Paralegal: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Paralegal: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Paralegal. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Paralegal nodig heeft.Wat doet een Paralegal? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Paralegal?

De Paralegal is een soort algemene juridisch medewerker. Als Paralegal heb je vooral een ondersteunende functie. Je helpt bijvoorbeeld advocaten bij het voorbereiden van het proces maar het kan ook zijn dat je voor de overheid werkt en bijvoorbeeld stafdiensten leidt bij de gemeenten en provincies. Je hebt als Paralegal een erg brede functie en je bent de hele dag met allerlei soorten juridische werkzaamheden bezig zoals het opzoeken van wetteksten maar ook het voorbereiden van dossiers en het doorzoeken daarvan.

Verwarrend is dat Paralegal niet alleen een beroep is, maar vooral ook een begrip dat vaak gebruikt wordt om juist niet-juridische werkzaamheden aan te duiden.

Past het beroep Paralegal bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Paralegal

Op zoek naar een nieuwe baan als Paralegal? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paralegal. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Paralegal per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Paralegal op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Paralegal in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Paralegal per stad

Vacatures Paralegal Alkmaar

Vacatures Paralegal Almelo

Vacatures Paralegal Almere

Vacatures Paralegal Alphen aan den Rijn

Vacatures Paralegal Amersfoort

Vacatures Paralegal Amstelveen

Vacatures Paralegal Amsterdam

Vacatures Paralegal Apeldoorn

Vacatures Paralegal Arnhem

Vacatures Paralegal Assen

Vacatures Paralegal Bergen op Zoom

Vacatures Paralegal Breda

Vacatures Paralegal Capelle aan den IJssel

Vacatures Paralegal Delft

Vacatures Paralegal Den Bosch

Vacatures Paralegal Den Haag

Vacatures Paralegal Den Helder

Vacatures Paralegal Deventer

Vacatures Paralegal Doetinchem

Vacatures Paralegal Dordrecht

Vacatures Paralegal Ede

Vacatures Paralegal Eindhoven

Vacatures Paralegal Emmen

Vacatures Paralegal Enschede

Vacatures Paralegal Gouda

Vacatures Paralegal Groningen

Vacatures Paralegal Haarlem

Vacatures Paralegal Haarlemmermeer

Vacatures Paralegal Heerlen

Vacatures Paralegal Helmond

Vacatures Paralegal Hengelo

Vacatures Paralegal Hilversum

Vacatures Paralegal Hoogeveen

Vacatures Paralegal Hoorn

Vacatures Paralegal Katwijk

Vacatures Paralegal Leeuwarden

Vacatures Paralegal Leiden

Vacatures Paralegal Lelystad

Vacatures Paralegal Maastricht

Vacatures Paralegal Middelburg

Vacatures Paralegal Nieuwegein

Vacatures Paralegal Nijmegen

Vacatures Paralegal Oss

Vacatures Paralegal Purmerend

Vacatures Paralegal Roermond

Vacatures Paralegal Roosendaal

Vacatures Paralegal Rotterdam

Vacatures Paralegal Schiedam

Vacatures Paralegal Spijkenisse

Vacatures Paralegal Terneuzen

Vacatures Paralegal Tilburg

Vacatures Paralegal Utrecht

Vacatures Paralegal Veenendaal

Vacatures Paralegal Venlo

Vacatures Paralegal Vlaardingen

Vacatures Paralegal Westland

Vacatures Paralegal Zaanstad

Vacatures Paralegal Zeist

Vacatures Paralegal Zoetermeer

Vacatures Paralegal Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Paralegal

Wat verdient een Paralegal?

Als Paralegal is je salaris erg afhankelijk van het soort opleiding je hebt gevolgd en in welke sector je terecht komt. Heb je namelijk een MBO opleiding gevolgd en werk je binnen de media en entertainment branche, dan ligt je salaris rond de €1950 bruto per maand . Werk je als Paralegal in HR Management en heb je een HBO opleiding gevolgd dan kan dit oplopen tot €3200  bruto per maand. Verder hangt je salaris ook heel erg af van het aantal jaar ervaring dat je hebt en het sort bedrijf waarvoor je werkzaam bent.

Salarisschaal Paralegal

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Paralegal

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Paralegal


Bekijk het salaris Paralegal per ervaringsniveau

Salaris junior Paralegal Wat verdient een startend Paralegal? Wat is het loon senior Paralegal? beginnend Paralegal salaris Maximaal salaris trainee Paralegal Hoeveel verdient een leidinggevend Paralegal? Wat is het salaris van een medior Paralegal? Salaris aankomend Paralegal Wat verdient een ervaren Paralegal? Welk salaris krijgt een leerling Paralegal?


Paralegal worden: Opleidingen tot Paralegal

Wil je Paralegal worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Paralegal.

Hoe word je een Paralegal? 

Omdat je als Paralegal vooral een ondersteunende functie hebt is er niet een echte specifieke opleiding vereist. Vaak is een afgeronde juridische opleiding al voldoende. Met het opleidingsniveau zullen ook je werkzaamheden als paralegal verschillen. Heb je namelijk een MBO opleiding gevolgd dan zul je vaak aan de slag gaan als juridisch medewerker, maar heb je bijvoorbeeld een WO opleidng afgemaakt dan zul je vaak een veel grotere rol vervullen bij bijvoorbeeld het ondersteunen van een advocaat.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Paralegal

Er zijn geen opleidingen Paralegal aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Paralegal in werkt

Bekijk alle opleidingen Juridisch


Paralegal worden: Omscholen tot Paralegal

Als je je wilt omscholen tot Paralegal is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Paralegal zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Paralegal dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Paralegal

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Paralegal

Als je Paralegal wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Paralegal zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Paralegal

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Paralegal?


Interview met een Paralegal

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Competenties en Vaardigheden Paralegal:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Paralegal.

Welke competenties heeft een Paralegal nodig?

Een Paralegal heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien

Steekwoorden: proactief, ondernemend, toekomst, ambitieus

Omschrijving

Deze personen komen zelf met oplossingen of nieuwe ideeën. Ze zien bepaalde kansen en proberen hierop in te spelen. Met het oplossen van problemen of het maken van taken reageren deze personen proactief. Ze staan vooraan om iets te ondernemen.

Sterke punten
Proactiviteit is een eigenschap die direct wordt gekoppeld aan initiatiefnemende personen. Ze zijn ook ambitieus. Ze willen dingen verbeteren, problemen oplossen, doelen stellen en die ook bereiken. Daarnaast komen ze vaak met creatieve ideeën en kijken daarbij optimistisch naar de toekomst.

Zwakke punten
Deze personen kunnen overijverig overkomen. Ze hebben altijd ideeën en oplossingen. Deze competentie wordt dan ook weleens gekoppeld aan de term bemoeial. Een idee opperen wanneer dit niet gewenst is, kan voor veel mensen frustrerend zijn. Daarnaast kunnen iniatiefnemers betweterig overkomen, omdat zij altijd vooraan staan. Anderen krijgen dan minder kans hun ideeën op tafel te leggen.

 

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Paralegal

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Vasthoudendheid
 • Analytisch vermogen
 • Inlevingsvermogen
 • Punctueel
 • Zelfmanagement
 • Ambitie
 • Doelgericht
 • Afwegen
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Controleren
 • Bemiddelen
 • Sensitiviteit
 • Geheimhouding
 • Verantwoording
 • Betrouwbaar
 • Oplossingsgericht
 • Ondernemend
 • Proactief
 • Gezamenlijk resultaat
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Paralegal

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Paralegal passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Paralegal nodig? 

Als Paralegal is het belangrijk dat je ijverig en gedreven bent. Je werkt moet namelijk van hoge kwaliteit zijn omdat je vaak een ondersteunende functie hebt die het functioneren van je meerdere mede bepaalt (Succesvolle werker). Verder is het ook belangrijk om ordelijk te zijn, zeker als je bezig bent met het in orde maken van dossiers. Productief zijn is ook een eigenschap die handig van pas komt in je werk als Paralegal want je zult vaak grote hoeveelheden werk in een keer moeten behandelen (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Paralegal


Eigenschappen Paralegal

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Paralegal

Wat zijn de baankansen voor een Paralegal?

Als Paralegal heb je een redelijk goed arbeidsmarktperspectief omdat je vrijwel binnen elke sector aan de slag kan. Je hebt dus veel mogelijkheden en veel bedrijven hebben behoefte aan ondersteunening op juridisch gebied. De doorgroeimogelijkheden van een Paralegal zijn ook redelijk breed. Je kunt verder groeien binnen de juridische sector,  maar vaak zul je daarvoor wel een aanvullende opleiding moeten volgen.

De actuele kans op werk voor een Paralegal

Het beroep Paralegal is onderdeel van de beroepsfamilie Notarieel en juridisch assistenten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Notarieel en juridisch assistenten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

7

Baankans Paralegal

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Paralegal

Je kunt als Paralegal een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Paralegal is onderdeel van de beroepsfamilie Notarieel en juridisch assistenten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Paralegal


Organisaties waar een Paralegal werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Paralegal meestal werkt.

Waar werkt een Paralegal?

Omdat je als Paralegal zoals gezegd in verschillende sectoren aan de slag kan kun je ook bij verschillende organisaties terecht. Vaak zal je wel voor bedrijven werkzaam zijn en soms ook voor de overheid zoals binnen de gemeenten of provincies.


In welke sector werkt een Paralegal?

Een Paralegal werkt in de sector Juridisch

Er zijn diverse juridische richtingen te onderscheiden, zoals privaatrecht, strafrecht, bestuursrecht en belastingrecht. Om een samenleving te laten functioneren is een goed rechtssysteem noodzakelijk. Vanwege het brede karakter van de studie Rechten kiezen veel studenten voor deze studie. Over het algemeen is het arbeidsmarktperpectief van juristen goed te noemen, al hangt dit wel af van de richting waarin iemand zich heeft gespecialiseerd. Onder treft u alle juridische functies en beroepen en uiteraard ook de vacatures.

Wat wordt er verdiend in de sector Juridisch?

Binnen deze sector valt veel geld te verdienen, dit hangt wel sterk af van de specialisatie en het aantal jaren werkervaring. Naarmate je meer ervaring op hebt gedaan, is het mogelijk om ook andere functies te vervullen. De hoogte van het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen flink uiteenlopen. Het is dan ook afhankelijk van de gerechtelijke instantie hoeveel je per maand betaald krijgt. Door deze grote verschillen kan het zijn dat steeds meer mensen binnen deze sector ervoor kiezen om op freelance basis te werken. Deze sector wordt ook wel genoemd: juridische sector, advocatenbranche, juridisch werkveld, advocatenwereld, juridische wereld, werken in de juridische sector

Meer weten over werken in de sector Juridisch?

Bekijk werken in de sector Juridisch

In welke beroepsgroep werkt een Paralegal?

Een Paralegal werkt in de beroepsgroep Juridisch

De beroepsgroep Juridisch is verantwoordelijk voor de rechtsprekende tak van het Nederlandse overheidsorgaan. Deze doelsgroep bestudeert wetgeving en past deze toe. Het is voor de meeste beroepen in deze beroepsgroep noodzakelijk om een academisch onderwijsniveau te hebben. Bij de beroepsgroep horen advocaten en rechters, maar ook managers of bodes die zich met juridische zaken bezighouden.

Wil je weten of de beroepsgroep Juridisch bij jou past?

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt daarmee inspiratie op doen en kijken welke beroepsgroep bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Wat wordt er verdiend in de beroepsgroep Juridisch?

De salarissen in deze doelgroep zijn afhankelijk van de positie van de persoon. Een bode of secretaresse in de juridische sector heeft een lage status, en zal doorgaans maar rond de 1000 euro per maand verdienen. Een advocaat of rechter verdient rond de 4000 euro. Vanuit zulke posities kan men nog hoger opklimmen, om zo afhankelijk van de specialisatie wel 8000 euro of meer per maand te gaan verdienen. Deze beroepsgroep wordt ook wel op de volgende wijze benoemd: afdeling juridisch, afdeling legal, of juridische beroepen

Meer weten over werken in de beroepsgroep Juridisch?

Bekijk werken in de beroepsgroep Juridisch

Netwerk Paralegal

Met wie werkt een Paralegal samen? 

Omdat je als Paralegal bij uiteenlopende bedrijven en organisaties werkzaam kan zijn is het erg verschillend met wat voor mensen je in aanraking komt. Vaak zal het gaan om medewerkers van het bedrijf waarvoor je werkt of de klanten van dat bedrijf. Werk je voor een advocaat dan kom je dus met advocaten in aanraking maar bijvoorbeeld ook met de rechter.


 • Advocaat
 • Rechter
Paralegal

Verwante beroepen Paralegal:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Paralegal verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Paralegal?

De beroepen die verwant zijn aan Paralegal zijn:
Juridisch Medewerker
Salaris: €2000 tot €4600
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Juridisch Secretaresse
Salaris: €2300 tot €3100
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Notarisklerk
Salaris: €2100 tot €3200
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Paralegal in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Advocaat
 • Rechter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1950 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

7


Solliciteren op de functie Paralegal

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Paralegal dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Paralegal belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Paralegal. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Paralegal iets voor je?

Zou je graag Paralegal willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Paralegal bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar