maar wist u dat het ook mogelijk is …

 • Onderwerp opleiding Leraar
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 435,00
 • Duur 6 uren