U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Boomverzorger

Boomverzorger worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een boomverzorger? Lees de functieomschrijving.

De Boomverzorger zorgt ervoor dat bomen gezond worden of gezond blijven. Hierbij kan hij verantwoordelijk zijn voor de gehele verzorging van de bomen in een bepaald gebied, waarbij ook het planten en onderhouden van bomen kan horen. Als de Boomverzorger bij een zieke boom geroepen wordt, dan is het eerst zaak om monsters van de boom af te nemen en aan de hand van deze monsters vast te stellen wat de boom mankeert.

Een Boomverzorger moet niet bang zijn om in een boom te klimmen, aangezien dat soms de enige manier is om het probleem van de boom te achterhalen of te verhelpen. Dit verhelpen van het probleem gebeurt door het geven van een speciale voeding aan de boom, of het wrijven van een bepaald middeltje op het zieke gedeelte. Als het probleem niet verholpen kan worden kan het zijn dat de Boomverzorger overgaat op het laten kappen van de boom. Omdat Boomverzorgers ingehuurd moeten worden, is het meestal zo dat ze bij tuinen of elders in stedelijke omgevingen ingezet worden, en dus nauwelijks in het bos te vinden zijn.

Naast het genezen van zieke bomen is een Boomverzorger ook veel bezig met preventief werk, door het onderhouden en bijsnoeien van bomen, wat veel ziektes kan voorkomen. Het is alleen wanneer een Boomverzorger te laat wordt ingeroepen, en er dus geen preventieve maatregelingen meer genomen kunnen worden, dat een Boomverzorger ook daadwerkelijk met een zieke boom te maken zal hebben.

Mensen vonden ons op: Job Boomverzorger, Baan Boomverzorger, Boomverzorger Worden, Functie-eisen Boomverzorger, Verantwoordelijkheden Boomverzorger, Functieprofiel Boomverzorger, Wat doet een Boomverzorger, Werken als Boomverzorger.

Boomverzorger worden: Opleiding tot boomverzorger

Veel Boomverzorgers leren de benodigde vaardigheden tijdens het werken, en hebben dus geen opleiding ondergaan. Wel bestaan er MBO opleidingen in Bos- en Natuurbeheer (niveau 2/3) die de mogelijkheid bieden veel kennis over bomen op te doen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Boomverzorger, Boomverzorger Worden, Opleidingsniveau Boomverzorger, Scholing Boomverzorger, Studie Boomverzorger, Bijscholing Boomverzorger, Omscholing Boomverzorger.

Organisaties waar een boomverzorger doorgaans werkzaam is

Een Boomverzorger kan in dienst zijn van de overheid en zo bij de plantsoenendienst of bosbeheer terecht komen. In de particuliere sector is de Boomverzorger meestal een zelfstandig ondernemer, zonder werknemers.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Boomverzorger, Boomverzorger Worden, Opleidingsniveau Boomverzorger, Scholing Boomverzorger, Studie Boomverzorger, Bijscholing Boomverzorger, Omscholing Boomverzorger.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden boomverzorger

Door het risico dat een Boomverzorger loopt bij het beklimmen van bomen, kan hij als starter al een loon van €1090 verdienen. Omdat de meeste Boomverzorgers zelfstandig werken kan het loon nogal variëren, maar het salaris van een ervaren Boomverzorger in vast dienstverband (o.a. bij de gemeente) komt uit op ongeveer €2320.

Mensen vonden ons op: Salaris Boomverzorger, Loon Boomverzorger, Wat verdien je als Boomverzorger, Salarisschaal Boomverzorger, Salarisindicatie Boomverzorger, Bonus Boomverzorger, CAO Boomverzorger, Brutoloon Boomverzorger, Nettoloon Boomverzorger, Vakantiedagen Boomverzorger, Pensioen Boomverzorger.

Competenties, skills & vaardigheden boomverzorger

 • Ondernemerschap
 • Durf
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
 • Anticiperen
 • Flexibiliteit
 • Besluitvaardigheid
 • Kennis van relevante flora en boomziektes
Mensen vonden ons op: Kennis Boomverzorger, Vaardigheden Boomverzorger, Attitude Boomverzorger, Kwalificaties Boomverzorger, Competentieprofiel Boomverzorger.

Boeken voor het beroep boomverzorger

Wil je meer weten over het beroep boomverzorger? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je boomverzorger bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken boomverzorger te komen.

Met levend materiaal copijn 1763-2013 | Mariëtte Kamphuis

tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers, tuin-en landschapsarchitecten - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789069060453 | 320 pagina's

Met levend materiaal COPIJN 1763-2013 Tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers en tuin- en landschaps-architecten Geen enkele familie in Nederland bleef zo lang in het 'tuinvak' werkzaam als de familie Copijn. Aan hun geschiedenis i...

Mensen vonden ons op: boeken voor Boomverzorger, Boomverzorger ebooks, boek Boomverzorger.

Persoonstypen boomverzorger

De Boomverzorger moet van uitdagingen en afwisseling houden, en zich snel aan kunnen passen. Dat hij elke keer een nieuwe situatie zal moeten inschatten vindt hij juist erg prettig (Levensgenieter). Daarnaast is het belangrijk voor het succesvol verzorgen en genezen van bomen om gedegen kennis te hebben van boomziektes, een goed oog voor detail en om de waarnemingen goed op te slaan, zodat er bij toekomstig gevallen sneller ingegrepen kan worden (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Boomverzorger, Karakter Boomverzorger.

Netwerk boomverzorger

De Boomverzorger werkt vaak als zelfstandig ondernemer, maar kan wel samenwerken met andere Boomverzorgers of hoveniers bij de verzorging van een tuin of gebied. Hiervoor is het ook nodig een goede verhouding met de kweker te hebben om zo, als de klant om het planten van nieuwe bomen vraagt, de beste bomen te kunnen uitkiezen. Het belangrijkste voor een zelfstandige Boomverzorger is natuurlijk de communicatie met klanten en potentiële klanten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Boomverzorger, Medewerkers Boomverzorger.

Is het beroep boomverzorger iets voor jou?

Zou je graag boomverzorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als boomverzorger bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Boomverzorger, beroepskeuzetest Boomverzorger, beroep Boomverzorger kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden boomverzorger

Er zijn veel bomen in Nederland, dus is er wel werk te vinden als Boomverzorger. Hoeveel werk men binnenkrijgt is een kwestie van netwerken en het eigen kunnen. Veel doorgroeimogelijkheden zijn er niet, al zou men wel met de opgedane kennis een kwekerij of hoveniersbedrijf kunnen beginnen.

Arbeidsmarktperspectief score boomverzorger

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep boomverzorger. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Boomverzorger, Promotie mogelijkheden Boomverzorger, Carriere Boomverzorger.

Solliciteren op de functie boomverzorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als boomverzorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor boomverzorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als boomverzorger. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Boomverzorger, CV Boomverzorger, sollicitatie Boomverzorger.

Interviews met boomverzorger

Floris Overes (33) is Boomverzorger.

              
 
Hoe bent u aan deze baan gekomen?
“Tijdens mijn opleiding heb ik mijn bedrijfje in de boomverzorging opgestart. Dat was in 2003. Aanvankelijk met het idee in mijn vrije tijd een centje bij te verdienen. En tegelijk in een aan mijn opleiding verwante sector bezig te zijn. Na het behalen van mijn diploma ben ik fulltime voor mezelf gaan werken. Eerst vooral veel voor andere bedrijven, maar in de loop van de tijd heb ik een behoorlijk eigen klantenbestand opgebouwd.”
 
Welke opleiding heeft u gevolgd om Boomverzorger te worden?
“Ik heb de HBO-opleiding Bos- en Natuurbeheer gevolgd op Hogeschool Larenstein, ...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen boomverzorger

Vacatures boomverzorger

Op zoek naar een nieuwe baan als Boomverzorger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Boomverzorger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Boomverzorger zorgt ervoor dat bomen gezond worden of gezond blijven. Hierbij kan hij verantwoordelijk zijn voor de gehele verzorging van de bomen in een bepaald gebied, waarbij ook het planten en onderhouden van bomen kan horen. Als de Boomverzorger bij een zieke boom geroepen wordt, dan is het eerst zaak om monsters van de boom af te nemen en aan de hand van deze monsters vast te stellen wat de boom mankeert.

Beoordeling Boomverzorger

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Boomverzorger' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Boomverzorger

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Boomchirurg...waneer is die functie in het leven geroepen?

Ik ben bezig met een vleesetendeplant tandarts opleiding.

Door: Nummer

een beetje meer lezen en verdiepen in de natuur,zal je algemene ontwikkeling ten goede komen.M.vr.gr.

Door: boomchirurg

Boomschirirg als beroep bestaat al heel lang niet meer.

Boomverzorger, daarentelgen just wel!

Term dus aanpassn. Site oop miimaal 12 jaar achter!!!

Of deze site is gewoon een slehte site...

 

 

Door: Henk

Beste Henk,hoeveel boomchrurgen wil je hebben ?

Door: boomchirurg

Henk,blijft wel erg stil.

Door: Jean-Paul

Reageer op dit beroep