Opticien Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Opticien worden: Opleidingen tot Opticien

Wil je Opticien worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Opticien, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Opticien.

Hoe word je een Opticien? 

Om Opticien te worden moet je de MBO opleiding Opticien niveau-4 hebben afgerond. Deze duurt vier jaar.

Om een eigen bedrijf te kunnen beginnen heb je een diploma Opticien Manager nodig.

 

Je kunt je specialiseren in contactlenzen, waarvoor een tweejarige post-MBO opleiding beschikbaar is. Verder kun je nog door studeren tot  Optometrist of Orthoptist.

De 2 best beoordeelde opleidingen Opticien

bijgewerkt op 26-11-2021

Local SEO | Beter vindbaar worden in Google Maps
Gebruik je weleens Google Maps om een winkel, café of restaurant te vinden? Dan ben je niet de enige! Steeds meer mensen gebruiken navigatie-apps als zoekmachine. Daarmee stijgt ook het
Local SEO | Beter vindbaar worden in Google Maps
Local SEO | Beter vindbaar worden in Google Maps In-company
Gebruik je weleens Google Maps om een winkel, café of restaurant te vinden? Dan ben je niet de enige! Steeds meer mensen gebruiken navigatie-apps als zoekmachine. Daarmee stijgt ook het
Local SEO | Beter vindbaar worden in Google Maps In-company

Is het verstandig om Opticien te worden?

Voordat je aan een opleiding Opticien begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Opticien worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Opticien?

Er is op het moment voldoende werk te vinden voor een Opticien. Toch is door de recessie het aantal beschikbare banen in 2009 afgenomen.

Als je in loondienst werkt kun je toewerken naar een hogere positie in het bedrijf of een eigen bedrijf gaan beginnen (hiervoor heb je een Opticien Manager diploma voor nodig).

De actuele kans op werk voor een Opticien

Het beroep Opticien is onderdeel van de beroepsfamilie Opticiens. De kans op werk voor de beroepsfamilie Opticiens is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

49

Baankans Opticien

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Opticien

Als je je wilt omscholen tot Opticien is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Opticien door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Opticien zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Opticien

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Opticien dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Opticien in Opleiding (BBL)
Pearle Opticiens
Wat kan je van deze baan verwachten?Onder begeleiding van een opticien voer je oogmetingen uit en stel je correcties vast. Op basis van jouw bevindingen adviseer je de klant en …
Vacature Opticien in opleiding
Hans Anders
Fun, serieus, eigenwijs, neutraal, stoer of sexy: met een bril maak je hoe dan ook een fashionstatement. Dat maakt het kopen ervan voor veel klanten leuk, maar ook best een …
Vacature Opticien in opleiding
Specsavers
Voor onze winkel in Waalwijk zijn we op zoek naar een ambitieuze, doelgerichte en vriendelijke leerling-opticien. Doe jij de opleiding tot opticien en ben je op zoek naar een werkplek …

Leerling vacatures

Vacature Leerling Opticien
Specsavers
Voor onze winkel in Amsterdam Slotermeer zijn we op zoek naar een ambitieuze, doelgerichte en vriendelijke leerling-opticien. Doe jij de opleiding tot opticien en ben je op zoek naar een …
Vacature Leerling Opticien
Specsavers
Voor onze winkel in Heerenveen zijn we op zoek naar een ambitieuze, doelgerichte en vriendelijke leerling-opticien. Doe jij de opleiding tot opticien en ben je op zoek naar een werkplek …
Vacature Leerling Opticien
Specsavers
Voor onze winkel in Leeuwarden zijn we op zoek naar een ambitieuze, doelgerichte en vriendelijke leerling-opticien. Doe jij de opleiding tot opticien en ben je op zoek naar een werkplek …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Opticien

Als je Opticien wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Opticien zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Opticien

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Opticien?

Competenties en Vaardigheden Opticien

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Opticien nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Opticien nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Opticien

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Persoonlijkheid van een Opticien

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Opticien. Als Opticien wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Opticien:


zie volledige beschrijving persoonstype Opticien

Vakkennis voor een Opticien

Het is voor een Opticien ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Opticien zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Opticien


Werkervaring Opticien

Het is voor een startend Opticien die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Opticien is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Opticien, maar iets anders?

Is een opleiding Opticien het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Opticien te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Opticien te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Opticien te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Opticien te worden?

Zou je graag Opticien willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Opticien voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar