Tandtechnisch Medewerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tandtechnisch Medewerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep tandtechnisch medewerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je tandtechnisch medewerker wordt.

 

Wat is een Tandtechnisch Medewerker?

Een Tandtechnisch Medewerker werkt onder toezicht van een tandtechnicus aan het verbeteren, vervangen of ondersteunen van het gebit. Een Tandtechnisch Medewerker is gespecialiseerd in het maken van Protheses of in Kroon- en brugwerk. De tandtechnicus krijgt opdrachten van een tandarts, kaakchirurg of orthodontist om hulpmiddelen voor het gebit te maken (kunstgebit, beugel, prothese, kronen en bruggen). Een Tandtechnisch Medewerker doet hiervoor veel voorbereidend werk , maar werkt er zelf ook aan. Er wordt gewerkt met o.a. kunststof, gips, porselein en hars. Er wordt gewerkt met verschillende apparaten (slijpmachines, computers), werktuigen (tangen, vijlen) en methodes (gieten, solderen, polijsten en afwerken). Tandtechnicus en Tandtechnisch Medewerker moeten bij het maken van de hulpstukken rekening houden met de actuele voorschiften m.b.t. gezondheid, veiligheid, hygiëne en milieu.

Omdat er veel met de handen gewerkt wordt moet een Tandtechnisch Medewerker nauwkeurig kunnen werken. Ook moet hij om kunnen gaan met tijdsdruk, wanneer hulpmiddelen binnen een bepaalde tijd af moet zijn.

Een Tandtechnisch Medewerker werkt altijd in loondienst onder toezicht van een tandtechnicus, maar voert veel taken zelfstandig uit. De tandtechnicus draagt de eindverantwoordelijkheid voor de vervaardigde producten. Er wordt onderling ook regelmatig overleg gepleegd. De taken van een Tandtechnisch Medewerker zijn afhankelijk van de instelling waar hij werkt en van de specialisatie die hij gekozen heeft (protheses of kroon- en brugwerk)

Past het beroep Tandtechnisch Medewerker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Tandtechnisch Medewerker

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Tandtechnisch Medewerker Prothese, Tandtechnisch Medewerker Kroon- en Brugwerk, Assistent Tandtechnicus

Wil je werken als Tandtechnisch Medewerker?

Werk je al als Tandtechnisch Medewerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tandtechnisch Medewerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Tandtechnisch Medewerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tandtechnisch Medewerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Tandtechincus
 • Kaakchirurg
 • Tandart
 • Orthodontist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tandtechnisch Medewerker

Wat verdient een Tandtechnisch Medewerker?

Het salaris van een Tandtechnicus ligt tussen de €1300 en €3000, het salaris van een Tandtechnisch Medewerker zal hier iets onder liggen.

Het salaris hangt af van de instelling waarin je werkt en van je bevoegdheden.

Salarisschaal Tandtechnisch Medewerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Tandtechnisch Medewerker

Er zijn geen vacatures Tandtechnisch Medewerker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Tandtechnisch Medewerker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Tandtechnisch Medewerker in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tandtechnisch Medewerker

Wat zijn de baankansen voor een Tandtechnisch Medewerker?

Er is op het moment meer werk te vinden voor een Tandtechnisch Medewerker dan voor een tandtechnicus.

Naar mate je meer werkervaring hebt zal het aantal taken dat je hebt groeien.

De actuele kans op werk voor een Tandtechnisch Medewerker

Het beroep Tandtechnisch Medewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Tand(prothese) technici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tand(prothese) technici is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Tandtechnisch Medewerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Tandtechnisch Medewerker worden: Opleidingen tot Tandtechnisch Medewerker

Wil je Tandtechnisch Medewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Tandtechnisch Medewerker.

Hoe word je een Tandtechnisch Medewerker? 

Om Tandtechnisch Medewerker te worden moet je de driejarige opleiding Tandtechnisch Medewerker (MBO niveau-3) afronden.

Er is ook een tweejarige opleiding Assistent-Tandtechnicus (MBO niveau-2)  beschikbaar.

 

Je  kan doorleren voor een MBO niveau-4 opleiding, bijvoorbeeld Tandtechnicus, Tandtechnicus Prothese

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Tandtechnisch Medewerker

Er zijn geen opleidingen Tandtechnisch Medewerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Tandtechnisch Medewerker in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Tandtechnisch Medewerker

Als je je wilt omscholen tot Tandtechnisch Medewerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Tandtechnisch Medewerker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Tandtechnisch Medewerker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Tandtechnisch Medewerker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Tandtechnisch Medewerker

Als je Tandtechnisch Medewerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tandtechnisch Medewerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tandtechnisch Medewerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Tandtechnisch Medewerker?

Competenties en Vaardigheden Tandtechnisch Medewerker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Tandtechnisch Medewerker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Tandtechnisch Medewerker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Tandtechnisch Medewerker

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Tandtechnisch Medewerker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Tandtechnisch Medewerker. Als Tandtechnisch Medewerker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Tandtechnisch Medewerker:


zie volledige beschrijving persoonstype Tandtechnisch Medewerker

Vakkennis voor een Tandtechnisch Medewerker

Het is voor een Tandtechnisch Medewerker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Tandtechnisch Medewerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Tandtechnisch Medewerker


Werkervaring Tandtechnisch Medewerker

Het is voor een startend Tandtechnisch Medewerker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Tandtechnisch Medewerker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Tandtechnicus .

Iets anders leren?

Is Tandtechnisch Medewerker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Tandtechnisch Medewerker

Je kunt als Tandtechnisch Medewerker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Tandtechnisch Medewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Tand(prothese) technici. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Tandtechnisch Medewerker


Hoofd beroepsgroep Tandtechnisch Medewerker

Het beroep Tandtechnisch Medewerker valt binnen de hoofdberoepsgroep Vakspecialisten

Vakspecialisten betreffen beroepen waarin ze specifieke aangeleerde kennis toepassen om een gewenst resultaat te bereiken. 

Dit betreffen technische of sociale taken die gebaseerd zijn op de toepassing van wetenschappelijke of artistieke concepten, maar ook op basis van operationele methoden en voorschriften. 

Vakspecialisten betreffen technische beroepen, maar ook gezondheidszorg medewerkers, zakelijke-, juridische- en ICT professionals. 
Netwerk Tandtechnisch Medewerker

Met wie werkt een Tandtechnisch Medewerker samen? 

Een Tandtechnisch Medewerker werkt onder toezicht van een tandtechnicus. Samen werken ze in opdracht van een tandarts, orthodontist of kaakchirurg. De tandtechnicus draagt de eindverantwoordelijkheid over de vervaardigde producten, de specialisten dragen de eindverantwoordelijkheid over het passend maken van de hulpmiddelen en de eindkwaliteit ervan. Er wordt regelmatig overleg gepleegd over de hulpmiddelen. Een Tandtechnisch Medewerker werkt zelfstandig, maar kan op de werkvloer collega's tegenkomen. Hij komt bijna nooit in aanraking met de cliënt waarvoor de producten worden gemaakt.


 • Tandtechincus
 • Kaakchirurg
 • Tandart
 • Orthodontist
Tandtechnisch Medewerker


Organisaties waar een Tandtechnisch Medewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Tandtechnisch Medewerker meestal werkt.

Waar werkt een Tandtechnisch Medewerker?

 • Tandtechnisch laboratorium
 • Tandartspraktijk
 • Orthodontiepraktijk

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Tandtechnisch Medewerker

Waar kun je het beste werken als Tandtechnisch Medewerker? Hieronder vind je de best door de Tandtechnisch Medewerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tandtechnisch Medewerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tandtechnisch Medewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Tandtechnisch Medewerker.

Welke competenties heeft een Tandtechnisch Medewerker nodig?

Een Tandtechnisch Medewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Tandtechnisch Medewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Tandtechnisch Medewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tandtechnisch Medewerker nodig? 

Je moet rekening houden met de wensen van de cliënt. Ieder hulpmiddel dat wordt gemaakt is anders (Gever).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Tandtechnisch Medewerker


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Tandtechnisch Medewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Tandtechnisch Medewerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tandtechnisch Medewerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tandtechnisch Medewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tandtechnisch Medewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tandtechnisch Medewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tandtechnisch Medewerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tandtechnisch Medewerker iets voor je?

Zou je graag Tandtechnisch Medewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tandtechnisch Medewerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tandtechnisch Medewerker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar