Manager worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Manager worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Manager worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Manager? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Manager goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Manager?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Manager wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Manager.

Alles over hoe je Manager kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Manager?

Managers bestaan er in alle soorten en maten, in verschillende sectoren en met verschillende werknemersaantallen. Managers op operationeel niveau, bijvoorbeeld in een filiaal van een winkel, zijn vaak zelf afkomstig van die werkvloer. Deze Managers worden vaak intern opgeleid m.b.v cursussen. Een afgeronde MBO opleiding is vaak voldoende. Er zijn op alle niveaus opleidingen beschikbaar, waarvan velen een specialistisch karakter hebben. Hierbij valt te denken aan Facilitair Management of Management & Bedrijfskunde (MBO). Op HBO niveau is er heel veel mogelijk, waaronder Management, Economie & Recht, Facility Management, Marketing Management en Small Business & Retailmanagement. Universiteiten bieden bijvoorbeeld International Business & Management, of de Master International Management na een BA Bedrijfskunde.

Verder worden er heel veel cursussen en trainingen aangeboden, op alle denkbare niveaus.

Welke vaardigheden heb je nodig om Manager te worden?

Om Manager te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Manager zijn Prioriteiten stellen, Beslissingen nemen en Afwegen. Ook zijn Voorbereiden, Gestructureerd werken en Overzicht hebben belangrijke vaardigheden als je Manager wilt worden. Verder zijn Leiderschap, Uitdrukkingsvaardigheid en Luisteren ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Manager te worden?

Als je Manager wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Manager

 • Besluitvaardigheid
 • Delegeren
 • Inzicht in omgeving
 • Leiderschap
 • Luisteren
 • Motiveren
 • Plannen en organiseren
 • Resultaatgerichtheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Manager te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Manager te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Trouw, Integriteit en Punctueel.


Met welke persoonstypen kun je Manager worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Manager. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Manager zijn de Baas en de Loyalist.

De Manager heeft een sterke persoonlijkheid. Hij beschikt over het vermogen mensen, medewerkers, bijelkaar te brengen en heeft natuurlijk overwicht. Hij is zelfverzekerd en initiatiefrijk. Hij straalt vertrouwen uit en heeft veel over voor zijn personeel. Hij neemt makkelijk beslissingen en werkt doelgericht (Baas). Ook is hij erg verantwoordelijk en kan zaken van alle kanten tegelijk bekijken. Door zijn objectieve rustige benadering weet hij mensen te overtuigen. Hij kan goed schakelen tussen het omgaan met verschillende mensen en de daarbij mee veranderende verwachtingen (Loyalist).

Opleiding Manager

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Manager kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Manager. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Manager. Maar ook cursussen en trainingen voor de Manager.

Top 5 opleidingen Manager

Operationeel Management
Management, Leidinggeven, Coachend leidinggeven, Delegeren, Motiveren, Situationeel Leidinggeven, Persoonlijk Leiderschap en Zelfsturing. Inclusief een persoonlijk Coachings traject! "Prikkelend, uitdagend en errrg goed!"  "Een toptrainer en een top coach die je uitdagen …
Operationeel Management
De Startende Manager (leiderschap en management)
Tijdens deze opleiding werk je aan managementvaardigheden die je helpen in je nieuwe functie als leidinggevende. Je richt je tijdens dit traject op jezelf, je team en je organisatie. Voorheen …
De Startende Manager (leiderschap en management)
Focus Management open training
Focus Management De officiële eendaagse training op basis van de bestseller Focus AAN/UIT. In deze training ontdek je hoe de hersenen omgaan met aandacht en concentratie en welke routines je …
Focus Management open training
Metadata Management
Korte beschrijving Het belang van data wordt meer en meer duidelijk. Data vertegenwoordigt waarde dus er dient zorgvuldig mee omgegaan te worden. Daarom wil je zoveel mogelijk weten over deze …
Metadata Management
Change Management™ Foundation
Korte beschrijving Making sense of Change Management is de richtlijn van APMG voor veranderingsprocessen in organisaties. Deze training geeft een uitgebreid overzicht van modellen en best practices op dit gebied.
Change Management™ Foundation

Omscholen tot Manager

Hoe kan je omscholen tot Manager? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Manager zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Opleiding vacatures

Vacature Bedrijfsleider/ Filiaalmanager in opleiding
Blokker
Je bent enthousiast, klantgericht je hebt passie voor de detailhandel en gevoel voor commercie. Je hebt een relevante mbo-opleiding afgerond en de ambitie om binnen afzienbare tijd door te groeien …

Leerling vacatures

Vacature Aankomend Productiemanager (mbo/ hbo)
Professionals in Food
Over de opdrachtgever: Stroomberg is een familiebedrijf met een lange staat van dienst. Het verwerken van varkensvlees zit hen al meer dan negentig jaar in het bloed. Die ervaring heeft …
Vacature (Aankomend) Manager Installatie Techniek
YER Recruitment Solutions B.V.
Bedrijfsomschrijving Onze cliënt, Installatiebedrijf Vriend uit Emmeloord, maakt onderdeel uit van het prestigieuze, succesvolle Cenergist. Dat op haar beurt uitmaakt van het beursgenoteerde Eneraqua uit London. Gespecialiseerd in energie vraagtukken …

Traineeship vacatures

Vacature Store Manager Trainee
JYSK
Vacatureomschrijving Wil jij nieuwe kennis opdoen en je blijven ontwikkelen? Ben je er klaar voor om je carrière een vliegende start te geven door aan te sluiten bij één van …
Vacature Store Manager Trainee
JYSK
Vacatureomschrijving Wil jij nieuwe kennis opdoen en je blijven ontwikkelen? Ben je er klaar voor om je carrière een vliegende start te geven door aan te sluiten bij één van …
Vacature Assistent technisch manager (trainee)
Van Dijk Employment Services
Functieomschrijving Je ondersteunt de technisch manager bij de uitvoering van projecten in de fase van technische voorbereiding tot en met aanbesteding en realisatie. Waar kom je terecht? Voor een partner …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Manager?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Manager. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Manager?

Als je wilt omscholen tot Manager is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Manager

Wat verdient een Manager? Het salaris van een Manager begint bij €2800,- bruto per maand. Een ervaren Manager verdient tot maximaal €6500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Manager

Introductie Master Data Management & Reference Data Management

Introductie Master Data Management & Reference Data Management

Korte beschrijving Deze training behandelt de belangrijkste concepten van master- en referentie data en hoe deze soorten data kunnen worden beheerd. Doelgroep Deze training is bedoeld voor: Solution Architects en ontwerpers van datagedreven oplossingen (bijv. BI, advanced analytics, regulatory reporting) …

 • Onderwerp opleiding Manager
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 750,00
 • Duur 1 dag
Beoordeling
Core Management Training - Persoonlijk leiderschap, persoonlijke groei

Core Management Training - Persoonlijk leiderschap, persoonlijke groei

25 jaar ervaring met het geven van individuele, ervaringsgerichte training met 1-op-1 coaching. 5 aangesloten dagen + 1 terugkomdag.  Het beste uit jezelf halen doe je met de Core management Training voor persoonlijke groei en persoonlijk leiderschap. Deze verdiepende methode

 • Onderwerp opleiding Manager
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 4.900,00
 • Duur 5 dagen
Beoordeling
Strategisch Management

Strategisch Management

In deze training Strategisch Management leer je hoe je de juiste strategische keuzes maakt en waar de innovatie- en groeimogelijkheden voor jouw organisatie, team of afdeling liggen. Strategie is van onschatbare waarde voor het lange termijn succes van iedere organisatie. …

 • Onderwerp opleiding Manager
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.987,50
 • Duur 3 dagen
Beoordeling
Stakeholder Management

Stakeholder Management

Tijdens de training Stakeholder Management leer je jouw persoonlijke strategie toe te passen om belangen van stakeholders te verenigen, weg te nemen en je plannen succesvol door te voeren. Ervaar jij weerstand bij het doorvoeren van je plannen? Is je …

 • Onderwerp opleiding Manager
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.690,00
 • Duur 2 dagen
Beoordeling
Middle Management voor Zorg en Welzijn

Middle Management voor Zorg en Welzijn

Deze opleiding helpt je te ontwikkelen in alle aspecten van management, en gaat daarbij op boeiende wijze in op vele vraagstukken die betrekking hebben op de zorg- en welzijnssector. De zorg- en welzijnssector is volop in beweging. Daarom is het …

 • Onderwerp opleiding Manager
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 3.570,00
 • Duur 10 dagen
Beoordeling