Luchtwachter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Luchtwachter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep luchtwachter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je luchtwachter wordt.

 

Wat is een Luchtwachter?

Als Luchtwachter controleer je of de luchtkwaliteit in jouw gemeente verbetert. Je houdt in de gaten of het vonnis van de rechter over gezonde lucht goed wordt uitgevoerd door jouw gemeente en door het Rijk. Het doel hiervan is om de luchtkwaliteit in Nederland aan de wettelijke Europese norm te laten voldoen. Een luchtwachter gaat aan de slag op plekken in het land waar de wettelijke norm van de luchtkwaliteit wordt overschreden. 

In de functie van luchtwachter kun je kiezen voor één van de volgende werkzaamheden. Deze werkzaamheden voer je samen met andere luchtwachters uit:

 • Luchtwachters controleren of de gemeente maatregelen daadwerkelijk neemt. Mochten de juiste maatregelen niet worden genomen, dan worden er aan de hand van de bevindingen van de luchtwachter nieuwe stappen ondernomen. 
 • Luchtwachters organiseren acties om mensen bewust te maken van de luchtvervuiling in hun stad. Een voorbeeld hiervan is om mensen te stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets, elektrische deelauto’s en openbaar vervoer.
 • Luchtwachters voeren druk op bij de lokale politici om hen in actie te laten komen. Zo kun je als luchtwachter trachten om lokale politici maximumsnelheden in te laten voeren, milieuzones in te laten stellen en autoluwe steden te laten maken.    


Wil je werken als Luchtwachter?

Werk je al als Luchtwachter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Luchtwachter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Luchtwachter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Luchtwachter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Andere luchtwachters
 • Bewoners
 • Lokale politici

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Luchtwachter

Wat verdient een Luchtwachter?

De functie van Luchtwachter voer je vrijwillig uit. Je ontvangt dan ook geen betaling voor je werkzaamheden. 

Salarisschaal Luchtwachter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Luchtwachter

Er zijn geen vacatures Luchtwachter aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Luchtwachter in werkt.

Meer weten over de sector waar een Luchtwachter in werkt

Bekijk werken in Agrarisch & Milieu

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Luchtwachter

Wat is de toekomst van Luchtwachter?

Milieudefensie blijft op zoek naar luchtwachters totdat de luchtkwaliteit in Nederland aan de Europese norm voldoet. In de functie van luchtwachter bestaan voor zover bekend weinig tot geen doorgroeimogelijkheden.

Baankans Luchtwachter

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Luchtwachter worden: Opleidingen tot Luchtwachter

Wil je luchtwachter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Luchtwachter? 

Om luchtwachter te worden is het niet noodzakelijk om een specifieke opleiding gevolgd te hebben. In de meeste gevallen kom je al in aanmerking om lid van het Luchtwachtersteam te worden, wanneer je graag jouw steentje wilt bijdragen aan gezondere luchtkwaliteit. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Luchtwachter

Er zijn geen opleidingen Luchtwachter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Luchtwachter in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Netwerk Luchtwachter

Met wie werkt een Luchtwachter samen? 

Als luchtwachter voer je jouw werkzaamheden samen met andere luchtwachters uit. Afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert, heb je veel contact met bewoners uit jouw gemeente of lokale politici. 


 • Andere luchtwachters
 • Bewoners
 • Lokale politici
Luchtwachter


Organisaties waar een Luchtwachter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Luchtwachter meestal werkt.

Waar werkt een Luchtwachter?

De functie van Luchtwachter is in het leven geroepen door Milieudefensie. Je zult dan ook bij Milieudefensie werken wanneer je aan de slag gaat als Luchtwachter. Milieudefensie is een onafhankelijke milieuorganisatie die aan een eerlijk en duurzaam Nederland werkt. Het doel van Milieudefensie is om te zorgen dat overheden en bedrijven veranderen. 

Luchtwachters zijn vooral actief in de 7 grote steden met veel vervuilend verkeer. Onder deze steden vallen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag, Arnhem en Den Bosch. Ook landelijk of in andere steden zijn luchtwachters actief.  

Meer weten over werken in de Kwaliteit & Veiligheid?

Bekijk werken in Kwaliteit & Veiligheid

Best beoordeelde werkgevers Luchtwachter

Waar kun je het beste werken als Luchtwachter? Hieronder vind je de best door de Luchtwachter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Luchtwachter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Luchtwachter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Luchtwachter.

Welke competenties heeft een Luchtwachter nodig?

Een Luchtwachter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Luchtwachter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Luchtwachter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Luchtwachter nodig? 

Een luchtwachter is erg empatisch en kan zich goed inleven in de situaties die zich in de gemeente afspelen. Als luchtwachter heb je een neutrale houding, kun je goed luisteren en werk je oplossingsgericht.

Bovendien werkt een luchtwachter doelgericht en vol energie. Een luchtwachter gaat geen probleem uit te weg en weet problemen vol gedrevenheid efficiënt op te lossen. 

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Luchtwachter


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Luchtwachter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Luchtwachter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Luchtwachter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Luchtwachter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Luchtwachter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Luchtwachter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Luchtwachter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Luchtwachter iets voor je?

Zou je graag Luchtwachter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Luchtwachter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Luchtwachter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar