Mediathecaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Mediathecaris? Lees de functieomschrijving.

 Een Mediathecaris staat aan het hoofd van een mediatheek; hij geeft leiding aan de medewerkers en vorm aan de collectie. Een mediatheek onderscheidt zich van een bibliotheek in collectie en presentatie, al worden de verschillen steeds kleiner. In een mediatheek worden alle soorten gegevensdragers aangeboden, waarbij de nadruk steeds meer komt te liggen op andere media dan boeken. De Mediathecaris heeft de taak alle verschillende informatie en dragers onder te brengen in een overzichtelijk en toegankelijk systeem. Daarnaast moet hij de collectie up-to-date houden. Mediatheken zijn vrijwel zonder uitzondering ondergebracht in onderwijsinstellingen als middelbare scholen of Hogescholen of andere instellingen met een eductatieve functie als musea. De Mediathecaris zorgt dat de collectie aansluit bij het onderwijsaanbod. Hij helpt gebruikers bij het zoeken naar media of informatie

De mediatheek is een leeromgeving. Vaak zal de Mediathecaris een onderwijzende rol op zich nemen, of optreden als ondersteuner van een docent in bijvoorbeeld orde houden.

In het basisonderwijs wordt alleen gewerkt met de Medewerker Mediatheek. Deze heeft dezelfde taken als bovengenoemde van de Mediathecaris. In grotere mediatheken heeft de Mediathecaris de leidende en de Medewerker Mediatheek een ondersteunende rol. Zij zijn op verschillende niveaus ingeschaald, en hebben waarschijnlijk ook een andere opleidingsachtergrond.

Wil je werken als Mediathecaris?

Werk je al als Mediathecaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Mediathecaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Mediathecaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Mediathecaris in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Leraar
  • Student
  • Mediathecaris

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1919 tot €2599

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Mediathecaris

Wat verdient een Mediathecaris?

Bij overheidsinstanties wordt de Mediathecaris ingeschaald in schaal 7. Dit betekent een bruto maandsalaris van tussen de €1919 en €2599 per maand, plus een eindejaarsuitkering van 8,3% en 8% vakantietoeslag. In het primair onderwijs zit de Medewerker Mediatheek in schaal 5, in het voortgezet onderwijs treffen we de Medewerker Mediatheek in schaal 4.

Salarisschaal Mediathecaris

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Mediathecaris

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Mediathecaris

Hoe goed is de toekomst voor de Mediathecaris? 

Afgestudeerden in Informatiedienstverlening en -Management zijn breed inzetbaar. Mediatheken zullen alleen maar groeien. Toch zijn de vooruitzichten niet gunstig, in verband met verwachte bezuinigingen in het bibliotheekwezen.

Doorgroeien naar een leidinggevende functie behoort tot de mogelijkheden. Ook kan een Mediathecaris zich gaan toeleggen op de achtergrond van het werk, in een meer beleidsmatige functie.

Baankans Mediathecaris

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Mediathecaris worden: Opleidingen tot Mediathecaris

Hoe word je een Mediathecaris? 

De opleiding Informatiedienstverlening en -Management (HBO) is de meest voor de hand liggende voor dit beroep.

Mogelijk is ook Documentaire Informatiewetenschap (WO)

Deze opleidingen geven toegang tot de functie mediathecaris, op HBO niveau.

Op MBO niveau is er bijvoorbeeld de cursus Mediatheek in het Onderwijs.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Mediathecaris

Meer opleidingen Mediathecaris

Weet je nog niet of je Mediathecaris wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Mediathecaris of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Mediathecaris

Met wie werkt een Mediathecaris samen? 

De Mediathecaris komt in aanraking met iedereen die net als hij gaat over de inhoud en volledigheid van de collectie; bijvoorbeeld leraren en andere Mediathecarissen. Daarnaast heeft hij contact met de gebruikers van de mediatheek, zoals leerlingen of studenten.


  • Leraar
  • Student
  • Mediathecaris
Mediathecaris


Organisaties waar een Mediathecaris werkzaam is

Waar werkt een Mediathecaris meestal? 

Mediathecarissen zijn vrijwel altijd werkzaam bij onderwijsinstellingen of organisaties met een anderssoortige educatieve functie.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Mediathecaris

Waar kun je het beste werken als Mediathecaris? Hieronder vindt je de best door de Mediathecaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Mediathecaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Mediathecaris:

Welke competenties heeft een een Mediathecaris nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Mediathecaris

Wat voor persoonlijkheid heb je als Mediathecaris nodig? 

De Mediathecaris moet veel verschillende informatie en informatiedragers ordenen en onderbrengen in een systeem. Zorgvuldigheid is hierbij erg belangrijk, evenals het vermogen relevante informatie te onderscheiden van onbelangrijke (Perfectionist). De toegankelijkheid van de collectie en de het gebruiksgemak hebben zijn aandacht. Hij is klantvriendelijk, toegankelijk en werkt makkelijk met mensen samen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Mediathecaris


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Mediathecaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Mediathecaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Mediathecaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Mediathecaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Mediathecaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Mediathecaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Mediathecaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Mediathecaris iets voor je?

Zou je graag Mediathecaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Mediathecaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Mediathecaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar