Receptionist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Receptionist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep receptionist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je receptionist wordt.

 

Wat is een Receptionist?

Als Receptionist heb je een diversiteit aan dagelijkse werkzaamheden en kun je eigenlijk in vrijwel alle branches aan het werk. Vrijwel elk wat groter kantoor of bedrijf dat te maken heeft met klanten of bezoekers, zoals overheidsinstanties, beschikt over een Receptionist. De Receptionist bemant de receptie (let. 'ontvangst')  en vervult meestal ook de functie van telefonist.

Wanneer mensen een bedrijf, kantoor of bijvoorbeeld hotel binnenkomen, ben jij als Receptionist hun eerste aanspreekpunt. Je ontvangt de bezoeker, vraagt naar de aard van het bezoek en helpt ze vervolgens verder. Het kan zijn dat jij ze zelf kunt helpen, maar het kan ook zijn dat je hen doorstuurt naar de juiste persoon of de juiste locatie. Soms zal je voor bezoekers of nieuwe werknemers een bezoekerspas moeten maken, zodat ze het gebouw binnen mogen.

Klanten die bellen komen zoals gezegd ook vaak bij de Receptionist uit. Je beantwoordt de telefoon, verbindt de mensen door en neemt berichten aan als dat nodig is.

Een Receptionist is er voornamelijk om mensen van informatie te voorzien en fungeert als schakel tussen de klant en de medewerkers. Wanneer mensen om brochures vragen of eenvoudige informatie, reserveringen, afspraken maken en dergelijke dan regelt de Receptionist dat zelf. Maar mensen komen ook aan de receptie met klachten, die de Receptionist af moet handelen.

Tot slot hebben Receptionisten taken in agendabeheer, betalingsverkeer, catering van bezoekers, onderhoud van de receptieomgeving en diverse administratieve werkzaamheden.

In hotels hebben Receptionisten nog weer specifieke taken als het registreren van gasten en eventueel het regelen van vervoer e.d.Wil je werken als Receptionist?

Werk je al als Receptionist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Receptionist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Receptionist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Receptionist in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €980 tot €1350

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

32


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Receptionist

Wat verdient een Receptionist?

Het is moeilijk om een indicatie te geven van het salaris van een Receptionist. DIt komt onder andere doordat er maar heel weinig Receptionisten zijn die op fulltime basis werken. Veel Receptionisten werken rond de 20 uur per week. Bij een fulltime functie ligt de vergoeding zo tussen de €1100 per maand en €2250 per maand. Waarbij het laagste salaris is voor een Medewerker Receptie, en het hoogste voor een Hoofd Receptie.

Een reiskostenvergoeding wordt soms uitgekeerd, maar is niet standaard. Overige regelingen als bonussen en dergelijke zijn niet van toepassing.

Salarisschaal Receptionist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Receptionist

Op zoek naar een nieuwe baan als Receptionist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Receptionist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Receptionist vacatures

Parttime Receptioniste
APS Uitzendburo B.V.
Functieomschrijving In deze veelzijdige functie van Receptioniste profiteer je enerzijds van de diversiteit van de receptietaken die je uitvoert voor meerdere bedrijven binnen het gebouw. Maar anderzijds ook van het …
Receptioniste Drachten m/ v
SPARQ B.V.
Wil jij voor een organisatie met een internationaal karakter werken? Heb je ervaring als receptioniste en wil je parttime werken? Je gaat werken voor een multimediabedrijf in Drachten. Als receptioniste …
Medewerker Receptionist(e)
Timing Uitzendbureau
Als receptionist(e) kom je op verschillende recepties te werken. De werkzaamheden en werkdruk verschillen per receptie:- Uitvoeren van receptietaken, informeren en verwijzen patiënten en bezoekers;- Verrichten van administratieve werkzaamheden;- Verzorgen …
Receptionist
UBN Groningen
Jij bent het aanspreekpunt en het visitekaartje van het bedrijf en vindt het als geen ander leuk om klanten en bezoekers te verwelkomen. Herken jij jezelf hierin? Lees dan gauw …
Receptionist(e)
Werkmandejong
Parttime HR Receptionist(e) functie voor á uur per week, waarin je de verwachting van (interne) klanten overtreft!Waarom jij gaat reageren op deze vacatureLeuke parttime functie voor a uur;Allround …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Receptionist

Wat is de toekomst van Receptionist?

Vacatures voor de functie van Receptionist zijn niet heel schaars. Wil je echter fulltime aan het werk dan is het misschien lastiger om passend aanbod te vinden.

Als Receptionist heb je vaak  wat lichte administratieve taken. In het aantal en de zwaarte van het administratief werk zou je kunnen groeien. Bij veel bedrijven staat de Receptionist alleen en is er dus geen groei mogelijk in een rangorde. Alleen bij grotere hotels en dergelijke kun je mogelijk naar een hogere functie doorgroeien en tevens leidinggevende taken erbij krijgen.

Baankans Receptionist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

32


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Receptionist worden: Opleidingen tot Receptionist

Wil je receptionist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Receptionist? 

Om Receptionist te worden kun je ervoor kiezen om een cursus te volgen, maar er bestaan ook MBO opleidingen die een goede opstap vormen.

De (particuliere) opleiding Stewardess Receptioniste en Hostess en de opleiding Hotelmanagement (MBO) leveren het wettelijk erkende papiertje voor Receptionisten op. MBO niveau-2 heb je al bereikt na een jaar en niveau-4 kan je in een of twee jaar afronden, afhankelijk van je voorkennis.

Tijdens de opleidingen komen vaktechnieken van hotel, front office en housekeeping an bod. Ook voor reserveringssystemen en administratie is aandacht. En natuurlijk ontbreken de moderne vreemde talen niet aangezien je als Receptionist afhankelijk van de branche ook in meer of mindere mate te maken krijgt met buitenlanders.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Receptionist

Vaardigheden Receptionist
Dagelijks starten Deze training, onder begeleiding van een ervaren MS Office-trainer, start dagelijks in onze Trainspot Office Leercentra in Utrecht en Amsterdam. De data zijn in overleg te plannen, binnen …
Receptionist-Telefonist
Als receptionist ben je het visitekaartje van een bedrijf. Jij bent de eerste persoon die mensen zien of spreken en het is daarom van groot belang dat je een goede …
Receptionist/Gastvrouw-heer Incompany
Receptionist/Gastvrouw-heer Algemeen Je bent vaak verantwoordelijk voor het eerste contact met een klant dus een belangrijk visitekaartje van jouw organisatie. Aan de telefoon en achter de balie vorm je een …
Telefoniste/receptioniste
Telefonist/Receptionist Als telefonist/receptionist ben je het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt. Je ontvangt bezoekers aan de balie van een bedrijf of instelling. Je communiceert telefonisch en mondeling met klanten
Receptionist(e) / Telefonist(e) Thuisstudie
Word receptionist(e) / telefonist(e): je bent hét gezicht en dé stem van het bedrijfBen je graag onder de mensen en wil je een baan waarbij elke dag anders is? Volg …
Meer opleidingen Receptionist

Weet je nog niet of je Receptionist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Receptionist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Receptionist

Met wie werkt een Receptionist samen? 

Als Receptionist gaat je werk vooral om het vormen van een schakel tussen aan de ene kant al het belverkeer en de binnen komende klanten en aan de andere kant de medewerkers van het bedrijf of de organisatie.

Daarnaast heb je als Receptionist een leidinggevende waaraan je verantwoording moet afleggen.


Receptionist


Organisaties waar een Receptionist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Receptionist meestal werkt.

Waar werkt een Receptionist?

Diverse bedijven hebben Receptionisten nodig. Veel van deze bedrijven zijn profit bedrijven, maar ook grotere non-profit organisaties hebben vaak een Receptionist. In veel gevallen zal de taak worden waargenomen door een vrijwilliger, maar soms zal ook een betaalde functie vrijkomen.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Receptionist

Waar kun je het beste werken als Receptionist? Hieronder vind je de best door de Receptionist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

HEYDAY

Locatie:

Openstaande vacatures: 0

YoungCapital

Locatie:

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Receptionist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Receptionist.

Welke competenties heeft een Receptionist nodig?

Een Receptionist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Receptionist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Receptionist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Receptionist nodig? 

Als Receptionist is het goed om zelfverzekerd te zijn. Mensen hebben dan vaak meer vertrouwen en nemen eerder aan wat je ze vertelt. Je werkt in een omgeving met veel prikkels en moet over voldoende energie beschikken om ook aan het einde van de dag de mensen ook nog vriendelijk te ontvangen. Een praktische kijk is daarnaast handig voor de mensen die je aan de balie en aan de telefoon krijgt, maar ook voor de medewerkers voor voor wie je als schakel fungeert en mogelijk de agenda beheert (Succesvolle werker).

Vooral bij drukte aan de receptie is het belangrijk dat je als Receptionist snel kunt werken. Soms kan het daarbij handig zijn als je een zekere mate van fantasie hebt om de dingen op een creatieve manier op te lossen (Levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Receptionist


Levensgenieter


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Receptionist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Receptionist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Receptionist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Receptionist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Receptionist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Receptionist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Receptionist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Receptionist iets voor je?

Zou je graag Receptionist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Receptionist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Receptionist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar