Luchtwachter Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Luchtwachter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Luchtwachter, zoals: "Wat doet een Luchtwachter?", of "Wat verdient een Luchtwachter? of "Hoe word je een Luchtwachter?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Luchtwachter nodig heeft.Wat is een Luchtwachter?

Als Luchtwachter controleer je of de luchtkwaliteit in jouw gemeente verbetert. Je houdt in de gaten of het vonnis van de rechter over gezonde lucht goed wordt uitgevoerd door jouw gemeente en door het Rijk. Het doel hiervan is om de luchtkwaliteit in Nederland aan de wettelijke Europese norm te laten voldoen. Een luchtwachter gaat aan de slag op plekken in het land waar de wettelijke norm van de luchtkwaliteit wordt overschreden. 

In de functie van luchtwachter kun je kiezen voor één van de volgende werkzaamheden. Deze werkzaamheden voer je samen met andere luchtwachters uit:

 • Luchtwachters controleren of de gemeente maatregelen daadwerkelijk neemt. Mochten de juiste maatregelen niet worden genomen, dan worden er aan de hand van de bevindingen van de luchtwachter nieuwe stappen ondernomen. 
 • Luchtwachters organiseren acties om mensen bewust te maken van de luchtvervuiling in hun stad. Een voorbeeld hiervan is om mensen te stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets, elektrische deelauto’s en openbaar vervoer.
 • Luchtwachters voeren druk op bij de lokale politici om hen in actie te laten komen. Zo kun je als luchtwachter trachten om lokale politici maximumsnelheden in te laten voeren, milieuzones in te laten stellen en autoluwe steden te laten maken.    

Past het beroep Luchtwachter bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Luchtwachter

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Luchtwachter bij Milieudefensie, Milieudefensie


Vacatures Luchtwachter

Er zijn geen vacatures Luchtwachter aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Luchtwachter in werkt.

Meer weten over de sector waar een Luchtwachter in werkt

Bekijk werken in Agrarisch & Milieu

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Luchtwachter

Wat verdient een Luchtwachter?

De functie van Luchtwachter voer je vrijwillig uit. Je ontvangt dan ook geen betaling voor je werkzaamheden. 

Salarisschaal Luchtwachter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Luchtwachter

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Luchtwachter


Luchtwachter worden: Opleidingen tot Luchtwachter

Wil je Luchtwachter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Luchtwachter.

Hoe word je een Luchtwachter? 

Om luchtwachter te worden is het niet noodzakelijk om een specifieke opleiding gevolgd te hebben. In de meeste gevallen kom je al in aanmerking om lid van het Luchtwachtersteam te worden, wanneer je graag jouw steentje wilt bijdragen aan gezondere luchtkwaliteit. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Luchtwachter

Er zijn geen opleidingen Luchtwachter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Luchtwachter in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Luchtwachter worden: Omscholen tot Luchtwachter

Als je je wilt omscholen tot Luchtwachter is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Luchtwachter zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Luchtwachter dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Luchtwachter

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Luchtwachter

Als je Luchtwachter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Luchtwachter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Luchtwachter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Luchtwachter?


Competenties en Vaardigheden Luchtwachter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Luchtwachter.

Welke competenties heeft een Luchtwachter nodig?

Een Luchtwachter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Assertiviteit
Assertiviteit

Steekwoorden: bemiddelen, onderhandelen, overtuigen, voor zichzelf opkomen

Omschrijving

Deze personen proberen het goed te doen voor zichzelf en voor iemand anders. Per situatie bekijken assertieve mensen de voor- en nadelen voor beide partijen. In bepaalde situaties zullen deze personen eerder voor zichzelf opkomen en in andere situaties geven ze de ander zijn zin. Ze gaan confrontaties niet uit de weg en vinden het fijn om zo nu en dan wat tegengas te krijgen.

Sterke punten
Deze personen hebben lef nodig om voor zichzelf en een ander op te komen. Daarbij kunnen ze goed luisteren en anderen overtuigen. Ze geven de ander de ruimte om te praten en zullen zelf ook proberen iemand te overtuigen van hun standpunt.

Zwakke punten
In bepaalde situaties kunnen deze personen ervoor kiezen om hun gelijk te halen. Daarentegen kan het ook voorkomen dat deze personen bewust de ander zijn zin geven. Omdat dit niet vast staat, kan het zijn dat deze personen wispelturig overkomen.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Luchtwachter

 • Positiviteit
 • Kansen zien
 • Zelfvertrouwen
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Effectief communiceren
 • Grenzen stellen
 • Voor jezelf opkomen
 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Verbanden leggen
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat

Persoonlijkheid en Eigenschappen Luchtwachter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Luchtwachter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Luchtwachter nodig? 

Een luchtwachter is erg empatisch en kan zich goed inleven in de situaties die zich in de gemeente afspelen. Als luchtwachter heb je een neutrale houding, kun je goed luisteren en werk je oplossingsgericht.

Bovendien werkt een luchtwachter doelgericht en vol energie. Een luchtwachter gaat geen probleem uit te weg en weet problemen vol gedrevenheid efficiënt op te lossen. 

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Luchtwachter


Eigenschappen Luchtwachter

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Luchtwachter

Wat zijn de baankansen voor een Luchtwachter?

Milieudefensie blijft op zoek naar luchtwachters totdat de luchtkwaliteit in Nederland aan de Europese norm voldoet. In de functie van luchtwachter bestaan voor zover bekend weinig tot geen doorgroeimogelijkheden.

De actuele kans op werk voor een Luchtwachter

Het beroep Luchtwachter is onderdeel van de beroepsfamilie Milieukundig onderzoekers en adviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Milieukundig onderzoekers en adviseurs is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Luchtwachter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Luchtwachter

Je kunt als Luchtwachter een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Luchtwachter is onderdeel van de beroepsfamilie Milieukundig onderzoekers en adviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Luchtwachter


Organisaties waar een Luchtwachter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Luchtwachter meestal werkt.

Waar werkt een Luchtwachter?

De functie van Luchtwachter is in het leven geroepen door Milieudefensie. Je zult dan ook bij Milieudefensie werken wanneer je aan de slag gaat als Luchtwachter. Milieudefensie is een onafhankelijke milieuorganisatie die aan een eerlijk en duurzaam Nederland werkt. Het doel van Milieudefensie is om te zorgen dat overheden en bedrijven veranderen. 

Luchtwachters zijn vooral actief in de 7 grote steden met veel vervuilend verkeer. Onder deze steden vallen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag, Arnhem en Den Bosch. Ook landelijk of in andere steden zijn luchtwachters actief.  

Meer weten over werken in de Kwaliteit & Veiligheid?

Bekijk werken in Kwaliteit & Veiligheid

Netwerk Luchtwachter

Met wie werkt een Luchtwachter samen? 

Als luchtwachter voer je jouw werkzaamheden samen met andere luchtwachters uit. Afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert, heb je veel contact met bewoners uit jouw gemeente of lokale politici. 


 • Andere luchtwachters
 • Bewoners
 • Lokale politici
Luchtwachter

Interview met een Luchtwachter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Luchtwachter:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Luchtwachter verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Luchtwachter?

De beroepen die verwant zijn aan Luchtwachter zijn:
Milieudeskundige
Salaris: €2400 tot €3800
Opleiding: HBO WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Milieukundig Voorlichter
Salaris: €1850 tot €3000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Luchtwachter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Andere luchtwachters
 • Bewoners
 • Lokale politici

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar