U bevindt zich hier: Home » Beroepen » DJ

DJ worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een DJ? Lees de functieomschrijving.

Een DJ is iemand die ervoor zorgt dat muziek op een creatieve manier aan of in elkaar gedraaid wordt. Dit kan op de radio door tussen de muziekstukken door te praten, of bij een muziekevenement door de muziekstukken soepel in elkaar over te laten gaan, ook wel mixen genoemd.

Een DJ in een discotheek o.i.d. is meestal bezig met achter elkaar draaien en het in elkaar over laten gaan van liedjes (van anderen), om zo muziek te leveren voor een continu dansprogramma. Een DJ op een muziekevenement heeft vaak veel meer de vrijheid om zijn eigen geluid te laten horen. Zo'n live-DJ heeft net als andere muzikanten te maken met platencontracten en moet veel verkopen, gedraaid worden en naamsbekendheid krijgen om populair en succesvol te kunnen zijn. De keuze voor dit beroep kent dus enige risico's, aangezien een inkomen niet gegarandeerd is.

DJ's die niet draaien voor eigen publiek moeten in kunnen schatten welke muziek past bij bepaalde evenementen (bruiloft, afstudeerfeestje) en daarnaast kunnen inspelen op de reacties van het aanwezige publiek. Om goed te kunnen draaien en het benodigde gevarieerde repertoire te hebben moeten DJ's bekend zijn met veel verschillende muziekstijlen en artiesten. Zij zullen ook in hun vrije tijd veel met muziek bezig zijn om hun kennis te vergroten en updaten.

Mensen vonden ons op: Job DJ, Baan DJ, DJ Worden, Functie-eisen DJ, Verantwoordelijkheden DJ, Functieprofiel DJ, Wat doet een DJ, Werken als DJ.

DJ worden: Opleiding tot DJ

Een DJ is autodidact. Hij leert zichzelf het mixen, en creërt al doende een eigen stijl. Er zijn cursussen beschikbaar die mensen leren hoe ze plaatjes moeten draaien en mixen, maar meestal kan een muzikaal iemand met de juiste apparatuur en een goed gehoor zichzelf het vak aanleren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor DJ, DJ Worden, Opleidingsniveau DJ, Scholing DJ, Studie DJ, Bijscholing DJ, Omscholing DJ.

Organisaties waar een DJ doorgaans werkzaam is

Een DJ werkt in een discotheek, op een muziekevenement, of bij de radio en dus in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor DJ, DJ Worden, Opleidingsniveau DJ, Scholing DJ, Studie DJ, Bijscholing DJ, Omscholing DJ.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden DJ

Een DJ in vast dienstverband zal ongeveer tussen de €1700 en €2425 per maand verdienen. Voor een radio-DJ/presentator met genoeg fans kan dit salaris oplopen tot  €20.000 per maand, en de best betaalde artiest is DJ Tiësto, die miljoenen per evenement opstrijkt.

Over het algemeen is het beroep van DJ lucratief op de korte termijn omdat men per evenement betaald wordt. Maar het is in de handen van de DJ zelf om steeds weer voor werk te zorgen en zijn sound te vernieuwen zodat er interesse blijft.

Goed betaalde DJs die langere tijd actief zijn, zijn ofwel beroemd geworden (en dat gebeurt maar zelden), of werken in een vast dienstverband met een vast inkomen en dito arbeidsvoorwaarden.

Mensen vonden ons op: Salaris DJ, Loon DJ, Wat verdien je als DJ, Salarisschaal DJ, Salarisindicatie DJ, Bonus DJ, CAO DJ, Brutoloon DJ, Nettoloon DJ, Vakantiedagen DJ, Pensioen DJ.

Competenties, skills & vaardigheden dj

 • Energie
 • Ondernemerschap
 • Creativiteit
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
 • Aanpassingsvermogen
 • Assertiviteit
 • Ambitie
 • Doorzettingsvermogen
 • Kennis van muziek
Mensen vonden ons op: Kennis DJ, Vaardigheden DJ, Attitude DJ, Kwalificaties DJ, Competentieprofiel DJ.

Boeken voor het beroep dj

Wil je meer weten over het beroep dj? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je dj bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken dj te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor DJ, DJ ebooks, boek DJ.

Persoonstypen DJ

Een DJ staat steeds weer voor een ander publiek en zal zo altijd met iets nieuws moeten komen. Er moet een soort dynamiek ontstaan tussen publiek en DJ. Voor een radio-DJ is dit nog het tastbaarst, omdat die direct met de luisteraars in dialoog is. Het is daarom belangrijk dat een DJ een entertainer is en van uitdagingen houdt (Levensgenieter). Verder gaat het er natuurlijk om dat de entertainer het publiek meekrijgt, en een positieve indruk achterlaat. De muziek moet dan ook goed zijn en soepel aan elkaar gedraaid worden, zodat het publiek vermaakt wordt (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid DJ, Karakter DJ.

Netwerk DJ

Een live-DJ wordt aangenomen door de organisatie van een evenement en regelt daar dus alles mee. Een radio-DJ zal vooral met luisteraars te maken krijgen, en mogelijk ook met andere radio-DJs. DJs die in discotheken of clubs staan, zullen ook veel in contact staan met andere DJ's en werken onder leiding van de clubeigenaar. In het algemeen geldt dat de DJ contacten onderhoudt met andere DJs en met (potentiële) opdrachtgevers of leidinggevenden, om zo aan het werk te kunnen blijven en op de hoogte te zijn van alle ontwikkelingen.

Mensen vonden ons op: Collega’s DJ, Medewerkers DJ.

Is het beroep DJ iets voor jou?

Zou je graag DJ willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als DJ bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze DJ, beroepskeuzetest DJ, beroep DJ kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden DJ

Iedereen met een goede laptop en uitgebreide muziekcollectie kan tegenwoordig een muziekmix samenstellen, waardoor DJ's op dit niveau nauwelijks een voet aan de grond kunnen krijgen. Voor DJ's bij de radio is het moeilijk om aangenomen te worden en voor DJ's die hun eigen mixen maken is het moeilijk om hun muziek gedraaid te krijgen. Voor een DJ is het verder ook alleen maar mogelijk om als presentator of producent aan het werk te gaan. Overal moet voor gevochten worden; voor elke klus en elke stap voorwaarts zal men hard moeten werken, zoals dat gewoon is in de muziekbusiness. Strikt genomen zijn er voor de DJ geen directe doorgroeimogelijkheden te noemen.

Arbeidsmarktperspectief score DJ

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep DJ. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten DJ, Promotie mogelijkheden DJ, Carriere DJ.

Solliciteren op de functie DJ

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als DJ dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor DJ belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als DJ. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als DJ, CV DJ, sollicitatie DJ.

Interviews met DJ

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen DJ

 • VJ
 • Radiopresentator

Vacatures dj

Op zoek naar een nieuwe baan als DJ? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor DJ. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een DJ is iemand die ervoor zorgt dat muziek op een creatieve manier aan of in elkaar gedraaid wordt. Dit kan op de radio door tussen de muziekstukken door te praten, of bij een muziekevenement door de muziekstukken soepel in elkaar over te laten gaan, ook wel mixen genoemd. Een DJ in een discotheek o.i.d.

Beoordeling DJ

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep DJ' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep DJ

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep