Requirements Engineer Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Requirements Engineer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Requirements Engineer, zoals: "Wat doet een Requirements Engineer?", of "Wat verdient een Requirements Engineer? of "Hoe word je een Requirements Engineer?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Requirements Engineer nodig heeft.Wat is een Requirements Engineer?

Een Requirements Engineer houdt zich bezig met het identificeren en documenteren van de wensen van gebruikers van informatiesystemen. De Requirements Engineer bekijkt hierbij de wensen op het gebied van functionaliteit en kwaliteit. Bij de functionaliteit brengt de Requirements Engineer in kaart wat de gebruikers van het systeem verwachten. Bij de kwaliteit brengt de Requirements Engineer in kaart hoe snel het systeem moet zijn, hoe betrouwbaar het moet zijn en hoe privacygevoelige informatie beschermd kan worden.

De Requirements Engineer analyseert en beschrijft de huidige informatiesystemen en stelt vast hoe die aangepast kunnen worden, zodat ze aansluiten bij de wensen van klanten. De Requirements Engineer zoekt dus naar een (geautomatiseerde) oplossing voor de problemen die aan het licht komen. De Requirements Engineer geeft hierbij aan welke methodes en technieken gebruikt kunnen worden. De Requirements Engineer ondersteunt zijn voorstellen door middel van onder andere gegevensmodellen, procesmodellen en functiebeschrijvingen.

Vervolgens plant de Requirements Engineer het vervolgtraject. Hij draagt het voorstel over aan ontwerpers en begeleidt hen bij het ontwerpen van een beter informatiesysteem dat aansluit bij de wensen van gebruikers.

Past het beroep Requirements Engineer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Requirements Engineer

Op zoek naar een nieuwe baan als Requirements Engineer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Requirements Engineer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Requirements Engineer vacatures

Vacature Systems / Requirements Engineer
Damen Shipyards
About us Damen Naval offers you a career that is challenging, exciting and fun in equal measure. The Naval division of the family-owned Damen Shipyards Group is established in Vlissingen …
Vacature Systems / Requirements Engineer
Damen Shipyards
About us Damen Naval offers you a career that is challenging, exciting and fun in equal measure. The Naval division of the family-owned Damen Shipyards Group is established in Vlissingen …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Requirements Engineer

Wat verdient een Requirements Engineer?

 

Een Requirements Engineer kan rekenen op zo’n €2100,- tot €4000,- bruto per maand bij een fulltime functie. Het precieze bedrag hangt af van leeftijd, genoten opleiding, werkgever en jaren werkervaring.

Vaak gelden secundaire arbeidsvoorwaarden als 25 vakantiedagen per jaar en een dertiende maand.

Salarisschaal Requirements Engineer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Requirements Engineer

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Requirements Engineer


Requirements Engineer worden: Opleidingen tot Requirements Engineer

Wil je Requirements Engineer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Requirements Engineer.

Hoe word je een Requirements Engineer? 

 

Om Requirements Engineer te worden, dien je in het bezit te zijn van een diploma richting informatietechnologie, zoals Informatica of Elektrotechniek op HBO- of WO-niveau.

Meestal vragen werknemers om enkele jaren relevante werkervaring.

Opleidingen Requirements Engineer

Define & Refine Use Cases
Korte beschrijving: Deze groepstraining leert je op een interactieve manier aan de hand van een praktijkcasus documentatie op te stellen in de vorm van use cases. Je leert ook visualiseren …
Define & Refine Use Cases
Requirements Engineering Foundations
Deze 3-daagse Requirements Engineering Foundation leert hoe u bij stakeholders en gebruikers de requirements te vinden, prioriteiten uitonderhandelt, verwachtingen beheert, haalbaarheid controleert, requirements schrijft, requirements valideert, omgaat met veranderingen, etc. …
Requirements Engineering Foundations
IREB Foundation Examentraining
Korte beschrijving: De IREB Foundation examentraining is een goede keus om je te helpen bij het behalen van het internationale certificaat van de International Requirements Engineering Board, het IREB Foundation …
IREB Foundation Examentraining
Requirements Engineering (masterclass)
Requirements zijn een kritische succesfactor voor ieder project. Deze Praktijktraining Requirements Engineering is een introductie in het vakgebied van Requirements Engineering. In 1 dag tijd wordt u bekend gemaakt met …
Requirements Engineering (masterclass)
IREB CPRE Foundation, requirements engineering course.233
IREB foundation Deze cursus gaat in op de basiskennis en technieken die elke Requirements Engineer zou moeten weten & beheersen. Zoals de context te bepalen op een domein, specificeren van …
IREB CPRE Foundation, requirements engineering course.233Requirements Engineer worden: Omscholen tot Requirements Engineer

Als je je wilt omscholen tot Requirements Engineer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Requirements Engineer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Requirements Engineer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Requirements Engineer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Requirements Engineer

Als je Requirements Engineer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Requirements Engineer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Requirements Engineer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Requirements Engineer?


Competenties en Vaardigheden Requirements Engineer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Requirements Engineer.

Welke competenties heeft een Requirements Engineer nodig?

Een Requirements Engineer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Requirements Engineer

 • Analytisch vermogen
 • Luisteren
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Verbanden leggen
 • Geduld
 • Vragen stellen
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Requirements Engineer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Requirements Engineer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Requirements Engineer nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Requirements Engineer zijn Waarnemer en Succesvolle Werker.

Een Requirements Engineer is analytisch en heeft veel inzicht in informatiesystemen. Hij ziet waar verbeterpunten zitten en kan deze problemen omzetten in oplossingen (Waarnemer).

Ook is een Requirements Engineer gedreven, zelfverzekerd en doelgericht. Een Requirements Engineer streeft naar informatiesystemen die zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van klanten en doet er alles aan dit voor elkaar te krijgen (Succesvolle Werker). 

Bekijk de persoonstypen voor Requirements Engineer


Eigenschappen Requirements Engineer

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Requirements Engineer

Wat zijn de baankansen voor een Requirements Engineer?

 

Er zijn niet heel veel vacatures voor een Requirements Engineer. Het kan zijn dat bedrijven niet iemand aannemen die zich specifiek bezighoudt met het in kaart brengen van de wensen van klanten. Ze laten dit werk dan doen door iemand anders, die er niet fulltime mee bezig is.

Eventueel kan een Requirements Engineer steeds meer verantwoordelijkheden krijgen en leidinggevende taken krijgen toegewezen. Hij kan dan Manager worden.

De actuele kans op werk voor een Requirements Engineer

Het beroep Requirements Engineer is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Requirements Engineer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Requirements Engineer

Je kunt als Requirements Engineer een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Requirements Engineer is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Requirements Engineer


Organisaties waar een Requirements Engineer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Requirements Engineer meestal werkt.

Waar werkt een Requirements Engineer?

 

Een Requirements Engineer kan aan de slag bij een (groot) bedrijf dat zijn informatiesystemen optimaal aan wil laten sluiten bij de wensen van klanten. Een Requirements Engineer komt bijvoorbeeld aan het werk bij een bedrijf in de IT. Deze bedrijven streven naar winst en behoren daardoor tot de profitsector.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Netwerk Requirements Engineer

Met wie werkt een Requirements Engineer samen? 

Een Requirements Engineer onderzoekt wat de klanten vinden van het huidige informatiesysteem en probeert deze te verbeteren. De Requirements Engineer komt dus veel in aanraking met gebruikers. Ook komt hij in aanraking met een manager, die hem aanstuurt. De Requirements Engineer legt zijn ideeën over technieken en methoden uit aan IT’ers. Vervolgens legt de Requirement Engineer zijn bevindingen voor aan ontwerpers, die de ideeën verwerken in een ontwerp.
 


 • Klanten
 • Manager
 • IT’ers
 • Ontwerpers
Requirements Engineer

Interview met een Requirements Engineer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Requirements Engineer:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Requirements Engineer verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Requirements Engineer?

De beroepen die verwant zijn aan Requirements Engineer zijn:
Requirements Analist
Salaris: €3500 tot €4700
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Requirements Engineer in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Klanten
 • Manager
 • IT’ers
 • Ontwerpers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2100 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2Ga direct naar