Professioneel Dressuurruiter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Professioneel Dressuurruiter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep professioneel dressuurruiter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je professioneel dressuurruiter wordt.

 

Wat is een Professioneel Dressuurruiter?

 

Een professioneel dressuurruiter of –amazone doet met zijn of haar paard mee aan dressuurwedstrijden. De ruiter rijdt dan een proef, die bestaat uit oefeningen om de jury te laten zien dat zijn paard sterk, buigzaam en gehoorzaam is. Het is de kunst om in balans te blijven, de bewegingen van het paard te volgen en het paard niet te storen in zijn bewegingen. Voorbeelden van oefeningen zijn de piaffe, de passage en de uitgestrekte draf. De jury geeft voor elke oefening een cijfer van 1 tot 10.

De dressuursport is één van de drie Olympische paardensportdisciplines. De andere Olympische disciplines zijn de springsport en eventing. Bij eventing, voorheen military genoemd, moeten de combinaties een springparcours, dressuurproef en terreinproef afleggen.

Er zijn verschillende dressuurklassen: B (beginners), L (licht), M (midden) en Z (zwaar). Deze klassen kennen weer verschillende niveaus. De Z bestaat bijvoorbeeld uit Z1, Z2, ZZ-licht en ZZ-zwaar. Om naar een volgende klasse te mogen, moeten 10 winstpunten worden gehaald. Krijgt een ruiter tussen de 180 en 195 punten voor zijn dressuurproef, dan krijgt hij 1 winstpunt. Haalt hij er 195 of meer, dan krijgt hij er twee. Bovendien kan een combinatie ook verliespunten krijgen. Deze worden afgetrokken van eventueel behaalde winstpunten. Als een ruiter in de ‘min’ komt te staan, moet hij een klasse terug.
Wil je werken als Professioneel Dressuurruiter?

Werk je al als Professioneel Dressuurruiter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Professioneel Dressuurruiter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Professioneel Dressuurruiter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Professioneel Dressuurruiter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega-wedstrijdruiters
 • Stalmedewerksters/grooms
 • Veearts
 • Hoefsmid
 • Medewerkers en organisatoren wedstrijden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1200 tot €1700

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Professioneel Dressuurruiter

Wat verdient een Professioneel Dressuurruiter?

Het genoemde loon is van toepassing op dressuurruiters en -amazones die werken bij een dressuurstal. Een professioneel dressuurruiter krijgt dan een vast salaris, maar dat is vaak vrij laag. Voor zover bekend heeft de paardenbranche geen CAO, dus over de secundaire arbeidsvoorwaarden is niet veel bekend. Meestal krijgt een dressuurruiter geen reiskosten-, onkosten- en ziektevergoeding, en hij of zij heeft vaak geen vaste werktijden.
Hoeveel geld een professioneel dressuurruiter verdient als hij niet werkt voor een dressuurstal, hangt af van zijn prestaties. Hoe beter iemand is, hoe meer geld hij of zij kan winnen op wedstrijden en hoe meer sponsors hij of zij kan krijgen. 

Salarisschaal Professioneel Dressuurruiter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Professioneel Dressuurruiter

Er zijn geen vacatures Professioneel Dressuurruiter aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Professioneel Dressuurruiter in werkt.

Meer weten over de sector waar een Professioneel Dressuurruiter in werkt

Bekijk werken in Dieren & Verzorging

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Professioneel Dressuurruiter

Wat is de toekomst van Professioneel Dressuurruiter?

Als een professioneel dressuurruiter erg gemotiveerd is, veel traint en goede paarden tot zijn beschikking heeft, kan hij of zij steeds beter worden en dus in steeds hogere klassen starten. Tevens kan een wedstrijdruiter andere ruiters en paarden opleiden. Als een wedstrijdruiter die in dienst is bij een dressuurstal steeds beter wordt, kan hij aan de slag bij steeds betere stallen en uiteindelijk wellicht zelfs een eigen stal oprichten.

Baankans Professioneel Dressuurruiter

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Professioneel Dressuurruiter worden: Opleidingen tot Professioneel Dressuurruiter

Wil je professioneel dressuurruiter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Professioneel Dressuurruiter? 

 

Je moet jarenlang intensief trainen om op wedstrijdniveau mee te kunnen doen. Een goede vooropleiding is de opleiding Paardensport. Je leert de juiste rijtechnieken aan, leidt paarden op en leert je kennis over te brengen op anderen. Er wordt dus aandacht besteed aan vaktechnische, praktische en instructievaardigheden. Ook andere paardenopleidingen zijn geschikt, maar het belangrijkst is dat je ook na de opleiding heel hard moet blijven trainen om uiteindelijk een wedstrijdruiter op hoog niveau te kunnen worden. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Professioneel Dressuurruiter

Er zijn geen opleidingen Professioneel Dressuurruiter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Professioneel Dressuurruiter in werkt

Bekijk alle opleidingen Dieren & Verzorging


Netwerk Professioneel Dressuurruiter

Met wie werkt een Professioneel Dressuurruiter samen? 

Een professioneel dressuurruiter of -amazone komt op wedstrijden uiteraard veel in contact met andere wedstrijdruiters. Ook komt hij of zij veel in aanraking met stalmedewerkters en grooms die bijvoorbeeld zijn paard(en) verzorgen en de stallen uitmesten. Bovendien heeft de ruiter soms contact met de veearts, hoefsmid en medewerkers en organisatoren van de wedstrijden. 


 • Collega-wedstrijdruiters
 • Stalmedewerksters/grooms
 • Veearts
 • Hoefsmid
 • Medewerkers en organisatoren wedstrijden
Professioneel Dressuurruiter


Organisaties waar een Professioneel Dressuurruiter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Professioneel Dressuurruiter meestal werkt.

Waar werkt een Professioneel Dressuurruiter?

Vaak heb je als professioneel dressuurruiter je eigen dressuurstal met meerdere eigen wedstrijdpaarden. Ook kun je als wedstrijdruiter voor een vast salaris aan de slag bij dressuurstallen.

Meer weten over werken in de Sport & Beweging?

Bekijk werken in Sport & Beweging

Best beoordeelde werkgevers Professioneel Dressuurruiter

Waar kun je het beste werken als Professioneel Dressuurruiter? Hieronder vind je de best door de Professioneel Dressuurruiter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Professioneel Dressuurruiter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Professioneel Dressuurruiter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Professioneel Dressuurruiter.

Welke competenties heeft een Professioneel Dressuurruiter nodig?

Een Professioneel Dressuurruiter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Professioneel Dressuurruiter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Professioneel Dressuurruiter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Professioneel Dressuurruiter nodig? 

Om steeds beter te worden, moet een professioneel dressuurruiter of -amazone gedisciplineerd, perfectionistisch en vooral heel erg geduldig zijn. Soms kan het jaren duren voordat een oefening helemaal geperfectioneerd is. Bovendien moet de dressuurruiter de touwtjes in handen hebben en de baas zijn over zijn paard. Dit betekent overigens niet dat hij ongestoord kan doen wat hij wil, want dier en ruiter moeten samenwerken om tot een goed resultaat te komen. Respect voor het paard is dus van groot belang. Bovendien moet een wedstrijdruiter tegen kritiek en tegenslag kunnen. 

Bekijk de persoonstypen voor Professioneel Dressuurruiter


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Professioneel Dressuurruiter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Professioneel Dressuurruiter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Professioneel Dressuurruiter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Professioneel Dressuurruiter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Professioneel Dressuurruiter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Professioneel Dressuurruiter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Professioneel Dressuurruiter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Professioneel Dressuurruiter iets voor je?

Zou je graag Professioneel Dressuurruiter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Professioneel Dressuurruiter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Professioneel Dressuurruiter

Henri

Probeer,als je de leeftijd hebt,om te beginnen een baantje in een Manege te krijgen.

bianca

Ik wil ook later ruiter worden 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar