Politicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Politicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep politicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je politicus wordt.

 

Wat is een Politicus?

Een Politicus is iemand die een ambt of functie in de politiek vervult. Het betreft hier voornamelijk de functies bij de overheid waarbij de persoon beslissingen kan nemen en/of beïnvloeden. Politici kunnen werkzaam zijn in verschillende bestuurslagen. Zo kunnen zij lid zijn van het Europees Parlement, landelijke parlementen en provinciale staten, maar ook gemeenteraadsleden hebben een politieke functie. Afhankelijk van de invulling van de functie is een Politicus werkzaam in het algemeen bestuur (beleidsgerelateerde taken) of in het dagelijkse bestuur (uitvoerende taken). Wel is er vaak sprake van overlap bij beide vormen van bestuur.

De hoogste politieke functie in Nederland is die van Minister-President. Hij staat aan het hoofd van het landsbestuur. Andere politieke functies zijn bijvoorbeeld minister, senator, burgemeester en staatssecretaris. De meeste Nederlandse politici moeten gekozen worden om hun ambt uit te voeren. Vaak zijn zij lid van een politieke partij die een bepaald gedachtegoed nastreeft en bepaald beleid door wil voeren.

De focus ligt op het nastreven en uitdragen van standpunten en doelstellingen die de maatschappij als geheel (zij het op verschillende niveaus) ten goede zouden moeten komen. Als Politicus sta je dicht bij de samenleving en heb je dus een bovengemiddelde belangstelling voor de publieke zaak. Buiten een brede interesse en een duidelijke identiteit heeft een Politicus de ambitie om antwoorden te krijgen op maatschappelijke issues en deze op te lossen.

Past het beroep Politicus bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Politicus?

Werk je al als Politicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Politicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Politicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Politicus in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Burgemeester
  • Minister
  • Wethouder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1462 tot €10325

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Politicus

Wat verdient een Politicus?

Wanneer je werkzaam bent bij het rijk wordt het loon bepaald op basis van de zwaarte van je functie.
Bij goed functioneren is er de mogelijkheid om meer te gaan verdienen tot het maximum van de vastgestelde schaal is bereikt.

Het minimumsalaris van €1462 is dat van een algemeen assistent.

Het maximale salaris van €10325 is van iemand die werkzaam is in de ambtelijke top.

Salarisschaal Politicus

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Politicus

Er zijn geen vacatures Politicus aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Politicus in werkt.

Meer weten over de sector waar een Politicus in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Politicus

Wat zijn de baankansen voor een Politicus?

Er is voldoende werk te vinden als Politicus. Mede door het brede begrip is er een groot scala aan werkzaamheden binnen de politiek.

De actuele kans op werk voor een Politicus

De kans op werk voor het beroep Politicus is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Politicus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Politicus worden: Opleidingen tot Politicus

Wil je Politicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Politicus.

Hoe word je een Politicus? 

Er is geen specifieke opleiding te noemen voor het beroep Politicus. Een goede theoretische achtergrond is vaak vereist, evenals bepaalde vaardigheden (spreken in het  openbaar) en karaktereigenschappen (betrokkenheid) die van groot belang kunnen zijn bij het goed vervullen van een functie in de politiek.

Een voorbeeld van een opleiding is Bestuurskunde en Overheidsmanagement (HBO). Bij deze opleiding staat het management bij de overheid centraal. Er wordt veel aandacht besteed aan politieke en maatschappelijke verhoudingen. Op WO niveau kan je denken aan sociale wetenschappen als Bestuurskunde en Politicologie

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Politicus

De beste training Snellezen voor Professionals - *9,3 Springest 2014 - 2020
Wil je snel & effectief alle vormen van informatie goed leren verwerken? *Ben je manager, werkende professional, raadslid, politicus, manager van een projectteams, docent of MT-lid en moet je enorm
De beste training Snellezen voor Professionals - *9,3 Springest 2014 - 2020
"Onthoud die naam"! Coaching namen en gezichten onthouden-Brein en geheugentraining
Namen en gezichten onthouden? Vergeet te vergeten en begin te onthouden! Een gebied waarbij vergeten heel herkenbaar is, is het onthouden van namen van mensen die je ontmoet. Van onthouden …
Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht
Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht Leer in twee intensieve dagen hoe jij jouw boodschap overtuigend brengt; voor elke doelgroep en in iedere situatie! Je bent professional of geeft leiding aan professionals. Jij
Masterclass Persoonlijke Overtuigingskracht
Media training voor politici
DE MEDIATRAINING: BENT U NIEUWS OF MAAKT U HET? De media kunnen het imago van u als politicus maken of breken. U kunt dus maar beter goed voorbereid zijn ! …
Media training voor politici
Pim Fortuyn, de autobiografie
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Op 6 mei 2002 wordt Pim Fortuyn vermoord. De dood van de veelbelovende politicus schokt niet …
Pim Fortuyn, de autobiografie

Omscholen tot Politicus

Als je je wilt omscholen tot Politicus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Politicus zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Politicus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Politicus

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Politicus

Als je Politicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Politicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Politicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Politicus?

Competenties en Vaardigheden Politicus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Politicus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Politicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Politicus

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Politicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Politicus. Als Politicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Politicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Politicus

Vakkennis voor een Politicus

Het is voor een Politicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Politicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Politicus

Pim Fortuyn, de autobiografie
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Op 6 mei 2002 wordt Pim Fortuyn vermoord. De dood van de veelbelovende politicus schokt niet …
Pim Fortuyn, de autobiografie
Pim Fortuyn, de autobiografie
Volg nu Pim Fortuyn, de autobiografie en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Op 6 mei …
Pim Fortuyn, de autobiografie
Denken als Donald Trump
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet President Donald Trump was pas dertig toen hij de Trump Tower bouwde in Manhattan. Het was …
Denken als Donald Trump
Denken als Donald Trump (audioboek)
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet President Donald Trump was pas dertig toen hij de Trump Tower bouwde in Manhattan. Het was …
Denken als Donald Trump (audioboek)
Denken als Donald Trump (audioboek)
Volg nu Denken als Donald Trump (audioboek) en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. President Donald …
Denken als Donald Trump (audioboek)

Werkervaring Politicus

Het is voor een startend Politicus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Politicus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Minister, Burgemeester, Wethouder .

Iets anders leren?

Is Politicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Politicus

Met wie werkt een Politicus samen? 

Politici hebben voornamelijk contact met andere Politici en ambtenaren. Welke precies is afhankelijk van het bestuurlijke niveau waarop de Politicus actief is. Voorbeelden van politici zijn het gemeenteraadslid, de wethouder en burgemeester, Eerste  en Tweede Kamerleden, de staatssecretaris en de minister. Politici hebben ook contact met burgers.


  • Burgemeester
  • Minister
  • Wethouder
Politicus


Organisaties waar een Politicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Politicus meestal werkt.

Waar werkt een Politicus?

De overheidssector wordt gezien als een non-profit organisatie. De voornaamste taak is het ondersteunen van private of publieke aangelegenheden zonder het maken van winst.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Politicus

Waar kun je het beste werken als Politicus? Hieronder vind je de best door de Politicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Politicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Politicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Politicus.

Welke competenties heeft een Politicus nodig?

Een Politicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Politicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Politicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Politicus nodig? 

De Politicus heeft een goed beeld van wat zich in de samenleving afspeelt en pleit voor zaken in het maatschappelijk belang. Hij kan problemen goed overzien en zoekt naar de meest effectieve en haalbare oplossingen voor een probleem of issue (Perfectionist). Er is sprake van een hoge verantwoordelijkheid naar de maatschappij. Tevens is een Politicus een volksvertegenwoordiger en moet hij een duidelijke identiteit hebben waar het volk zich mee kan identificeren. Eigenschappen die een goede Politicus vaak bezit zijn betrouwbaarheid en loyaliteit (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Politicus


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Politicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Politicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Politicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Politicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Politicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Politicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Politicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Politicus iets voor je?

Zou je graag Politicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Politicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Politicus

Ruud Willemsen

Heb veel gelezen maar niets over het beroep politici maar lees niets over het aantal vakantie, adv dagen waar politici recht op hebben neem nu bijv. het kerstreces 25 dagen noem mij i werkgever waar je 25 dagen kerstreces heb.  Dus mijn vraag aan u is kunt u mij vertellen op hoeveel vakantiedagen, adv dagen politici recht hebben en hoe zit het met overwerk deze uren worden die uitbetaald of kan men kiezen uit uitbetalen of opnemen extra vrije dagen.  Bij voobaat dank Ruud Willemsen  ruud zwolle@hotmail.com

Rodricus Carpathia

Goed salaris, goede doorgroei mogelijkheden, goede functie inhoud. Over het algemeen is een carriere in de politiek best wel goed. Alleen is het moeilijk om in de arbeids markt een goede, bijpassende functie te vinden. Het meeste gaat over research en administratie.

Rodricus Carpathia

Goed salaris, goede doorgroei mogelijkheden, goede functie inhoud. Over het algemeen is een carriere in de politiek best wel goed. Alleen is het moeilijk om in de arbeids markt een goede, bijpassende functie te vinden. Het meeste gaat over research en administratie.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar