Publieksvoorlichter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Publieksvoorlichter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Publieksvoorlichter. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Publieksvoorlichter nodig heeft.Wat doet een Publieksvoorlichter? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Publieksvoorlichter?

Een Publieksvoorlichter informeert het publiek over bedrijven en instellingen. Organisatorische ontwikkelingen, politieke beslissingen, investeringen, bezuinigingen, nieuwe manieren van factureren, de opening van een nieuwe vestiging zijn allemaal onderwerpen waar een Publieksvoorlichter zich over buigt. Via media, pers, website, brochures, bijeenkomsten en vele andere middelen houdt een Publieksvoorlichter contact met het publiek van de onderneming of instelling. Veel professionele organisaties hebben een Publieksvoorlichter in dienst voor een goede relatie met klanten, omwonenden, donateurs, leden, oud-werknemers. Die goede relatie begint bij de Publieksvoorlichter.

De Publieksvoorlichter moet netwerken, zijn gezicht laten zien, waar mogelijk het verhaal van de onderneming naar buiten brengen en dat allemaal met de nodige diplomatie. Werken als Publieks- en persvoorlichter draait om duidelijke communicatie zodat klantvragen afnemen, geeft (gepaste) openheid over het reilen en zeilen en betrokkenheid toont bij de omgeving. De Publieksvoorlichter bepaalt het beleid richting publiek en pers bij calamiteiten. Ook is de Publieksvoorlichter vaak het aanspreekpunt voor persvragen. 

Past het beroep Publieksvoorlichter bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Publieksvoorlichter

Op zoek naar een nieuwe baan als Publieksvoorlichter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Publieksvoorlichter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Publieksvoorlichter per ervaringsniveau

junior Publieksvoorlichter vacatures startend Publieksvoorlichter vacatures senior Publieksvoorlichter vacatures beginnend Publieksvoorlichter vacatures trainee Publieksvoorlichter vacatures leidinggevend Publieksvoorlichter vacatures medior Publieksvoorlichter vacatures aankomend Publieksvoorlichter vacatures ervaren Publieksvoorlichter vacatures leerling Publieksvoorlichter vacatures vacatures omscholen tot Publieksvoorlichter vacatures opleiding tot Publieksvoorlichter

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Publieksvoorlichter

Wat verdient een Publieksvoorlichter?

Een Publieksvoorlichter verdient zo tussen de €1800,- en €3000,- bruto per maand. Het bedrag hangt af van zijn ervaring en leeftijd.

De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf. Vaak gelden in ieder geval een werktelefoon, doorbetaalde vakantiedagen en scholingsmogelijkheden.

Salarisschaal Publieksvoorlichter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Publieksvoorlichter

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Publieksvoorlichter


Bekijk het salaris Publieksvoorlichter per ervaringsniveau

Salaris junior Publieksvoorlichter Wat verdient een startend Publieksvoorlichter? Wat is het loon senior Publieksvoorlichter? beginnend Publieksvoorlichter salaris Maximaal salaris trainee Publieksvoorlichter Hoeveel verdient een leidinggevend Publieksvoorlichter? Wat is het salaris van een medior Publieksvoorlichter? Salaris aankomend Publieksvoorlichter Wat verdient een ervaren Publieksvoorlichter? Welk salaris krijgt een leerling Publieksvoorlichter?


Publieksvoorlichter worden: Opleidingen tot Publieksvoorlichter

Wil je Publieksvoorlichter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Publieksvoorlichter.

Hoe word je een Publieksvoorlichter? 

Een Publieksvoorlichter moet een HBO of WO opleiding hebben. Een baan als Publieksvoorlichter start met een van de volgende opleidingen: Communicatie (HBO), Journalistiek (HBO), Media, Informatie en Communicatie (HBO), Communicatiewetenschappen (WO) en Communicatie-  en informatiewetenschappen (WO).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Publieksvoorlichter

Er zijn geen opleidingen Publieksvoorlichter aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Publieksvoorlichter in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Publieksvoorlichter worden: Omscholen tot Publieksvoorlichter

Als je je wilt omscholen tot Publieksvoorlichter is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Publieksvoorlichter zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Publieksvoorlichter dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Publieksvoorlichter

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Publieksvoorlichter

Als je Publieksvoorlichter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Publieksvoorlichter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Publieksvoorlichter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Publieksvoorlichter?


Competenties en Vaardigheden Publieksvoorlichter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Publieksvoorlichter.

Welke competenties heeft een Publieksvoorlichter nodig?

Een Publieksvoorlichter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Assertiviteit
Assertiviteit

Steekwoorden: bemiddelen, onderhandelen, overtuigen, voor zichzelf opkomen

Omschrijving

Deze personen proberen het goed te doen voor zichzelf en voor iemand anders. Per situatie bekijken assertieve mensen de voor- en nadelen voor beide partijen. In bepaalde situaties zullen deze personen eerder voor zichzelf opkomen en in andere situaties geven ze de ander zijn zin. Ze gaan confrontaties niet uit de weg en vinden het fijn om zo nu en dan wat tegengas te krijgen.

Sterke punten
Deze personen hebben lef nodig om voor zichzelf en een ander op te komen. Daarbij kunnen ze goed luisteren en anderen overtuigen. Ze geven de ander de ruimte om te praten en zullen zelf ook proberen iemand te overtuigen van hun standpunt.

Zwakke punten
In bepaalde situaties kunnen deze personen ervoor kiezen om hun gelijk te halen. Daarentegen kan het ook voorkomen dat deze personen bewust de ander zijn zin geven. Omdat dit niet vast staat, kan het zijn dat deze personen wispelturig overkomen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Vaardigheden Publieksvoorlichter

 • Effectief communiceren
 • Grenzen stellen
 • Enthousiasme
 • Voor jezelf opkomen
 • Improvisatie
 • Initiatief
 • Luisteren
 • Omgaan met veranderingen
 • Prioriteiten stellen
 • Methodisch werken
 • Voorbereiden
 • Contacten leggen
 • Kansen zien
 • Geheimhouding
 • Voorspellen
 • Verantwoording
 • Betrouwbaar
 • Inlevingsvermogen
 • Keuzes maken
 • Beslissen
 • Flexibel gedrag
 • Analytisch vermogen
 • Zelfvertrouwen
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Publieksvoorlichter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Publieksvoorlichter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Publieksvoorlichter nodig? 

Om het eigen bedrijf/instelling goed te presenteren is het essentieel dat de Publieksvoorlichter loyaal is aan het bedrijf (Loyalist) en goed op de hoogte is van het bedrijf, maar ook van de omgeving. De Publieksvoorlichter weet wat er speelt, kent de politieke discussies en weet van de zorgen van omwonenden. Allertheid is een must (Waarnemer). Daarnaast is diplomatie ook een benodigde eigenschap. 

Bekijk de persoonstypen voor Publieksvoorlichter


Eigenschappen Publieksvoorlichter

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Publieksvoorlichter

Wat zijn de baankansen voor een Publieksvoorlichter?

De meeste bedrijven hebben maar een Publieksvoorlichter in dienst. Dus erg veel groeiruimte is er niet binnen het vak. Communicatiemanager is een mogelijkheid, evenals Manager Corporate Affairs. Deze laatste is een bruggenbouwer tussen de organisatie en de politiek. 

De actuele kans op werk voor een Publieksvoorlichter

De kans op werk voor het beroep Publieksvoorlichter is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Publieksvoorlichter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Publieksvoorlichter

Je kunt als Publieksvoorlichter een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Publieksvoorlichter is onderdeel van de beroepsfamilie Communicatie- en public relations adviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Publieksvoorlichter


Organisaties waar een Publieksvoorlichter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Publieksvoorlichter meestal werkt.

Waar werkt een Publieksvoorlichter?

Veel (grotere) organisaties hebben een Publieksvoorlichter in dienst. Zowel commerciele bedrijven, overheden, de zorg sector als charitatieve instellingen bedienen hun publiek met behulp van een Publieksvoorlichter. Aan een goede relatie met klanten, belanghebbenden en pers wordt steeds meer zorg besteed middels een professionele voorlichter.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Netwerk Publieksvoorlichter

Met wie werkt een Publieksvoorlichter samen? 

Binnen de organisatie communiceert de Publieksvoorlichter met praktisch alle afdelingen. Het beleid zal de Publieksvoorlichter afstemmen met het management team. Om volledig op de hoogte te zijn van alles wat speelt binnen de organisatie en om vragen naar tevredenheid te kunnen beantwoorden, heeft de Publieksvoorlichter contact met alle afdelingen. Uiteraard is dit afhankelijk van de timing. Op het moment dat er vragen komen over het nieuwe assortiment, heeft de Publieksvoorlichter contact met de afdeling Inkoop. 

Buiten de organisatie heeft de Publieksvoorlichter ook een uitgebreid netwerk: landelijke en lokale pers, omwonenden, consumentenverenigingen, de overheid, politieke partijen. 


 • Managementteam
 • Afdelingsleiders
 • Inkoopmedewerkers
Publieksvoorlichter

Interview met een Publieksvoorlichter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Publieksvoorlichter:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Publieksvoorlichter verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Publieksvoorlichter?

De beroepen die verwant zijn aan Publieksvoorlichter zijn:
Journalist
Salaris: €1700 tot €6200
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Publieksvoorlichter in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Managementteam
 • Afdelingsleiders
 • Inkoopmedewerkers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar