Schuldhulpverlener worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Schuldhulpverlener worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Schuldhulpverlener worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Schuldhulpverlener? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Schuldhulpverlener goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Schuldhulpverlener?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Schuldhulpverlener wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Schuldhulpverlener.

Alles over hoe je Schuldhulpverlener kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Schuldhulpverlener?

Om Schuldhulpverlener te worden volg je vaak een cursus of post-HBO opleiding in Schuldhulpverlening. Hiervoor is een opleiding als Sociaal Juridische Dienstverlening (HBO) een geschikte basis. De post-HBO opleidingen duren ongeveer een jaar en zorgen dat je jezelf een gekwalificeerd Schuldhulpverlener mag noemen. Tijdens deze opleiding doe je kennis op van de faillissementswet en krijg je veel informatie over hoe je verstandig met geld om moet gaan. Ook worden je dingen geleerd als het maken van een budget en het opzetten van een balans. Deze opleidingen zijn vaak juridisch van aard en er zal dan ook veel aan bod komen over de wet en de eventuele handhaving van de wet. 

Op MBO niveau is er de opleiding Sociale Schuldhulpverlening.

Welke vaardigheden heb je nodig om Schuldhulpverlener te worden?

Om Schuldhulpverlener te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Schuldhulpverlener zijn Luistervaardigheid, Belangstelling hebben en Vragen stellen. Ook zijn Spontaniteit, Sociaal gevoel en Uitdrukkingsvaardigheid belangrijke vaardigheden als je Schuldhulpverlener wilt worden. Verder zijn Ontspannenheid, Grenzen aangeven en Motivatie ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Schuldhulpverlener te worden?

Als je Schuldhulpverlener wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Schuldhulpverlener

 • Assertiviteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Financieel bewustzijn
 • Integriteit
 • Luisteren
 • Motiveren
 • Oordeelsvorming
 • Samenwerken
 • Sociabiliteit

Welke eigenschappen heb je nodig om Schuldhulpverlener te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Schuldhulpverlener te worden zijn Empathie, Diplomatiek en Zorgzaamheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Daarnaast zijn Originaliteit, Creativiteit en Passie ook goed van pas komende eigenschappen om Schuldhulpverlener te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Schuldhulpverlener worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Schuldhulpverlener. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Schuldhulpverlener zijn de Bemiddelaar en de Perfectionist.

Als Schuldhulpverlener is het belangrijk dat je ordelijk bent ingesteld. Je zult namelijk veel te maken krijgen met details en die moeten allemaal netjes verzameld en geordend worden zodat je het overzicht niet verliest (Perfectionist). Ook is het belangrijk dat je vriendelijk en geduldig bent. De mensen die je helpt hebben vaak grote schulden en die zullen niet snel opgelost zijn. Deze mensen zullen het doorgaans zwaar hebben en het zal dan fijn zijn als er iemand is die ze helpt en vriendelijk en geduldig is. Ruimdenkendheid is ook een eigenschap die goed van pas komt in je werk als Schuldhulpverlener, omdat de geijkte oplossingen niet altijd de beste zijn en je dus soms ook andere minder voor de hand liggende oplossingen moet kunnen bedenken (Bemiddelaar).

Opleiding Schuldhulpverlener

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Schuldhulpverlener kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Schuldhulpverlener. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Schuldhulpverlener. Maar ook cursussen en trainingen voor de Schuldhulpverlener.

Top 5 opleidingen Schuldhulpverlener

Opleiding Schuldhulpverlener
Wil jij een vliegende start maken als schuldhulpverlener? Met de Opleiding Schuldhulpverlener van Hoffelijk ga jij je verdiepen in het vak schuldhulpverlening en leer je hoe jij je kennis kunt …
Opleiding Schuldhulpverlener
Opleiding Schuldhulpverlener
Deze opleiding leidt u op tot professionele schuldhulpverlener Beschrijving Mensen met problematische schulden zijn vaak niet in staat om zélf de draad weer op te pakken. Daardoor stapelen de problemen …
Opleiding Schuldhulpverlener
E-learning Schuldhulpverlener
Algemeen Uw voordelen van de e-Learning schuldhulpverlener Vanuit huis in uw eigen tijd de opleiding e-Learning schuldhulpverlener volgen; Inclusief online lesmateriaal met alle relevante wetteksten; Diverse webcolleges waarbij docenten uitleg …
E-learning Schuldhulpverlener
Permanent Actueel Schuldhulpverlener
Relevante content Hoffelijk vindt het belangrijk dat jij zoveel mogelijk tijd en aandacht kunt besteden aan je cliënten om hen te helpen hun financiële schulden af te lossen. We denken graag …
Permanent Actueel Schuldhulpverlener
Opleiding schuldhulpverlener
Na het volgen van de opleiding schuldhulpverlener beschik je over een stevige basis waarmee je aan de slag kunt binnen het werkveld van de schuldhulpverlening. Je maakt kennis met relevante …
Opleiding schuldhulpverlener

Omscholen tot Schuldhulpverlener

Hoe kan je omscholen tot Schuldhulpverlener? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Schuldhulpverlener zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Schuldhulpverlener

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Schuldhulpverlener?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Schuldhulpverlener. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Schuldhulpverlener?

Als je wilt omscholen tot Schuldhulpverlener is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Schuldhulpverlener

Wat verdient een Schuldhulpverlener? Het salaris van een Schuldhulpverlener begint bij €2200,- bruto per maand. Een ervaren Schuldhulpverlener verdient tot maximaal €4100,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Alle opleidingen Schuldhulpverlener

E-learning Schuldhulpverlener

E-learning Schuldhulpverlener

E-Learning Schuldhulpverlener Ben je net gestart als schuldhulpverlener, of ben je al ervaren in deze rol, maar wil je je Kiwa-certificering behalen? Volg dan deze online opleiding. In ongeveer 39 uur word je meegenomen naar de basiskennis die jij nodig …

 • Onderwerp opleiding Schuldhulpverlener
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 795,00
Beoordeling
E-learning Schuldhulpverlener

E-learning Schuldhulpverlener

Als startende schuldhulpverlener moet je veel leren over veel verschillende zaken. Van het ontstaan van de schuldhulpverlening tot het wettelijk kader en van de crisisinterventie bij de start tot het daadwerkelijke schuldhulpverleningstraject. Jouw dagelijkse taken staan volledig in het teken …

 • Onderwerp opleiding Schuldhulpverlener
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 759,00
 • Duur 0 dagen
Opleiding Schuldhulpverlener (4-daags)

Opleiding Schuldhulpverlener (4-daags)

Met de opleiding Schuldhulpverlening doe je alle benodigde kennis op die je nodig hebt om een cliënt gedurende het schuldhulpverleningstraject op de juiste manier te begeleiden. Ook komen de benodigde beroepsvaardigheden uitgebreid aan bod. Zodra je de e-learning hebt doorlopen …

 • Onderwerp opleiding Schuldhulpverlener
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.912,80
 • Duur 4 dagen
Opfristraining Schuldhulpverlener NEN 8048 virtueel

Opfristraining Schuldhulpverlener NEN 8048 virtueel

In 2 dagen op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen in het vakgebied van schuldhulpverlening en budgetcoaching. De schuldhulpverlening beleeft interessante tijden! Per 1 januari 2021 zijn er namelijk grote wijzigingen van kracht geworden.De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, de herziening …

 • Onderwerp opleiding Schuldhulpverlener
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 729,00
 • Duur 12 uren
Schuldhulpverlening 2.0

Schuldhulpverlening 2.0

Schuldhulpverlening met aansluitend mogelijkheden tot stage/leerwerktrajecten (3-6 maanden) Onze geaccrediteerde beroepsopleiding schuldhulpverlening leidt op tot professioneel schuldhulpverlener en budgetcoach. Zij is toegankelijk voor Hbo cursisten en Mbo cursisten. Voor de laatste groep is financiële en/of juridische achtergrond een pre. De …

 • Onderwerp opleiding Schuldhulpverlener
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.799,00
 • Duur 9 dagen
Beoordeling