Receptionist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Receptionist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep receptionist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je receptionist wordt.

 

Wat is een Receptionist?

Als Receptionist heb je een diversiteit aan dagelijkse werkzaamheden en kun je eigenlijk in vrijwel alle branches aan het werk. Vrijwel elk wat groter kantoor of bedrijf dat te maken heeft met klanten of bezoekers, zoals overheidsinstanties, beschikt over een Receptionist. De Receptionist bemant de receptie (let. 'ontvangst')  en vervult meestal ook de functie van telefonist.

Wanneer mensen een bedrijf, kantoor of bijvoorbeeld hotel binnenkomen, ben jij als Receptionist hun eerste aanspreekpunt. Je ontvangt de bezoeker, vraagt naar de aard van het bezoek en helpt ze vervolgens verder. Het kan zijn dat jij ze zelf kunt helpen, maar het kan ook zijn dat je hen doorstuurt naar de juiste persoon of de juiste locatie. Soms zal je voor bezoekers of nieuwe werknemers een bezoekerspas moeten maken, zodat ze het gebouw binnen mogen.

Klanten die bellen komen zoals gezegd ook vaak bij de Receptionist uit. Je beantwoordt de telefoon, verbindt de mensen door en neemt berichten aan als dat nodig is.

Een Receptionist is er voornamelijk om mensen van informatie te voorzien en fungeert als schakel tussen de klant en de medewerkers. Wanneer mensen om brochures vragen of eenvoudige informatie, reserveringen, afspraken maken en dergelijke dan regelt de Receptionist dat zelf. Maar mensen komen ook aan de receptie met klachten, die de Receptionist af moet handelen.

Tot slot hebben Receptionisten taken in agendabeheer, betalingsverkeer, catering van bezoekers, onderhoud van de receptieomgeving en diverse administratieve werkzaamheden.

In hotels hebben Receptionisten nog weer specifieke taken als het registreren van gasten en eventueel het regelen van vervoer e.d.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Receptionist?

Werk je al als Receptionist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Receptionist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Receptionist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Receptionist in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €980 tot €1350

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

284


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Receptionist

Wat verdient een Receptionist?

Het is moeilijk om een indicatie te geven van het salaris van een Receptionist. DIt komt onder andere doordat er maar heel weinig Receptionisten zijn die op fulltime basis werken. Veel Receptionisten werken rond de 20 uur per week. Bij een fulltime functie ligt de vergoeding zo tussen de €1100 per maand en €2250 per maand. Waarbij het laagste salaris is voor een Medewerker Receptie, en het hoogste voor een Hoofd Receptie.

Een reiskostenvergoeding wordt soms uitgekeerd, maar is niet standaard. Overige regelingen als bonussen en dergelijke zijn niet van toepassing.

Salarisschaal Receptionist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Receptionist

Op zoek naar een nieuwe baan als Receptionist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Receptionist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Receptionist vacatures

Vacature Ambulante Receptionist m/ v regio Amsterdam
Tempo-Team
Functieomschrijving Heb jij ervaring als receptioniste en vind je het leuk om met je auto van de zaak op verschillende locaties te werken? Mooi! Hebben we iets leuks voor je.
Vacature Vakantiekracht Receptionist m/ v regio Eindhoven
Tempo-Team
Functieomschrijving Wil jij werken in een functie waar geen dag hetzelfde is? En zie jij uitdaging in het werken voor verschillende bedrijven in de regio Eindhoven?Wat bieden wij jou
Vacature Pool Receptioniste regio Arnhem/ Apeldoorn m/ v
Tempo-Team
Functieomschrijving Ben jij op zoek naar een functie waar geen dag hetzelfde is? En vind jij het leuk om als receptioniste op verschillende locaties te werken?Wat bieden wij jou
Vacature Receptionist m/ v Amersfoort
Tempo-Team
Functieomschrijving Met jouw representatieve uitstraling ben jij het gezicht van Bureau Veritas!Wat bieden wij jou € 11,00 - €12,50 bruto, afhankelijk van ervaring25 vakantiedagen naar ratoTrainingen en online cursussen …
Vacature Vakantiekracht Receptionist m/ v regio Den Bosch, Tilburg en Breda
Tempo-Team
Functieomschrijving Wil jij werken in een functie waar geen dag hetzelfde is? En zie jij uitdaging in het werken voor verschillende bedrijven in de regio Den Bosch, Tilburg en Breda?

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Receptionist

Wat zijn de baankansen voor een Receptionist?

Vacatures voor de functie van Receptionist zijn niet heel schaars. Wil je echter fulltime aan het werk dan is het misschien lastiger om passend aanbod te vinden.

Als Receptionist heb je vaak  wat lichte administratieve taken. In het aantal en de zwaarte van het administratief werk zou je kunnen groeien. Bij veel bedrijven staat de Receptionist alleen en is er dus geen groei mogelijk in een rangorde. Alleen bij grotere hotels en dergelijke kun je mogelijk naar een hogere functie doorgroeien en tevens leidinggevende taken erbij krijgen.

De actuele kans op werk voor een Receptionist

Het beroep Receptionist is onderdeel van de beroepsfamilie Receptionisten (excl. hotel). De kans op werk voor de beroepsfamilie Receptionisten (excl. hotel) is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

284

Baankans Receptionist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Receptionist worden: Opleidingen tot Receptionist

Wil je Receptionist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Receptionist.

Hoe word je een Receptionist? 

Om Receptionist te worden kun je ervoor kiezen om een cursus te volgen, maar er bestaan ook MBO opleidingen die een goede opstap vormen.

De (particuliere) opleiding Stewardess Receptioniste en Hostess en de opleiding Hotelmanagement (MBO) leveren het wettelijk erkende papiertje voor Receptionisten op. MBO niveau-2 heb je al bereikt na een jaar en niveau-4 kan je in een of twee jaar afronden, afhankelijk van je voorkennis.

Tijdens de opleidingen komen vaktechnieken van hotel, front office en housekeeping an bod. Ook voor reserveringssystemen en administratie is aandacht. En natuurlijk ontbreken de moderne vreemde talen niet aangezien je als Receptionist afhankelijk van de branche ook in meer of mindere mate te maken krijgt met buitenlanders.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Receptionist

VCA-VOL: veiligheid voor leidinggevenden
De cursus VCA-VOL is gericht op leidinggevenden in sectoren met een verhoogd veiligheidsrisico. Aan bod komen o.a. wetgeving, procedures en bedrijfsnoodplan. De cursus wordt afgesloten met een examen. VCA-VOL staat …
VCA-VOL: veiligheid voor leidinggevenden
20.202 - Veiligheid voor operationeel leidinggevenden VOL-VCA 2 dagen
cursuscode: 20.402 Veiligheid voor operationeel leidinggevenden VOL-VCA 2 dagen Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod: veiligheids- en gezondheids- en milieuwetgeving, ongevallen en de gevolgen voor het beleid, …
20.202 - Veiligheid voor operationeel leidinggevenden VOL-VCA 2 dagen
Operationeel Manager
De operationeel manager, ook wel plant manager, is verantwoordelijk voor de gehele productiefaciliteit en houdt zich bezig met continue procesverbetering. De operationeel manager stuurt productiemanagers, inkoop managers en soms ook de …
Operationeel Manager
Praktisch Leidinggeven I (aankomend) leidinggevenden
Heb je net of ambieer je een leidinggevende of coördinerende functie? Vraag je je af hoe medewerkers worden gemotiveerd? Wil je direct aan de slag met allerlei aspecten van management, …
Praktisch Leidinggeven I (aankomend) leidinggevenden
Cursus Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA: Boek + E-learning + VCA-Examen
De ideale  manier om snel het VOL-VCA diploma te halen. Dit  pakket bestaat uit: Het cursusboek Toegang tot de online leeromgeving Examenvocuher  Het cursusboek dient als zelfstudiemethode voor het examen …
Cursus Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA: Boek + E-learning + VCA-Examen

Omscholen tot Receptionist

Als je je wilt omscholen tot Receptionist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Receptionist zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Receptionist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Receptionist

Vacature BBL-leerling Receptionist(e) / Front Office
Rensa Family Bunnik
Rensa Family - Bunnik zoekt een BBL-leerling Receptionist(e) / Front Office te Bunnik MBO geplaatst op 07-06-2021 Wat ga je doen? Een BBL-stageplaats kies je niet zomaar. Je zoekt uitdaging …

Leerling vacatures Receptionist

Vacature BBL-leerling Receptionist(e) / Front Office
Rensa Family Bunnik
Rensa Family - Bunnik zoekt een BBL-leerling Receptionist(e) / Front Office te Bunnik MBO geplaatst op 07-06-2021 Wat ga je doen? Een BBL-stageplaats kies je niet zomaar. Je zoekt uitdaging …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Receptionist

Als je Receptionist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Receptionist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Receptionist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Receptionist?

Competenties en Vaardigheden Receptionist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Receptionist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Receptionist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Receptionist

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Receptionist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Receptionist. Als Receptionist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Receptionist:


zie volledige beschrijving persoonstype Receptionist

Vakkennis voor een Receptionist

Het is voor een Receptionist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Receptionist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Receptionist

VCA VOL Proefexamen
Op ToetsJeKennis.nl vind je de beste oefentoetsen voor het VCA VOL examen met meer dan 700 verschillende examenvragen. Doelgroep De opleiding VCA VOL is in het leven geroepen voor Operationeel …
VCA VOL Proefexamen
Cursus VCA VOL - Zelfstudie
Wat biedt de cursus VCA VOL zelfstudie? Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht de veiligheid van derden te waarborgen die zich op het bedrijf bevinden. Een opdrachtgever kan eisen …
Cursus VCA VOL - Zelfstudie
VCA VOL
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet De online cursus VCA VOL ( VCA - Voor Operationeel Leidinggevenden ) helpt jou bij het …
VCA VOL
VCA-Cursus VOL-VCA: E-learning + examen
e ideale  combinatie om snel uw diploma VCA VOL te halen. Wilt u op een snelle manier uw VCA-diploma behalen en graag studeren in uw eigen tempo dan is …
VCA-Cursus VOL-VCA: E-learning + examen
VOL-VCA E-Learning
Veiligheid boven alles: volg decursusVOL-VCAHet diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA) is verplicht wanneer je als onderaannemer (zzp) werkt of als je operationeel leiding geeft bij een aannemer. In de …
VOL-VCA E-Learning

Werkervaring Receptionist

Het is voor een startend Receptionist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Receptionist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Receptionist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Receptionist

Met wie werkt een Receptionist samen? 

Als Receptionist gaat je werk vooral om het vormen van een schakel tussen aan de ene kant al het belverkeer en de binnen komende klanten en aan de andere kant de medewerkers van het bedrijf of de organisatie.

Daarnaast heb je als Receptionist een leidinggevende waaraan je verantwoording moet afleggen.


Receptionist


Organisaties waar een Receptionist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Receptionist meestal werkt.

Waar werkt een Receptionist?

Diverse bedijven hebben Receptionisten nodig. Veel van deze bedrijven zijn profit bedrijven, maar ook grotere non-profit organisaties hebben vaak een Receptionist. In veel gevallen zal de taak worden waargenomen door een vrijwilliger, maar soms zal ook een betaalde functie vrijkomen.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Receptionist

Waar kun je het beste werken als Receptionist? Hieronder vind je de best door de Receptionist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

HEYDAY

Locatie:

Openstaande vacatures: 0

YoungCapital

Locatie:

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Receptionist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Receptionist.

Welke competenties heeft een Receptionist nodig?

Een Receptionist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Receptionist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Receptionist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Receptionist nodig? 

Als Receptionist is het goed om zelfverzekerd te zijn. Mensen hebben dan vaak meer vertrouwen en nemen eerder aan wat je ze vertelt. Je werkt in een omgeving met veel prikkels en moet over voldoende energie beschikken om ook aan het einde van de dag de mensen ook nog vriendelijk te ontvangen. Een praktische kijk is daarnaast handig voor de mensen die je aan de balie en aan de telefoon krijgt, maar ook voor de medewerkers voor voor wie je als schakel fungeert en mogelijk de agenda beheert (Succesvolle werker).

Vooral bij drukte aan de receptie is het belangrijk dat je als Receptionist snel kunt werken. Soms kan het daarbij handig zijn als je een zekere mate van fantasie hebt om de dingen op een creatieve manier op te lossen (Levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Receptionist


Levensgenieter


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Receptionist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Receptionist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Receptionist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Receptionist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Receptionist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Receptionist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Receptionist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Receptionist iets voor je?

Zou je graag Receptionist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Receptionist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Receptionist?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Receptionist

Vacature Ambulante Receptionist m/ v regio Eindhoven
Tempo-Team
Functieomschrijving Heb jij ervaring als receptioniste en vind je het leuk om met je auto van de zaak op verschillende locaties te werken? Mooi! We hebben iets leuks voor je.
Vacature Ambulante Receptionist m/ v regio Arnhem / Amersfoort / Utrecht
Tempo-Team
Functieomschrijving Heb jij ervaring als receptioniste en vind je het leuk om met je auto van de zaak op verschillende locaties te werken? Mooi! Hebben we iets leuks voor je.
Vacature Junior Receptioniste / (directie) secretaresse Fulltime
Van Til Recruitment
Gezocht: startende (junior) secretaresse / receptioniste omgeving Zaanstad! Voor een middelgroot internationaal bedrijf. Fulltime functie waar je een paar dagen per week vanachter de receptie werkt en een paar dagen …
Vacature Receptionist/ telefonist m/ v Heerlen (bijbaan/ vakantiebaan)
Tempo-Team
Functieomschrijving Zoek jij een vakantie-/bijbaan als receptionist/telefonist in Heerlen? We kunnen je helpen!Wat bieden wij jou € 12,00 - € 13,00 bruto, afhankelijk van ervaringTrainingen en online cursussen via …
Vacature Vakantiebaan: Receptioniste Parttime
APS Personeelservices
Bedrijfsomschrijving Dit accountants en belastingadviesbureau met een gecombineerde praktijk is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw in Eindhoven-Noord. Met een totale bedrijfsgrote van elf personen kom jij vooral nauw samen te werken …

Actuele blogposts


reacties op Receptionist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar