Toneelspeler Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Toneelspeler? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep toneelspeler. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je toneelspeler wordt.

Wat is een Toneelspeler?

Een Toneelspeler voert samen met andere Toneelspelers een spel op voor een publiek. Door middel van dialogen en monologen vertellen de Toneelspelers een verhaal.

Er bestaan verschillende soorten toneel, zoals het klassieke toneel en het improvisatietoneel. De Toneelspeler treedt op in theaters en openluchttheaters, maar kan ook optreden in gebouwen die in eerste instanties voor andere gelegenheden bedoeld zijn, zoals dorpshuizen. Professionele Toneelspelers zullen echter vrijwel altijd in echte theaters optreden.

Eerst doet de Toneelspeler auditie voor een rol. Wordt hij uitgekozen voor de rol, dan leert hij zijn tekst uit zijn hoofd, leert zich zijn personage eigen te maken en leert samen te acteren met de andere Toneelspelers. Eerst worden alleen kleine stukken geoefend, later wordt het hele stuk achter elkaar gerepeteerd. Na een aantal maanden kan de Toneelspeler zijn rol perfect neerzetten.

Een Toneelspeler die werkzaam is in het improvisatietoneel kan niet veel tekst voorbereiden. Voor hem is het vooral zaak heel erg veel te oefenen met de andere Toneelspelers. Ze verzinnen onderwerpen, vragen die ze aan het publiek kunnen stellen enzovoort. Ze dienen perfect op elkaar te zijn ingespeeld.  

Wil je werken als Toneelspeler?

Werk je al als Toneelspeler en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Toneelspeler worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Toneelspeler, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Toneelspeler in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Toneelregisseur
 • Collega’s
 • Souffleur
 • Choreograaf
 • Grimeurs
 • Kostuummakers
 • Theatermedewerkers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Toneelspeler

Wat verdient een Toneelspeler?

Een professioneel Toneelspeler zal tussen de €1500,- en €3000,- bruto per maand verdienen. Toch kan dit bedrag heel variabel zijn. Bekende spelers verdienen over het algemeen veel meer dan onbekende spelers. Verder hangt het bedrag onder andere af van de productie en de leeftijd en ervaring van de Toneelspeler.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen zaken gelden als een onregelmatigheidstoeslag, een reiskostenvergoeding, een betaald verblijf als buiten de standplaats wordt overnacht en cateringservices. 

Salarisschaal Toneelspeler

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Toneelspeler

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Toneelspeler

Wat is de toekomst van Toneelspeler?

Het arbeidsperspectief voor een Toneelspeler is niet heel hoog. Weinig Toneelspelers kunnen met de voorstellingen hun geld verdienen. Er zijn daarom veel meer amateurs dan professionele Toneelspelers. Een professional heeft veel talent en passie, kan goed samenwerken en heeft veel doorzettingsvermogen.

Een Toneelspeler kan voor steeds grotere producties gevraagd worden en eventueel later Toneelregisseur of Choreograaf worden.
 

Baankans Toneelspeler

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Toneelspeler worden: Opleidingen tot Toneelspeler

Wil je toneelspeler worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Toneelspeler? 

Om professioneel Toneelspeler te worden, kan het best een opleiding gevolgd worden op een toneelschool of -academie. Hiermee wordt een HBO-opleiding richting theater, drama, acteren of voordracht bedoeld. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Toneelspeler

Meer opleidingen Toneelspeler

Weet je nog niet of je Toneelspeler wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Toneelspeler of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Toneelspeler

Met wie werkt een Toneelspeler samen? 

Een Toneelspeler komt in aanraking met allerlei mensen die zich bezighouden met de toneelproductie. Zo heeft hij natuurlijk contact met andere Toneelspelers, de Toneelregisseur, de Souffleur, de Choreograaf Kostuummakers en Grimeurs. Ook heeft de Toneelspeler te maken met Theatermedewerkers, zoals de Theaterproducent, Cateringmedewerkers en Theatertechnici.
 


 • Toneelregisseur
 • Collega’s
 • Souffleur
 • Choreograaf
 • Grimeurs
 • Kostuummakers
 • Theatermedewerkers
Toneelspeler


Organisaties waar een Toneelspeler werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Toneelspeler meestal werkt.

Waar werkt een Toneelspeler?

Een Toneelspeler werkt in een toneelproductie voor een Toneelproducent. Er wordt gestreefd naar winst, dus de Toneelspeler is werkzaam in de profitsector. 

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Toneelspeler

Waar kun je het beste werken als Toneelspeler? Hieronder vind je de best door de Toneelspeler beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Toneelspeler.

Competenties, Skills en Vaardigheden Toneelspeler:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Toneelspeler.

Welke competenties heeft een Toneelspeler nodig?

Een Toneelspeler heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Toneelspeler

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Toneelspeler passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Toneelspeler nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Toneelspeler zijn Perfectionist en Levensgenieter.

Een Toneelspeler dient heel perfectionistisch te zijn. Hij moet zijn tekst precies kennen, evenals zijn bewegingen over het toneel en de emoties die hij moet uiten. Om professioneel Toneelspeler te worden, moet dit alles tot in de puntjes kloppen. De Toneelspeler is kritisch, veeleisend en een echte doorzetter (Perfectionist).

Ook is een Toneelspeler optimistisch, creatief en overtuigend. Hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en wil anderen vermaken. En natuurlijk durft hij op het podium te staan (Levensgenieter). 

Bekijk de persoonstypen voor Toneelspeler


Levensgenieter


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Toneelspeler

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Toneelspeler

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Toneelspeler

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Toneelspeler

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Toneelspeler dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Toneelspeler belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Toneelspeler. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Toneelspeler iets voor je?

Zou je graag Toneelspeler willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Toneelspeler bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Toneelspeler

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar