Architect worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Architect worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Architect worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Architect? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Architect goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Architect?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Architect wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Architect.

Alles over hoe je Architect kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Architect?

Om Architect te kunnen worden kan men ofwel een studie Bouwkunde volgen aan een Technische Universiteit en daarna middels een Master zich specialiseren, ofwel op de Kunstacademie een opleiding Architectuur gaan volgen. Met beide diploma's kan men uiteindelijk opgenomen worden in het register voor Architecten. Alleen bij inschrijving in dit register kan men zich wettelijk Architect noemen.

Welke vaardigheden heb je nodig om Architect te worden?

Om Architect te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Architect zijn Creatief denken, Nieuwe oplossingen bedenken en Verbanden leggen. Ook zijn Buiten kaders denken, Durf en Vernieuwend zijn belangrijke vaardigheden als je Architect wilt worden. Verder zijn Verbeeldingskracht, Analyseren en Systematisch denken ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Architect te worden?

Als je Architect wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Architect

  • Analytisch
  • Conceptueel denken
  • Creativiteit
  • Innovatief
  • Klantgerichtheid
  • Presenteren
  • Visie

Welke eigenschappen heb je nodig om Architect te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Architect te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Originaliteit, Creativiteit en Passie.


Met welke persoonstypen kun je Architect worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Architect. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Architect zijn de Perfectionist en de Romanticus.

Om een goed ontwerp neer te kunnen zetten moet de Architect met veel verschillende factoren rekening houden. Zo streeft hij steeds naar het beste, meest functionele, meest innovatieve ontwerp dat men maar kan bedenken (Perfectionist). Om zoiets te kunnen bedenken is het natuurlijk belangrijk dat men een groot creatief vermogen heeft (Romanticus).

Opleiding Architect

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Architect kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Architect. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Architect. Maar ook cursussen en trainingen voor de Architect.

Top 5 opleidingen Architect

Communiceren en visualiseren architectuur
Architectuur is al lang geen zaak meer van techneuten onder elkaar. Je moet een groot palet aan belanghebbenden beïnvloeden om je doel te bereiken. Van directeur tot beheerder, van ontwikkelaars …
Communiceren en visualiseren architectuur
Digitalisering en informatiemanagement: proces en architectuur
Ontwerp en optimaliseer informatiestromen Vraag 10 Nederlanders naar hun mening over digitaliseren en je hoort 9 keer: te duur, te laat opgeleverd, te veel bugs. Toch kent iedereen voorbeelden van …
Digitalisering en informatiemanagement: proces en architectuur
Datawarehousing Architectuur
Datawarehousing Architectuur In deze 2-daagse training Datawarehousing Architectuur wordt er ingezoomd op het datawarehouse. Een datawarehouse is een systeem voor het verzamelen, organiseren, opslaan en ter beschikking stellen van data. …
Datawarehousing Architectuur
Systeem architectuur en integraal ontwerpen met SE
Tijdens deze cursus leer je om de juiste technieken en hulpmiddelen toe te passen om de integraliteit van het systeem te blijven bewaken gedurende alle fasen van het project. Ontwerp …
Systeem architectuur en integraal ontwerpen met SE
Architectuur (master)
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Uitgebreid 100% ontwerpopleiding Deze vierjarige master is een pure ontwerpopleiding, waarin …
Architectuur (master)

Omscholen tot Architect

Hoe kan je omscholen tot Architect? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Architect zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Architect

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Architect?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Architect. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Architect?

Als je wilt omscholen tot Architect is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Architect

Wat verdient een Architect? Het salaris van een Architect begint bij €2107,- bruto per maand. Een ervaren Architect verdient tot maximaal €6396,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.