Receptionist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Receptionist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep receptionist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je receptionist wordt.

 

Wat is een Receptionist?

Als Receptionist heb je een diversiteit aan dagelijkse werkzaamheden en kun je eigenlijk in vrijwel alle branches aan het werk. Vrijwel elk wat groter kantoor of bedrijf dat te maken heeft met klanten of bezoekers, zoals overheidsinstanties, beschikt over een Receptionist. De Receptionist bemant de receptie (let. 'ontvangst')  en vervult meestal ook de functie van telefonist.

Wanneer mensen een bedrijf, kantoor of bijvoorbeeld hotel binnenkomen, ben jij als Receptionist hun eerste aanspreekpunt. Je ontvangt de bezoeker, vraagt naar de aard van het bezoek en helpt ze vervolgens verder. Het kan zijn dat jij ze zelf kunt helpen, maar het kan ook zijn dat je hen doorstuurt naar de juiste persoon of de juiste locatie. Soms zal je voor bezoekers of nieuwe werknemers een bezoekerspas moeten maken, zodat ze het gebouw binnen mogen.

Klanten die bellen komen zoals gezegd ook vaak bij de Receptionist uit. Je beantwoordt de telefoon, verbindt de mensen door en neemt berichten aan als dat nodig is.

Een Receptionist is er voornamelijk om mensen van informatie te voorzien en fungeert als schakel tussen de klant en de medewerkers. Wanneer mensen om brochures vragen of eenvoudige informatie, reserveringen, afspraken maken en dergelijke dan regelt de Receptionist dat zelf. Maar mensen komen ook aan de receptie met klachten, die de Receptionist af moet handelen.

Tot slot hebben Receptionisten taken in agendabeheer, betalingsverkeer, catering van bezoekers, onderhoud van de receptieomgeving en diverse administratieve werkzaamheden.

In hotels hebben Receptionisten nog weer specifieke taken als het registreren van gasten en eventueel het regelen van vervoer e.d.Wil je werken als Receptionist?

Werk je al als Receptionist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Receptionist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Receptionist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Receptionist in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €980 tot €1350

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

42


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Receptionist

Wat verdient een Receptionist?

Het is moeilijk om een indicatie te geven van het salaris van een Receptionist. DIt komt onder andere doordat er maar heel weinig Receptionisten zijn die op fulltime basis werken. Veel Receptionisten werken rond de 20 uur per week. Bij een fulltime functie ligt de vergoeding zo tussen de €1100 per maand en €2250 per maand. Waarbij het laagste salaris is voor een Medewerker Receptie, en het hoogste voor een Hoofd Receptie.

Een reiskostenvergoeding wordt soms uitgekeerd, maar is niet standaard. Overige regelingen als bonussen en dergelijke zijn niet van toepassing.

Salarisschaal Receptionist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Receptionist

Op zoek naar een nieuwe baan als Receptionist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Receptionist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Receptionist vacatures

Vacature Receptioniste
SchlÃssels Financieel Advies
Ben jij graag het visitekaartje van een organisatie? En ben je op zoek naar een afwisselende baan? Lees dan snel verder. Schlössels Financieel Advies is een bedrijf dat werkzaam is …
Vacature Hoofdreceptionist(E) Naverkoop (Autogarage)
Xtra Interim & Select
Ben jij op zoek naar een functie als onthaalmedewerker(ster) of receptionist(e) met dat tikkeltje meer?Hou je ervan om de zaken in goede banen te
Vacature Parttime Receptioniste / Telefoniste
Olympia
Als receptioniste en telefoniste ga jij voor 8 uur per week aan de slag. Dagelijks nemen allerlei mensen telefonisch contact met jou op. De een heeft een administratieve of technische …
Vacature Receptionist, Reclassering
Randstad
De Reclassering NL in Utrecht is op zoek naar een receptionist. Het is een functie tot 1 juli. Kans op verlenging is nog niet bekend. Het is een functie voor …
Vacature Receptionist, Reclassering -3533JE
Randstad
De Reclassering NL in Utrecht is op zoek naar een receptionist. Het is een functie tot 1 juli. Kans op verlenging is nog niet bekend. Het is een functie voor …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Receptionist

Wat is de toekomst van Receptionist?

Vacatures voor de functie van Receptionist zijn niet heel schaars. Wil je echter fulltime aan het werk dan is het misschien lastiger om passend aanbod te vinden.

Als Receptionist heb je vaak  wat lichte administratieve taken. In het aantal en de zwaarte van het administratief werk zou je kunnen groeien. Bij veel bedrijven staat de Receptionist alleen en is er dus geen groei mogelijk in een rangorde. Alleen bij grotere hotels en dergelijke kun je mogelijk naar een hogere functie doorgroeien en tevens leidinggevende taken erbij krijgen.

Baankans Receptionist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

42


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Receptionist worden: Opleidingen tot Receptionist

Wil je Receptionist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Receptionist.

Hoe word je een Receptionist? 

Om Receptionist te worden kun je ervoor kiezen om een cursus te volgen, maar er bestaan ook MBO opleidingen die een goede opstap vormen.

De (particuliere) opleiding Stewardess Receptioniste en Hostess en de opleiding Hotelmanagement (MBO) leveren het wettelijk erkende papiertje voor Receptionisten op. MBO niveau-2 heb je al bereikt na een jaar en niveau-4 kan je in een of twee jaar afronden, afhankelijk van je voorkennis.

Tijdens de opleidingen komen vaktechnieken van hotel, front office en housekeeping an bod. Ook voor reserveringssystemen en administratie is aandacht. En natuurlijk ontbreken de moderne vreemde talen niet aangezien je als Receptionist afhankelijk van de branche ook in meer of mindere mate te maken krijgt met buitenlanders.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Receptionist

Receptioniste opleiding
Receptioniste opleiding voor receptionistes met baan! Jij leert hoe je de perfecte receptioniste bij de receptie en aan de telefoon wordt. In drie dagen, lekker interactief en elke minuut denk
Receptioniste opleiding
Receptionist/Gastvrouw-heer
Receptionist/Gastvrouw-heer Algemeen Je bent vaak verantwoordelijk voor het eerste contact met een klant dus een belangrijk visitekaartje van jouw organisatie. Aan de telefoon en achter de balie vorm je een onmisbare schakel tussen de klanten en de medewerkers van jouw organisatie.​ Deze opleiding geeft je inzicht in de verwachtingen van de klanten en hoe je daarop in kunt spelen. Je leert Ochtend​ Hoe …
Receptionist/Gastvrouw-heer
Telefoniste/Receptioniste Vught/Den Bosch
Als telefoniste/receptioniste bent u letterlijk en figuurlijk het visitekaartje van uw bedrijf. U staat klanten en bezoekers persoonlijk en telefonisch te woord en u verricht voorkomende administratieve werkzaamheden. Voor u?
Telefoniste/Receptioniste Vught/Den Bosch
Receptioniste
Als receptionist(e) bent u hét visitekaartje van het bedrijf. U bent hoogstwaarschijnlijk de eerste persoon die de klant of relatie ziet wanneer ze bij het bedrijf langskomen. Zoals het spreekwoord …
Receptioniste
Klantvriendelijk telefoneren - klantgericht telefoneren - Hospitality aan de telefoon - telefoniste en receptioniste training
Voor wie? Alle functies, die regelmatig telefonisch contact hebben met klanten. Van KCC medewerkers tot verzekeringsadviseurs, van secretariaat tot facilitaire medewerkers. Trainingstraject Een trainingstraject bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen: …
Klantvriendelijk telefoneren - klantgericht telefoneren - Hospitality aan de telefoon - telefoniste en receptioniste training

Omscholen of doorgroeien tot Receptionist

Als je Receptionist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Receptionist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Receptionist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Receptionist?

Competenties en Vaardigheden Receptionist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Receptionist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Receptionist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Receptionist

Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Receptionist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Receptionist. Als Receptionist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Receptionist:


zie volledige beschrijving persoonstype Receptionist

Vakkennis voor een Receptionist

Het is voor een Receptionist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Receptionist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Receptionist

Telefoniste/receptioniste
Telefonist/Receptionist Als telefonist/receptionist ben je het visitekaartje van het bedrijf waarvoor je werkt. Je ontvangt bezoekers aan de balie van een bedrijf of instelling. Je communiceert telefonisch en mondeling met klanten
Telefoniste/receptioniste
Opleiding Telefonist/Receptionist
OPLEIDING TELEFONIST/RECEPTIONIST Wil je een opleiding Telefonist/Receptionist volgen om aan de slag te kunnen in deze functie? Bij De Kantooropleider kun je direct starten! De opleiding Telefonist/Receptionist van De Kantooropleider zorgt voor …
Opleiding Telefonist/Receptionist
Receptionist(e) / Telefonist(e) E-Learning
Word receptionist(e) / telefonist(e): je bent hét gezicht en dé stem van het bedrijfBen je graag onder de mensen en wil je een baan waarbij elke dag anders is? Volg …
Receptionist(e) / Telefonist(e) E-Learning

Werkervaring Receptionist

Het is voor een startend Receptionist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Receptionist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Receptionist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Receptionist

Met wie werkt een Receptionist samen? 

Als Receptionist gaat je werk vooral om het vormen van een schakel tussen aan de ene kant al het belverkeer en de binnen komende klanten en aan de andere kant de medewerkers van het bedrijf of de organisatie.

Daarnaast heb je als Receptionist een leidinggevende waaraan je verantwoording moet afleggen.


Receptionist


Organisaties waar een Receptionist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Receptionist meestal werkt.

Waar werkt een Receptionist?

Diverse bedijven hebben Receptionisten nodig. Veel van deze bedrijven zijn profit bedrijven, maar ook grotere non-profit organisaties hebben vaak een Receptionist. In veel gevallen zal de taak worden waargenomen door een vrijwilliger, maar soms zal ook een betaalde functie vrijkomen.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Receptionist

Waar kun je het beste werken als Receptionist? Hieronder vind je de best door de Receptionist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

HEYDAY

Locatie:

Openstaande vacatures: 0

YoungCapital

Locatie:

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Receptionist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Receptionist.

Welke competenties heeft een Receptionist nodig?

Een Receptionist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Receptionist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Receptionist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Receptionist nodig? 

Als Receptionist is het goed om zelfverzekerd te zijn. Mensen hebben dan vaak meer vertrouwen en nemen eerder aan wat je ze vertelt. Je werkt in een omgeving met veel prikkels en moet over voldoende energie beschikken om ook aan het einde van de dag de mensen ook nog vriendelijk te ontvangen. Een praktische kijk is daarnaast handig voor de mensen die je aan de balie en aan de telefoon krijgt, maar ook voor de medewerkers voor voor wie je als schakel fungeert en mogelijk de agenda beheert (Succesvolle werker).

Vooral bij drukte aan de receptie is het belangrijk dat je als Receptionist snel kunt werken. Soms kan het daarbij handig zijn als je een zekere mate van fantasie hebt om de dingen op een creatieve manier op te lossen (Levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Receptionist


Levensgenieter


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Receptionist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Receptionist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Receptionist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Receptionist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Receptionist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Receptionist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Receptionist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Receptionist iets voor je?

Zou je graag Receptionist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Receptionist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Receptionist?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Receptionist

Vacature Schadereceptionist(e)
Carrera Automotive
Voor een leuk, kleinschalig schadeherstelbedrijf in Hoogvliet zijn wij op zoek naar een enthousiaste Schadereceptionist(e)! In deze functie zorg jij voor een optimale klantenbeleving en correcte afhandeling van de administratie. …
Vacature Frontoffice medewerker
Strandhotel Vigilante
Wil je werken op een unieke locatie in Friesland en verleen je service en aandacht met een glimlach?Kom dan ons front-office team versterken! Het betreft een functie van uur tot …
Vacature Receptioniste Verkoopmedewerker M/ V
Olympia
In deze veelzijdige functie ben jij het visitekaartje van de organisatie. Iedereen die het pand binnenkomt heet jij welkom en je helpt de klant vriendelijk en naar tevredenheid. Je bent …
Vacature Receptionist Recreatiebedrijf
BetuweStrand Recreatie
Wij zijn op zoek naar een gastvrije medewerker voor ons recreatiebedrijf!ReceptionistLeeftijd vanaf jaar.Werkzaamheden;Je bent het aanspreekpunt voor onze gasten.Het verstrekken van informatie over ons bedrijf, de …
Vacature wagenparkbeheerder lease
Bovemij Verzekeringen
Operationeel Medewerker Technisch BeheerOver Bovemij Onze medewerkers helpen bedrijven in de mobiliteitsbranche succesvol ondernemen, met onze verzekeringen, financieringen en data-oplossingen. We zijn een bedrijf in beweging: steeds meer zijn …

Actuele blogposts


reacties op Receptionist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar