Technical sales manager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Technical sales manager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep technical sales manager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je technical sales manager wordt.

 

Wat is een Technical sales manager?

De technical sales manager houdt zich bezig met de verkoop van technische producten en het onderhouden van klantrelaties. De werkzaamheden lijken in sommige aspecten wat op die van de technisch accountmanager, en de precieze functieomschrijvingen van de twee zullen in de praktijk vaak overlappen. Waar de technisch accountmanager vaak in een team werkt en een deel van de klanten voor zijn rekening neemt, heeft de technical sales manager vaak een veel bredere verantwoordelijkheid. Hij of zij zal een groot deel van de tijd aan het reizen zijn in verband met de internationale relaties van het betreffende bedrijf, zal vaak nauwe banden onderhouden met klanten en zal ook actief betrokken zijn bij het uitwerken van nieuwe ideeën.

De technical sales manager werkt daarvoor vaak samen met de technical sales engineer, waarvan een bedrijf vaak meerdere in dienst heeft. Deze rapporteren aan de technical sales manager, die vervolgens rapporteert aan weer een hoger geplaatst persoon, bijvoorbeeld de algemeen directeur, de sales manager of iemand in een dergelijke functie.

De technical sales manager moet hiervoor specifieke technische kennis hebben maar ook moet hij of zij kunnen verkopen, en dus de vertaalslag maken van de technische details naar een overtuigend verhaal. De producten die de technical sales manager aanprijst zijn vaak grote investeringen, dus klanten zullen niet zomaar tot aanschaf overgaan. De technical sales engineer moet zelfstandig kunnen beoordelen wat de mogelijkheden zijn voor klanten en moet offertes kunnen maken. Al met al is het een behoorlijk verantwoordelijk beroep, maar volgens vrijwel alle vacatures uitdagend en ook belonend.

Past het beroep Technical sales manager bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Technical sales manager?

Werk je al als Technical sales manager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Technical sales manager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Technical sales manager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Technical sales manager in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Technical sales engineer
 • Technisch accountmanager
 • Managing director
 • Directeur
 • Technical support engineer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3500 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Technical sales manager

Wat verdient een Technical sales manager?

De verantwoordelijkheid van de functie van technical sales manager wordt beloond met een basissalaris van minimaal 3500 euro per maand. Dit is doorgaans meer dan dat van sales managers in andere sectoren, doordat de vraag in de technische sector groter is. Een groei naar de 5000 per maand of hoger is dan ook prima denkbaar. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak ook uitstekend: vergoeding van reiskosten, een werkplek thuis, enzovoorts. Bij goede prestaties zal de technical sales manager ook een bonus ontvangen.

Salarisschaal Technical sales manager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Technical sales manager

Op zoek naar een nieuwe baan als Technical sales manager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technical sales manager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Technical sales manager vacatures

Vacature Technical Sales Manager Productielijnen
LMH Engineering
Technical Sales Manager Productielijnen Wat ga je doen? Als Sales Manager ga jij je werkgever op de kaart zetten! Verder op de kaart zetten moet ik zeggen want ze zijn …
Vacature Technical Sales Manager Geothermie Incl. startpremie tot €400
VB Group BV
VB ENERGY ONTWERPT EN REALISEERT COMPLETE GEOTHERMIE (AARDWARMTE) INSTALLATIES VOOR DE GLASTUINBOUW EN INDUSTRIE MET DE NIEUWSTE TOEPASSINGEN EN TECHNIEKEN. VOOR DIT BEDRIJFSONDERDEEL ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR EEN TECHNICAL …
Vacature technical sales manager, area sales manager
HAYS
Hays Engineering is op zoek naar een Technical Area Sales Manager om het huidige team van 8 à 10 personen te versterken. Het bedrijf bevindt zich in Kortrijk en is …
Vacature Technical Sales Manager Benelux
insight – International Management Consultants
insight - International Management Consultants is one of the most important industry-specialised personnel consultancies in the German-speaking region. We support our clients throughout Europe in filling specialist and management positions. …
Vacature Technical Sales Manager Compressor | HBO
WR
*Voor wie je gaat werken:* * Wij leveren opmaat gemaakte compressor, droger, stikstof en ontzwavelingsinstallaties. * Wil jij werken als technical sales engineer? * Heb jij een technisch HBO diploma? …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Technical sales manager

Wat zijn de baankansen voor een Technical sales manager?

Er is over het algemeen een gunstig arbeidsmarktperspectief voor sales managers in de technische sector. De vraag is groot, en hoewel de eisen in vacatures vaak streng zijn wordt er vrijwel altijd een goede beloning beloofd. Doorgroeimogelijkheden zijn dientengevolge niet echt de grootste reden om voor technical sales manager te solliciteren, maar een groei is zeker mogelijk, bijvoorbeeld naar een functie op directieniveau.

De actuele kans op werk voor een Technical sales manager

Het beroep Technical sales manager is onderdeel van de beroepsfamilie Managers verkoop en marketing. De kans op werk voor de beroepsfamilie Managers verkoop en marketing is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

5

Baankans Technical sales manager

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Technical sales manager worden: Opleidingen tot Technical sales manager

Wil je Technical sales manager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Technical sales manager.

Hoe word je een Technical sales manager? 

Voor het beroep van technical sales manager is een hbo-diploma in technische richting het minimale. Sommige bedrijven zullen vragen om minimaal wo-niveau. Soms zijn specifieke technische opleidingen gewenst of vereist, en een rijbewijs is meestal ook een pré. Daarnaast wordt er vaak met specifieke software of technieken gewerkt, en genieten sollicitanten met voorkennis daarvan de voorkeur.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Technical sales manager

HPE Nimble I: Management and Local Replication [HJ7C5S]
OVERVIEW Using hands-on labs, this course teaches students how to perform common management tasks, including array installation, volume creation, and data protection/recovery using snapshots. This course also covers system monitoring …
HPE Nimble I: Management and Local Replication [HJ7C5S]

Omscholen tot Technical sales manager

Als je je wilt omscholen tot Technical sales manager is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Technical sales manager zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Technical sales manager dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Technical sales manager

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Technical sales manager

Als je Technical sales manager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Technical sales manager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Technical sales manager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Technical sales manager?

Competenties en Vaardigheden Technical sales manager

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Technical sales manager nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Technical sales manager nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Technical sales manager

Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Technical sales manager

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Technical sales manager. Als Technical sales manager wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Technical sales manager:


zie volledige beschrijving persoonstype Technical sales manager

Vakkennis voor een Technical sales manager

Het is voor een Technical sales manager ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Technical sales manager zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Technical sales manager


Werkervaring Technical sales manager

Het is voor een startend Technical sales manager die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Technical sales manager is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Sales Manager, Technical sales engineer, Technisch accountmanager .

Iets anders leren?

Is Technical sales manager het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Technical sales manager

Je kunt als Technical sales manager een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Technical sales manager is onderdeel van de beroepsfamilie Managers verkoop en marketing. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Technical sales manager


Hoofd beroepsgroep Technical sales manager

Het beroep Technical sales manager valt binnen de hoofdberoepsgroep Managers

Managers leiden ondernemingen, organisaties en overheden. Managers bepalen de doelstellingen, de strategie en het beleid van de organisatie of de afdeling. Daaropvolgend zorgen Managers ervoor dat de juiste activiteiten worden uitgevoerd en zorgen ze ervoor dat de benodigde middelen hiervoor beschikbaar zijn. Ze evalueren de resultaten en bepalen of de strategie, het beleid en de activiteiten de doelstellingen behalen. Op basis daarvan wordt het beleid, de activiteiten en de budgetten doorgezet, herzien of aangepast. Een manager is vaak de eindverantwoordelijke voor het resultaat en de werkwijze van de organisatie.

Veelvoorkomende taken en verantwoordelijkheden van de hoofdgroep Managers

 • het formuleren en/of adviseren van beleid, budgetten, wet- en regelgeving
 • het bepalen van de doelstellingen, de normen en prestatie indicatoren
 • zorgen voor beleid, procedures en systemen om de resultaten te evalueren
 • het autoriseren van materiële, personele en financiële middelen om de activiteiten te kunnen uitvoeren
 • het monitoren en evalueren van de prestaties van de organisatie, de afdeling en de medewerkers 
 • het selecteren of goedkeuren van de selectie van personeel
 • zorgen voor naleving van gezondheids- en veiligheidseisen 
 • plannen en aansturen van de dagelijkse werkzaamheden
 • vertegenwoordigen van de organisatie of afdeling tijdens vergaderingen of bijeenkomsten

 

Beroepen binnen de hoofdgroep Managers worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • 11 Topbestuurders, leden wetgevende instanties, beleidvoerende functies
 • 12 Managers op administratief en commercieel gebied
 • 13 Managers productie en gespecialiseerde dienstverlening
 • 14 Managers horeca, detailhandel en overige diensten

 
Netwerk Technical sales manager

Met wie werkt een Technical sales manager samen? 

De technical sales manager werkt meestal samen met de technical sales engineer, en zal ook veel in contact staan met de technisch accountmanager. Hij of zij rapporteert regelmatig aan een meerdere, bijvoorbeeld de algemeen directeur, de (algemeen) sales manager of de managing director. Daarnaast zal de technical sales manager veel contact onderhouden met allerlei uiteenlopende beroepen binnen het bedrijf. Voor de rest staat hij of zij hoofdzakelijk in contact met klanten.


 • Technical sales engineer
 • Technisch accountmanager
 • Managing director
 • Directeur
 • Technical support engineer
Technical sales manager


Organisaties waar een Technical sales manager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Technical sales manager meestal werkt.

Waar werkt een Technical sales manager?

Een technical sales manager werkt meestal voor gespecialiseerde technische bedrijven. Hier bestaan er natuurlijk duizenden van, en de technical sales manager kan dan ook vele kanten op: werken voor een energiebedrijf, een chemisch bedrijf, een ICT-bedrijf, enzovoorts.

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Technical sales manager

Waar kun je het beste werken als Technical sales manager? Hieronder vind je de best door de Technical sales manager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Technical sales manager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Technical sales manager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Technical sales manager.

Welke competenties heeft een Technical sales manager nodig?

Een Technical sales manager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Technical sales manager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Technical sales manager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Technical sales manager nodig? 

De technical sales manager past meerdere persoonstypen. In de eerste plaats heeft de technical sales manager eigenschappen van de Waarnemer: hij of zij heeft interesse in de technische details van het werk en houdt ook met plezier de ontwikkelingen in het vakgebied bij. Daarnaast heeft de technisch accountmanager eigenschappen van de Baas: hij of zij kan motiveren en overtuigen, is direct en komt zelfverzekerd over. Ook zijn bij de technical sales manager eigenschappen van de perfectionist te bespeuren, namelijk de hoge kwaliteitsnorm en het constante streven naar betere prestaties. Succesvolle werker en Bemiddelaar lijken de technical sales manager daarnaast eveneens te passen. Een technical sales manager dient over een zakelijk instinct te beschikken, en beheert een klantenportefeuille waar hij het maximale uit moet zien te halen. Hij of zij is het aanspreekpunt voor klanten en dient dus zorgvuldig en klantgericht te werken. De accountmanager moet bovendien om kunnen gaan met druk als klanten bepaalde eisen of deadlines stellen.

Bekijk de persoonstypen voor Technical sales manager


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Technical sales manager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Technical sales manager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Technical sales manager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Technical sales manager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Technical sales manager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Technical sales manager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Technical sales manager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Technical sales manager iets voor je?

Zou je graag Technical sales manager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Technical sales manager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Technical sales manager

erwin

bedrijfskunde, M&O en talen zijn belangrijk

Zico

Ik moet binnenkort een keuze kiezen in vakken pakketen en ik wilde weten welke het best bij dit beroep zou passen we kunnen kiezen uit economie, techniek en zorg welke zou het beste zijn als ik later dit beroep wil gaan uitvoeren. Alvast bedankt Groet:Zico

TSM

Economie en techniek is het beste en als het kant bedrijfskunde.Sucses

T.S.Manager

Hallo Randy,ik begrijp niet goed wat je bedoel,maar hierboven staat het beroep prima omschreven.Gr.

randy

Ik wil vragen welke sector heb je nodig hier hebben we ECONOMIE, TECHNIEK & ZORG EN WELZIJN in wil zoo kort mogelijk horen welke sector.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar