U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Audioloog

Audioloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een audioloog? Lees de functieomschrijving.

Een audioloog is specialist in het afnemen van zeer accurate hoortests. Als de reguliere arts geen wijs kan maken uit de hoorproblemen van een patient, dan wordt die doorgestuurd naar de audioloog. Een audioloog is zelf geen medicus, maar een technisch specialist, die met allerlei apparaten kan werken zo dat men precies te weten krijgt hoeveel gehoorverlies er is, wat de oorzaak ervan is, en wat voor een gehoorapparaat men dient aan te schaffen.

Om een goede audioloog te kunnen zijn heeft men een uitgebreide kennis van geluidsgolven en de werking van het menselijk oor nodig, en ook van de apparaten die men gebruikt om tests uit te voeren. Om deze kennis bijdetijds te laten blijven zal men naast patientenonderzoek ook onderzoek in de vakliteratuur moeten blijven ondernemen, of zelf een experiment opzetten om zo de stand van zaken in de audiologie vooruit te kunnen helpen.

 Naast de technische en wetenschappelijke aspecten van het werk heeft men ook met mensen te maken, die zich vaak psychologisch wat minder voelen. Het is een hele taak om te kunnen accepteren dat men een gehoorapparaat nodig heeft, hoe oud je ook bent. Hierdoor is het belangrijk dat de audioloog niet alleen advies kan geven over het gehoor, maar ook over het gevoel dat daarbij gaat, om zo mensen te kunnen helpen accepteren dat het aanmeten van een gehoorapparaat niet het einde van de wereld is, en dat kunnen horen het helemaal waard is.

Mensen vonden ons op: Job Audioloog, Baan Audioloog, Audioloog Worden, Functie-eisen Audioloog, Verantwoordelijkheden Audioloog, Functieprofiel Audioloog, Wat doet een Audioloog, Werken als Audioloog.

Audioloog worden: Opleiding tot audioloog

Een universitaire opleiding in Audiologie is nodig om als audioloog aan het werk te kunnen gaan. De kwaliteit van deze opleiding en het vak zelf word gewaardborgt door de Nederlandse Vereniging van Audiologie (NVA).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Audioloog, Audioloog Worden, Opleidingsniveau Audioloog, Scholing Audioloog, Studie Audioloog, Bijscholing Audioloog, Omscholing Audioloog.

Organisaties waar een audioloog doorgaans werkzaam is

Als audioloog werkt men meestal in een (academisch) ziekenhuis of gehoor-praktijk. Men wordt hierbij voornamelijk betaald door de overheid of een verzekeringsmaatschappij, alhoewel men ook voor een gehoorapparaten-bedrijf of zelfstandig als consultant kan werken. De werkomgeving van een audioloog staat vol meetinstrumenten en andere interessante apparatuur, omringd door collega's.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Audioloog, Audioloog Worden, Opleidingsniveau Audioloog, Scholing Audioloog, Studie Audioloog, Bijscholing Audioloog, Omscholing Audioloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden audioloog

Een positie als audioloog kan men zien als een promotieplaats, waarbij men zowel onderzoek als behandelingen doet en over de jaren van een salaris van 1800 euro per maand door groeit tot een loon van 2700 euro. Omdat men meestal onder de overheid werkt, komen daarbij goede arbeidswaarden zoals vakantiedagen en een 13e maand als standaard. In ander soort werk kan de zaak natuurlijk heel anders liggen; dat zal men op individuele basis in kunnen schatten.

Mensen vonden ons op: Salaris Audioloog, Loon Audioloog, Wat verdien je als Audioloog, Salarisschaal Audioloog, Salarisindicatie Audioloog, Bonus Audioloog, CAO Audioloog, Brutoloon Audioloog, Nettoloon Audioloog, Vakantiedagen Audioloog, Pensioen Audioloog.

Competenties, skills & vaardigheden audioloog

 • Klantgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • kennis van natuurkunde
 • sympathiek overkomen
 • onderzoekende geest
Mensen vonden ons op: Kennis Audioloog, Vaardigheden Audioloog, Attitude Audioloog, Kwalificaties Audioloog, Competentieprofiel Audioloog.

Boeken voor het beroep audioloog

Wil je meer weten over het beroep audioloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je audioloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken audioloog te komen.

Aphasia And Related Neurogenic Communication Disorders | Ilias Papathanasiou

Engels | Druk: 2nd Revised edition | Hardcover | 9781284077315 | 572 pagina's

Each new print copy includes Navigate 2 Advantage Access that unlocks a comprehensive and interactive eBook, online video segments, student practice activities and assessments, a full suite of instructor resources, and learning analytics reporting tools. ...

Afasie | Roelien Bastiaanse

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789031390298 | 281 pagina's

Afasie 1e druk is een boek van Roelien Bastiaanse uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031390298 Afasie is een taalstoornis ten gevolge van hersenletsel, bijvoorbeeld na een beroerte. Iemand die lijdt aan afasie kan niet meer normaal over zijn...

Evidence-based logopedie | Hanneke Kalf

logopedisch handelen gebasseerd op wetenschappelijke evidentie - Nederlands | Druk: 2nd 2011 ed. | Paperback | 9789031376001 | 143 pagina's

Evidence-based logopedie 2e druk is een boek van Hanneke Kalf uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031376001 Het up-to-date houden van het logopedisch handelen op basis van wetenschappelijke evidentie is de afgelopen jaren min of meer gemeengo...

Mensen vonden ons op: boeken voor Audioloog, Audioloog ebooks, boek Audioloog.

Persoonstypen audioloog

Het gehoor is zeer subtiel, waardoor een kleine miscalculatie al kan leiden tot nog grotere hoorproblemen voor de patient. Een goed oog voor detail en een sterke neiging om overal zeer zeker over te willen zijn voordat men resultaten presenteert zijn dat ook nodige eigenschappen voor een audioloog (Perfectionist).

Men heeft als audioloog met de wetenschap te maken, met feiten en cijfers, waardoor een kritische houding en een diepe kennis van het vak cruciaal zijn, niet alleen voor het testen van mensen maar ook voor de toekomst van audiologie (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Audioloog, Karakter Audioloog.

Netwerk audioloog

Als audioloog heeft men vaak met patienten en artsen te maken, in het testen en discussieren van gehoorproblemen. Daarnaast heeft men in eigen praktijk en bij onderzoek eerder met collega-audiologen, analisten en andere onderzoekers te maken dan met artsen, maar deze kunnen hierin ook een rol spelen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Audioloog, Medewerkers Audioloog.

Is het beroep audioloog iets voor jou?

Zou je graag audioloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als audioloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Audioloog, beroepskeuzetest Audioloog, beroep Audioloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden audioloog

Veel hoorcentra werken met audiciens in plaats van de hoger-opgeleide (en duurdere) audiologen, waardoor men vooral bij een academisch instituut terecht kan. Omdat hiervan maar een gelimiteerd aantal zijn, is er ook een gelimiteerd aantal banen beschikbaar. Wel kan men als audiologie-assistent of audicien aan werk komen, en vanuit zo'n positie doorgroeien.

Als audioloog kan men meer het onderzoek ingaan, en zo een fysicus worden of zelfs uiteindelijk hoogleraar.

Arbeidsmarktperspectief score audioloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep audioloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Audioloog, Promotie mogelijkheden Audioloog, Carriere Audioloog.

Solliciteren op de functie audioloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als audioloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor audioloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als audioloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Audioloog, CV Audioloog, sollicitatie Audioloog.

Interviews met audioloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen audioloog

Vacatures audioloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Audioloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Audioloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een audioloog is specialist in het afnemen van zeer accurate hoortests. Als de reguliere arts geen wijs kan maken uit de hoorproblemen van een patient, dan wordt die doorgestuurd naar de audioloog. Een audioloog is zelf geen medicus, maar een technisch specialist, die met allerlei apparaten kan werken zo dat men precies te weten krijgt hoeveel gehoorverlies er is, wat de oorzaak ervan is, en wat voor een gehoorapparaat men dient aan te schaffen.

Beoordeling Audioloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Audioloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Audioloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep