Operator worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Operator worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Operator worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Operator? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Operator goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Operator?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Operator wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Operator.

Alles over hoe je Operator kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Operator?

Je kunt Operator worden met verschillende opleidingen. Daartoe behoren MTS, Levensmiddelentechnologie, procestechnologie en VAPRO-opleidingen. VAPRO is een organisatie die advies geeft maar ook opleidingen verzorgt. Er zijn vier VAPRO-opleidingen, VAPRO-A tot en met -D genaamd.

Met VAPRO-A ben je bevoegd tot het bedienen van relatief simpele machines, terwijl je met VAPRO-B, -C en -D meer complexe machines met grotere risico’s krijgt te bedienen. Voor het bedienen van de complexere machines zijn echter vaak operators met meer ervaring gewenst. Voor machine-operators zal VAPRO-A of -B voldoende zijn, van procesoperators zal verwacht worden dat zij in het bezit zijn van VAPRO-C of -D.

Er zijn ook specifieke opleidingen tot de niveau's Operator A, Operator B en Operator C. Deze zijn qua niveau gelijk te stellen aan VAPRO en het zijn allen opleidingen op MBO-niveau 

 • Operator A is MBO2 niveau
 • Operator B is MBO3 niveau
 • Operator C is MBO4 niveau

 

Daarnaast kan je je ook betaald omscholen tot Operator, je krijgt dan vanaf dag één salaris! Bijvoorbeeld met Omscholing Operator A of Omscholen tot Operator B.

Welke vaardigheden heb je nodig om Operator te worden?

Om Operator te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Operator zijn Zorgvuldigheid, Analyseren en Doorzettingsvermogen. Ook zijn Ambitie, Oog voor detail en Nauwkeurigheid belangrijke vaardigheden als je Operator wilt worden. Verder zijn Systematisch denken, Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken en Consequent handelen ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Operator te worden?

Als je Operator wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Operator

 • Accuratesse
 • Analytisch
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
 • Delegeren
 • Discipline
 • Inzicht in omgeving
 • Omgaan met details
 • Resultaatgerichtheid
 • Technisch inzicht

Welke eigenschappen heb je nodig om Operator te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Operator te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Daarnaast zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om Operator te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Operator worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Operator. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Operator zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

Het beroep van operator houdt het constant waarborgen van de kwaliteit van het productieproces in, op groter of kleiner niveau. Dit betekent een eindeloos project van handhaven en verbeteren van kwaliteit, een activiteit die bij het persoonstype perfectionist past. Dit duidelijk gedefinieerde doel betekent ook dat de operator effectief moet werken, dit past bij het persoonstype succesvolle werker.

Opleiding Operator

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Operator kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Operator. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Operator. Maar ook cursussen en trainingen voor de Operator.

Top 5 opleidingen Operator

Uitgelicht
Opleiding CNC operator met baangarantie en salaris
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …

Omscholen tot Operator

Hoe kan je omscholen tot Operator? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Operator zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Omscholen tot CNC operator met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …
Vacature Omscholing tot operator aluminium 3 ploegen
Randstad
Wil jij in de techniek aan de slag? Bij Hydro in Drunen kan je met je handen bezig zijn en jezelf ontwikkelen tot operator. Je hebt geen ervaring nodig. Wel …

Opleiding vacatures

Vacature Opleiding voor basis-operator (geen ervaring vereist)
Jelle
Heb jij nog geen ervaring als assistent operator? Maar zou je dit wel graag willen leren? Meld je dan nu aan voor het High Potential traject! We zoeken gemotiveerde toppers
Vacature Leerling proces operator 5-ploegen (BBL)
Werkis
Ben jij leergierig en verantwoordelijk? Lees snel verder! Als leerling operator wordt je via een BBL-traject opgeleid tot allround operator. De opleiding duurt 2 jaar en gedurende deze periode werk …
Vacature Opleiding voor basis-operator (geen ervaring vereist)
Jelle
Heb jij nog geen ervaring als assistent operator? Maar zou je dit wel graag willen leren? Meld je dan nu aan voor het High Potential traject! We zoeken gemotiveerde toppers

Leerling vacatures

Vacature Leerling Operator
Cérélia Netherlands BV
Hé pannenkoekenbakker, wat doe jij komend schooljaar? Je mbo-diploma pakken met pannenkoeken bakken, dat kan bij ons! Lees dus snel verder. Werken en leren Bij Cérélia maken we lekkere en …
Vacature Leerling operator nabewerking
Effect Personeelsdiensten B.V.
Ben jij toe aan een nieuwe werkuitdaging in de techniek, heb je technisch inzicht en ben je bovenal leergierig? Dan is deze functie als leerling operator een echte uitdaging voor …
Vacature Leerling operator drukkerij
Effect Personeelsdiensten B.V.
Ben jij erg secuur in je werkzaamheden, vind je het tof om resultaat van je werk te zien en hoop je dat andere mensen dit ook zien? Dan is deze …

Traineeship vacatures

Vacature Traineeship Operator C
WerkTalent
Ben jij in staat om met je kritische blik en scherp analyserend vermogen, het productieproces op een zodanige wijze aan te sturen zodat de maximale efficiëntie wordt gerealiseerd? Dan zijn …
Vacature Operator trainee
Luba
Over het werkA technical job with a training at a great company where everyone knows and values each other, who wouldn't want that? Within this great company there is plenty …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Operator?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Operator. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Operator?

Als je wilt omscholen tot Operator is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Operator

Wat verdient een Operator? Het salaris van een Operator begint bij €1900,- bruto per maand. Een ervaren Operator verdient tot maximaal €4200,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.