Sportleraar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sportleraar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sportleraar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sportleraar wordt.

 

Wat is een Sportleraar?

De sportleraar laat mensen op een gezonde en verantwoorde manier sporten. Sporten is een fysieke inspanning en er bestaan vele soorten sporten. Mensen gaan vaak sporten om te ontspannen, om af te vallen of om wedstrijden met anderen aan te gaan. Het kan mensen in hun denkvermogen, kracht, behendigheid en snelheid verbeteren en hen een goed en zelfverzekerd gevoel geven.

De sportleraar werkt op een school, sportschool of bij een andere instelling waar gesport wordt. De sportleraar geeft les en begeleidt de personen bij het sporten. Vaak geeft de sportleraar les aan groepen, maar de sportleraar kan ook individuele lessen geven. De sportleraar bereidt de lessen voor, zorgt voor de benodigde materialen en begeleidt de leerlingen op een verantwoorde manier.

 

Hierbij houdt de sportleraar altijd rekening met de vaardigheden, de kennis en fysieke mogelijkheden van de leerlingen. Er komt veel mensenkennis kijken bij het beroep van de sportleraar. Sommige mensen zijn namelijk sportiever aangelegd dan anderen en het is daarom belangrijk om een ieder op zijn of haar eigen niveau te stimuleren om te sporten. Daarnaast let de sportleraar ook op de veiligheid en probeert blessures te voorkomen. De sportleraar moet daarom beschikken over voldoende kennis van het menselijk lichaam en de invloed van sporten op ons lichaam. 

De sportleraar kan een specifieke sport beoefenen en hierin leerlingen begeleiden zoals voetbal, hardlopen of hockey. Maar de sportleraar kan ook leraar op een school zijn en hier afwisselende lessen met diverse sporten en sportieve activiteiten geven.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Sportleraar?

Werk je al als Sportleraar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sportleraar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sportleraar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sportleraar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

67


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sportleraar

Wat verdient een Sportleraar?

De sportleraar verdient gemiddeld tussen de €1700,- en €2500,-. Dit is wel sterk afhankelijk van de organisatie waar de sportleraar voor werkzaam is.

Salarisschaal Sportleraar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Sportleraar

Op zoek naar een nieuwe baan als Sportleraar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sportleraar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sportleraar vacatures

Vacature Zweminstructeur, Gemeente Amsterdam
Randstad
Functieomschrijving Voor de Gemeente Amsterdam zijn wij op zoek voor verschillende locaties in Amsterdam naar gediplomeerde zweminstructeurs. Als zweminstructeur leer je mensen aan de hand van zwemlessen zwemmen. Met zwemlessen …
Vacature Leidinggevend Zweminstructeur
Randstad
Functieomschrijving Jij bent de leidinggevende die altijd overzicht behoud. Je voorziet gevaarlijke situaties en stuurt het personeel aan om de beleving van de recreanten zo fijn mogelijk te maken. Je …
Vacature Docent Lichamelijke Opvoeding in Terneuzen
Lodewijk College
Voor aanvang van het schooljaar is het Lodewijk College op zoek naar een collega 1e graads docent Lichamelijke oefening 9 – 25 lesuren per week (0,36-1 fte)
Vacature Docent lichamelijke opvoeding in Enschede
Bonhoeffer College
Ben jij op zoek naar een prachtige baan in het praktijkonderwijs en heb je een groot hart voor jongeren bij wie de ontwikkeling niet vanzelfsprekend gaat? Werk jij vanuit het …
Vacature Docent lichamelijke opvoeding - VHL Rijnsburg in Leiden
Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden VO
Het Visser ’t Hooft Lyceum, locatie Rijnsburg zoekt per 1 augustus 2021 een docent lichamelijke opvoeding voor 0,16 fte. Het betreft een reguliere functie met uitzicht op een vast dienstverband. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sportleraar

Wat zijn de baankansen voor een Sportleraar?

Er is voldoende vraag naar bekwame sportleraren. Hierbij is een goede opleiding en doorzettingsvermogen wel van belang. De sportleraar kan zich ook specialiseren op een bepaald gebied of een eigen organisatie starten.

De actuele kans op werk voor een Sportleraar

Het beroep Sportleraar is onderdeel van de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Sporttrainers en zweminstructeurs is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

67

Baankans Sportleraar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Sportleraar worden: Opleidingen tot Sportleraar

Wil je Sportleraar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sportleraar.

Hoe word je een Sportleraar? 

Om sportleraar te kunnen worden moet je een opleiding volgen op het gebied van sport en beweging. Hiervoor zijn verschillende opleidingen zoals Sport- en Bewegingsleider (MBO) en Sport en Bewegen (HBO). Daarnaast zijn er ook opleidingen die gericht zijn op het geven van sportles op scholen. De sportleraar moet dan een opleidingen volgen tot sportdocent zoals Docent Lichamelijke Opvoeding (HBO). Deze opleidingen duren twee tot vier jaar.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Sportleraar

Sport EHBO
Opleiding Sport EHBO? Niet onnodig! 1,75 miljoen sportblessures. Zo vaak komt het in Nederland voor dat een sporter tijdens het sporten letsel oploopt. Sommige van die blessures zijn chronisch, andere …
Sport EHBO
Voetbal - de spelregels - De spelregels van de prachtige sport voetbal uitgelegd voor ouders, coaches en trainers.
Iedereen heeft er verstand van, iedereen praat erover en iedereen heeft er een duidelijke mening over. En toch? Soms heb je het vermoeden dat er achter het voetballawaai veel onkunde …
Voetbal - de spelregels - De spelregels van de prachtige sport voetbal uitgelegd voor ouders, coaches en trainers.
Buitenspel - De buitenspelregel van de sport voetbal uitgelegd voor ouders, coaches en trainers.
Jij begrijpt de buitenspelregel eigenlijk niet? Of erger jij je aan het onterecht affluiten voor buitenspel? In deze online mini-training 'Buitenspel' leer je de officiële buitenspelregels. Best mogelijk dat de …
Buitenspel - De buitenspelregel van de sport voetbal uitgelegd voor ouders, coaches en trainers.
Instructie verantwoord alcoholgebruik - Als vrijwillger alcohol schenken in de kantine van de sport club: informatie over de Drank- en Horecawet.
Ben jij als vrijwilliger medeverantwoordelijk voor de veiligheid en voor de goede sfeer in de sportkantine of in het verenigingsgebouw? Een grote kans dat je ook iets moet weten over …
Instructie verantwoord alcoholgebruik - Als vrijwillger alcohol schenken in de kantine van de sport club: informatie over de Drank- en Horecawet.
Conditietrainer Voetbal
Deze door de KNVB erkende cursus is onder andere geschikt voor Voetbaltrainers, (Herstel)trainers, Fysiotherapeuten en Verzorgers die graag meer specifieke kennis willen opdoen over Fysieke Training in de voetbalsport. De
Conditietrainer Voetbal

Omscholen tot Sportleraar

Als je je wilt omscholen tot Sportleraar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Sportleraar zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Sportleraar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Sportleraar

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Sportleraar

Als je Sportleraar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sportleraar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sportleraar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sportleraar?

Competenties en Vaardigheden Sportleraar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Sportleraar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Sportleraar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sportleraar

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Sportleraar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sportleraar. Als Sportleraar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sportleraar:


zie volledige beschrijving persoonstype Sportleraar

Vakkennis voor een Sportleraar

Het is voor een Sportleraar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Sportleraar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Sportleraar

Voetbal - de spelregels - De spelregels van de prachtige sport voetbal uitgelegd voor ouders, coaches en trainers.
Iedereen heeft er verstand van, iedereen praat erover en iedereen heeft er een duidelijke mening over. En toch? Soms heb je het vermoeden dat er achter het voetballawaai veel onkunde …
Voetbal - de spelregels - De spelregels van de prachtige sport voetbal uitgelegd voor ouders, coaches en trainers.
Buitenspel - De buitenspelregel van de sport voetbal uitgelegd voor ouders, coaches en trainers.
Jij begrijpt de buitenspelregel eigenlijk niet? Of erger jij je aan het onterecht affluiten voor buitenspel? In deze online mini-training 'Buitenspel' leer je de officiële buitenspelregels. Best mogelijk dat de …
Buitenspel - De buitenspelregel van de sport voetbal uitgelegd voor ouders, coaches en trainers.
Instructie verantwoord alcoholgebruik - Als vrijwillger alcohol schenken in de kantine van de sport club: informatie over de Drank- en Horecawet.
Ben jij als vrijwilliger medeverantwoordelijk voor de veiligheid en voor de goede sfeer in de sportkantine of in het verenigingsgebouw? Een grote kans dat je ook iets moet weten over …
Instructie verantwoord alcoholgebruik - Als vrijwillger alcohol schenken in de kantine van de sport club: informatie over de Drank- en Horecawet.
MBO Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid (niveau 4)
Een Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid voert vaak werkzaamheden uit binnen sport-, wellness- of gezondheidsorganisaties die een totaalpakket aanbieden op het gebied van sport, bewegen en gezondheid. Je kunt deel uitmaken van …
MBO Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid (niveau 4)
Voetbal - de spelregels
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Iedereen heeft er verstand van, iedereen praat erover en iedereen heeft er een duidelijke mening over. …
Voetbal - de spelregels

Werkervaring Sportleraar

Het is voor een startend Sportleraar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sportleraar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Sportleraar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Sportleraar

Met wie werkt een Sportleraar samen? 

De sportleraar werkt soms samen met andere leraren en stelt zo in overleg een lesplan of trainingsschema op. Daarnaast moet de sportleraar rekeningen houden met de wensen van het management, het bestuur of de eigenaar van de organisatie waar de sportleraar voor werkt.


Sportleraar


Organisaties waar een Sportleraar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sportleraar meestal werkt.

Waar werkt een Sportleraar?

De sportleraar kan bij verschillende typen organisaties werkzaam zijn. Zo kan de sportleraar op een school werken, maar ook bij een sportschool, bij defensie, de politie of een gezondheidscentrum. De sportinstructeur kan indivduele lessen geven, maar ook groepslessen. Daarnaast is het voor de sportleraar ook een optie om een eigen bedrijf op te richten. De sportleraar kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Sportleraar

Waar kun je het beste werken als Sportleraar? Hieronder vind je de best door de Sportleraar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sportleraar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sportleraar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sportleraar.

Welke competenties heeft een Sportleraar nodig?

Een Sportleraar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sportleraar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sportleraar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sportleraar nodig? 

De sportleraar moet goed om kunnen gaan met mensen. Afhankelijk van de organisatie waar de sportleraar werkzaam is, moet de sportleraar de lessen aan kunnen passen aan het niveau, de leeftijd van de lesklanten en de wensen en behoeften. De sportleraar moet goed kunnen communiceren (Gever). De sportleraar moet energie hebben en anderen kunnen motiveren (Levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Sportleraar


Gever


Lees meer

Levensgenieter


Lees meer

Interview met een Sportleraar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sportleraar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sportleraar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sportleraar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sportleraar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sportleraar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sportleraar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sportleraar iets voor je?

Zou je graag Sportleraar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sportleraar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Sportleraar?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Sportleraar

Vacature Studio Manager / Personal Trainer
Jigler.nl
Wat ga je doen Als personal trainer zorg je ervoor dat jouw klanten iedere week het maximale uit hun training halen, precies afgestemd op hun lichaam. Je houdt de prestaties …
Vacature Docent Lichamelijke Opvoeding 1e graad (wtf 0,6-0,8) in Groningen
Leon van Gelder
Organisatie Kies je voor Openbaar Onderwijs Groningen, dan kies je voor de leerling. Bij ons draait het om het creëren van meerwaarde voor elke leerling en uiteindelijk voor de maatschappij. …
Vacature docent lichamelijke opvoeding in Schiedam
Stedelijk Gymnasium Schiedam
Voor het Stedelijk Gymnasium Schiedam zijn we op zoek naar een enthousiaste 1e of 2e graads docent Lichamelijke Opvoeding om les te geven aan nieuwsgierige en ambitieuze leerlingen die graag …
Vacature Docent Lichamelijke Opvoeding, 1e graad in Purmerend
Jan van Egmond Lyceum
De Purmerendse ScholenGroep heeft voor de vestiging Jan van Egmond Lyceum van 23 augustus 2021 tot en met 24 december 2021 een tijdelijke vacature ter vervanging van een medewerker die …
Vacature Docent lichamelijke opvoeding in Emmen
Carmelcollege Emmen
Ben je een enthousiaste docent lichamelijke opvoeding en wil je aan de slag in Emmen? Wil je lesgeven aan leerlingen van onze diverse afdelingen? Kom dan ons team versterken en …

Actuele blogposts


reacties op Sportleraar

Ben

De sportleraar geeft ook theorieles.Gr.

saha

wordt door leraar ook theorieles gegeven?  

Peter

Ook in bovenstaande boeken,staat(weet ik uit ervaring)goede informatie.Gr.

E.V.N

Goedemiddag,  Ik ben 47 jaar, en vroeger heel erg veel gesport, nu ben ik voetbal trainer, en wil omscholen naar sportleraar wie kan mij helpen.

John

Beste EVN,stap een sportschool binnen en vraag de daar aanwezige instructeurs om advies.Gegarandeert,dat ze je welwillend te woord staan en dat de goede informatie krijgt.Sucses

Mel

mag je ook sportlessen geven als groepswerker bij een instelling?

Mart

Dit mag niet als je daarvoor de benodigde papieren mist.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar