Paralegal Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Paralegal? Lees de functieomschrijving.

De Paralegal is een soort algemene juridisch medewerker. Als Paralegal heb je vooral een ondersteunende functie. Je helpt bijvoorbeeld advocaten bij het voorbereiden van het proces maar het kan ook zijn dat je voor de overheid werkt en bijvoorbeeld stafdiensten leidt bij de gemeenten en provincies. Je hebt als Paralegal een erg brede functie en je bent de hele dag met allerlei soorten juridische werkzaamheden bezig zoals het opzoeken van wetteksten maar ook het voorbereiden van dossiers en het doorzoeken daarvan.

Verwarrend is dat Paralegal niet alleen een beroep is, maar vooral ook een begrip dat vaak gebruikt wordt om juist niet-juridische werkzaamheden aan te duiden.

Wil je werken als Paralegal?

Werk je al als Paralegal en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Paralegal worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Paralegal, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Paralegal in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Advocaat
  • Rechter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1950 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Paralegal

Wat verdient een Paralegal?

Als Paralegal is je salaris erg afhankelijk van het soort opleiding je hebt gevolgd en in welke sector je terecht komt. Heb je namelijk een MBO opleiding gevolgd en werk je binnen de media en entertainment branche, dan ligt je salaris rond de €1950 bruto per maand . Werk je als Paralegal in HR Management en heb je een HBO opleiding gevolgd dan kan dit oplopen tot €3200  bruto per maand. Verder hangt je salaris ook heel erg af van het aantal jaar ervaring dat je hebt en het sort bedrijf waarvoor je werkzaam bent.

Salarisschaal Paralegal

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Paralegal

Op zoek naar een nieuwe baan als Paralegal? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paralegal. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Paralegal vacatures

Junior Paralegal / Office Assistant
Meddo Professionals
Ben jij die jonge paralegal/office assistant die de spil wordt van het nieuwe kantoor in hartje Amsterdam? Heb jij ervaring in juridische ondersteuning en zoek je doorgroei? Hier ligt je …
Paralegal
Knijff Merkenbureau
Knijff Merkenadviseurs is een internationaal opererend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in het beschermen van merken, vormgeving en bedrijfsnamen en maakt onderdeel uit van de Knijff Groep. Bij Knijff werken ruim 70 …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Paralegal

Hoe goed is de toekomst voor de Paralegal? 

Als Paralegal heb je een redelijk goed arbeidsmarktperspectief omdat je vrijwel binnen elke sector aan de slag kan. Je hebt dus veel mogelijkheden en veel bedrijven hebben behoefte aan ondersteunening op juridisch gebied. De doorgroeimogelijkheden van een Paralegal zijn ook redelijk breed. Je kunt verder groeien binnen de juridische sector,  maar vaak zul je daarvoor wel een aanvullende opleiding moeten volgen.

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Paralegal worden: Opleidingen tot Paralegal

Hoe word je een Paralegal? 

Omdat je als Paralegal vooral een ondersteunende functie hebt is er niet een echte specifieke opleiding vereist. Vaak is een afgeronde juridische opleiding al voldoende. Met het opleidingsniveau zullen ook je werkzaamheden als paralegal verschillen. Heb je namelijk een MBO opleiding gevolgd dan zul je vaak aan de slag gaan als juridisch medewerker, maar heb je bijvoorbeeld een WO opleidng afgemaakt dan zul je vaak een veel grotere rol vervullen bij bijvoorbeeld het ondersteunen van een advocaat.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Paralegal

Meer opleidingen Paralegal

Weet je nog niet of je Paralegal wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Paralegal of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Paralegal

Met wie werkt een Paralegal samen? 

Omdat je als Paralegal bij uiteenlopende bedrijven en organisaties werkzaam kan zijn is het erg verschillend met wat voor mensen je in aanraking komt. Vaak zal het gaan om medewerkers van het bedrijf waarvoor je werkt of de klanten van dat bedrijf. Werk je voor een advocaat dan kom je dus met advocaten in aanraking maar bijvoorbeeld ook met de rechter.


  • Advocaat
  • Rechter
Paralegal


Organisaties waar een Paralegal werkzaam is

Waar werkt een Paralegal meestal? 

Omdat je als Paralegal zoals gezegd in verschillende sectoren aan de slag kan kun je ook bij verschillende organisaties terecht. Vaak zal je wel voor bedrijven werkzaam zijn en soms ook voor de overheid zoals binnen de gemeenten of provincies.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Paralegal

Waar kun je het beste werken als Paralegal? Hieronder vindt je de best door de Paralegal beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Paralegal.

Competenties, Skills en Vaardigheden Paralegal:

Welke competenties heeft een een Paralegal nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Paralegal

Wat voor persoonlijkheid heb je als Paralegal nodig? 

Als Paralegal is het belangrijk dat je ijverig en gedreven bent. Je werkt moet namelijk van hoge kwaliteit zijn omdat je vaak een ondersteunende functie hebt die het functioneren van je meerdere mede bepaalt (Succesvolle werker). Verder is het ook belangrijk om ordelijk te zijn, zeker als je bezig bent met het in orde maken van dossiers. Productief zijn is ook een eigenschap die handig van pas komt in je werk als Paralegal want je zult vaak grote hoeveelheden werk in een keer moeten behandelen (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Paralegal


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Paralegal

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Paralegal

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Paralegal

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Paralegal

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Paralegal dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Paralegal belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Paralegal. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Paralegal iets voor je?

Zou je graag Paralegal willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Paralegal bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Paralegal

JAN DE RUIJTER janderuijter@yahoo.com

Als ik klik op opleiding voor paralegal krijg ik via Springtest te lezen dat er geen opleidingen zijn?? Kan iemand mij berichten waar ik een opleidingen voor paralegal kan doen? janderuijter@yahoo.com

michiel

Beste Jan,een jur.opleiding zal ideaal zijn.Ook met een MBO opl.is het mogelijk  je tot paralegal te ontwikkelen.Probeer werk te vinden op een advocaten kantoor en je zal waarschijnlijk de kans wel krijgen.Lees hierboven opleidingen is duidlijk en helder weergegeven.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar