Architect Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Architect worden: Opleidingen tot Architect

Wil je Architect worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Architect, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Architect.

Hoe word je een Architect? 

Om Architect te kunnen worden kan men ofwel een studie Bouwkunde volgen aan een Technische Universiteit en daarna middels een Master zich specialiseren, ofwel op de Kunstacademie een opleiding Architectuur gaan volgen. Met beide diploma's kan men uiteindelijk opgenomen worden in het register voor Architecten. Alleen bij inschrijving in dit register kan men zich wettelijk Architect noemen.

De 4 best beoordeelde opleidingen Architect

bijgewerkt op 25-11-2021

Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur
Architectuur is al lang geen zaak meer van techneuten onder elkaar. Je moet een groot palet aan belanghebbenden beïnvloeden om je doel te bereiken. Van directeur tot beheerder, van ontwikkelaars …
Opleiding Communiceren en visualiseren architectuur
Smart Building Management
Smart Building Management Digitale mogelijkheden maken een steeds groter deel uit van een gebouw. Om als manager de regie te voeren over nieuw- of herbouw van een Smart Building is …
Smart Building Management
Communiceren en Visualiseren architectuur
Deze opleiding telt drie lesdagen en twee workshops waarbij je in je eigen werkomgeving aan de slag gaat om een visualisatie en een verhaal te maken. Dag 1: Communiceren en …
Communiceren en Visualiseren architectuur
Digitalisering en informatiemanagement: proces en architectuur
Ontwerp en optimaliseer informatiestromen Vraag 10 Nederlanders naar hun mening over digitaliseren en je hoort 9 keer: te duur, te laat opgeleverd, te veel bugs. Toch kent iedereen voorbeelden van …
Digitalisering en informatiemanagement: proces en architectuur

Is het verstandig om Architect te worden?

Voordat je aan een opleiding Architect begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Architect worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Architect?

Op het moment zijn er niet veel mogelijkheden om als Architect aan de slag te kunnen, omdat de bouw nog bezig is met herstellen. Dit betekent niet dat er helemaal geen mogelijkheden zijn. Men kan altijd als stagaire bij een architectenbureau beginnen of een eigen bureau starten. Als Architect kan men verder doorgroeien tot Senior Architect en teamleider, en zo een steeds hogere positie in het architectenbureau krijgen.

De actuele kans op werk voor een Architect

Het beroep Architect is onderdeel van de beroepsfamilie Bouwkundig architecten en ontwerpers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bouwkundig architecten en ontwerpers is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

422

Baankans Architect

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Architect

Als je je wilt omscholen tot Architect is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Architect door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Architect zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Architect

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Architect dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Traineeship vacatures

Vacature Landschapsarchitectuur traineeship Midden-Nederland
Witteveen+Bos
Na de succesvolle start van een eerste lichting, zoeken Waterschap Vallei & Veluwe, H+N+S Landschapsarchitecten, Witteveen + Bos raadgevende ingenieurs en WING partner in ruimte en ontwikkeling twee nieuwe trainees …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Architect

Als je Architect wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Architect zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Architect

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Architect?

Competenties en Vaardigheden Architect

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Architect nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Architect nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Architect

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Architect

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Architect. Als Architect wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Architect:


zie volledige beschrijving persoonstype Architect

Vakkennis voor een Architect

Het is voor een Architect ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Architect zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Architect


Werkervaring Architect

Het is voor een startend Architect die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Architect is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Architect, maar iets anders?

Is een opleiding Architect het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Architect te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Architect te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Architect te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Architect te worden?

Zou je graag Architect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Architect voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar