Politievrijwilliger Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Politievrijwilliger? Lees de functieomschrijving.

Een Politievrijwilliger is iemand die op vrijwillige basis beroepscollega’s ondersteunt bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Er zijn veel verschillende soorten politiewerk. Zo kan een Politievrijwilliger surveilleren op straat, ondersteunen bij preventieacties tegen diefstal en mensen informeren over veiligheid, helpen bij verkeerscontroles, buurtonderzoek doen naar aanleiding van een inbraak of een misdrijf, het verkeer regelen en bezoekersstromen bij evenementen in goede banen leiden, assisteren bij de verzorging van gevangen personen, bezoekers op het bureau te woord staan en inlichtingen verstrekken, administratieve of facilitaire werkzaamheden uitoefenen of participeren in relevante werk-, overleg- en projectgroepen.

Het is van belang dat een Politievrijwilliger stevig in zijn schoenen staat en weet wat er speelt. Hij moet correct handelen en weet bij complexe situaties welke collega’s of instanties hij moet inschakelen.

Wil je werken als Politievrijwilliger?

Werk je al als Politievrijwilliger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Politievrijwilliger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Politievrijwilliger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Politievrijwilliger in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Agenten
 • Surveillanten
 • Hoofdagenten
 • Mensen op straat

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €154 tot €300

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Politievrijwilliger

Wat verdient een Politievrijwilliger?

Een politievrijwilliger ontvangt geen salaris, maar wel een vrijwilligersvergoeding van €7,07 per uur en een jaarvergoeding van €169,69. Vrijwilligers surveillance en handhaving moeten minstens 240 uur per jaar beschikbaar zijn.

Verder betaalt de politie je opleiding, uniform en boeken. Tijdens je vrijwilligerswerk kun je vaak ook nog modules volgen die beroepscollega’s ook moeten volgen. Bovendien zorgt jouw korps voor een goede risicoverzekering. 

Salarisschaal Politievrijwilliger

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Politievrijwilliger

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Politievrijwilliger

Hoe goed is de toekomst voor de Politievrijwilliger? 

Er zijn veel vacatures voor Politievrijwilligers. Wel is het niet heel gemakkelijk om erbij te komen, want er gaat een strenge selectie aan vooraf (zie kopje ‘opleiding’).

Bij sommige korpsen is het voor politievrijwilligers mogelijk door te stromen naar beroepsfuncties. 

Baankans Politievrijwilliger

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Politievrijwilliger worden: Opleidingen tot Politievrijwilliger

Hoe word je een Politievrijwilliger? 

Als je Politievrijwilliger wil worden, volg je de MBO2-opleiding Assistent Politiemedewerker van ruim een jaar aan de Politieacademie. Eerst moet je solliciteren bij één van de 26 politiekorpsen. Je moet minimaal een VMBO Basisberoeps-opleiding hebben afgerond met minstens twee vakken op C-niveau, je moet minimaal 17 jaar oud zijn, goed Nederlands spreken, een goede conditie hebben, sterk in je schoenen staan, een rijbewijs B hebben en je mag geen strafblad hebben. Ben je aangenomen, dan meldt het korps je aan bij de Politieacademie. De opleiding wordt afgewisseld met praktijkwerk in een wijk- of districtsteam.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Politievrijwilliger

Meer opleidingen Politievrijwilliger

Weet je nog niet of je Politievrijwilliger wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Politievrijwilliger of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Politievrijwilliger

Met wie werkt een Politievrijwilliger samen? 

Een Politievrijwilliger komt in aanraking met beroepscollega’s, zoals Agenten, Surveillanten en Hoofdagenten. Natuurlijk komt de Politievrijwilliger tevens in contact met mensen op straat, festivalgangers enzovoort.


 • Agenten
 • Surveillanten
 • Hoofdagenten
 • Mensen op straat
Politievrijwilliger


Organisaties waar een Politievrijwilliger werkzaam is

Waar werkt een Politievrijwilliger meestal? 

Als Politievrijwilliger ga je werken bij één van de 26 regionale politiekorpsen. Een Politievrijwilliger werkt dus in de non-profitsector.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Politievrijwilliger

Waar kun je het beste werken als Politievrijwilliger? Hieronder vindt je de best door de Politievrijwilliger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Politievrijwilliger.

Competenties, Skills en Vaardigheden Politievrijwilliger:

Welke competenties heeft een een Politievrijwilliger nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Politievrijwilliger

Wat voor persoonlijkheid heb je als Politievrijwilliger nodig? 

Persoonstypen die goed passen bij een Politievrijwilliger zijn Baas en Loyalist.

Het is belangrijk dat een Politievrijwilliger zelfverzekerd en verantwoordelijk is. Hij moet confronterend en met enige dominantie op kunnen treden (Baas).

Tevens kan een Politievrijwilliger anderen goed geruststellen en naar hen luisteren. Hij neemt hen serieus en probeert problemen op te lossen (Loyalist). 

Bekijk de persoonstypen voor Politievrijwilliger


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Politievrijwilliger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Politievrijwilliger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Politievrijwilliger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Politievrijwilliger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Politievrijwilliger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Politievrijwilliger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Politievrijwilliger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Politievrijwilliger iets voor je?

Zou je graag Politievrijwilliger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Politievrijwilliger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Politievrijwilliger

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar