Paardenfokker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Paardenfokker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep paardenfokker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je paardenfokker wordt.

 

Wat is een Paardenfokker?

Een Paardenfokker is iemand die zich bezighoudt met het fokken van paarden die bijvoorbeeld geschikt zijn voor de dressuur- of springsport. Een Paardenfokker probeert gezonde paarden met een vriendelijk karakter te fokken.

De Paardenfokker heeft een aantal merries staan en kiest hengsten uit die goed bij de merries passen en eigenschappen bezitten die gewenst zijn bij de veulens. Als dressuurpaarden gefokt worden, worden merries en hengsten die eigenschappen bezitten voor een goed dressuurpaard, bij elkaar gezet. Er wordt gekeken naar uiterlijke kenmerken van de dieren, maar ook naar hun karakter en kwaliteiten. De Paardenfokker zoekt naar een goede match, zodat de kans op (genetische) afwijkingen zo veel mogelijk beperkt blijft.

Tegenwoordig worden merries en hengsten vaak niet meer bij elkaar gezet, maar worden de merries kunstmatig bevrucht.  

Een Paardenfokker kiest niet alleen met welke dieren hij wil fokken, maar houdt zich vanzelfsprekend ook bezig met de verzorging van de paarden en veulens. Zo ent hij de dieren in en chipt hij hen. Ook houdt de Paardenfokker de administratie bij. Na een aantal maanden verkoopt de Paardenfokker zijn veulens. Vaak gaan de dieren naar een Paardenhandelaar, die de dieren weer doorverkoopt. Soms komen klanten langs bij de Paardenfokker voor het kopen van een paard.Wil je werken als Paardenfokker?

Werk je al als Paardenfokker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Paardenfokker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Paardenfokker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Paardenfokker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Fokkerijen
 • Paardenhandelaar
 • Klanten
 • Dierenarts
 • Stalhulp
 • Hoefsmid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1200 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Paardenfokker

Wat verdient een Paardenfokker?

Hoeveel een Paardenfokker verdient, is moeilijk te zeggen. Het zal ongeveer liggen tussen de €1200,- en €3000,- per maand. Het bedrag hangt onder andere af van de professionaliteit van het bedrijf, zijn klantenkring en het ras dat hij fokt. Veel Paardenfokkers kunnen niet leven van hun Paardenfokkerij alleen. Vaak richten ze zich niet alleen op het fokken van veulens, maar ook op bijvoorbeeld het geven van paardrijlessen.  

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn meestal niet van belang, omdat een Paardenfokker meestal een eigen bedrijf heeft. 

Salarisschaal Paardenfokker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Paardenfokker

Er zijn geen vacatures Paardenfokker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Paardenfokker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Paardenfokker in werkt

Bekijk werken in Dieren & Verzorging

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Paardenfokker

Wat is de toekomst van Paardenfokker?

Er zijn niet heel veel Paardenfokkers die alleen van de fokkerij kunnen leven. Het gaat niet erg goed met de paardenwereld en er de Paardenfokker maakt veel kosten, bijvoorbeeld voor de bevruchting en de verzorging van zijn paarden. Wel kan met inzet en kwaliteit een grote klantenkring worden opgezet, waardoor de winst van het bedrijf zal stijgen.

Er zijn ook niet veel doorgroeimogelijkheden voor een Paardenfokker. Hij kan eventueel uitbreiden en meer leidinggevende taken op zich nemen. Meestal is de Paardenfokker echter al de eigenaar van de Paardenfokkerij.

Baankans Paardenfokker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Paardenfokker worden: Opleidingen tot Paardenfokker

Wil je paardenfokker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Paardenfokker? 

Een Paardenfokker dient natuurlijk veel kennis te hebben over paarden, zoals over paardenziektes, paardenverzorging en natuurlijk paardenfokkerij. Hij moet hiervoor de MBO-opleiding Paardenhouderij of Paardenfokkerij volgen. Vaak moet men bij deze opleidingen één dag per week naar school en vier dagen per week werken bij een leerbedrijf. Ook kan een HBO-opleiding Diermanagement met een specialisatie in paarden worden gedaan.  

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Paardenfokker

HAVO Biologie Thuisstudie
Bereid je voor op het officiële HAVO staatsexamen Biologiecomplete lesstof + examentraining Waar komen de minuscule lichtflitsen in het zeewater vandaan voor de Zuid-Hollandse kust? Wat is de overeenkomst tussen …
HAVO Biologie E-Learning
Bereid je voor op het officiële HAVO staatsexamen Biologiecomplete lesstof + examentraining Waar komen de minuscule lichtflitsen in het zeewater vandaan voor de Zuid-Hollandse kust? Wat is de overeenkomst tussen …
Meer opleidingen Paardenfokker

Weet je nog niet of je Paardenfokker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Paardenfokker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Paardenfokker

Met wie werkt een Paardenfokker samen? 

Een Paardenfokker heeft veel contact met fokkerijen, zoals hengstenfokkerijen. Hier staan hengsten die de Paardenfokker kan gebruiken voor zijn merries. Ook heeft een Paardenfokker contact met Paardenhandelaren en Klanten. Zij wensen bijvoorbeeld een goed wedstrijdpaard voor de springsport. Een Paardenfokker kan dan de juiste match maken tussen merrie, hengst en eigenaar.

Bovendien komt een Paardenfokker in aanraking met mensen als de Dierenarts, de Stalhulp en de Hoefsmid


 • Fokkerijen
 • Paardenhandelaar
 • Klanten
 • Dierenarts
 • Stalhulp
 • Hoefsmid
Paardenfokker


Organisaties waar een Paardenfokker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Paardenfokker meestal werkt.

Waar werkt een Paardenfokker?

Een Paardenfokker die niet alleen paarden als hobby fokt, heeft meestal zijn eigen Paardenfokkerij. Hij streeft dan naar winst en is dus werkzaam in de profitsector.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Paardenfokker

Waar kun je het beste werken als Paardenfokker? Hieronder vind je de best door de Paardenfokker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Paardenfokker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Paardenfokker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Paardenfokker.

Welke competenties heeft een Paardenfokker nodig?

Een Paardenfokker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Paardenfokker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Paardenfokker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Paardenfokker nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Paardenfokker zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

Het is van belang dat een Paardenfokker een zo goed mogelijk match van merrie en hengst kiest. De dieren moeten bij elkaar passen en een goed, gezond veulen leveren. De Paardenfokker streeft er naar om een ‘perfect’ veulen te fokken. Hiervoor zijn een kritisch oog, gedrevenheid en veeleisendheid zeer belangrijk (Perfectionist).

Daarnaast moet een Paardenfokker doelgericht zijn. Hij heeft een bepaald soort veulen voor ogen en moet er alles aan doen om dit te verwerkelijken. Ook is hij energiek (Succesvolle Werker).

 

Bekijk de persoonstypen voor Paardenfokker


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Paardenfokker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Paardenfokker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Paardenfokker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Paardenfokker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Paardenfokker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Paardenfokker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Paardenfokker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Paardenfokker iets voor je?

Zou je graag Paardenfokker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Paardenfokker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Paardenfokker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar