Opnameleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Opnameleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep opnameleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je opnameleider wordt.

 

Wat is een Opnameleider?

 

De opnameleider heeft de leiding op de set. Waar de regisseur zich bezig houdt met het inhoudelijke aspect van de film of serie, zorgt de opnameleider ervoor dat alles scenes gedraaid worden. De opnameleider bepaalt wanneer er begonnen wordt met een doorloop van een scene, wanneer deze scene gedraaid gaat worden , weliswaar in overleg met de regisseur, en wanneer er gepauzeerd wordt.

Tevens is het aan de opnameleider om samen met de assistent opnameleider door de portofoons de hele crew op de hoogte te houden. Zo zegt de opnameleider ´actie´ en ´ gestopt´ zodat iedereen weet wanneer er gefilmd wordt.

De opnameleider zorgt er eigenlijk voor de producent voor dat hetgeen er gedraaid moet worden op een dag, ook daadwerkelijk gedraaid wordt. De opnameleider moet daarom goed vooruit kijken en inschatten welke scenes haalbaar zijn en welke bijvoorbeeld te lang voor de tijd die er is. Dit moet de opnameleider vervolgens duidelijk maken aan de productieleider en samen zoeken zij dan naar een oplossing.  

Past het beroep Opnameleider bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Opnameleider

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Opnameleider film / televisie

Wil je werken als Opnameleider?

Werk je al als Opnameleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Opnameleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Opnameleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Opnameleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Productieleider
  • Regisseur
  • Assistent Opnameleider

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Opnameleider

Wat verdient een Opnameleider?

Het hangt er helemaal vanaf of de opnameleider fulltime in dienst is of een dagprijs rekent. In dat laatste geval zal de opnameleider verhoudingsgewijs meer verdienen dan een bruto maand salaris. Daarbij is het juist in dit beroep heel erg belangrijk om ervaring te hebben en daardoor een naam te hebben. 

Als de opnameleider al vele producties heeft gedraaid waar hij/zij bekend door is dan zullen productiemaatschappijen de opnameleider graag in dienst nemen omdat ze dan vertrouwen hebben. De opnameleider kan dan ook meer salaris vragen. Echter, als de opnameleider net komt kijken zal hij/zij zich eerst moeten bewijzen om een hogere prijs te kunnen vragen.

 

Salarisschaal Opnameleider

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Opnameleider

Er zijn geen vacatures Opnameleider aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Opnameleider in werkt.

Meer weten over de sector waar een Opnameleider in werkt

Bekijk werken in Media & Journalistiek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Opnameleider

Wat zijn de baankansen voor een Opnameleider?

 

Het kan in het begin lastig zijn om een baan te vinden voor de  opnameleider. Dit heeft er vooral mee te maken dat werkgevers ( vaak productiemaatschappijen ) iemand zoeken met ervaring. De opnameleider is erg belangrijk op de set. Als de opnameleider niet goed functioneert kan er op verschillende gebieden van alles mis gaan. Om deze reden zoeken productiemaatschappijen dus vaak een ervaren iemand. 

Een optie is daarom voor de opnameleider om eerst een stage te doen of veel ervaring op te doen als assistent opnameleider. Dit is de ideale manier om te leren wat een opnameleider allemaal doet omdat je er als assistent opnameleider natuurlijk heel dicht bovenop zit. Als een productiemaatschappij een laag budget heeft voor een productie zullen zij sneller werken met stagiaires. Op deze manier kan de opnameleider ervaring opdoen en zichzelf onderscheiden van vele andere starters. 

Als de opnameleider veel ervaring heeft opgedaan in haar of zijn loopbaan, dan zal de opnameleider snel worden gevraagd voor grotere en moeilijkere producties. 

 

De actuele kans op werk voor een Opnameleider

Het beroep Opnameleider is onderdeel van de beroepsfamilie Productieleiders en producenten televisie, film en theater. De kans op werk voor de beroepsfamilie Productieleiders en producenten televisie, film en theater is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Opnameleider

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Opnameleider worden: Opleidingen tot Opnameleider

Wil je Opnameleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Opnameleider.

Hoe word je een Opnameleider? 

 

De opnameleider kan verschillende opleidingen volgen die aansluiten bij het beroep van opnameleider. Een Media-gerelateerde studie sluit aan omdat de opnameleider  veelal werkzaam is in de media-branche. Hierbij kan gedacht worden aan de wetenschappelijke opleiding Media en Cultuur maar ook aan Media en Entertainment Management op HBO niveau. 

Omdat de opnameleider voornamelijk bezig is met regelen en organiseren, sluit een opleiding met organisatie en management ook goed aan. Tevens kan gedacht worden aan Communicatie wetenschappen op wetenschappelijk gebied en aan HBO Communicatie. De opnameleider is de hele dag bezig met communiceren en het communiceren is een heel belangrijk onderdeel van het regelen en organiseren. Het is dan ook belangrijk dat de opnameleider dit goed kan. 

Deze opleidingen sluiten goed aan bij het werk van een  opnameleider  maar het is vooral zaak dat de persoon het type is om het werk goed uit te voeren. In die zin is de opleiding minder relevant dan de kwaliteiten waarover de opnameleider beschikt. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Opnameleider

Er zijn geen opleidingen Opnameleider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Opnameleider in werkt

Bekijk alle opleidingen Media & Journalistiek

Omscholen tot Opnameleider

Als je je wilt omscholen tot Opnameleider is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Opnameleider zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Opnameleider dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Opnameleider

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Opnameleider

Als je Opnameleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Opnameleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Opnameleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Opnameleider?

Competenties en Vaardigheden Opnameleider

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Opnameleider nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Opnameleider nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Opnameleider

Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Opnameleider

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Opnameleider. Als Opnameleider wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Opnameleider:


zie volledige beschrijving persoonstype Opnameleider

Vakkennis voor een Opnameleider

Het is voor een Opnameleider ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Opnameleider zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Opnameleider


Werkervaring Opnameleider

Het is voor een startend Opnameleider die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Opnameleider is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Assistent Opnameleider .

Iets anders leren?

Is Opnameleider het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Opnameleider

Je kunt als Opnameleider een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Opnameleider is onderdeel van de beroepsfamilie Productieleiders en producenten televisie, film en theater. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Opnameleider

Mogelijke specialisaties voor een Opnameleider

programmamaker klassieke muziek programmamaker radiodocumentaires samensteller muziekprogramma conceptmanager televisie formatontwikkelaar televisie producer animatie operationeel coördinator studio manager animatieproductiebedrijf manager filmmaatschappij manager videofilmmaatschappij Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Doorgroei beroepen voor een Opnameleider

Regisseur theater assistent-regisseur jeugdtheater assistent-regisseur muziektheater assistent-regisseur theater assistent-regisseur toneel regisseur jeugdtheater regisseur muziektheater regisseur toneel Regisseur animatie regisseur/producer animatie
Regisseur radio muziekregisseur radio regisseur/producer radio eindregisseur radio hoorspelregisseur Regisseur film assistent director film assistent-regisseur film assistent-regisseur video regisseur/cameraman film regisseur/producer film regisseur filmdocumentaire filmmaker cineast filmkunstenaar trucfilmer beeldregisseur film Regisseur televisie regisseur televisiedocumentaire assistent director televisie assistent-regisseur televisie fictieregisseur item regisseur regisseur/cameraman televisie regisseur/producer televisie eindregisseur televisie beeldregisseur televisie Art director film / televisie art director film art director televisie production designer film production designer televisie set designer film set designer televisie Lichtontwerper Locatiescout locatiemanager film locatiesupervisor Casting director Editor film / video videotechnicus (film/video) avid editor editor lineair editor non-lineair filmeditor special effects editor filmplakker negatiefplakker video editor cutter filmindustrie filmcutter filmmonteur montageleider film positiefplakker Dramaturg Productieassistent theater productieassistent dans productieassistent jeugdtheater productieassistent muziektheater productieassistent toneel productiemedewerker dans productiemedewerker jeugdtheater productiemedewerker muziektheater productiemedewerker toneel productieassistent (live optredens) Productieassistent animatie Productieassistent film gofer runner Productieassistent radio Productieassistent televisie productiemedewerker televisie
Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Hoofd beroepsgroep Opnameleider

Het beroep Opnameleider valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Opnameleider

Met wie werkt een Opnameleider samen? 

De opnameleider werkt op de set veel samen met de regisseur. Zij kijken vaak samen naar de scenes en hoeveel tijd ervoor ingelast moet worden. Het komt veel voor dat de regisseur en de opnameleider al eerder met elkaar gewerkt hebben. 

Tevens dient de opnameleider ten alle tijden de productieleider op de hoogte te houden. De productieleider is degene die de opnameleider in dienst heeft genomen en degene die de draaidag moet halen. De productieleider zal dus veel communiceren over scenes of het verloop van de dag met de opnameleider.

De opnameleider werkt veel samen met de assistent opnameleider. Zij/hij is de rechterhand van de opnameleider. De opnameleider communiceert dus heel veel met zijn/haar assistent en ook hiervoor geldt dat zij vaak samen meerdere producties doen en elkaar aan nieuw werk kunnen helpen. 


  • Productieleider
  • Regisseur
  • Assistent Opnameleider
Opnameleider


Organisaties waar een Opnameleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Opnameleider meestal werkt.

Waar werkt een Opnameleider?

 

Het hangt er helemaal vanaf voor welke film of televisieproductie de opnameleider werkzaam is. Is dit een programma voor de publieke omroep dan zal er niet veel budget zijn en zou dit gezien kunnen worden als een non profit organisatie. Echter, als het een programma is voor een commercieel bedrijf of omroep dan zal dit wel gezien kunnen worden als een profit organisatie. De kans is groot dat dit te zien is aan het salaris van de opnameleider. 

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Opnameleider

Waar kun je het beste werken als Opnameleider? Hieronder vind je de best door de Opnameleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Opnameleider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Opnameleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Opnameleider.

Welke competenties heeft een Opnameleider nodig?

Een Opnameleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Opnameleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Opnameleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Opnameleider nodig? 

Waar de assistent opnameleider meer ook moet hebben voor detail op de set: in moet kunnen zien wat er mist en waar er ehoefte aan is, moet de opnameleider eerder beslissen. De opnameleider houdt zich ook meer bezig met het verloop van de dag en de scenes die er gedraaid moeten worden. 

Het is van het aller grootste belang dat de opnameleider leiding durft te nemen en kan nemen. De hele crew moet namelijk luisteren naar de opnameleider en hem/haar ook serieus nemen. De opnameleider moet daarom overwicht hebben op een grote groep.

Tevens staat de opnameleider in zekere zin tussen de regisseur en de productieleider in. De productieleider wil vooral de dag halen en de opnameleider moet daar op de set zorg voor dragen. De regisseur is bezig met het inhoudelijk geheel en zal wellicht meer tijd nodig denken te hebben voor scenes. De opnameleider moet tussen deze twee uitgangspunten schipperen maar zal uiteindelijk moeten kiezen voor het halen van de dag. 

Bekijk de persoonstypen voor Opnameleider


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Opnameleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Opnameleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Opnameleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Opnameleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Opnameleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Opnameleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Opnameleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Opnameleider iets voor je?

Zou je graag Opnameleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Opnameleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Opnameleider

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar