Mondhygiënist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Mondhygiënist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep mondhygiënist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je mondhygiënist wordt.

 

Wat is een Mondhygiënist?

Een Mondhygiënist verzorgt de mond van zijn patiënten door te controleren op problemen en het verhelpen hiervan. Een Mondhygiënist probeert tandbederf (zoals gaatjes) en tandvleesontstekingen, irritatie en ziekten te voorkomen. De taken van een Mondhygiënist zijn het preventief controleren van het gebit, het verwijderen van tandsteen en tandplak (gebitsreiniging), het polijsten van vullingen, het ‘sealen’ van tanden en kiezen, röntgenfoto’s maken, het geven van fluoridebehandelingen en het geven van advies en (poets)instructies. Advies kan bijvoorbeeld het reinigen van de mond betreffen,  eetpatronen of mogelijkheden om slechte adem en een vieze smaak in de mond te voorkomen.

Vaak worden patiënten die door de tandarts zijn verwezen behandeld. Het werk van de Mondhygiënist heeft een meer preventief karakter dan dat van de tandarts; het is meer gericht op schoonhouden. Bij het ontdekken van gaatjes verwijst hij patiënten door naar een tandarts.

Sommige Mondhygiënisten geven aparte voorlichtingen over mondhygiëne. Dit kan zowel in de praktijk als erbuiten, bijvoorbeeld op scholen. Hij staat veel in contact met de patiënten. Het geven van voorlichting en advies is hier slechts een onderdeel van. Vaak moeten patiënten, en dan met name kinderen, gerust gesteld worden omdat ze bijvoorbeeld bang zijn.

Ook op administratief gebied moet er van alles bijgehouden worden, zoals de voorraden, behandelingen en afspraken. Indien er geen assistent voor dit werk is, moet de Mondhygiënist dit zelf afhandelen.

Veel Mondhygiënisten werken in een praktijk of groepspraktijk van tandartsen of orthodontisten of in het ziekenhuis onder een kaakchirurg. In dit geval zijn zij de eindverantwoordelijken. Ongeveer 30% heeft een zelfstandige onderneming. In een eigen praktijk moet er leiding gegeven worden aan de medewerkers (zoals de assistenten) en is de Mondhygiënist zelf de eindverantwoordelijke.Wil je werken als Mondhygiënist?

Werk je al als Mondhygiënist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Mondhygiënist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Mondhygiënist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Mondhygiënist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Mondhygiënist
 • Tandarts
 • Assistent
 • Orthodontist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2050 tot €2621

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Mondhygiënist

Wat verdient een Mondhygiënist?

Het salaris van een Mondhygiënist ligt tussen de €2050 en €2621 per maand.

De adviessalarissen van de NMT richtlijnen (de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) liggen voor 2010 op een beginnen maandsalaris van ongeveer €2050 per maand, wat kan oplopen tot ongeveer €2621 per maand.

Ook een vakantietoeslag van 8% hoort bij de arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Mondhygiënist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Mondhygiënist

Op zoek naar een nieuwe baan als Mondhygiënist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Mondhygiënist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Mondhygiënist vacatures

Mondhygiënist
Tandartspraktijk Brandenburg
Wat wij zoeken We zoeken iemand die met veel plezier wil samenwerken aan de professionalisering van de tandheelkundige zorg in Stadskanaal. Samen met de preventie assistent ben je verantwoordelijk voor …
Mondhygiënist Werkendam
Tandheelkundig Centrum Werkendam
Wat wij zoeken Voor onze groepspraktijk in Werkendam zijn wij op zoek naar een mondhygiënist die op een enthousiaste, maar pragmatische, manier wil zorgen voor onze paropatiënten. Functie eisen Als …
Mondhygiënist
Tandartspraktijk Brandenburg
Wat wij zoeken We zoeken iemand die met veel plezier wil samenwerken aan de professionalisering van de tandheelkundige zorg in Stadskanaal. Samen met de preventie assistent ben je verantwoordelijk voor …
Mondhygiënist Werkendam
Tandheelkundig Centrum Werkendam
Wat wij zoeken Voor onze groepspraktijk in Werkendam zijn wij op zoek naar een mondhygiënist die op een enthousiaste, maar pragmatische, manier wil zorgen voor onze paropatiënten. Functie eisen Als …
Mondhygiëniste gezocht
Dental Talent
Wat wij zoeken - Wij zoeken een enthousiaste, bekwame mondhygiëniste (m/v). - Iemand die competent is om zelfstandig verrichtingen uit te voeren. - Flexibel, no-nonsense, enthousiast, teamplayer. Functie eisen - …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Mondhygiënist

Wat is de toekomst van Mondhygiënist?

Eind december 2009 werd het Capaciteitenplan Mondzorg gepresenteerd door het Capaciteitsorgaan. Hierin is te lezen dat veel werkzaamheden van tandartsen worden overgedragen aan Mondhygiënisten en preventieassistenten. Dit onderzoek geeft een vooruitzicht dat in de toekomst 60% van de werkzaamheden van tandartsen naar Mondhygiënisten zal gaan. Daar komt bij dat er op het moment te weinig Mondhygiënisten worden opgeleid. Het arbeidsmarktperspectief is dus gunstig.

 

Doorgroeimogelijkheden:

Er is  een breed aanbod aan cursussen via de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM)  (en andere organisaties). Kennis en vaardigheden kunnen hiermee vergroot worden voor meer carrièreperspectief.

Baankans Mondhygiënist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

10


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Mondhygiënist worden: Opleidingen tot Mondhygiënist

Wil je mondhygiënist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Mondhygiënist? 

Voor het beroep Mondhygiënist moet je de HBO opleiding Mondzorgkunde doen. Deze opleiding duurt vier jaar.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Mondhygiënist

Cursus Preventie Assistent
De cursus Preventieassistent is bedoeld voor ervaren en gemotiveerde tandartsassistenten, die zich verder willen bekwamen en ontwikkelen in de preventieve tandheelkundige zorg. Deze cursus leidt u op tot Preventieassistent. Het …
Meer opleidingen Mondhygiënist

Weet je nog niet of je Mondhygiënist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Mondhygiënist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Mondhygiënist

Met wie werkt een Mondhygiënist samen? 

In een praktijk werk je samen in een team met assistenten en Mondhygiënisten. Vaak onderhoudt je contacten met tandartsen en orthodontisten, waar je mensen naar verwijst.

De doelgroep van een Mondhygiënist bestaat uit patiënten met mondklachten. Onder andere: pijnlijk tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen, losstaande tanden, terugtrekkend tandvlees en andere mondproblemen.


 • Mondhygiënist
 • Tandarts
 • Assistent
 • Orthodontist
Mondhygiënist


Organisaties waar een Mondhygiënist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Mondhygiënist meestal werkt.

Waar werkt een Mondhygiënist?

 • In praktijken van tandartsen of orthodontisten
 • In het ziekenhuis bij een kaakchirurg
 • Eigen praktijk
 • Groepspraktijk binnen een instelling
 • Parodontoloog/implantoloog

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Mondhygiënist

Waar kun je het beste werken als Mondhygiënist? Hieronder vind je de best door de Mondhygiënist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Mondhygiënist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Mondhygiënist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Mondhygiënist.

Welke competenties heeft een Mondhygiënist nodig?

Een Mondhygiënist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Mondhygiënist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Mondhygiënist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Mondhygiënist nodig? 

Je moet verzorgend en betrokken zijn bij je patienten (Gever)

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer)

Bekijk de persoonstypen voor Mondhygiënist


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Mondhygiënist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Mondhygiënist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Mondhygiënist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Mondhygiënist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Mondhygiënist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Mondhygiënist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Mondhygiënist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Mondhygiënist iets voor je?

Zou je graag Mondhygiënist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Mondhygiënist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Mondhygiënist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar