U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Dakdekker

Dakdekker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een dakdekker? Lees de functieomschrijving.

De Dakdekker heeft een fysiek inspannende baan op hoogte. De Dakdekker moet dan ook geen hoogtevrees hebben. Aangezien er gewerkt wordt met machines en gereedschap is het noodzakelijk om enige feeling te hebben met techniek.

Dakdekkersbedrijven houden zich bezig met het verwijderen van oude daken, het aanleggen van nieuwe daken en het verrichten van onderhoud aan kapotte daken.

De Dakdekker voert deze zaken uit in samenwerking met zijn collega's en onder leiding van een voorman. De werkzaamheden beslaan het strippen van oude daklagen (dakpannen, isolatie, geraamte etc.), het procedureel verantwoord verwijderen van de afvalmaterialen, het aanschaffen en aanbrengen van het nieuwe materiaal en/of het repareren van defecten in de dakbedekking. Afhankelijk van de 'specialisatie' van de Dakbedekker wordt er gewerkt met bitumen, metaal, dakpannen of bijvoorbeeld lei als laatste deklaag van het dak. De dakbedekking wordt bevestigd met behulp van soldeer-, timmer- en lastechnieken en -apparatuur. Voor veel gebouwen kan gebruik gemaakt worden van een lift om de nodige materialen en apparatuur naar boven te krijgen, maar de Dakdekker zal ten alle tijde een beroep moeten doen op zijn spierkracht.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden dient de Dakdekker ten slotte zeker te weten of hij werkzaam is op het juiste dak. Fouten kunnen voor nare situaties zorgen.

De Dakdekker werkt op de gebruikelijke bouwwerktijden.

Mensen vonden ons op: Job Dakdekker, Baan Dakdekker, Dakdekker Worden, Functie-eisen Dakdekker, Verantwoordelijkheden Dakdekker, Functieprofiel Dakdekker, Wat doet een Dakdekker, Werken als Dakdekker.

Dakdekker worden: Opleiding tot dakdekker

Om Dakdekker te worden dient er allereerst een opleiding tot Dakdekker gevolgd te worden. Afhankelijk van het beoogde werkniveau kan er gekozen worden voor een MBO opleiding op niveau 2, 3 of 4.

Voor de opleiding tot Dakdekker dient men te beschikken over een VMBO diploma (ahet niveau varieert, afhankelijk van de gewenste richting) of over een eerdere Dakdekkeropleiding. Zo kan men doorstromen naar niveau 3 na de opleiding Dakdekker op 2 te hebben afgerond.

De opleiding tot Primair Dakdekker duurt twee jaar, de opleiding tot Allround Dakdekker duurt drie jaar en de opleiding tot Voortgezette Dakdekker duurt één jaar.

Tijdens de opleiding tot Primaire Dakdekker leert de gegadigde hoe hij daken moet afstrippen en opnieuw moet aanleggen. Er dient een richting gekozen te worden (lei, bitumen, metaal, kunststof of dakpannen). Tijdens de opleiding tot Allround Dakdekker leer je over meerdere soorten dakdekking en leer je leiding te geven aan kleine groepen. De opleiding tot Voortgezette Dakdekker draait om de te gebruiken procedures tijdens het dakdekken. Na afronding van deze opleiding mag men zelfstandig daken leggen en kan men optreden als voorman (leidinggevende over een groep bouwvakkers).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Dakdekker, Dakdekker Worden, Opleidingsniveau Dakdekker, Scholing Dakdekker, Studie Dakdekker, Bijscholing Dakdekker, Omscholing Dakdekker.

Organisaties waar een dakdekker doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Dakdekker zal de gegadigde werkzaam worden voor een aannemers- of dakdekbedrijf. Binnen dit bedrijf zal er gewerkt worden aan nieuwbouw en/of restauratie met het doel winst te maken.

Op den duur zou de Dakdekker er voor kunnen kiezen om zelf zijn eigen Dakdek- of aannemersbedrijf te starten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Dakdekker, Dakdekker Worden, Opleidingsniveau Dakdekker, Scholing Dakdekker, Studie Dakdekker, Bijscholing Dakdekker, Omscholing Dakdekker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden dakdekker

 De Dakdekker wordt tijdens zijn/haar opleiding al werkzaam bij een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het dekken van daken. Het loon van de Dakdekker is conform de CAO Metaal & Techniek en is afhankelijk van leeftijd. Als Dakdekker verdien je tussen de €1300 en €1900 bruto per maand.

Naast het loon krijgt de Dakdekker dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden als iedere ander medewerker binnen de CAO Metaal & Techniek. Zo zal er sprake zijn van 24 vakantiedagen per jaar, 13 arbeidsduurvergrotingsdagen per jaar (vrije dagen), een collectief geregeld pensioen en een collectieve zorgverzekering. Bovendien is er een vakantietoeslag acht procent, een jaarlijkse scholingsdag, een salarisverhoging conform de CAO, een reiskostenvergoeding en een keuzemogelijkheid m.b.t. de uitbetaling van overuren (in vrije tijd, pensioenopbouw of loon).

Mensen vonden ons op: Salaris Dakdekker, Loon Dakdekker, Wat verdien je als Dakdekker, Salarisschaal Dakdekker, Salarisindicatie Dakdekker, Bonus Dakdekker, CAO Dakdekker, Brutoloon Dakdekker, Nettoloon Dakdekker, Vakantiedagen Dakdekker, Pensioen Dakdekker.

Competenties, skills & vaardigheden dakdekker

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Goede fysieke gezondheid
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Dakdekker, Vaardigheden Dakdekker, Attitude Dakdekker, Kwalificaties Dakdekker, Competentieprofiel Dakdekker.

Boeken voor het beroep dakdekker

Wil je meer weten over het beroep dakdekker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je dakdekker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken dakdekker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Dakdekker, Dakdekker ebooks, boek Dakdekker.

Persoonstypen dakdekker

De Dakdekker heeft een zorgzame, verantwoordelijke, spontane, snelle, nieuwsgierige, productieve en charmante persoonlijkheid. Toch is het ook zo dat de Dakdekker op zijn tijd impulsief, ongedisciplineerd en inflexibel kan reageren (Loyalist).

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden probeert de Dakdekker te zorgen voor een plezierige, werkbare sfeer. Tevens lukt het hem om verantwoordelijk te werk te gaan op de momenten dat het nodig is zoals bij dreigend gevaar op grote hoogte (Levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Dakdekker, Karakter Dakdekker.

Netwerk dakdekker

Binnen de organisatie van het Dakdekkersbedrijf zal er gewerkt worden onder leiding van een voorman. De Dakdekker werkt samen in een team van Dakdekkers bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Tevens zal er sprake zijn van contacten met bouwlieden met een andere specialisatie (timmerman, metselaar e.d.). Dit contact zou kunnen gaan over het afstemmen van werktijden, maar ook over het gezamenlijk aannemen van klussen.

De Dakdekker voert zijn werkzaamheden uit voor zijn klanten. Doorgaans betreffen dit particulieren of bedrijven, maar het zou voor kunnen komen dat er daken gedekt dienen te worden voor de overheid. Aangezien de Dakdekker in de particuliere sector werkzaam is, moet er klantvriendelijk gewerkt worden om klussen in de toekomst veilig te stellen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Dakdekker, Medewerkers Dakdekker.

Is het beroep dakdekker iets voor jou?

Zou je graag dakdekker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als dakdekker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Dakdekker, beroepskeuzetest Dakdekker, beroep Dakdekker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden dakdekker

De Dakdekker kan binnen de sector zijn werkzaamheden blijven uitvoeren. Het is op den duur mogelijk om naar een hoger Dakdekkersniveau door te stromen, indien de benodigde papieren hiervoor gehaald worden.

De Dakdekker zou binnen de bouwsector werkzaam kunnen worden voor een ander onderdeel (bijvoorbeeld als timmerman, metselaar, loodgieter), maar ook hiervoor dienen andere diploma's gehaald te worden.

Momenteel heeft de bouwsector te kampen met een daling in nieuwbouwprojecten i.v.m. de economische crisis en de vermindering van het aantal verkochte/gekochte huizen. Er wordt verwacht dat dit op den duur weer zal aantrekken, waardoor het aantal klussen weer zal stijgen. Bovendien zullen er de komende jaren Dakdekkers met pensioen gaan, waardoor de instroom van nieuwelingen gewenst is.

Arbeidsmarktperspectief score dakdekker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep dakdekker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Dakdekker, Promotie mogelijkheden Dakdekker, Carriere Dakdekker.

Solliciteren op de functie dakdekker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als dakdekker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor dakdekker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als dakdekker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Dakdekker, CV Dakdekker, sollicitatie Dakdekker.

Interviews met dakdekker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen dakdekker

Vacatures dakdekker

Op zoek naar een nieuwe baan als Dakdekker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dakdekker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Dakdekker heeft een fysiek inspannende baan op hoogte. De Dakdekker moet dan ook geen hoogtevrees hebben. Aangezien er gewerkt wordt met machines en gereedschap is het noodzakelijk om enige feeling te hebben met techniek.

Beoordeling Dakdekker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Dakdekker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Dakdekker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik denk dat dakdekkers een eigen cao hebben , bikudak

en geen klein metal

Door: frits

Heel goed Frits,we hebben een eigen CAO.Gr.

Door: Jan

Dakdekkers hebben zeker een eigen cao en dit is BIKUDAK.

Deze cao hanteer ik als uitzendbureau/werving en selectie gelukkig wel. Sterker nog de uurlonen liggen bij zelfs een beetje hoger.

Kortom in heel het land kan ik dakdekkers aan een goede baan helpen met een vast contract tot optie naar een half jaar.

Schrijf je in met je cv bij info@flexxconnect.nl dan neem ik contact met je op!

Op dit moment plek voor leerling dakdekkers en ook ervaren dakdekkers.

Door: Flexxconnect Personeel & Zo

Een goede kosteloze advertentie.Slim,Gr.

Door: dakdekker

Ook wij zoeken een leerling dakdekker omgeving emmen.

Door: Cordisdak

wij zoeken een allround dakdekker of 1 die dat  wil worden.met capaciteiten voor een bedrijfs overname.dit is een serieus bericht. dus niet voor de flierefluiter. www.dakcompleet.nl

Door: integer dak advies

Reageer op dit beroep