Spindoctor: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Spindoctor: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Spindoctor. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Spindoctor nodig heeft.Wat doet een Spindoctor? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Spindoctor?

Een Spindoctor is iemand die ervoor zorgt dat een politieke partij of politicus zo positief mogelijk in het nieuws komt. 
 
De Spindoctor ondersteunt meestal een lijsttrekker of partijvoorzitter. Hij is vaak een ervaringsdeskundige, die precies weet hoe je iemand positief kunt neerzetten. Hij of zij weet hoe je de publieke opinie kunt beïnvloeden. Vooral in tijden van verkiezingen is dit belangrijk.
 
Voorbeelden van ‘trucs’ om de media en het publiek te beïnvloeden:
- een positieve draai geven aan negatief nieuws
- het benadrukken van populaire punten uit het partijprogramma
- journalisten strategisch voorzien van primeurs en soundbites
- het ‘zwartmaken’ van tegenstanders
- het manipuleren van nieuwsfeiten of de timing ervan
 
Ook directeuren van grote bedrijven kunnen de hulp inroepen van een Spindoctor. Deze persoon wordt in dat geval echter geen Spindoctor genoemd, maar Mediatrainer bijvoorbeeld.  
 

Past het beroep Spindoctor bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Spindoctor

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Spin Doctor, Campagneleider


Vacatures Spindoctor

Op zoek naar een nieuwe baan als Spindoctor? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Spindoctor. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Spindoctor per ervaringsniveau

junior Spindoctor vacatures startend Spindoctor vacatures senior Spindoctor vacatures beginnend Spindoctor vacatures trainee Spindoctor vacatures leidinggevend Spindoctor vacatures medior Spindoctor vacatures aankomend Spindoctor vacatures ervaren Spindoctor vacatures leerling Spindoctor vacatures vacatures omscholen tot Spindoctor vacatures opleiding tot Spindoctor

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Spindoctor

Wat verdient een Spindoctor?

Het is lastig een salarisindicatie van een Spindoctor te geven. Er is weinig informatie over te vinden. Het betreft namelijk geen reguliere baan.
 
Mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn trainingsmogelijkheden, een werktelefoon, doorbetaalde vakantiedagen en een gunstige pensioensregeling.
 

Salarisschaal Spindoctor

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Spindoctor

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Spindoctor


Bekijk het salaris Spindoctor per ervaringsniveau

Salaris junior Spindoctor Wat verdient een startend Spindoctor? Wat is het loon senior Spindoctor? beginnend Spindoctor salaris Maximaal salaris trainee Spindoctor Hoeveel verdient een leidinggevend Spindoctor? Wat is het salaris van een medior Spindoctor? Salaris aankomend Spindoctor Wat verdient een ervaren Spindoctor? Welk salaris krijgt een leerling Spindoctor?


Spindoctor worden: Opleidingen tot Spindoctor

Wil je Spindoctor worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Spindoctor.

Hoe word je een Spindoctor? 

Er bestaat geen specifieke opleiding voor een Spindoctor. Hij of zij staat goed bekend en heeft ervaring. Hij of zij komt meestal zelf uit de politiek.

Handig zijn de HBO-opleiding Communicatie en de WO-opleiding Politicologie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Spindoctor

Er zijn geen opleidingen Spindoctor aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Spindoctor in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Spindoctor worden: Omscholen tot Spindoctor

Als je je wilt omscholen tot Spindoctor is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Spindoctor zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Spindoctor dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Spindoctor

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Spindoctor

Als je Spindoctor wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Spindoctor zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Spindoctor

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Spindoctor?


Competenties en Vaardigheden Spindoctor:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Spindoctor.

Welke competenties heeft een Spindoctor nodig?

Een Spindoctor heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Spindoctor

 • Doelgericht
 • Zelfmotivatie
 • Wilskracht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
 • Analytisch vermogen
 • Initiatief
 • Voorspellen
 • Luisteren
 • Geduld
 • Vragen stellen
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis

Persoonlijkheid en Eigenschappen Spindoctor

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Spindoctor passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Spindoctor nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Spindoctor zijn Succesvolle Werker en Loyalist.
 
Het is belangrijk dat een Spindoctor nooit het doel uit het oog verliest. Hij is dus doelgericht en strategisch. Ook is hij zelfverzekerd, energiek en optimistisch. Hij weet hoe hij de media kan bespelen en is een netwerker (Succesvolle Werker). 
 
Verder is een Spindoctor loyaal. Hij is trouw aan de politieke partij waarvoor hij werkt (Loyalist). 
 

Bekijk de persoonstypen voor Spindoctor


Eigenschappen Spindoctor

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Spindoctor

Wat zijn de baankansen voor een Spindoctor?

Er zijn weinig banen als Spindoctor. Er zijn ook geen vacatures voor. Iemand wordt gevraagd voor deze baan vanwege zijn goede reputatie, netwerk en ervaring. 
 
Als Spindoctor zijn er verder geen echte doorgroeimogelijkheden. Meestal werkt deze persoon niet alleen als Spindoctor, maar heeft hij ook andere taken. 
 

De actuele kans op werk voor een Spindoctor

De kans op werk voor het beroep Spindoctor is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Spindoctor

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Spindoctor

Je kunt als Spindoctor een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Spindoctor is onderdeel van de beroepsfamilie Communicatie- en public relations adviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Spindoctor


Organisaties waar een Spindoctor werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Spindoctor meestal werkt.

Waar werkt een Spindoctor?

Een Spindoctor werkt voor een politieke partij. Hij is dus werkzaam voor de overheid (non-profit). 
 
Het beroep kan ook voorkomen in het bedrijfsleven, maar heeft dan bijvoorbeeld de naam Mediatrainer.
 

Meer weten over werken in de Marketing & Product?

Bekijk werken in Marketing & Product

Netwerk Spindoctor

Met wie werkt een Spindoctor samen? 

Een Spindoctor heeft contact met andere leden van het mediateam van een politieke partij. Samen wordt er een plan opgesteld en overlegd hoe de partij moet worden neergezet. Ook met politici is uiteraard contact. En natuurlijk met diverse media en journalisten.


 • Mediateam politieke partij
 • Journalisten
 • Politici
Spindoctor

Interview met een Spindoctor

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Spindoctor:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Spindoctor verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Spindoctor?

De beroepen die verwant zijn aan Spindoctor zijn:
Mediatrainer
Salaris: € tot €
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Spindoctor in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Mediateam politieke partij
 • Journalisten
 • Politici

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar