Touwslager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Touwslager? Lees de functieomschrijving.

Een Touwslager is iemand die van garens, zoals hennep, touw vervaardigt voor bijvoorbeeld sporthallen en survival- en touwtrekverenigingen. Dit beroep komt tegenwoordig bijna niet meer voor.

Een Touwslager voert zijn werkzaamheden uit op een lijnbaan. Dit is een lang, smal stuk land. Een Spinner spint garens, waarna de Touwslager de garens van de haspels afhaalt. Aan de ene kant van de lijnbaan worden de garens in groepjes aan een wiel met draaiende haken bevestigd. Hoe dikker het touw moet worden, hoe meer garens er worden gebruikt. Aan de andere kant van de lijnbaan bevestigt de Touwslager de garens aan een klos. Op het op de grond slepende uiteinde van het karretje plaatst de Touwslager gewichten. Hiermee bepaalt hij de stijfheid en trekkracht van het touw. Doordat het wiel waarop de haken zijn bevestigd draait, worden de garens van elke afzonderlijke groep in elkaar gedraaid tot strengen. Uiteindelijk worden deze strengen ook weer in elkaar gedraaid tot een touw. De Touwslager kan hier nog ringen, karabijnhaken of touwkousen in verwerken.

Vroeger bevonden Touwslagerijen zich met name bij de havens, omdat de touwen met name werden gebruikt voor de tuigage van zeilschepen. Tegenwoordig bestaan er echter nog maar heel weinig Touwslagers die nog handmatig touw maken. Er bestaan meer Touwslagers die niet handmatig touwen vervaardigen, maar die machines voor vezel- en garenproductie bedienen. Soms zien we Touwslagers nog werken met een lijnbaan op evenementen waarbij het publiek kennis kan maken met oude ambachten. 

Wil je werken als Touwslager?

Werk je al als Touwslager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Touwslager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Touwslager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Touwslager in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Collega’s
 • Spinner
 • Leidinggevende
 • Procesoperator

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €1800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Touwslager

Wat verdient een Touwslager?

Hoeveel een Touwslager verdient, zal naar schatting zo tussen de €1500,- en €1800,- bruto per maand liggen. Het is lastig een indicatie te geven, omdat er nog maar zo weinig Touwslagers bestaan en er dus niet veel informatie over is.

Salarisschaal Touwslager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Touwslager

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Touwslager

Hoe goed is de toekomst voor de Touwslager? 

Het arbeidsmarktperspectief van een Touwslager is laag. Machines nemen de taken van een Touwslager over. Toch moeten die machines wel bediend worden, dus er zijn wel mogelijkheden voor een Touwslager om een touwslagersmachine te bedienen.

Bij goed functioneren kan een Touwslager meer verantwoordelijkheden krijgen. Hij kan bijvoorbeeld doorgroeien naar Leidinggevende.

Baankans Touwslager

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Touwslager worden: Opleidingen tot Touwslager

Hoe word je een Touwslager? 

Er bestaat geen opleiding om Touwslager te worden. Vaak leert een Touwslager het vak van zijn vader of een ander familielid of leert hij het zichzelf. Een MBO-opleiding waarbij iemand veel met zijn handen kan doen, past goed bij iemand die Touwslager wil worden. Het belangrijkst is echter dat de Touwslager ambitieus is en geen twee linker handen heeft. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Touwslager

Meer opleidingen Touwslager

Weet je nog niet of je Touwslager wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Touwslager of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Touwslager

Met wie werkt een Touwslager samen? 

Een Touwslager werkte vroeger vaak alleen. De garens kreeg hij vaak aangeleverd van een Spinner. Tegenwoordig werkt een Touwslager als Machinebedienend Medewerker. Hij werkt samen met collega’s en hij krijgt leiding van een Leidinggevende of een Procesoperator. Bij laatstgenoemden kan de Touwslager ook terecht bij vragen of problemen.


 • Collega’s
 • Spinner
 • Leidinggevende
 • Procesoperator
Touwslager


Organisaties waar een Touwslager werkzaam is

Waar werkt een Touwslager meestal? 

Een Touwslager werkt bij een touwslagerij. Er bestaan niet veel touwslagerijen meer waar handmatig touwen worden vervaardigd. Vaak bedienen de Touwslagers machines die veel werkzaamheden hebben overgenomen. Een Touwslagerij streeft naar winst en hoort dus bij de profitsector.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Touwslager

Waar kun je het beste werken als Touwslager? Hieronder vindt je de best door de Touwslager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Touwslager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Touwslager:

Welke competenties heeft een een Touwslager nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Touwslager

Wat voor persoonlijkheid heb je als Touwslager nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Touwslager zijn Perfectionist en Levensgenieter.

Een Touwslager werkt zeer nauwkeurig, zodat er geen fouten zitten in de gemaakte touwen. De Touwslager is veeleisend en gedisciplineerd (Perfectionist).

Daarnaast is een Touwslager intrigerend, creatief, optimistisch en vaak een natuurliefhebber (Levensgenieter).

Bekijk de persoonstypen voor Touwslager


Levensgenieter


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Touwslager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Touwslager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Touwslager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Touwslager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Touwslager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Touwslager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Touwslager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Touwslager iets voor je?

Zou je graag Touwslager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Touwslager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Touwslager

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar