U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Architect

Architect worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een architect? Lees de functieomschrijving.

De Architect is verantwoordelijk voor het ontwerp van een gebouw. Architecten werken vrijwel altijd in opdracht, waardoor de creatieve bewegingsruimte verschilt. De Architect interpreteert een opdracht en probeert de wensen van de klant en zijn eigen kennis en inzicht te verwerken in een ontwerp.

Op basis van gesprekken (of ander contact) met een opdrachtgever gaat de Architect aan het schetsen. Architecten werken vaak in teams en leveren veelal meerdere schetsen, zodat een opdrachtgever keuzemogelijkheden heeft. Vaak moet een eerste schets op aanwijzing van de opdrachtgever aangepast worden. Een Architect houdt bij het schetsen niet alleen esthetische punten in het oog, maar houdt ook rekening met de functie van het te ontwerpen gebouw. De functie bepaalt immers zaken als toegankelijkheid, gewenste lichtinval, het aantal ruimtes en beïnvloedt bijvoorbeeld materiaalkeuze. De Architect maakt als het ware een professionele versie van de ideeën van een opdrachtgever, of heeft veel ruimte om zijn eigen ideeën in te voegen.

Als de schets eenmaal is geaccepteerd door de klant, moet die omgezet worden in een tekening waarmee de ingenieurs en aannemers aan het werk kunnen. Ontwerpen moeten dus wel realiseerbaar zijn.

Verder heeft de Architect soms een adviserende rol. Hoewel de Architect vaak met het ontwerpen van gebouw bezig zal zijn, kan hij ook aparte ruimtes of aan- en verbouwingen vormgeven. De meeste Architecten zijn gespecialiseerd in bepaalde ontwerpen (woonhuizen, openbare ruimte). Andere specialismen zijn tuin- of binnenhuisarchitectuur.

Mensen vonden ons op: Job Architect, Baan Architect, Architect Worden, Functie-eisen Architect, Verantwoordelijkheden Architect, Functieprofiel Architect, Wat doet een Architect, Werken als Architect.

Architect worden: Opleiding tot architect

Om Architect te kunnen worden kan men ofwel een studie Bouwkunde volgen aan een Technische Universiteit en daarna middels een Master zich specialiseren, ofwel op de Kunstacademie een opleiding Architectuur gaan volgen. Met beide diploma's kan men uiteindelijk opgenomen worden in het register voor Architecten. Alleen bij inschrijving in dit register kan men zich wettelijk Architect noemen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Architect, Architect Worden, Opleidingsniveau Architect, Scholing Architect, Studie Architect, Bijscholing Architect, Omscholing Architect.

Organisaties waar een architect doorgaans werkzaam is

De Architect werkt voor een architectenbureau, of als freelancer (mogelijk met eigen architectenbureau). Opdrachtgevers komen zowel uit de profit als de non-profit.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Architect, Architect Worden, Opleidingsniveau Architect, Scholing Architect, Studie Architect, Bijscholing Architect, Omscholing Architect.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden architect

Het salaris van een Architect, en andere arbeidsvoorwaarden, is sterk afhankelijk van het architectenbureau waar men komt te werken. Bij een klein architectenbureau zal het salaris wat lager zijn dan bij een groot, bekend architectenbureau, en bij internationale architectenbureaus is het salaris al helemaal goed geregeld. Over het algeem begint een Architect met een salaris van rond de €2323.

Het takenpakket (bijv. wel/geen managementtaken) bepaalt de hoogte van het salaris. Dit kent grote uitschieters.

Mensen vonden ons op: Salaris Architect, Loon Architect, Wat verdien je als Architect, Salarisschaal Architect, Salarisindicatie Architect, Bonus Architect, CAO Architect, Brutoloon Architect, Nettoloon Architect, Vakantiedagen Architect, Pensioen Architect.

Competenties, skills & vaardigheden architect

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Visie
Mensen vonden ons op: Kennis Architect, Vaardigheden Architect, Attitude Architect, Kwalificaties Architect, Competentieprofiel Architect.

Boeken voor het beroep architect

Wil je meer weten over het beroep architect? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je architect bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken architect te komen.

Eames | Peter Gössel

1907-1978, 1912-1988: Pioneers of Mid-century Modernism - Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9783836560214 | 96 pagina's

The creative duo Charles Eames (1907-1978) and Ray Kaiser Eames (1912-1988) transformed the visual character of America. Though best known for their furniture, the husband and wife team were also forerunners in architecture, textile design, photography, a...

The LEGO Architect | Tom Alphin

Engels | E-book | 9781593277062

Travel through the history of architecture in The LEGO Architect. You'll learn about styles like Art Deco, Modernism, and High-Tech, and find inspiration in galleries of LEGO models. Then take your turn building 12 models in a variety of styles. Snap toge...

The Lego Architect | Tom Alphin

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9781593276133 | 192 pagina's

Travel through the history of architecture in The LEGO Architect. You'll learn about styles like Art Deco, Modernism, and High-Tech, and find inspiration in galleries of LEGO models. Then take your turn building 12 models in a variety of styles. Snap toge...

Mensen vonden ons op: boeken voor Architect, Architect ebooks, boek Architect.

Persoonstypen architect

Om een goed ontwerp neer te kunnen zetten moet de Architect met veel verschillende factoren rekening houden. Zo streeft hij steeds naar het beste, meest functionele, meest innovatieve ontwerp dat men maar kan bedenken (Perfectionist). Om zoiets te kunnen bedenken is het natuurlijk belangrijk dat men een groot creatief vermogen heeft (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Architect, Karakter Architect.

Netwerk architect

De Architect heeft het meeste contact met de klant. Daarnaast is men vaak ook de tussenpersoon tussen de klant en andere partijen, zoals de ingenieur en de aannemer. Ook als de klant zelf de tussenpersoon is, moet de Architect goed overweg kunnen met de ingenieurs, die de schetsen uitwerken, en de aannemer, die vaak nog vragen heeft om het ontwerp te kunnen realiseren. Architecten werken niet zelden in teamverband.

Mensen vonden ons op: Collega’s Architect, Medewerkers Architect.

Is het beroep architect iets voor jou?

Zou je graag architect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als architect bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Architect, beroepskeuzetest Architect, beroep Architect kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden architect

Op het moment zijn er niet veel mogelijkheden om als Architect aan de slag te kunnen, omdat de bouw nog bezig is met herstellen. Dit betekent niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn. Men kan altijd als stagaire bij een architectenbureau beginnen of een eigen bureau starten. Als Architect kan men verder doorgroeien tot Senior Architect en teamleider, en zo een steeds hogere positie in het architectenbureau krijgen.

Arbeidsmarktperspectief score architect

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep architect. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Architect, Promotie mogelijkheden Architect, Carriere Architect.

Solliciteren op de functie architect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als architect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor architect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als architect. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Architect, CV Architect, sollicitatie Architect.

Interviews met architect

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen architect

Vacatures architect

Op zoek naar een nieuwe baan als Architect? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Architect. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Architect is verantwoordelijk voor het ontwerp van een gebouw. Architecten werken vrijwel altijd in opdracht, waardoor de creatieve bewegingsruimte verschilt. De Architect interpreteert een opdracht en probeert de wensen van de klant en zijn eigen kennis en inzicht te verwerken in een ontwerp.

Beoordeling Architect

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Architect' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Architect

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Beste,

Graag wil ik een carriereswitch maken en architect is een beroep dat me altijd heeft geboeid. Welke opleiding/cursus zou ik kunnen volgen?

Bij voorbaat dank voor de reacties.

Groet, Hans

Door: Hans

Dag Hans,

Kijk eens bij de cursussen die gekoppeld zijn aan dit beroep (zie rechterkant van de site).

Mocht je daar niets tussenvinden, als je doorklikt op een van de cursussen kom je meteen bij meerdere alternatieven.

Hopelijk lukt dit.

Door: admin

Ik ben altijd geintresseerd in Architecten . Nu wil ik het later worden , ik hoop het en deze sait heeft me op vele ideeen gebracht die ik niet wist . Daarom wil ik even danken ! :D

Door: Wissal

Ik ben 11 en ik wil heel graag architect worden

Door: Anoniem

Prachtig beroep,gefeliciteerd Anoniem.

Door: Paul

welke vooropleiding heb je nodig voor architectuur als je eerst een mbo opleiding moet volgen ? 

alvast bedankt.

Door: anoniem 1

welke vooropleiding heb je nodig voor architectuur als je eerst een mbo opleiding moet volgen ? 

alvast bedankt.

Door: anoniem 1

Beste anoniem,neem contact op met Springest,een bekende en gerenommeerde onderwijsinstelling.Sucses  o p l e i d n

Door: Henri

Hoi, ik volg nu een opleiding meubelmaker niveau 4. Hierna zou ik graag een HBO studie willen doen, zou ik een studie tot architect kunnen gaan doen met deze vooropleiding? Of is dit een onlogische keuze?

Door: Marjolein

Ik ben 13 en heb al heel m'n leven architect willen worden

Door: Anoniem 020

Beste Marjolijn,waar een wil is.Het is niet eenvoudig.Informeer bij je school naar de  mogelijkheden.ucses

Door: Albert

Een carière als architect zou mij ten zeerste bevallen. Deze site geeft mij ook een beter zicht op hoe een eventuele carière als architect er zou kunnen uitzien.

 

Groeten,

Door: rune mariën

Voor wie de ins en outs van dit beroep verder wil doorgronden is The Fountainhead van Ayn Rand (boek of film) een aanrader. Hier de link naar Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fountainhead.

Op de opleiding leer je veel over de historie van het bouwen. Verschillende periodes kennen hun eigen bouwstijl. Die stijlen hebben in het verleden altijd gereageerd op hoe de maatschappij en de technologie zich op een bepaald moment in de geschiedenis aan het ontwikkelen is. (Nu is dat bijvoorbeeld duurzaamheid).

In tegenstelling tot bij andere ontwerpberoepen, is de architect naast zijn eigen positie in de gescheidenis van de bouwkunst , ook vaak gebonden aan allerlei ingewikkelde randvoorwaarden voor het ontwerp, zoals kosten, comfort en zwaartekracht. Je moet dus veel kennis op doen om dit allemaal te snappen.

Als je via het MBO wil doorgroeien, kun je eerst MBO bouwkunde doen, daarna HBO bouwkunde doen en na het eerste jaar HBO kun je doorstromen naar de bachelor van de universiteit. Daarnaast moet je vanaf 2015 drie jaar werkervaring hebben bij een bureau om jezelf in te kunnen schrijven bij het architectenregister.

Je moet goed kunnen tekenen en goed zijn in wiskunde/natuurkunde en veel kunnen lezen om alle vakken te behalen. De studie aan een TU kost je zo'n 40-50 uur per week om de opleiding binnen de gestelde termijn van 5 jaar (BSc+MSc) af te ronden. Zie ook: http://www.bk.tudelft.nl

Je kan ook architect worden via een Academie van Bouwkunst. Dit duurt in Amsterdam vier jaar (deeltijd) en je doet gelijktijdig de benodigde werkervaring op. Zie ook: http://www.ahk.nl/bouwkunst/opleidingen/architectuur/

Deze informatie stamt uit begin 2014 en kan veranderen. Succes!

Door: Architect

Architect,bedankt voor de aanvullende informatie.

Door: Henri

Zou je ook met een HBO opleiding Architect kunnen worden?????

Door: anoniem

Probeer de fundering zo sterk mogelijk t maken.Begin met cursussen (zie Springest).Gr.

Door: architect

Salarisschaal op deze pagina is erg optimistisch. In werkelijkheid verdient een academische (TU) bouwkundige matig tot slecht. 

Ook is twee jaar beroepservaring ná diploma vereist om de titel te registreren. 

In de praktijk bieden veel afgestudeerde zich gratis aan, er zijn immers veel meer studenten dan vraag en iedereen wilt ergens beginnen. 

Door: Salaris

Bedankt voor de uitgebreide en goede informatie door U verstrekt op deze site.

Door: Victor

Ik heb veel aan deze informatie te danken.Gr.

Door: Henri

ik ben 14 en moet een profielkeuze gaan maken welk profiel kan ik het best kiezen: nt ng em cm? alvast bedankt

Door: jan

Beste Jan,dit maakt niet zoveel uit.eerst,je middelbare school afmaken.Gr.

Door: John

Beste Marjolein, je kunt met MBO niet doorstromen naar een opleiding tot architect. Wel kun je HBO bouwkunde volgen om daarna via een schakeljaar in te stromen op een technische universiteit (Delft of Eindhoven) voor een 2 jarige master architectuur. Hierna volgt de tweejarige Beroepservaringperiode. Als deze laatste is afgerond mag je jezelf architect noemen. Na je MBO moet je dus nog rekening houden met circa 9 intensieve jaren studie en werk. Veel succes met je keuze!

Door: Maart

Reageer op dit beroep