Loodgieter worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Loodgieter worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Loodgieter worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Loodgieter? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Loodgieter goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Loodgieter?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Loodgieter wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Loodgieter.

Alles over hoe je Loodgieter kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Loodgieter?

Om Loodgieter te worden heb je een technische opleiding nodig op minimaal MBO2 niveau. Dit gaat dan meestal om de opleiding Monteur gas-, water-, of warmte.

Je kunt ook kiezen voor de opleiding op MBO3 niveau, dat betreft de opleiding Eerste monteur gas-, water- en warmtedistributie

Er bestaan daarnaast ook specifieke opleidingen tot Loodgieter. Dit kan bijvoorbeeld een cursus zijn, of deeltijd/avondonderwijs. Maar er bestaat ook een BBL-opleiding tot Loodgieter. Dat is een combinatie van werken en leren.

Daarnaast kan je je ook omscholen tot Loodgieter met salaris. Dan wordt je opleiding Loodgieter betaald en krijg je salaris van jouw opleider/werkgever. Vaak kom je dan in dienst bij dit bedrijf en zij detacheren jou of bemiddelen jou naar je nieuwe werkgever.

Welke vaardigheden heb je nodig om Loodgieter te worden?

Om Loodgieter te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Loodgieter zijn Oog voor detail, Zorgvuldigheid en Nauwkeurigheid. Ook zijn Analyseren, Systematisch denken en Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken belangrijke vaardigheden als je Loodgieter wilt worden. Verder zijn Nieuwe oplossingen bedenken, Buiten kaders denken en Durf ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Loodgieter te worden?

Als je Loodgieter wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Loodgieter

 • Accuratesse
 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Flexibiliteit
 • Leervermogen
 • Plannen en organiseren
 • Technisch inzicht
 • Zelfsturing

Welke eigenschappen heb je nodig om Loodgieter te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Loodgieter te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid.


Met welke persoonstypen kun je Loodgieter worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Loodgieter. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Loodgieter zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

Een installatie, vooral op het gebied van afvoer en verwarming, moet nauwkeurig en goed in elkaar zitten om te werken. Een Loodgieter moet dan ook steeds hoge kwaliteit leveren en niet weggaan voordat de installatie of reparatie helemaal klaar is en er geen problemen meer zijn (Perfectionist). Hierbij geldt dat men wel efficiënt moet werken en niet te lang over een klus kan doen. Er moet binnen korte tijd resultaat geleverd worden (Succesvolle werker).

Opleiding Loodgieter

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Loodgieter kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Loodgieter. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Loodgieter. Maar ook cursussen en trainingen voor de Loodgieter.

Top 5 opleidingen Loodgieter

Uitgelicht
Gratis opleiding Installatietechniek met Baangarantie
Krijg jij altijd alles aan de praat? Heb je aanleg voor techniek en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is deze gratis opleiding Installatietechniek wel iets voor …
Start je eigen bouwbedrijf
Heb je een opleiding als metselaar, loodgieter, stukadoor, schilder, elektricien of een ander vakgebied in de bouw? En droom je ervan om met je eigen bouwbedrijf de concurrentie aan te …
Start je eigen bouwbedrijf
Start je eigen klussenbedrijf
Mensen krijgen het steeds drukker. Bij veel gezinnen hebben beide ouders een baan, en blijft er daardoor niet veel tijd meer over om samen met het gezin door te brengen. …
Start je eigen klussenbedrijf
Kitten in de bouwpraktijk
In deze training wordt uiteengezet waar de verschillende kitsoorten geschikt voor zijn, waar de ondergronden aan moeten voldoen en hoe primers en kitten moeten worden aanbracht en afgewerkt. In de …
Kitten in de bouwpraktijk
Loodgieter Sanitair
Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. Als Loodgieter Sanitaire Installaties is het dan ook noodzakelijk om te weten wat er allemaal wel en niet mag gebeuren. Na deze thuisstudie Duurzaam bouwen …
Loodgieter Sanitair

Omscholen tot Loodgieter

Hoe kan je omscholen tot Loodgieter? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Loodgieter zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Gratis omscholen tot Installatiemonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Krijg jij altijd alles aan de praat? Hou je van lekker actief bezig zijn? Heb je aanleg voor techniek en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Loodgieter?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Loodgieter. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Loodgieter?

Als je wilt omscholen tot Loodgieter is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Een Loodgieter heeft vaak van nature technisch inzicht en vindt het leuk om dingen te maken. Het kan zijn dat hij het vak van zijn vader heeft meegekregen of hem op jonge leeftijd meehielp met de klussen in huis. 

Zo komt het ook voor dat de jongere vanuit interesse en hobby in het Loodgietersvak rolt. Zo is het dus ook voor de "Doe het zelver" interessant om je om te scholen tot Loodgieter of om te scholen in de installatietechniek. 

Salaris Loodgieter

Wat verdient een Loodgieter? Het salaris van een Loodgieter begint bij €2000,- bruto per maand. Een ervaren Loodgieter verdient tot maximaal €4000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Loodgieter

MKB Beginnerscursus

MKB Beginnerscursus "Haal voordeel uit overheidsopdrachten/aanbestedingen"

MKB Beginnerscursus "Haal voordeel uit overheidsopdrachten" Ontdek hoe u als MKB’er, leverancier, onderaannemer ook omzet haalt uit overheidsopdrachten! Soms kunnen ondernemingen niet (als enige partij) inschrijven op een aanbesteding, omdat ze hiervoor andere organisaties nodig hebben. Een zorginstelling heeft bijvoorbeeld …

 • Onderwerp opleiding Loodgieter
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 625,00
 • Duur 4 uren