Lijstenmaker Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Lijstenmaker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Lijstenmaker, zoals: "Wat doet een Lijstenmaker?", of "Wat verdient een Lijstenmaker? of "Hoe word je een Lijstenmaker?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Lijstenmaker nodig heeft.Wat is een Lijstenmaker?

In een tijd waarin veel lijsten machinaal geproduceerd worden is de zelfstandige lijstenmaker een expert op het gebied van lijsten. De lijstenmaker van nu profileert zich vaak door zijn vakmanschap, zijn speciale ontwerpen, zijn gebruik van bijzondere materialen en zijn persoonlijke band met de klant.

Het beroep is dan ook lang niet zo veel voorkomend meer als toen lijsten vooral met de hand gemaakt werden. De klanten van lijstenmakers hebben dan ook vaak bijzondere wensen, zoals een lijst voor een ongebruikelijk object (bijvoorbeeld een horloge), een lijst in een ongebruikelijke vorm, of een lijst met hele specifieke afmetingen, materialen of kleuren. De lijstenmaker heeft de kennis en de vaardigheden om deze wensen in te willigen.

Past het beroep Lijstenmaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Lijstenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Lijstenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lijstenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Lijstenmaker vacatures

Vacature Vacature Lijstenmaker Houten (opleidingsplek)
AmbachtNederland
Lijstenmakers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen en heb je aantoonbare ervaring met het werken met hout? …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Lijstenmaker

Wat verdient een Lijstenmaker?

Lijstenmakers zijn tegenwoordig vrijwel altijd mensen met een eigen winkel. Hun inkomsten zijn dus onbepaald. Vakmanschap en goed klantcontact zijn de kwaliteiten waarmee een lijstenmaker naam kan maken en meer klanten mee kan aantrekken en dus ook zijn inkomen mee kan verhogen.

Salarisschaal Lijstenmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Lijstenmaker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Lijstenmaker


Lijstenmaker worden: Opleidingen tot Lijstenmaker

Wil je Lijstenmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Lijstenmaker.

Hoe word je een Lijstenmaker? 

Voor het beroep van lijstenmaker is geen specifieke opleiding vereist, maar het is wel bijzonder handig als lijstenmaker een basis te hebben in de houtbewerking en/of techniek.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Lijstenmaker

Er zijn geen opleidingen Lijstenmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Lijstenmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Architectuur & Design


Lijstenmaker worden: Omscholen tot Lijstenmaker

Als je je wilt omscholen tot Lijstenmaker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Lijstenmaker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Lijstenmaker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Lijstenmaker

Vacature Vacature Lijstenmaker Houten (opleidingsplek)
AmbachtNederland
Lijstenmakers in Nederland hebben een prachtig vak én ruimte voor instroom van nieuwe ondernemers. Werk jij graag met je handen en heb je aantoonbare ervaring met het werken met hout? …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Lijstenmaker

Als je Lijstenmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Lijstenmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Lijstenmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Lijstenmaker?


Competenties en Vaardigheden Lijstenmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Lijstenmaker.

Welke competenties heeft een Lijstenmaker nodig?

Een Lijstenmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Vaardigheden Lijstenmaker

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratie
 • Resultaatgerichtheid
 • Zelfmanagement
 • Vasthoudendheid
 • Eigen mening

Persoonlijkheid en Eigenschappen Lijstenmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Lijstenmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Lijstenmaker nodig? 

De lijstenmaker van nu is een echte ambachtsman met liefde voor zijn vak. Eigenschappen van de Loyalist (betrouwbaarheid) passen hem even goed als eigenschappen van de Perfectionist (hoge kwaliteitsnorm).

Bekijk de persoonstypen voor Lijstenmaker


Eigenschappen Lijstenmaker

 • Punctueel
 • Trouw
 • Integriteit
 • Idealistisch
 • GedisciplineerdArbeidsmarktperspectief Lijstenmaker

Wat zijn de baankansen voor een Lijstenmaker?

Het arbeidsmarktperspectief voor de lijstenmaker is niet bijzonder goed: lijsten worden vooral machinaal geproduceerd, en de zelfstandige lijstenmaker moet zich sterk profileren door een of meerdere van de hierboven genoemde specialiteiten om financieel te overleven. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook weinig.

De actuele kans op werk voor een Lijstenmaker

Het beroep Lijstenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Ambachtelijk meubelmakers en houtbewerkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Ambachtelijk meubelmakers en houtbewerkers is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Lijstenmaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Lijstenmaker

Je kunt als Lijstenmaker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Lijstenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Ambachtelijk meubelmakers en houtbewerkers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Lijstenmaker


Organisaties waar een Lijstenmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Lijstenmaker meestal werkt.

Waar werkt een Lijstenmaker?

De lijstenmaker heeft vrijwel altijd een eigen winkel.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Netwerk Lijstenmaker

Met wie werkt een Lijstenmaker samen? 

De netwerk heeft geen bepaald netwerk, maar er is een grote kans dat hij in contact staat met bijvoorbeeld een meubelmaker, een houtbewerker of een graveur. Het is maar net welke contacten hij aangaat als bedrijf.


 • Meubelmaker
 • Houtbewerker
 • Graveur
Lijstenmaker

Interview met een Lijstenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Lijstenmaker:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Lijstenmaker verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Lijstenmaker?

De beroepen die verwant zijn aan Lijstenmaker zijn:
Meubelmaker
Salaris: €1500 tot €2100
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Houtbewerker
Salaris: €1700 tot €2300
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Kozijnmonteur
Salaris: €1450 tot €1750
Opleiding: Geen
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Lijstenmaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Meubelmaker
 • Houtbewerker
 • Graveur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar