Graveur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Graveur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep graveur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je graveur wordt.

 

Wat is een Graveur?

Een graveur is iemand die een tekst, motief of afbeelding graveert in een object. Sommige graveurs graveren in allerlei soorten materialen, anderen specificeren zich en graveren alleen glas (glasgraveur), hout of metaal. Ook is er de fotograveur, die zich specialiseert in het graveren van foto’s, meestal in metaal.

Doordat veel graveerwerk over is genomen door machines is het beroep veel minder voorkomend geworden. Het beroep van graveur bestaat vooral voort doordat mensen het handwerk van de graveur waarderen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om sierraden en kunstvoorwerpen. De grootschalige graveerprocessen (het maken van muntstempels, tekstplaten, enzovoorts) worden vrijwel volledig machinaal uitgevoerd.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Graveur?

Werk je al als Graveur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Graveur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Graveur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Graveur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Glasgraveur
 • Fotograveur
 • Juwelier
 • Goudsmit
 • Glasblazer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Graveur

Wat verdient een Graveur?

Een graveur in dienst van een bedrijf kan een salaris verwachten tussen de 1500 en de 2400 euro per maand. Veel glasgraveurs werken echter zelfstandig, en hebben hun inkomsten dus in meerdere mate in eigen hand (het aantal klanten natuurlijk niet). Goede graveurs die voor een juwelier werken kunnen in vaste dienst ook meer verdienen, richting de 3500 euro per maand.

Salarisschaal Graveur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Graveur

Er zijn geen vacatures Graveur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Graveur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Graveur in werkt

Bekijk werken in Fashion & Styling

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Graveur

Wat zijn de baankansen voor een Graveur?

Het arbeidsmarktperspectief voor de graveur is niet fantastisch. Natuurlijk kan een graveur altijd voor zichzelf beginnen, maar de vraag is of dit garant staat voor een vast inkomen. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook niet in het bijzonder, enkel als graveur elders (bij een beter betalend bedrijf).

De actuele kans op werk voor een Graveur

De kans op werk voor het beroep Graveur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Graveur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Graveur worden: Opleidingen tot Graveur

Wil je Graveur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Graveur.

Hoe word je een Graveur? 

Er bestaat een mbo-opleiding tot graveur die alle aspecten van het beroep behandelt.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Graveur

Er zijn geen opleidingen Graveur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Graveur in werkt

Bekijk alle opleidingen Fashion & Styling

Omscholen tot Graveur

Als je je wilt omscholen tot Graveur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Graveur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Graveur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Graveur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Graveur

Als je Graveur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Graveur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Graveur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Graveur?

Competenties en Vaardigheden Graveur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Graveur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Graveur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Graveur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Graveur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Graveur. Als Graveur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Graveur:


zie volledige beschrijving persoonstype Graveur

Vakkennis voor een Graveur

Het is voor een Graveur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Graveur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Graveur


Werkervaring Graveur

Het is voor een startend Graveur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Graveur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Fotograveur, Glasgraveur .

Iets anders leren?

Is Graveur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Graveur

Met wie werkt een Graveur samen? 

Het netwerk van de graveur hangt af van de werkgever. De graveur die bij de juwelier werkt, zal het personeel daar als deel van zijn netwerk hebben, de graveur die voor een groter bedrijf werkt heeft mogelijk ook contact met beroepen die niet direct in verbinding staan met zijn beroep. In beide gevallen is het beroepsspecifieke netwerk van de graveur niet van enorm belang, want een van de best belonende carriëremogelijkheden is het maken van naam met een bepaalde specialisatie en daar als zelfstandige geld mee te verdienen. Het is voor de graveur dus slimmer om contacten te leggen met mensen die een product kunnen promoten en verkopen dan met mensen die een product kunnen maken, hoewel die weer interessant zijn wanneer de graveur zijn ambacht combineert met een ander ambacht, bijvoorbeeld dat van glasblazer.


 • Glasgraveur
 • Fotograveur
 • Juwelier
 • Goudsmit
 • Glasblazer
Graveur


Organisaties waar een Graveur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Graveur meestal werkt.

Waar werkt een Graveur?

De graveur werkt meestal voor een bedrijf dat zich op enige manier specialiseert in sierraden, kunstvoorwerpen of andere sierobjecten. Een graveur kan voor een juwelier werken, maar ook voor een industriële producent van sierobjecten. Ook kan de graveur zelf een bedrijfje beginnen.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Graveur

Waar kun je het beste werken als Graveur? Hieronder vind je de best door de Graveur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Graveur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Graveur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Graveur.

Welke competenties heeft een Graveur nodig?

Een Graveur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Graveur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Graveur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Graveur nodig? 

De glasgraveur moet rustig, geduldig, en daarnaast ook creatief zijn. Deze eigenschappen maken de glasgraveur een Romanticus, een Loyalist, of een combinatie van die twee.

Bekijk de persoonstypen voor Graveur


Loyalist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Graveur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Graveur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Graveur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Graveur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Graveur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Graveur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Graveur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Graveur iets voor je?

Zou je graag Graveur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Graveur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Graveur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar