U bevindt zich hier: Home » Beroepen » 3D-tekenaar

3D-tekenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een 3D-tekenaar? Lees de functieomschrijving.

De 3D-tekenaar maakt tekeningen in 3D. 3D staat voor driedimensionaal. Een tekening op papier is een tweedimensionale tekening omdat deze enkel hoogte en lengte heeft, maar geen diepte. Een 3D-tekening bevat ook diepte en komt daarmee als het ware tot leven. 3D wordt steeds vaker toegepast, zeker sinds de komst van 3D-printers. Hiermee kunnen voorwerpen die op de computer ontworpen worden, ook eenvoudig uitgeprint worden. De ontwerpen die de 3D-tekenaar maakt, kunnen hiermee ook daadwerkelijk in gebruik genomen worden.

 

Toepassing

Het werk van de 3D-tekenaar wordt steeds meer in de praktijk toegepast. Zo ontwerpt de 3D-tekenaar bijvoorbeeld specifieke onderdelen voor apparaten en machines, maar kan ook een ontwerp maken voor een woning waardoor de woning vanuit alle hoeken te bekijken is. Het werk van de 3D-tekenaar is daarmee zeer veelzijdig. Het is belangrijk dat de 3D-tekenaar een goed ruimtelijk inzicht heeft en een goed gevoel voor ontwerpen. Alles moet tot in de details kloppen, zeker als het ontwerp geprint en ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden.

 

Computer

3D-tekeningen worden doorgaans met speciale computerprogramma’s gemaakt. Het is daarom belangrijk dat de 3D-tekenaar de vaardigheden beheerst om hiermee om te kunnen gaan. Met deze programma’s kan je vaak zeer nauwkeurige ontwerpen maken en deze zo realistisch mogelijk maken. Soms moet de 3D-tekenaar een bestaand ontwerp aanpassen, de andere keer moet de tekenaar een volledig nieuw ontwerp maken.

Mensen vonden ons op: Job 3D-tekenaar, Baan 3D-tekenaar, 3D-tekenaar Worden, Functie-eisen 3D-tekenaar, Verantwoordelijkheden 3D-tekenaar, Functieprofiel 3D-tekenaar, Wat doet een 3D-tekenaar, Werken als 3D-tekenaar.

3D-tekenaar worden: Opleiding tot 3D-tekenaar

Er zijn diverse cursussen en workshops die de 3D-tekenaar bekend laten worden met de software en technieken die nodig zijn om goede 3D-tekeningen te kunnen maken. Hiernaast zijn er ook MBO opleidingen die je opleidingen tot Technisch Tekenaar. Hierin komt 3D tekenen ook vaak aan de orde.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor 3D-tekenaar, 3D-tekenaar Worden, Opleidingsniveau 3D-tekenaar, Scholing 3D-tekenaar, Studie 3D-tekenaar, Bijscholing 3D-tekenaar, Omscholing 3D-tekenaar.

Organisaties waar een 3D-tekenaar doorgaans werkzaam is

De 3D-tekenaar werkt vaak voor een organisatie waar apparatuur en onderdelen van apparatuur gemaakt worden. Ook kan de 3D-tekenaar als zelfstandig ondernemer werken en opdrachten voor verschillende bedrijven hebben. De 3D-tekenaar werkt doorgaans in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor 3D-tekenaar, 3D-tekenaar Worden, Opleidingsniveau 3D-tekenaar, Scholing 3D-tekenaar, Studie 3D-tekenaar, Bijscholing 3D-tekenaar, Omscholing 3D-tekenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden 3D-tekenaar

Het salaris van de 3D-tekenaar ligt gemiddeld tussen de €1900,- en €3100,-, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring. Tot de overige arbeidsvoorwaarden horen vaak vakantiedagen en vakantiegeld.

Mensen vonden ons op: Salaris 3D-tekenaar, Loon 3D-tekenaar, Wat verdien je als 3D-tekenaar, Salarisschaal 3D-tekenaar, Salarisindicatie 3D-tekenaar, Bonus 3D-tekenaar, CAO 3D-tekenaar, Brutoloon 3D-tekenaar, Nettoloon 3D-tekenaar, Vakantiedagen 3D-tekenaar, Pensioen 3D-tekenaar.

Competenties, skills & vaardigheden 3d-tekenaar

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Omgaan met details
 • Visie
Mensen vonden ons op: Kennis 3D-tekenaar, Vaardigheden 3D-tekenaar, Attitude 3D-tekenaar, Kwalificaties 3D-tekenaar, Competentieprofiel 3D-tekenaar.

Boeken voor het beroep 3d-tekenaar

Wil je meer weten over het beroep 3d-tekenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je 3d-tekenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken 3d-tekenaar te komen.

Brave New World | Aldous Huxley

Special 3D Edition - Engels | Druk: Special 3D Edition | Paperback | 9781784870140 | 288 pagina's

Not so far into the future, the world has become a single supranational state, ruled by a council of World Controllers. Consumerism has replaced religion, science has eliminated illness and ageing; the happiness of all is ensured by genetic engineering, b...

Mensen vonden ons op: boeken voor 3D-tekenaar, 3D-tekenaar ebooks, boek 3D-tekenaar.

Persoonstypen 3D-tekenaar

De 3D-tekenaar moet een goed ruimtelijke inzicht hebben en in kunnen schatten wat de opdrachtgever vraagt. De tekenaar moet deze opdracht zo nauwkeurig mogelijk uit kunnen voeren en tot in de kleinste details goed werk kunnen leveren (Waarnemer). Om met de software te kunnen werken, moet de 3D-tekenaar beschikken over goede technische vaardigheden en goed met de computer om kunnen gaan. Ook moet de 3D-tekenaar doelgericht en zelfverzekerd te werk gaan (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid 3D-tekenaar, Karakter 3D-tekenaar.

Netwerk 3D-tekenaar

De 3D-tekenaar werkt veel samen met andere tekenaars en ontwerpers. De tekenaar tekent vaak voor een opdrachtgever of leidinggevende.dagen en vakantiegeld.

Mensen vonden ons op: Collega’s 3D-tekenaar, Medewerkers 3D-tekenaar.

Is het beroep 3D-tekenaar iets voor jou?

Zou je graag 3D-tekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als 3D-tekenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze 3D-tekenaar, beroepskeuzetest 3D-tekenaar, beroep 3D-tekenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden 3D-tekenaar

Er is steeds meer vraag naar 3D-tekenaar en technische tekenaars. Het is een beroep dat voor een deel in opkomst is. Door veel ervaring op te doen en nieuwe technieken en vaardigheden te leren, kan de 3D-tekenaar doorgroeien.

Arbeidsmarktperspectief score 3D-tekenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep 3D-tekenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten 3D-tekenaar, Promotie mogelijkheden 3D-tekenaar, Carriere 3D-tekenaar.

Solliciteren op de functie 3D-tekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als 3D-tekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor 3D-tekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als 3D-tekenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als 3D-tekenaar, CV 3D-tekenaar, sollicitatie 3D-tekenaar.

Interviews met 3D-tekenaar

Katelijne Kenter (42) is 3D-tekenaar.

               
 
Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“De fascinatie voor 3D-printen was de drijfveer. Vanaf het moment dat ik daar voor het eerst over las, wilde ik er iets mee doen. Ik werkte al in een creatieve industrie (reclame) en had het gevoel dat deze techniek veel bedrijven en ambachtslieden van pas zou kunnen komen; het leek me een waardevolle dienst om te kunnen leveren. Bovendien wilde ik altijd al meer doen met mijn tekentalent. Dus leerde ik mezelf werken met 3D-programma’s en schreef me in bij de Kamer van Koophandel.”
 
Welke opleiding heb je gevolgd om 3D-tekenaar te worden?
“Ik heb op internet net zo la...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen 3D-tekenaar

Vacatures 3d-tekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als 3D-tekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor 3D-tekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De 3D-tekenaar maakt tekeningen in 3D. 3D staat voor driedimensionaal. Een tekening op papier is een tweedimensionale tekening omdat deze enkel hoogte en lengte heeft, maar geen diepte.

Beoordeling 3D-tekenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep 3D-tekenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep 3D-tekenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hoeveel verdient een 3D tekenaar per uur?

 heb het nodig voor school!

Alvast bedankt

Door: riekelt

Dit is zo niet te zeggen.Kijk naar bovenstaande sal.indicatie.Gr.

Door: Karel

het lijkt mij super om dit als beroep te gaan doen 

ik weet niet hoe ik dit voor elkaar kan krijgen zonder diploma's het zou mij super mooi lijken om hier mijn beroep van te kunnen maken

 

Door: f.vermeer

welke vooropleiding wordt aangeraden om 3d tekenaar te worden?

Ik zat zelf de denken aan grafische vormgeving of HBO-ICT

Door: kevin

Reageer op dit beroep